Van iz crkve! Tko su ovce, a tko su pastiri?

Jedno iskustvo u splitskoj župi sv. Marka na Neslanovcu ponukalo me na javno razmišljanje o određenim unutarcrkvenim pojavama, koje prema sudu zdrava razuma nipošto ne odgovaraju samoj definiciji Crkve kao zajednice vjernika. U želji da zajedno s kolegom prisustvujem misnome slavlju u tamošnjoj župnoj crkvi, i kada smo se već pripremali za početak euharistijskoga slavlja, pristupio nam je – doznali smo – određeni Ivan Giljanović i zamolio nas da napustimo bogoslužni prostor. Prvo smo ga upoznali da smo vjeroučitelji i izrazili želju za sudjelovanjem na misi, ali nas je, pretpostavljamo koordinator te zajednice i njihov organizator, Giljanović u početku finije, a kasnije i uz spremnost na silu pokušao udaljiti iz crkvenoga prostora s obrazloženjem kako se radi o »zatvorenoj« misi samo za članove neokatekumenskoga pokreta i kako nam, budući da nismo članovi toga pokreta, nije moguć pristup. Kada smo zapodjenuli razgovor i zatražili obrazloženje takva postupka, odvažni se Giljanović uporno pozivao na određene kateheze kojima – istinu valja reći – nismo prisustvovali, a koje su, kako tvrdi, nužni uvjet za zajedničko slavljenje istoga Boga. O kakvim je to životnim iskustvima riječ, koja na tim slavljima iznose neokatekumeni, a nisu za uši ostalim članovima Crkve? Nije li to getoizirana Crkva, Crkva »probranih« ili »izdvojenih« za spasenje? JADRAN BAŠIĆ, SPLIT

U Statutu Neokatekumenskog puta piše:

Čl. 13

[Euharistija]

§ 1. Euharistija je u samoj bîti Neokatekumenata, budući da je to pokrsni katekumenat življen u maloj zajednici.47 Euharistijom kršćanska inicijacija doseže svoje ispunjenje.48

§ 2. Neokatekumeni slave nedjeljnu Euharistiju u maloj zajednici, nakon prve večernje od Nedjelje. Takvo slavlje održava se prema uredbama dijezecanskog Biskupa. Euharistijska slavlja neokatekumenskih zajednica subotom navečer dio su nedjeljnog liturgijskog pastorala župe te su otvorena i za ostale vjernike.

§ 3. U Euharistijskom slavlju u malim zajednicama slijede se odobrene liturgijske knjige Rimskog obreda, osim izričitih izuzetaka koje je dala Sveta Stolica.49 Što se tiče dijeljenja Svete Pričesti pod obje prilike, neokatekumeni je primaju stojeći, na svom mjestu.

§ 4. Euharistijsko slavlje u maloj zajednici priprema, naizmjence, pod vodstvom Prezbitera, jedna grupa neokatekumenske zajednice. Ta grupa priprema kratke uvode u čitanja, izabire pjesme, brine se za kruh, vino i cvijeće te za doličnost i dostojanstvo liturgijskih znakova.

Prosudite sami koliko ga neosi poštuju, a hvale se kako su poslušni Papi.

 

 

O neokatekumenima ne znam puno, znam samo ono sto mi je jedan svecenik (zupnik) pricao sto je bilo kad su dosli kod njega u zupu… prvo je bio neki zajednicki susret (pa onda jos nesto cega se ne sjecam), no u jednom trenutku (ne znam nakon koliko dana) je bio jedan susret zatvoren samo za buduce clanove, a na tom susretu nije smio biti ni zupnik!!! E to je meni totalno lose! Zupnik (kroz hijerarhiju) predstavlja pastira tj na samom koncu predstavnika Kristovog u svojoj zupi! Ako pastir ne smije znati sto ovce ‘pricaju’… zele li onda te ovce imati tog pastira? ili nekog drugog? a ako imaju dva pastira, kojeg ce slusati?

mislim da je ovaj problem sa pastirima utjecao na to da se uz neokatekumene veze pojam sekte…

admin

Svaki čovjek ima pravo na svoje mišljenje usmjereno prema istini, a kad spozna Istinu dužan je promijeniti svoje mišljenje ukoliko nije u skladu s Istinom. To je prava demokracija.

23 thoughts on “Van iz crkve! Tko su ovce, a tko su pastiri?

  • August 13, 2013 at 6:14 am
    Permalink

    “O neokatekumenima ne znam puno, znam samo ono što mi je pričao jedan svećenik..”

    ?????!!!!!!!

  • August 13, 2013 at 12:34 pm
    Permalink

    ima još nešto kod neokatekumena vezano uz Euharistiju,
    što je mene ostavilo Shocked , a to je da su sv. Pričest primali sjedeći sjedeći … Confused,pa je bratiji stigla opomena iz Vatikana
    nadalje, ne upotrebljavaju i sve euharistijske molitve sadržane u misalu …
    a kažu da su poslušni papi i rimskoj crkvi
    meni to malo liči na prekid s tradicionalnim Naukom Crkve …
    jednostavno ne shvaćam smisao toga …
    podsjeća me to malo na protestante,nemam ništa protiv njih ali krivo mi je da glume da su katolici,a imaju svoju teologiju

  • August 13, 2013 at 12:58 pm
    Permalink

    dragi moj,njihov statut je jedno, a praksa je drugo,to je više svima jasno,nije ni desetina eksplicitno navedena u njihovom statutu nego pod krinkom kolekte!

  • August 14, 2013 at 1:01 pm
    Permalink

    hahahahaha: pricao jedan svecenik, pa se necega ne sjecam, ne znam nakon koliko dana………….

    Jutarnji list odjeven u katolicki portal:):):)

  • August 14, 2013 at 2:32 pm
    Permalink

    “novi lažni proroci” reče blaženi padre Pio za neokatekumene

  • August 15, 2013 at 7:54 pm
    Permalink

    molim te pametnome dosta, reci mi gdje je to padre Pio rekao.
    zabrinuta sam.

  • August 16, 2013 at 2:18 am
    Permalink

    Hvaljen Isus i Marija

    “Heb 13,8 Isus Krist je isti jučer, danas i u vječnost. 9Ne dopuštajte da vas zavode raznovrsnim stranim poukama!”
    “Mt 24,24 jer će nastupati lažni kristi i lažni proroci te će činiti velika čudesna znamenja, tako da zavedu, ako je moguće, i same izabranike!”

    Pozivam potpisanog s pametnom previse (replika 4) da zatraži oprost od onih koje je sudio. Evo tog suda: “Jutarnji list odjeven u katolicki portal:):):)”

    Pozivam ga da zatraži oprost riječima (bez ikakvih dodataka i izmjena) “Molim ih za oprost jer sam ih sudio”. Ako ne želi, neka odgovori zašto u NP crkvi mora tražiti oprost od onih koje je sudio, a van NP crkve ne mora tražiti oprost od onih koje je sudio. Drugim riječima, zašto unutar NP crkve slijedi Kikovu zapovijed o oprostu a van NP crkve ne slijedi Kikove zapovijedi. Isto tako, podsjećam ga, u NP crkvi se ne može “vaditi” s riječima: “To nije sud nego istina” / “Nisam sudio, samo sam rekao” / “Ne želim tražiti oprost” / “Tko je taj kojeg sam sudio pa da moram od njega tražiti oprost” i sličnim izjavama. Također, u NP crkvi ne može netko drugi umjesto njega to uraditi.

    A ako je morao trčati okolo i hvatati ljude (ljude koji nisu sljedbenici NP crkve) koje je sudio i tražiti oprost od njih kao jedan od uvjeta koje je trebao ispuniti da bi prešao drugi prijelaz/skrutini, imam dodatno pitanje, ukoliko ne želi zatražiti oprost. To je pitanje: “A zašto si to morao raditi da bi prešao drugi prijelaz/skrutini a sad to ne želiš?”

    Za neupućene. Više o “sudovima” u NP crkvi opisano je u replikama 13, (15), (28), 31, (36), (48), 66 posta Žena, majka, muž i brak u neokatekumena http://www.paxtibi.net/?p=2150. Replike 13,31,66 objašnjavaju što su to “sudovi”, a u zagradama (15,28,36,48) su odgovori sljedbenika NP crkve.

    U postu “Neokatekumeni drugog reda i neprihvatljivi odjeci” http://www.paxtibi.net/?p=2297 objašnjeno je tko po tajnom i usmenom nauku NP crkve stoji iza svih onih koji nisu NP crkva, a i onih koji jesu u NP crkvi ali ne “čine put” i ne “slušaju katehiste”.

    Potpisani s pametnom previse je izjavio da su paxtibi.net i svi oni koji pišu o problemima na neokatekumenskom putu: “Jutarnji list odjeven u katolicki portal:):):)”. S tom izjavom je položio neokatekumenski ispit o raspoznavanju duhova. Taj ispit NP crkve nije teško položiti. Samo trebaš vjerovati (usmenom i tajnom) nauku / vjerovanju / herezi / mudrovanju / laži / frazi NP crkve: “božja volja je samo NP crkva / sve drugo nije od boga nego od đavla / ako i je ponešto drugo od boga, to nije toliko dobro / pozitivno / božje / obraćeno kao NP crkva”. Više o tome, kako rekoh, u postu “Neokatekumeni drugog reda i neprihvatljivi odjeci” http://www.paxtibi.net/?p=2297

    A imam još nekoliko pitanja za njega, kao i za ostale sljedbenike NP crkve.
    Prvo pitanje: Da li si pitao svoje katehiste možeš li posjećivati (čitati) http://www.paxtibi.net?
    Drugo pitanje: Da li si pitao svoje katehiste možeš li objavljivati replike na http://www.paxtibi.net?
    Treće pitanje: Ako si ih pitao, a oni su to zabranili, zašto nisi u poslušnosti katehistima?
    Četvrto pitanje: Ako ih nisi pitao, zašto nisi u poslušnosti katehistima koje moraš sve pitati?
    Peto pitanje: Ako nisi u poslušnosti katehistima, da li ćeš radi toga završiti u paklu, dali će ti ovozemaljski život radi toga biti “pakao”?
    Šesto pitanje: Da li ćeš neposlušnošću prema katehistima izgubiti “dobra / milosti” koje će vam vaš neokatekumenski bog dati jedino preko neokatekumenskog puta?
    Sedmo pitanje: Ako nisi u poslušnosti katehistima, da li to znači da te je đavao prevario?
    Osmo pitanje: Da li je đavao prevario one koji ne “čine put”?
    Deveto pitanje: Da li je đavao prevario one koji su napustili neokatekumenski put?
    Deseto pitanje: Da li su oni koji su napustili neokatekumenski put napustili boga?

    Ako ne želiš zatražiti oprost, očito je da ne “činiš put”. Po nauku NP crkve, ako ne “činiš put”, prevaren si od đavla. Po (usmenim i tajnim) nauku / vjerovanju / herezama / mudrovanjima / lažima / frazama NP crkve, za posljedicu toga jer ne “činiš put”:
    1. Lako je moguće da ćeš završiti u paklu. Ako se i spasiš, nećeš biti na “visokom položaju” na nebu.
    2. Ovozemaljski život će ti biti “pakao”.
    3. Kako rekoh, prevaren si od đavla.
    4. Izgubiti ćeš (nećeš dobiti) “dobra / milosti” koje će vam vaš neokatekumenski bog dati na neokatekumenskom putu.
    5. Ta “dobra / milosti” ne možeš i nećeš dobiti nigdje drugdje osim u NP crkvi.
    6. Ne vršiš volju božju / udaljio si se od boga / ne slijediš boga (otac ti je đavao).
    Kao jedanaesto pitanje, pitam te, vjeruješ li u nabrojano, slažeš li se s nabrojanim (od 1 do 6)?
    “Baci se” / “hrabro” / “bog te ljubi” i odgovori na pitanja.

    “Rim 1,21 Jer, iako su upoznali Boga, ne iskazaše mu slave ni zahvalnosti kao Bogu. Naprotiv, postadoše isprazni u mislima svojim i njihovo nerazumno srce potamnje. 22Tvrdeći da su mudri postadoše ludi. 23Zamijeniše Slavu besmrtnoga Boga kipovima, to jest prilikom smrtnog čovjeka, ptica, četveronožaca i gmazova.” Napomena, da aktualiziram: Zamijeniše Slavu besmrtnoga Boga neokatekumenskim putom.
    “Porod izopačen i prepreden. (Pnz 32,5)”

    Sljedbenicima NP crkve je bog: neokatekumenski put / zajednica / etape puta i pozivam ih sve da se vrate pravom Bogu, Bogu u kojeg vjeruje RKC (Lk 15,11-32). Također, pozivam i one koji su iz RKC prešli u NP crkvu, da se vrate nazad u RKC.

    Za sve one koji su u NP crkvi, a radi NP crkve, izvršili samoubojstvo: Pokoj vječni daruj im, Gospodine! I svjetlost vječna svijetlila njima! Počivali u miru!

    O nekim razlozima (ne i jedinim) visokog broja samoubojstava u NP crkvi piše u časopisu “Ljudima prijatelj”, broj 2, srpanj 2012, strana 38. Časopis možete preuzeti na slijedećim linkovima:
    http://issuu.com/vjeranfidelis/docs/ljudima_prijatelj_br.2_2012_issuu / /
    http://netload.in/datei5dcyCcCWRy/Ljudima_prijatelj_br_2_2012_samoubojstva_na_strani_38.pdf.htm

    Za kraj, da napomenem, sve ovdje napisano o NP crkvi, događa se posvuda po svijetu gdje je NP crkva.

    Svima onima koji se boje usmeno i/ili pismeno svjedočiti o problemima u vezi neokatekumenskog puta, upućujem Riječ Božju: “Pnz 31,6 Ohrabrite se i budite odlučni! Ne bojte se i nemojte predati pred njima.”

    “Ef 5,11 I nemojte imati ništa zajedničko s djelima tame, nego ih, naprotiv, otkrivajte! 12 Jer, sramotno je čak govoriti o onome što oni potajno čine. 13 Sve što je otkriveno, svjetlo rasvjetljuje, jer, sve je rasvijetljeno svjetlo.”
    “1 Tim 4,1 Duh izričito kaže da će u posljednja vremena neki otpasti od vjere i pristati uza zavodničke duhove i đavolske nauke, prevareni od podlih lažaca, kojima je savjest žigosana.”

    Blagoslovio nas svemogući Bog, sačuvao nas od svakoga zla i doveo u raj sve duše, osobito one kojima je najveća potreba Isusovog milosrđa.

  • August 16, 2013 at 3:10 am
    Permalink

    Zašto neokatekumenima kažemo ‘ne’ – 3

  • August 16, 2013 at 12:15 pm
    Permalink

    Draga zabrinuta majko,
    nigdje i nikada to padre Pio nije rekao jer je umro 1968 taman tada kada je NKP dosao u Italiju. Ja sam procitao vise njegovih biografija i bio u njegovom svetistu i nigdje se ne spominje da je on ista rekao o NKP.
    Pametni laze.

  • August 16, 2013 at 7:54 pm
    Permalink

    Falsi profetti….eretici! Potvrdjuljem sto je Padre Pio rekao!

  • August 17, 2013 at 7:29 am
    Permalink

    draga gospođo, potvrđujem što je padre Pio rekao o novim lažnim prorocima!

  • August 17, 2013 at 7:42 am
    Permalink

    Apostol Naroda, Sv. Pavao je lijepo rekao: “sve provjeravajte, dobro zadržite”. Lijepo reče Sv. Padre Pio upitan za neokatekumene: “loro sono i nuovi falsi profeti”. (oni su novi lažni proroci). TOTUS TUUS MARIA

  • August 17, 2013 at 7:49 am
    Permalink

    Prva dokumentirana kritika, Il movimento neocatecumenale. Esposizione e guidizio di mons. P. C. Landucci (Nekatekumenski pokret: objašnjenja i komentari mons. Pier Carlo Landuccija) dolazi nam od talijanskog monsinjora Landuccija (1900.-1986.), bivšeg inženjera koji je postao svećenik, te je napisao brojne apologetske knjige i članke.
    U tijeku je proces njegove beatifikacije koji je započeo Camillo Cardinal Ruini 2002. godine. Landucci analizira «tajne katehetske knjige» Puta i piše da, uspoređujući ih s Katoličkom crkvom «ne postoji niti jedna doktrinarna izjava ili praktična akcija koji ne bi bila deformirana; sve je očito grubo i konfuzno, i u teološkom i u biblijskom smislu, dok zadržava izazivački pristup osobnom angažmanu». Landucci ističe da: – uspoređujući Put s Crkvom «sve temeljne teološke istine su strašno izobličene, i – slijedno tome – također i sakramenti»

    Druga dokumentirana kritika dolazi kasnije od teologa i filozofa, pasionističkog svećenika Enrica Zoffolija (1915.-1996.), koji je, u posljednjim godina svoga života, napisao mnoge knjige o Putu. U svom Rječniku kršćanstva (1992.) napisao je o neokatekumenima: «njihov nauk je ozbiljno pomiješan s pogreškama protiv temeljnih istina crkvene dogme, papa i koncila. Oni negiraju otkupljenje, žrtveni karakter euharistije, transupstancijaciju, itd… Oni ne razumiju pojmove grijeha i milosti… njihove doktrinarne izjave su u temelju krive.»
    U svom pismu direktoru Radio Marije, vlč. Liviju Fanzagi 1994. godine, Zoffoli piše da je već u kasnim šezdesetim Padre Pio iz Pietrelcina označio Kika i neokatekumene kao «nove lažne proroke».

  • August 17, 2013 at 3:28 pm
    Permalink

    Dragi istriano i odgovor,
    navedite gdje kada, u kojoj se biografiji, kojeg izdavaca i na kojoj stranci moze vidjeti da je P.Pio to naveo za NKP. Ako to ne ucinite to sto ste rekli je laz. A da je mnoge nazivao laznim prorocima to je istina. To je rekao i za pax tibi.

  • August 17, 2013 at 3:32 pm
    Permalink

    Dragi totus tuus,
    koliko je meni poznato radio Maria i vlc. Livio su u jako dobrim odnosima i suradjuju vec jako jako dugo. Ocito ne pratis o. Livia i njegove emisije.

  • August 17, 2013 at 3:34 pm
    Permalink

    Dragi Pehar,
    Drago mi je vidjeti tvoje postove i znati da si jos uvijek na pomoc NKP.
    Svi te volimo i ne sudimo te.
    Bratski pozdrav

  • August 18, 2013 at 1:05 pm
    Permalink

    Mogu li se relevantnim dokazima smatrati osobna promišljanja, koja su dobra i poženjna kao propitivanje, prije nego je Neokatekumenski put dobio Definitivno odobrenje 2008. godine?

    Kao početak Neokatekumenskog puta navodi se 1968. godine. U to su vrijeme autori i prve i druge kritike bili starije formirane osobe.

    Put je bio u fazi traženja i do autora je dospio u takovom obliku. Bio je novost koja dira u staro nuduće odgovore na novu stvarnost. Po tome je Put sličan brojnim domumentima II vatikanskog sabora koji i danas nailaze na različita tumačenja.

    Vrijeme je međutim pokazalo da je Crkveno učiteljstvo prihvatilo 2008. godine
    Neokatekumenski put potvrdivši Statut neokatekumenskog puta i Usmjerenja za ekipe katehista.
    U to vrijeme i jedan i drugi propitivatelj vrijednosti Neokatekumenskog puta bili su mrtvi; jedan dvanaest a drugi dvadeset i dvije godine.

    I jedan i drugi pripadaju povijesti i svjedoče da je u povijesti Puta bilo osoba koje nisu zbog raznih razloga prihvaćale Neokatekumenski put kao itinerarij katoličke formacije valajne za društvo i današnja vremena (Papa Ivan Pavao II)
    Povijet Puta svjedoči i o onim brojnim biskupima koji su primili Put u svoje župe i vrlo su zadovoljni. Prihvatili su preporuke papa i Pape Ivana Pavla II i Pape Benedikta XVI.
    Velik broj župa sada uz sve druge stvarnosti ima u svom krilu i Neokatekumenske zajednice.
    Molimo da ih vodi Duh Sveti
    Molimo za sve one koji propituju Put, bilo da su na Putu, bilo za one koji u osobnoj slobodi odbacuju Neokatekumenski put. Vjerujemo da je to dobro za Neokatekumenski put.
    Gospodin daje slobodu.

  • August 19, 2013 at 7:01 am
    Permalink

    isto tako postoje i brojni biskupi koji put niti prihvaćaju niti vole,i ja sam se pitao i propitao pa sam shvatio da to nije duhovnost za mene,ono što često kažete je npr.”u slobodi ste braćo”,a ni s od slobode,meni je to više sličilo na ropstvo

  • August 23, 2013 at 8:49 am
    Permalink

    U svojoj je poruci od 13. svibnja 1955., Gospa upozorila svećenstvo da se “čuva lažnih doktrinâ, napose što se tiče Euharistije.” Također je upozorila i na veliko otpadništvo koje će doći iz redova unutar same Crkve. Gospa je Idi najavila približavanje Drugoga vatikanskoga sabora što ga je 11. listopada 1962. otvorio Papa Ivan XXIII.

  • August 23, 2013 at 2:05 pm
    Permalink

    Da budemo na čistom… I Luther je bio katolik, sve dok to nije prestao biti 😉

    Ne želim tu donositi sud ,već ciljam na to kako danas svašta prolazi i izdaje se za katolika, a opet uskračuje vjernost Crkvi i učiteljstvu. Jedno bez drugog jednostavno ne ide već otprilike drži vodu koliko i vodena vatra.

  • August 25, 2013 at 12:33 pm
    Permalink

    Upravo tako prudencija.
    Pax tibi spada u granicne stranice. Kao katolici, ali kada treba prihvatiti Nauciteljstvo Crkve i njene misljenja…..hm……

  • August 26, 2013 at 6:53 am
    Permalink

    Hvaljen Isus i Marija

    Na stranicama vlč. Zlatka Sudca http://www.velecasnisudac.com/rijec/propovijedi/fanatizam nalazi se njegova propovijed od 25.08.2013

    FANATIZAM

    Fanatizam je bolest koja najviše dolazi do izražaja u odnosu prema Istini. Njime se više skreće pozornost na sebe nego na Istinu jer se Istina od fanatika ne vidi. Fanatizam je velika opasnost za Istinu. Na njegovoj „mudrosti” ništa ne uspijeva.

    Fanatizam se koristi emocijama. Dubina emocija nekog fanatika više govori o uvjerenju nego li o Istini. Fanatici toliko teže za osjećajima i izvanjskim dokazivanjem da im je čak i sadržaj sporedan. Uistinu ima i takvih koje s prva nije lako prepoznati. Potrebna nam je uvelike pomoć Božja, Mudrost i Njegov dar razlikovanja duhova.

    Istinu se može naglasiti serijom modaliteta, no to ne uvećava Istine, nego joj pomaže da bude lakše prihvaćena. Srce treba pokrenuti snagom Istine, a ne tuđim uvjerenjima i tlapnjama. Uvijek me iznova zaprepašćuje nabujalost efekata kod fanatizma, emocije i nagoni te redukcija logike na korisno i isplativo u traženju Istine. Događa se i gore od toga – korištenje Istine u svrhu potkrepljivanja vlastitih uvjerenja koja se nerijetko služe i agresijom i terorom. Plod nekontroliranog fanatizma rađa terorizmom.

    Fanatik ubija sve koje ne može uvjeriti. On se služi i verifikacijom. Verificirati za fanatika znači, pod svaku cijenu učiniti da nešto postane istinito. Uvjerenje fanatika je slab nadomjestak za dokaz i logiku, ali je u mnogim skupinama pa i na našim prostorima najučestalije. Jao onome na kojem se fanatik uči demonstrirati istine. Jedino što nam preostaje učiniti jest uložiti sve napore da pobjedi Istina, a ne mi.

    Danas se nažalost kod mnogih događa da im misli kreću nesretnim pravcem. Prazna metodologija, obmanuta apologetika i bolesna mistifikacija nisu putovi do Istine i Mira. Ne smije ni većina ni manjina, koliko god bila elitna, zamijeniti hladan i trijezan um. Zapravo, sve je u biti tako jednostavno. Od svih strasti, strast za Istinom je jedino opravdana ako je… …Ljubav.

  • June 10, 2015 at 11:55 am
    Permalink

    Neki ovdje zbilja besramno lažu!
    Zabrinuta majko, na trenutak ću se tebi obratiti jer je i moja nekad bila jednako tako zabrinuta zbog mene kad sam kao Kikov govorni automat ponavljala sve fraze NP i pričala joj kako ću imati 10 djece. Ne znam što imaš; kćer ili sina, što god da je, daj mu/joj još malo vremena, a onda nastupi autoritativno jer ono tebe mora poštivat, a ne ti njega/nju. Zabrani svaki kontakt s NP, ako treba preseli se i promijeni adresu i društvo općenito. Ako ni to ne bude dovoljno, pozovi egzorcista u kuću ili mu otiđi sa djetetom, ali pazi da nije na strani NP jer ćeš dobit u najmanju ruku placebo efekt. Ovo su dobronamjerni savjeti nekog tko je također mislio kako ‘sve zna’, a to sam bila ja.
    Neka ti je sa srećom i neka te Bog blagoslovi, vodi i čuva na tvom putu.

Comments are closed.