Kikovo pismo Papi

Porto San Giorgio, 17. 1. 2006.

Najdraži Oče,

Ljubav Boga Oca, sveta poniznost Krista i utjeha Duha Svetoga neka je s Vama.

Željeli bismo Vam od sveg srca zahvaliti na audijenciji na koju ste nas primili šaljući 200 obitelji u misije i na Vašim riječima kojima ste naglasili «važnost… Svete Mise u evangelizaciji» i da je – kao što «vaše dugo iskustvo može posvjedočiti» – «središte Kristovog misterija slavljenog u liturgijskim slavljima privilegiran i nenadomjestiv način izgradnje živih i ustrajnih kršćanskih zajednica».

Nakon audijencije uslijedio je sastanak svih 700 katehista itineranata iz cijeloga svijeta; mi smo jako zadovoljni s «odredbama» koje nam je kardinal Arinze, prefekt Kongregacije za bogoslužje i disciplinu sakramenata, uputio u Vaše ime. U tom smislu želimo izreći našu zahvalnost Vama, kardinalu Arinzeu i Kongregaciji na onome što je napisano u pismu.

Zajedno opetujemo našu spremnost slijediti u svemu, s velikim poštovanjem i poslušnošću, rubrike Rimskog misala (Gloria, Credo, Lavabo, Orate fratres, Agnus Dei…).

S obzirom na prvu točku u pismu («barem jednu nedjelju u mjesecu neokatekumenske zajednice moraju sudjelovati u Svetoj Misi župne zajednice»), svaka grupa katehista itineranata razgovarat će sa svakim biskupom svake biskupije o tome da se provede ovo sudjelovanje, s osobitom pažnjom na najmanju braću i one najdalje.

Također želimo zahvaliti na Vašoj dobroj volji, milosrđu i dobroti koju ste pokazali prema onima najudaljenijima dopuštajući pomicanje cjelova mira i dajući vremenski period od dvije godine za prilagodbu načina dijeljenja Presvetog Tijela i Krvi Kristove: uvijek smo pokazivali mnogoj braći koja su izašla iz pakla s mnogim ranama i mržnjom prema sebi da u Svetoj Euharistiji Gospodin pokazuje svoju ljubav, umirući i uskrisujući za njih; i ne samo to, nego i pripravlja stol, eshatološku gozbu koja čini Nebo prisutnim i gdje ih On sam, pun ljubavi, sjeda za stol i služi im: «Zaista, kažem vam, pripasat će se, posaditi ih za stol pa će pristupiti i posluživati ih.» (Lk 12, 37).

Na ovaj način, svaki put kad slavimo Euharistiju doživljavamo snagu ovog sakramenta koji nas može dovesti Pashi Kristovoj, dovesti nas iz tuge u radost, iz tame na svijetlo, iz smrti u život…

Gospodin pripravlja ljude za evangelizaciju pogana. Danas žive milijuni ljudi koji ne poznaju Krista. Činjenica je da nas Gospodin poziva da evangeliziramo kao kršćanske zajednice koje mogu život neba uprisutniti među nama.

Hvala Vam, Vaša Svetosti! Zajedno s kardinalima i mnogih biskupima koji nas podržavaju i iznad svega u ime mnogih koji su bili daleko a danas blagoslivljaju Krista, zahvaljujemo Vam iz sveg srca.

Moleći Vaš apostolski blagoslov,

Kiko Argüello, Carmen Hernández, o. Mario Pezzi

Leave a Reply