Konačno odobrenje

 

 

Crkva dala konačno odobrenje Neokatekumenata


Kardinal predstavio utemeljiteljima dekret odobrenja


piše Jesús Colina


 

VATIKAN, 13. 6. 2008. – Konačno odobrenje statuta Neokatekumenskog puta trenutak je radosti, i za crkvenu grupu i za samu Crkvu, rekao je kardinal Stanislaw Rylko.

Predsjednik Papinskog vijeća za laike rekao je ovo danas kad je predao službeni dekret odobrenja utemeljiteljima Neokatekumenata, Kikou Arguellou i Carmen Hernandez, s o. Mariom Pezziem.

Na kraju ceremonije, kardinal Rylko objasnio za značenje ovog priznanja: „To znači potvrdu od strane Crkve autentičnosti i izvornog karaktera karizme koja se nalazi u njezinim temeljima, u životu i poslanju Crkve.“

Kardinal je rekao prisutnima na ceremoniji: „Put već ima dugu povijest u Crkvi – više od 40 godina – i donosi mnoge plodove u životu Crkve, mnoge duboko promijenjene živote, mnoge ponovno izgrađene obitelji, mnoga redovnička i svećenička zvanja i snažno zauzimanje za novu evangelizaciju.

„Stoga, to je trenutak velike radosti za Crkvu, i trenutak velike radosti za crkvenu stvarnost koja (treba prihvatiti) ovo priznanje.“

Kardinal Rylko je ponudio tri specifične smjernice članovima neokatekumenskih zajednica: poslušnost biskupima, priznanje uloge prezbitera i vjernost crkvenih liturgijskim tekstovima.

U svom odgovoru Arguello je zahvalio Benediktu XVI. i papama Ivana Pavlu II. i Pavlu VI. Ovaj posljednji, prisjetio se Kiko, jednom zgodom mu je rekao: „Budi ponizan i vjeran Crkvi i Crkva će biti vjerna tebi.“

Hernandez je sa svoje strane naglasila da ono što je važno nije Neokatekumenski put, nego Crkva, i pozvala članove ovog pokreta kršćanske inicijacije da prakticiraju poniznost.

Nakon toga, inicijatori Puta su održali konferenciju za tisak kako bi izrazili svoju zahvalnost Svetoj Stolici. Konferencija je održana u dijecezanskom centru Neokatekumenskog puta, blizu Vatikana.

Arguello je otkrio da sada Sveta Stolica proučava tekstove kateheza Puta, tako da ih se može objaviti i proslijediti župama diljem svijeta.

Prema Arguellou, jedina značajna promjena u svezi liturgije u definitivno odobrenim statutima tiče se načina primanja Pričesti.

U skladu s uobičajenom praksom zajednica, Pričest će se nastaviti primati pod obje prilike i podjeljivati od strane služitelja okupljenima, umjesto da vjernici dolaze u procesiji što je tipično za Rimskih obred.

Ova praksa ostaje u definitivno odobrenim statutima, ali što se tiče primanja Hostije, vjernik će stajati pred služiteljem. To nije slučaj u primanju Kaleža koji će se nastaviti primati sjedeći, kako bi se izbjeglo prolijevanje Presvete Krvi.

Štoviše, cjelov mira ostaje na istom mjestu slijedeći Molitve vjernika, prije početka euharistijske liturgije, tako omogućujući da ovaj trenutak ne remeti mir i sabranost zajednice.

Ovo konačno odobrenje statuta uslijedilo je nakon odobrenja „ad experimentum“ iz 2002. godine.


http://www.zenit.org/article-22897?l=english

Leave a Reply