Zlatko Sudac o fanatizmu

Hvaljen Isus i Marija

Na stranicama vlč. Zlatka Sudca http://www.velecasnisudac.com/rijec/propovijedi/fanatizam nalazi se njegova propovijed od 25.08.2013

FANATIZAM

Fanatizam je bolest koja najviše dolazi do izražaja u odnosu prema Istini. Njime se više skreće pozornost na sebe nego na Istinu jer se Istina od fanatika ne vidi. Fanatizam je velika opasnost za Istinu. Na njegovoj „mudrosti” ništa ne uspijeva.

Fanatizam se koristi emocijama. Dubina emocija nekog fanatika više govori o uvjerenju nego li o Istini. Fanatici toliko teže za osjećajima i izvanjskim dokazivanjem da im je čak i sadržaj sporedan. Uistinu ima i takvih koje s prva nije lako prepoznati. Potrebna nam je uvelike pomoć Božja, Mudrost i Njegov dar razlikovanja duhova.

Istinu se može naglasiti serijom modaliteta, no to ne uvećava Istine, nego joj pomaže da bude lakše prihvaćena. Srce treba pokrenuti snagom Istine, a ne tuđim uvjerenjima i tlapnjama. Uvijek me iznova zaprepašćuje nabujalost efekata kod fanatizma, emocije i nagoni te redukcija logike na korisno i isplativo u traženju Istine. Događa se i gore od toga – korištenje Istine u svrhu potkrepljivanja vlastitih uvjerenja koja se nerijetko služe i agresijom i terorom. Plod nekontroliranog fanatizma rađa terorizmom.

Fanatik ubija sve koje ne može uvjeriti. On se služi i verifikacijom. Verificirati za fanatika znači, pod svaku cijenu učiniti da nešto postane istinito. Uvjerenje fanatika je slab nadomjestak za dokaz i logiku, ali je u mnogim skupinama pa i na našim prostorima najučestalije. Jao onome na kojem se fanatik uči demonstrirati istine. Jedino što nam preostaje učiniti jest uložiti sve napore da pobjedi Istina, a ne mi.

Danas se nažalost kod mnogih događa da im misli kreću nesretnim pravcem. Prazna metodologija, obmanuta apologetika i bolesna mistifikacija nisu putovi do Istine i Mira. Ne smije ni većina ni manjina, koliko god bila elitna, zamijeniti hladan i trijezan um. Zapravo, sve je u biti tako jednostavno. Od svih strasti, strast za Istinom je jedino opravdana ako je… …Ljubav.

admin

Svaki čovjek ima pravo na svoje mišljenje usmjereno prema istini, a kad spozna Istinu dužan je promijeniti svoje mišljenje ukoliko nije u skladu s Istinom. To je prava demokracija.

21 thoughts on “Zlatko Sudac o fanatizmu

  • August 26, 2013 at 1:42 pm
    Permalink

    Kad sam ovo pročitao pomislio sam na lika koji sebe zove Pehar i piše nebuloze po ovim stranicama,a onda sam išao pogledati komentare od prijašnje teme,kad ono…ovaj tekst gore je Peharov komentar.

    hhaahahha…fanatik koji svugdje vidi fanatizam osim kod sebe.

    Nemoj se ljutiti na ovaj moj komentar,jer te osobno ne poznam,samo iz fanatičnih tekstova na ovoj stranici.

  • August 26, 2013 at 8:08 pm
    Permalink

    Mora se priznati, bez obzira na sve, Zlatko Sudac je odlično opisao one koji stoje iza ove stranice. Osobito rečenicom “fanatik ubija sve koje ne može uvjeriti”. Koliko samo truda ulažu autori stranice da uvjere sve koji čitaju ovdašnje članke u upravo suprotan stav od onoga koji službena Crkva (papa, vatikanske kongregacije, kardinali…) o Neokatekumenskom putu. Uistinu, pravi fanatizam.

  • August 27, 2013 at 9:17 am
    Permalink

    stranice ovakve vrste postoje svugdje u svijetu gdje se nalazi vaš neokatekumenski pokret, sve dok budete izazivali kontroverze,sve dok budete radili po svom,sve dok postoje ljudi koji su ranjeni ili uništeni psihički od strane vaše organizacije ovakvih stranica će biti,ne možete vi nikoga ušutkati,da niste sami tome krivi,vaša dvosmislenost,malo katoličkog celofana izvana, ali prava je istina da ćemo mi po svom,tja pa imamte vi svoju para hijerarhiju koju slušate,o vama više svaki komentar prestaje!

  • August 27, 2013 at 10:03 am
    Permalink

    “Liturgija ne živi od ideja ili intuicija pojedinaca ili bilo kakvih grupa koje nešto planiraju ili ‘kreiraju’. Ona je posvemašnja suprotnost i opreka, ona je Božji u-pad u naš svijet, i taj Božji u-pad zbilja oslobađa.’’
    J. RATZINGER, Duh liturgije,

  • August 28, 2013 at 6:46 am
    Permalink

    hahahaha tko o cemu paxici o fantizmu!!!!!

    Pa ta je rijec ovdje dobila svoj najjasniji izricaj.

  • August 28, 2013 at 2:35 pm
    Permalink

    ja primjećujem kod njih fanatizam prema njihovom vođi i prema toj njihovoj organizaciji,i kad je u pitanju pomagati drugima sve se to svodi na pomaganje unutar organizacije,to me je jako odbilo od neokatekumena

  • August 28, 2013 at 3:14 pm
    Permalink

    Sv. Augustine, istrebitelju hereze,moli za nas!

  • August 29, 2013 at 9:29 pm
    Permalink

    Bečki kardinal Christoph Schönborn održao je 27. ožujka 2008.g. u Jeruzalemu u dvorani Posljednje večere zapaženu propovijed za vrijeme zajedničkog skupa europskih biskupa „Domus Galilaeae“.

    Drago braćo u biskupstvu, nasljednici apostola!
    Draga braćo i sestre!

    Puno je toga u našem srcu na ovom mjestu, ovih uskrsnih dana, ovih dana Kristovog uskrsnuća. Čitali smo ovo izvanredno čitanje iz Djela apostolskih, nad kojim bismo mogli meditirati satima, budući da je ono jedno od jačih tekstova o otajstvu Izraela, koje ovih dana proživljavamo, upravo danas popodne. Možda ću na kraju još o tome nešto reći, ukoliko vi u međuvremenu ne zaspite.
    Ali postoji jedna druga stvar: ono što ovih dana proživljavamo i što moramo svjedočiti, upravo na ovom mjestu, gdje je Isus rekao svojim apostolima: „Bit ćete mi svjedoci“. Čega smo mi svjedoci? Što smo pozvani svjedočiti u današnjoj Europi? Ono što su učenici doživjeli na svome putu kad su se vraćali – grčki izraz je anastrophe, obraćenje; oni su se u Emausu obratili i vratili se natrag u Jeruzalem i ponovno su prepoznali Isusa u lomljenju kruha. Što se na tom putu dogodilo?
    Htio bih vam reći jednu stvar koju nosim u srcu. Mislim da je to što moram reći govor Duha Svetoga. Koji je grijeh Europe? Grijeh Europe, glavni grijeh, je NE prema životu. Prije nekoliko dana sam na austrijskoj televiziji na pitanje jednog novinara odgovorio: „Europa je triput rekla NE svojoj vlastitoj budućnosti.“ Prvi put godine 1968., slavimo 40. obljetnicu, pri odbacivanju „Humanae vitae“. Drugi put godine 1975., kad su zakoni o pobačaju preplavili Europu. Treći put budućnosti i životu. Upravo sam jučer primio vijest iz Austrije, da je vlada priznala homoseksualne brakove i u Austriji: to je treći NE. I to nije u prvom redu moralno pitanje, nego pitanje datosti, činjenica: Europa je u izumiranju, budući da je rekla NE životu.
    Od srca želim ovo reći: upravo je ovo mjesto gdje nam je Isus rekao da ćemo primiti oproštenje svojih grijeha, jer mislim da je i ovo jedan od grijeha nas biskupa, iako nitko od nas 1968. godine nije bio biskup. Danas u Njemačkoj od stotinu roditelja imamo 64 djece i 44 unuka: to znači da će se za jednu generaciju njemačko stanovništvo – bez useljavanja – prepoloviti. Rekli smo „NE“ Humanae vitae. Tada mi nismo bili biskupi, ali su bila naša subraća. Nismo imali snage, reći glasno „DA“ za Humanae vitae. Ima izuzetaka: tadašnji berlinski kardinal Bengsch (upućeno kardinalu Meissneru: „Ne ti, ali tvoj predšasnik; ti si to rekao 1968. godine). On je pripremio jedan tekst za njemačku biskupsku konferenciju, tekst koji je bio proročki. Taj je tekst nestao i pojavila se „Izjava iz Königsteina“, koja je oslabila Crkvu u Njemačkoj da kaže DA životu.
    Bio je još jedan izuzetak u Krakovu: skupina teologa pod vodstvom nadbiskupa i kardinala krakovskog, ljubljenog pape Ivana Pavla II., izdala je memorandum i taj tekst poslala papi Pavlu VI. Smatram da je to svjedočanstvo jednog biskupa mučeničke crvke, šuteće Crkve, imalo veću težinu od svih ekspertiza (ocjena), koje je papa Pavao VI. dao izraditi o ovoj temi, i da ga je ova hrabra odluka pogodila, zbog koje je on kasnije ostao strahovito osamljen. Taj je tekst iz Krakova pomogao – iako za to nemam povijesnog dokaza, u svojoj sam dubini siguran – Pavlu VI. dati snagu da napiše Humanae vitae.Onda se pojavio jedan „luđak“ u Španjolskoj u barakama s jednom „luđakinjom“, koji su imali hrabrosti reći „DA“ životu, „DA“ za Humanae vitae, protiv struje, a ta je struja bila tako jaka! Sjećam se objave časopisa „Spiegel“ u Njemačkoj: na naslovnoj stranici papa Pavao VI. s pilulom u ruci i „NE“, podsmjehivački napravljeno! Ali od ovih ludih u Kristu nastala je jedna stvarnost, koju je isto tako nemoguće negirati kao što je nemoguće negirati i stvarnost demografskog urušavanja Europe: to su obitelji Puta (Neokatekumenski put, op. PP), koje nam u ovoj Europi svjedoče da je Pavao VI. imao pravo, da je život veliki Božji dar i da je „DA“ za život uvjet istinskog života, uvjet za živuću Europu.
    Ali mi biskupi, iza zatvorenih vrata iz straha, ne iz straha od Židova, nego od medija i nerazumijevanja svojih vjernika. Mi nismo imali hrabrosti! U Austriji smo imali „Izjavu iz Mariatrosta“ kao u Njemačkoj „Izjavu iz Königsteina“. To je u narodu oslabilo smisao za život, to ih je obeshrabrilo otvoriti se životu. Kad je zatim val pobačaja došao, Crkva je bila oslabljena, budući da nije naučila hrabrost otpora, koji smo vidjeli u Krakovu, koji je papa Ivan Pavao II. pokazivao za vrijeme čitavog svojeg pontifikata, tu hrabrost, reći DA Bogu, Isusu, pa i pod cijenu prijezira. Mi smo bili iza zatvorenih vratiju, iz straha. Smatram da se, iako tada nismo bili biskupi, ipak moramo kajati za taj grijeh europskog episkopata, episkopata, koji nije imao hrabrosti snažno poduprijeti Pavla VI., jer danas svi nosimo u svojim biskupijama teret posljedica ovoga grijeha.
    „Braćo, znam da ste to činili iz neznanja“, kaže Petar Židovima, svojoj braći. „Činili ste iz neznanja.“ Da smo znali za posljedice toga „NE“ životu, ne bismo nikada rekli „NE“ Humanae vitae, da smo imali hrabrosti reći svojoj braći: „Imajte pouzdanje, vjerujte u život“, ali nismo imali hrabrosti. „Znam da ste to učinili iz neznanja, kao i vaši zavodnici.“ „Ali je Bog tako ispunio ono što je po prorocima obećao“: ta patnja za koju smo suodgovorni, patnja toga „NE“ životu. Svima nam je znano iz ispovijedi kako je velika bol kad se ispovijeda grijeh pobačaja i zatim tuga jednog života, prouzročena jednim „NE“ životu. Mi smo suodgovorni za tu tugu Europe….
    … Danas se nalazimo u europskoj pustinji i ovdje vidimo zajednice i obitelji! Ali ja vidim plodove. Gledam naš „Redemptoris Mater“: kad ne bismo imali ovu bogosloviju, koje bi to bilo siromaštvo zbog pomanjkanja duhovnih zvanja u našim biskupijama – sigurno biste nam mogli poslati još zvanja. Tu su ta zvanja i promatram na koji se način ta zvanja prati. Ponizno, iskreno moram reći da unatoč svim naporima u našem biskupskom sjemeništu ne uspijevamo odgojiti, ljudski gledano, naše bogoslove, formirati ih onako kao što se formiraju u zajednici Puta. Zašto? Zato što oni imaju tu obitelji, jer imaju iskustvo očinstva. Ja potječem iz rastavljene obitelji, moji su roditelji bili rastavljeni, moj djed rastavljen, moja su oba brata rastavljeni. Poznajem stvarnost rastave. Ali gdje se može naučiti svećeničko očinstvo, kad primjera tog očinstva nema u obiteljima? Ovdje to uče ti bogoslovi. Imao sam slučaj jednog mladog svećenika, koji je došao iz bogoslovije „Redemptoris Mater“ i koji je sagriješio s jednom ženom. Mi biskupi znamo tu situaciju, kad se to dogodi: osoba odlazi, jer je imala vezu, napušta svećeništvo. Obitelji te župe i Puta su ga u istini i dobroti prihvatili i tako spasili njegovo zvanje. Došao mi je prije Uskrsa sav radostan: „Da, sagriješio sam, ali imao sam hrabrosti napustiti tu vezu i vratiti se nazad.“ Obitelji su te, koje su spasile ovo zvanje i ovog svećenika.
    Uvjeren sam da je Gospodin dao Crkvi tu karizmu, nije ona jedina, ima mnogo karizmi; ali to je karizma koja nam pokazuje da bez obitelji, bez „DA“ životu nema budućnosti za Crkvu. Stoga želim zahvaliti našim obiteljima Puta, njihovom svjedočanstvu, njihovoj hrabrosti da budu poslani svugdje. Jedna obitelj iz Beča s 9 djece je otišla u misije u Istanbul, u Tursku! Ove nam obitelji pokazuju što je Uskrsnuće.
    Braćo, ne želim vas dugo zadržavati. Ali bih na ovom mjestu želio zahvaliti papi Pavlu VI., papi Ivanu Pavlu II. i papi Benediktu XVI. za sve što su učinili, ono što je i posao biskupa, kako to izriče apostol Pavao u 14. poglavlju 1. poslanice Korinćanima, naime razlikovati karizme i reći: „To je od Boga!“ To ne znači da su utemeljitelji sveti, možda će to biti, jer nam je sv. Toma Akvinski protumačio da su karizme milosti, besplatno dane za Crkvu i za izgradnju Crkve. One ne znače automatski svetost nositelja karizme, ali je to također poziv nositelju karizme na osobno posvećenje, no to je prije svega dar Crkvi. I vidim, ovdje postoji jedan dar za Crkvu.
    Na kraju bih htio progovoriti o jednoj stvarnosti, koju svi poznajemo u našim biskupijama, gdje postoji Put: on nije uvijek dobro prihvaćen, postoje napetosti, kaže se da dijeli župe. Nisam previše hrabar da bih uvijek podržavao slabe i progonjene, ali jedno mogu reći: u tijelu ima napetosti, samo u mrtvom tijelu nema napetosti. I ove su napetosti također dio potrebnog obraćenja. To ne opravdava ljudske pogreške, koje se uvijek iznova događaju, ali kad se naviješta Evanđelje obraćenja onda se stvaraju napetosti, koje su neizbježne. Mi se biskupi moramo zapitati ne mogu li te napetosti biti i ozdravljujuće. Jer nas trgnu, jer nam dopuštaju da se upitamo: što želi Bog od nas?
    Na ovom mjestu želim moliti da Gospodin dođe i kroz zatvorena vrata i ohrabri nas, iako nam je u ovih zadnjih 40 godina nedostajala hrabrost reći „Da životu“. Mi smo rekli, ali moramo to reći ovom snagom. Da nam oprosti nedostatak hrabrosti i da nam snagu, koju je dao apostolima, kad ih je s ovog mjesta poslao.
    Hvala na strpljivosti. Braćo.

  • August 30, 2013 at 11:24 am
    Permalink

    …Il Cammino neocatecumenale a volte sembra invece camminare sul versante intransigente del “tu devi”, sul filo di un imperativo categorico di kantiana memoria, col rischio molto facile di cadere in una sorta di fondamentalismo integralista destinato, come purtroppo accade, a fomentare divisioni e separatismi vari, creando inevitabilmente piccoli ghetti o pericolose chiesuole nell’ambito della stessa Chiesa di Dio nata invece per essere un’unica grande famiglia del Padre.

    Non vorrei parlare degli scrutini che, spesso, scarnificano le coscienze con domande che nessun confessore farebbe. Ma come ciò può essere permesso a un laico, sia pure catechista?…NEOKATEKUMENSKI put…ponekad se čini da hoda na strani oog nepoopustljivog “ti moraš” na rubu kategoričkog Kantovskog imperativa,sa rizikom da upadne u jednu vrstu integralističkog fundamentalizma,namjenjenog,što se često i dogodi,za stvaranje podjela i različitih separatizama,stvarajući neizbježno male gete i opasne crkvice u ambijentu jedne te iste crkve Božje koja je stvorena da bude jedinstvena obitelj nebeskog Oca. A ,da ne govorim o skrutinijima,koji često gule savjest sa svojim pitanjima što si jedan ispovijednik nikada ne bi dozvolio,ma kako to može biti dozvoljeno jednom laiku ili katehisti? Biskup Bommarito,Catania

  • September 2, 2013 at 8:47 am
    Permalink

    SAČUVAJ ME BOŽE, KATOLIČKOG RELATIVIZMA!!!

  • September 6, 2013 at 3:50 pm
    Permalink

    paxici ne citate zenit???
    Ili ne objavljujete ono sto vam nije po volji. Prolistajte malo vijeti od 05.09.2013.

  • September 8, 2013 at 8:39 pm
    Permalink

    Hvaljen Isus i Marija

    Pitanja bečkom kardinalu Christophu Schönbornu u svezi propovijedi koju je održao 27. ožujka 2008.g. u Jeruzalemu u dvorani Posljednje večere za vrijeme zajedničkog skupa europskih biskupa „Domus Galilaeae“. http://www.paxtibi.net/?p=2302 replika 8

    Brate Christophe, govoreći o NP crkvi, upotrijebio si izraze “To je od Boga!” i “To je prije svega dar Crkvi”. A probleme u vezi NP crkve koji se posvuda događaju, nazvao si izrazom “napetosti”. I te “napetosti” si proglasio nečim potrebitim / dobrim / pozitivnim / evanđeoskim / oživljavajućim / ozdravljujućim. Rekao si i da su te “napetosti” način na koji Bog komunicira s nama, odnosno da su “napetosti” način preko kojih Bog govori što želi od nas (citiram: “napetosti radi obraćenja”, “u tijelu ima napetosti, samo u mrtvom tijelu nema napetosti”, “kad se navješta Evanđelje obraćenja onda se stvaraju napetosti, koje su neizbježne”, “mogu li te napetosti biti i ozdravljujuće. Jer nas trgnu, jer nam dopuštaju da se upitamo: što želi Bog od nas?”). U daljnjem tekstu, upotrijebiti ću: “napetosti”.

    Sljedbenicima NP crkve su na prvom mjestu Kikove kateheze NP crkve, ono što im govore katehisti i ono što sljedbenici NP crkve pričaju među sobom. Zapravo, to im je “Sveto Pismo”. A Sveto Pismo, Biblija, Riječ Božja im je iza toga. Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    Od sljedbenika NP crkve se traži (bog te poziva / božja je volja) da budu (slijepo) poslušni jedino katehistima. I nikom drugom. I ne samo poslušni katehistima, nego da svoj razum / misli / razmišljanja / stavove “odrežu / obrežu” i zamijene ih s onim što im katehisti govore. Katehisti, i u nekim slučajevima i “obični” sljedbenici NP crkve, dobiju napismeno neku Kikovu katehezu koju moraju naučiti napamet i usmeno je “prenijeti” ostalima. Nakon više čitanja, čak višegodišnjeg čitanja te kateheze, i katehisti i “obični” sljedbenici kažu kako im dijelovi tih kateheza nisu jasni i kako ih ne razumiju. No, pošto moraju odrezati / obrezati svoju pamet, moraju te kateheze prihvatiti kao apsolutnu istinu. Na pitanje: “Ako vi ni nakon par čitanja / par godina čitanja dosta toga ne razumijete, kako li će tek katehezu razumjeti oni koji će je samo jednom čuti?”, odgovaraju su: “Nije bitno to što je izgovoreno, jer to ne govorimo mi, nego to Duh Sveti govori preko nas.” Slijepu poslušnost prema katehistima poistovjećuju s poslušnošću prema Bogu, Riječi Božjoj (a “po potrebi” i Papi i RKC). I u NP crkvi ih po usmenom i tajnom nauku naučavaju da sve ono što im govore katehisti, da im to Bog, Duh Sveti, govori preko katehista. I sve što katehisti traže od sljedbenika NP crkve, da to zapravo Bog traži (preko katehista). Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    Od sljedbenika NP crkve se traži (bog te poziva / božja je volja) da ukoliko vjeruju da je božja volja nešto što je u suprotnosti od onog što im katehisti kažu da je božja volja, onda su u pravu katehisti. Odnosno da je uvijek božja volja samo ono što im kažu katehisti. I ne samo u tom slučaju, nego i kad im bilo tko drugi, na primjer njihovi bližnji, drugi ljudi, svećenici RKC, njihov župnik, Katekizam Katoličke Crkve, duhovna literatura nešto kaže, a to je u suprotnosti s onim što im katehisti kažu, u pravu su katehisti. Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    U NP crkvi tvrde da je sve Kikove kateheze napisao Bog preko Kika. Isto tako, usmeno i tajno naučavaju da je sve što se događa u NP crkvi (konvivencije, prijelazi, neokatekumenska groblja http://www.paxtibi.net/?p=2133, navještaji…, drugim riječima, sve ono što je Kiko smislio) da je to božja volja. Odnosno, da je to sve Bog napravio preko Kika, Bog se poslužio Kikom. Kiko je samo posrednik između Boga i sljedbenika NP crkve. I sve što Kiko kaže, napravi, smisli, uradi, to je Bog tako htio (nove objave i nova crkva). I Bog traži da svi slijede što Kiko kaže, napravi, smisli, uradi. I ne samo da to Bog želi od sljedbenika NP crkve, nego Bog želi da svi budu sljedbenici NP crkve. Svi moraju sve napustiti (odreći se đavla) i služiti samo NP crkvi (služiti Bogu). Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    U NP crkvi Sveto Pismo tumače kako im paše. I ne samo da Sveto Pismo tumače kako im paše, nego im Sveto Pismo služi kao “pokriće” za ono što govore u NP crkvi. Navesti ću jedan uobičajeni primjer:

    Kažu katehisti sljedbenici NP crkve da otvori Bibliju na način “gdje se otvori” i da kaže što joj ta Riječ kaže za nju, za njen život. I ona nešto kaže, bilo što. Nakon toga katehisti kažu: “Ne, ta Riječ (Napomena: bilo koja Riječ, od Knjige Postanka do Otkrivenja) ti kaže da trebaš pronaći dečka u NP crkvi (nekog sljedbenika NP crkve) i udati se za njega”. Osoba odgovara: “Ja sam udana”. Na to katehisti kažu: “Mi to nismo znali. Zapravo, ta Riječ ti kaže da trebaš svog muža pozvati / dovesti u NP crkvu”. A osoba kaže: “Zašto? Moj muž redovito ide u Crkvu (RKC)”. Na to katehisti kažu: “Samo ti njega pozovi / dovedi u NP crkvu, znamo mi mnoge pogane koji redovito idu u Crkvu (RKC).”

    Znači, ukratko, sistem kojim (zlo)upotrebljavaju Sveto Pismo je slijedeći. Na bilom kojem okupljanju sljedbenika NP crkve (navještaji, prijelazi, susreti s katehistima, konvivencije…) pročita se Riječ Božja (nekoliko rečenica). A zatim se iza toga, pozivajući se na pročitanu Riječ, u stotinama rečenica / fraza drže govori (ispire mozak) sljedbenicima NP crkve. A ti govori znaju potrajati satima / danima. U tim govorima uvijek postoji dio u kojem se hvali / veliča / uzdiže NP crkva i postoji dio u kojem se blate / osuđuju / demoniziraju / vrijeđaju / omalovažavaju / ocrnjavaju / kritiziraju drugi (drugi su svi oni koji nisu NP crkva) i plaši se svoje sljedbenike drugima. U ostalom djelu im se tumači (bog te poziva / božja je volja) što NP crkva / Kiko / katehisti (to oni nazivaju bogom) traže od njih. A način / ton / rečenice / teze iz tog dijela govora je takav da sljedbenici NP crkve nakon tih govora / kateheza međusobno komentiraju: “Uuh, kako su nas (opet) oprali.”

    Napomena: U NP crkvi bolje homilije imaju svećenici NP crkve koji u homilijama znaju reći bilo što “po potrebi”, bilo što iz Kikovih kateheza. Na primjer, posebno su cijenjeni oni svećenici NP crkve, da citiram sljedbenike NP crkve: “Uuuu, kako dobre homilije ima “taj i taj”. On ti, bez obzira koje je prije toga bilo čitanje iz Svetog Pisma (od Knjige Postanka do Otkrivenja), zna u homiliji govoriti o seksualnosti.”
    Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    U zajednicama NP crkve nema međusobne ljubavi i ta je situacija po toj činjenici sve gora i gora što si duže “na putu”. Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    U zajednicama NP crkve (nakon drugog prijelaza / skrutinija, ne prije) oni sljedbenici NP crkve koji su u materijalnoj potrebi mogu očekivati pomoć od svoje zajednice NP crkve, tek i ako dođu na red. Prvo se namiruju potrebe NP crkve (od kupovine cvijeća za ukrašavanje prostorija do gradnje neokatekumenskih groblja http://www.paxtibi.net/?p=2133 ). Nakon toga, na red dolaze ljudi, a na prvom su mjestu oni koji su u poslanju, u katehizaciji, bogoslovi (oni koji su direktno uključeni u gradnju i širenje NP crkve). I onda, na kraju, dolaze “obični” članovi NP crkve. I to pod uvjetom da redovito dolaze “u zajednicu”. Ako netko ne dolazi redovito u NP crkvu, mala je mogućnost da će dobiti materijalnu pomoć. Oni sljedbenici NP crkve koji duže vrijeme ne dolaze u NP crkvu ili su napustili NP crkvu, neće dobiti materijalnu pomoć (kao ni oni koji nisu sljedbenici NP crkve). Po sljedbenicima NP crkve, oni koji ne dolaze redovito u NP crkvu, oni koji su otišli iz NP crkve i oni koji nisu u NP crkvi, slobodno mogu umrijeti od gladi, tko im je kriv što nisu u NP crkvi. Ukratko, materijalni resursi u NP crkvi se koriste isključivo za potrebe gradnje / širenja / održavanja NP crkve. Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    Iz ponašanja sljedbenika NP crkve je vidljivo da žele stvaranje samo NP crkve, nestanak RKC skupa s svim pokretima / molitvenim zajednicama u RKC, i ustoličenje lažnog boga (bog im je NP crkva). Riječ Mt 28,19 “Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga 20i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio!” u NP crkvi se aktualizira kao “Pođite dakle i učinite neokatekumenima (sljedbenicima NP crkve) sve narode tako što će činiti put i slušati katehiste 20i učeći ih čuvati sve što je Kiko zapovjedio!” Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    Sljedbenicima NP crkve je bog: neokatekumenski put / zajednica / etape puta. Riječ iz Iv 14,6 “Ja sam Put i Istina i Život” u NP crkvi aktualiziraju kao “Neokatekumenski Put je Put i Istina i Život”. Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    NP crkvu ne zanima osoba kao osoba, njih samo zanima (bog te poziva / božja je volja) da si sljedbenik NP crkve, da “činiš put”, da “slušaš katehiste” (sve ostalo je đavolska prevara / nije volja božja). Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    Cilj je NP crkve da ne ideš u RKC nego u NP crkvu, odnosno da ti zamijene sve što imaš u RKC (skoro sve) i što nemaš u RKC (npr službu riječi) s tim istim u NP crkvi. I to sve što imaš u RKC, u NP crkvi je po Kikovim uputama doživjelo izmjene / nadogradnje / promjene / “poboljšanja”. Jedino što ne rade u NP crkvi je da krizmaju svoje sljedbenike u režiji NP crkve, nego se isti krizmaju u RKC (još postoji nešto što “nemaju” u NP crkvi: Polnoćku). Sve ostalo sljedbenici NP crkve obavljaju u NP crkvi i brane svojim sljedbenicima da to isto obavljaju u RKC, osim ako tko hoće preko tjedna ići na Misu u RKC (A i to im je meta kritika. A, ako netko ne bi došao na službu riječi u NP crkvu jer je za to vrijeme bio na Misi u RKC, odmah bi ga u NP crkvi napali da ga je đavao prevario i da ne vrši volju božju. Ili, ako već ne bi spominjali đavla i Boga, bar bi mu zalijepili etiketu da je tradicionalni vjernik). Ako, na primjer, neki sljedbenik NP crkve ode na ispovijed u RKC, to znači da isti ne sluša ono što mu govore u NP crkvi i/ili je u velikoj potrebi i/ili ne vjeruje u ono što mu govore u NP crkvi (nije “tipičan” neokatekumen) i/ili misli da taj svećenik RKC podržava NP crkvu i/ili misli da je taj svećenik RKC i sam sljedbenik RKC (da, sljedbenici NP crkve misle za neke svećenike RKC da su sljedbenici NP crkve, a isti to nisu). Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    U NP crkvi te uče (bog te poziva / božja je volja) da se prvenstveno obraćaš (i da si u poslušnosti) svojim katehistima a tek iza svojih katehista svećenicima NP crkve koji su završili neokatekumensko sjemenište a tek iza nabrojanih svećenicima RKC koji su se preobratili na neokatekumenizam. A obraćanje svećenicima RKC koji nisu sljedbenici NP crkve je zabranjeno, pogotovo onima koji su na usmenom popisu NP crkve obilježeni kao oni koji se otvoreno protive NP crkvi. Mada, istine radi, možeš se obratiti i tim svećenicima RKC, s riječima: “Došao/došla sam ti reći da se obratiš: pokaj se i postani sljedbenik NP crkve.” Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    U NP crkvi traže (bog te poziva / božja je volja) od svojih sljedbenika da se udaju / ožene isključivo s sljedbenikom NP crkve (sve ostalo je đavolska prevara / nije volja božja). Ukoliko netko od sljedbenika NP crkve ima dečka / curu / zaručnika / zaručnicu koji / koja nije sljedbenik NP crkve, mora ga / ju dovesti u NP crkvu ili napustiti. A, ako se tko nalazi na drugom prijelazu / skrutiniju a dečko / cura joj / mu nije sljedbenik NP crkve, mora ga / ju dovesti u NP crkvu ili napustiti uz dodatnu prijetnju da ako to ne učini da neće “položiti / prijeći” drugi prijelaz / skrutini. Inače, “polaganje / prijelaz” drugog skrutinija, uz ostale uvjete, kupuje se i davanjem određenih materijalnih sredstava. Tako, ako “ne platiš / ne daš” određenu svotu ne možeš “duhovno napredovati”. A “ispod” davanja osobnog auta, ukoliko ga imaš, ne može se prijeći dugi prijelaz, odnosno, duhovno napredovati. Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    U NP crkvi traže (bog te poziva / božja je volja) od svojih sljedbenika da rode / imaju što više djece zato da bi tu djecu kasnije učlanili u NP crkvu (sve ostalo je đavolska prevara / nije volja božja). U NP crkvi odbacuju / zabranjuju svojim sljedbenicima prirodno planiranje obitelji. Mnogi sljedbenici NP crkve i ne znaju za prirodno planiranje. A dio onih koji zna, misli da je to grijeh i, citiram ih: “Tko sam ja da se suprotstavljam Bogu (koji od mene želi dijete.)” Kad bi im “dopustili” prirodno planiranje, to bi možda značilo manje djece, manje budućih sljedbenika NP crkve, a to je u NP crkvi “nedopustivo”. I ta djeca im se čak ne smiju družiti s ostalom djecom koja nisu sljedbenici NP crkve, odnosno, čiji roditelji nisu u NP crkvi. “Glavno da su nam djeca u zajednici (NP crkvi)”, poznata je fraza u NP crkvi. Ne daju im niti da idu na ekskurzije s svojim razredom, a kao razlog navode da će ih na ekskurziji druga djeca natjerati na grijeh. Drugim riječima, optužuju tu ostalu djecu, kao i njihove roditelje, da su alkoholičari, pogani, drogeraši, nečisti, bludnici, nevjernici, idolopoklonici, pa ne daju svojoj djeci niti blizu njima da ih ta djeca ne bi zarazila / onečistila / opoganila. Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    U NP crkvi traže (bog te poziva / božja je volja) od svojih sljedbenika da idu u neokatekumensko sjemenište a ne u dijacezansko ili redovničko sjemenište (đavolska je prevara / nije volja božja ako odeš u dijacezansko ili redovničko sjemenište). Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    U NP crkvi od svojih sljedbenika neprestano traže novac (bog te poziva / božja je volja) i to isključivo za potrebe NP crkve, te žele od njih iscijediti što više novca, po mogućnosti da sve što imaju dadu njima, dadu NP crkvi, ne siromasima nego u ruke (crnu kesu) NP crkvi (sve ostalo je đavolska prevara / nije volja božja). Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    Sljedbenici NP crkve navještaju NP crkvu pod maskom da navještaju Boga i Evanđelje, stvaraju NP crkvu pod maskom da stvaraju RKC, dovode ljude u NP crkvu pod maskom da ih dovode Bogu. Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    Sljedbenici NP crkve su stvorili svoju crkvu, NP crkvu, unutar RKC. Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    U NP crkvi “navještaju” Kikove kateheze NP crkve / Kikove pjesme / prijelaze NP crkve / konvivencije / susrete s katehistima / ono što govore katehisti pod maskom da navještaju Sveto Pismo, Boga. Uvjeravaju svoje sljedbenike da im se bog obraća i govori (i to isključivo i samo) preko nabrojanog. Drugim riječima, ispiru ljudima mozak da je im je bog odlučio govoriti, i to isključivo i samo, u NP crkvi, preko nabrojanog i nigdje drugdje. Ima i sljedbenika NP crkve (u manjem broju) koji kažu kako “ima Boga” i drugdje a ne samo u NP crkvi. Na pitanje zašto onda ne odu negdje drugdje (na primjer u Marijinu legiju, ili da jednostavno budu župljani svoje župe) odgovaraju da to bog od njih ne želi, da bog želi s njima “komunicirati / govoriti” samo u NP crkvi, nigdje drugdje. A većina sljedbenika NP crkve je uvjerena da boga nema nigdje osim u NP crkvi. Ako je tko do drugog prijelaza i bio član nekog drugog pokreta / molitvene zajednice u RKC, mora napustiti taj pokret / zajednicu jer inače neće moći proći drugi prijelaz. Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    U NP crkvi pod maskom da im je bitan pojedinac, bitna im je NP crkva i te pojedince koriste za stvaranje, održavanje i širenje NP crkve. Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    NP crkva je njenim sljedbenicima na prvom mjestu, a iza nje, na ostalim mjestima su im: obitelj, djeca, RKC, bračni partner…. Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    U NP crkvi pod maskom da žele privući k sebi tek neke pojedince koji su se udaljili od Boga i/ili one koji nisu još dovoljno vjerski formirani, žele dovesti u NP crkvu sve, počevši od toga da moraju dovesti (bog te poziva / božja je volja) svog bračnog partnera u NP crkvu (ako isti nije), pa do toga da moraju uključiti svu svoju djecu u NP crkvu (bog te poziva / božja je volja), počevši od toga da moraju (bog te poziva / božja je volja) pozivati i uključivati ljude iz okoline gdje žive do toga da moraju (bog te poziva / božja je volja) napustiti sredinu gdje žive i preseliti se negdje drugdje gdje će pozivati i uključivati ljude u NP crkvu i pomagati gradnji / širenju / održavanju NP crkve (“stručni” naziv u NP crkvi za zadnje nabrojano je: “itinerant”, “ekipe katehista itineranata”, “obitelji u poslanju”.) Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    U NP crkvi traže (bog te poziva / božja je volja) od svojih sljedbenika da “čine put” i “slušaju katehiste”. Po nauku NP crkve, ako ne “čine put” i “ne slušaju katehiste”, prevareni su od đavla, ne čine volju božju. Po (usmenom i tajnom) nauku NP crkve, za posljedicu toga jer ne “čine put” i “ne slušaju katehiste”: Lako je moguće da će završiti u paklu. Ako se i spase, neće biti na “visokom položaju” na nebu. Ovozemaljski život će im biti “pakao”. Kako rekoh, prevareni su od đavla. Neće dobiti “dobra / milosti / ovozemaljske stvari” koje će im njihov neokatekumenski bog dati na neokatekumenskom putu. Već dobivena “dobra / milosti / ovozemaljske stvari” će izgubiti. Bog će prestati činiti divna djela za njih. Ta “dobra / milosti / ovozemaljske stvari” ne mogu i neće dobiti nigdje drugdje osim u NP crkvi. Samo u NP crkvi bog čini divna djela. Ne vrše volju božju / udaljili su se od boga / ne slijede boga (otac im je đavao). A i neposlušni su / imaju problema s autoritetom / nisu ponizni / sve krivo razumiju i shvaćaju. Sve nabrojano se odnosi i na one koji su otišli iz NP crkve, ali u puno težoj mjeri (Ovi koji su još uvijek u NP crkvi, za njih još uvijek “ima nade”). Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    U NP crkvi je božja volja samo NP crkva, sve drugo nije od boga nego od đavla, ako i je ponešto drugo od boga, to nije toliko dobro / pozitivno / božje / obraćeno / duhovno / napredno / sveto kao NP crkva”. Sve (i svakog) što nije NP crkva preziru / osuđuju / blate / demoniziraju / vrijeđaju / omalovažavaju / ocrnjavaju / odbacuju / isključuju / kritiziraju i plaše svoje sljedbenike s drugima. Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    U NP crkvi postoji visoki broj samoubojstava sljedbenika NP crkve. O razlozima (ne i jedinim) samoubojstava u NP crkvi piše u časopisu “Ljudima prijatelj”, broj 2, srpanj 2012, strana 38. Časopis se može preuzeti na slijedećim linkovima:
    http://issuu.com/vjeranfidelis/docs/ljudima_prijatelj_br.2_2012_issuu / /
    http://netload.in/datei5dcyCcCWRy/Ljudima_prijatelj_br_2_2012_samoubojstva_na_strani_38.pdf.htm
    Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    Sljedbenici NP crkve ne vide ništa drugo osim neokatekumenskog puta, neokatekumenske liturgije, neokatekumenskog nauka, Kika, Kikovih pjesama, Kikovih kateheza, katehista, neokatekumenskih svećenika, homilija neokatekumenskih svećenika. Misle da slijede Gospodina Isusa Krista a ne vide kako ne slijede Njega nego kako slijede neokatekumenski put, drugim riječima, kako slijede planove / ideje / zamisli / nauk Kika i njegovih poslušnika katehista. Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    U NP crkvi, svi oni koji nisu sljedbenici NP crkve, uključujući i one koji se protive NP crkvi, za sljedbenike NP crkve su: sile zla / pogani / katolici nedjelje / neobraćeni / tradicionalni vjernici / neredoviti u crkvi / ne znaju da ih bog ljubi / prevareni đavlom / nevjernici / “apostatizirani” / prirodno religiozni…. (nisam sve nabrojao, ima još etiketa / nauka NP crkve). S ponekim razlikama. Na primjer, brate Christophe, ti si za sljedbenike NP crkve tradicionalni vjernik jer nisi sljedbenik NP crkve. Po neokatekumenskim mjerilima, “najvišu titulu” koju može “dobiti” netko tko nije sljedbenik NP crkve, jest da ga neki sljedbenik NP crkve proglasi tradicionalnim vjernikom. Uz tebe, možda “titulu tradicionalnog vjernika”, zavrjeđuje još nekoliko tisuća vjernika RKC. Svi ostali vjernici RKC, uključujući i ateiste, muslimane, protestante, pravoslavne… su u rangu “pogana, katolika nedjelje, neobraćenih, nevjernika”. A oni, koji se i protive NP crkvi (pišu / govore / iznose / svjedoče o problemima u NP crkvi), uz nabrojane etikete, sljedbenici NP crkve “počaste” i slijedećim etiketama preuzetih iz replika na http://www.paxtibi.net: zbunjeni, zavedeni krivom gorljivošću i ohološću, Benedikta su pokušali otrovati – franjevce zabraniti – isusovce zatvoriti / zabraniti / izmjeniti, nisu katolici, hule protiv Duha Svetog, čista glupost, čisti protestantizam, teološki i kanonski su zabrazdili, mlate praznu slamu, postupaju kao zavodnik duša – čovjekov neprijatelj – Sotona, odbacuju ljude, raskolnici, ne prihvaćaju Papu, protiv Pape su, bolesnici, nema im spasa, siju razdor i gorčinu, izmišljaju, mrzitelji neokatekumena i papinskog vodstva, negiraju drugi vatikanski sabor i samog Papu, zbunjuju ljude i stavljaju ih jedan protiv drugog, antikatolici, čudni likovi koji samo kleveću / špekuliraju / izmišljaju, imaju problema u shvaćanju poziva svećenstva, odgovara im umrtvljena Crkva zazidana u četiri zida – bazirana na tradiciji i običajima, ne odgovara im ako se u Crkvu unese Duh Sveti koji mijenja ljude i takvu Crkvu žele zatvoriti pod hitno, svi znaju da oni ne govore istinu i pričaju laži, imaju probleme s autoritetom i neposlušni su, bili su i ostali neposlušni crkvi, pozivaju na linč – podjelu – prijezir – mržnju, stvaraju jednoličnost, izvor su sukoba, ne žele hodati zajedno u crkvi pod vodstvom njenih pastira, nemaju Duha Katoličke Crkve, ne mogu smisliti II vatikanski sabor – ni smjer kojim Katolička crkva ide, prave se katolici.

    A sad, stanite i razmislite. Kad sljedbenici NP crkve tako opisuju navedene koje osobno ne poznaju, zamislite kako prolaze sljedbenici NP crkve u NP crkvi koji imaju neke primjedbe na NP crkvu, koji ne čine put i/ili koji ne slušaju katehiste? Uz prije navedene općenite etikete, njima nadodaju i osobne etikete, osobnosti koje su saznali o njima tijekom boravka u NP crkvi. I ne samo to, uz općenite i osobne etikete, ispiru im mozak i usmenim i tajnim neokatekumenskim naukom kojeg možeš čuti samo ako si sljedbenik NP crkve. A zabilježeni je i dosta slučajeva “fizičkog” uvjeravanja. No, pročitajte ponovo te etikete i isčitati ćete dijelove tajnog i usmenog nauka kojim se služe u NP crkvi.

    Primjer osobnih etiketa i nauka NP crkve: Jedan svećenik RKC se pridružio NP crkvi i nakon kratkog vremena je otišao od NP crkve. U NP crkvi su taj postupak ocijenili riječima: “Tvrda bosanska glava koja se ne želi obratiti”. Osobna etiketa za njega je bila “tvrda bosanska glava” jer je svećenik rodom iz BiH. A nauk NP crkve: “samo se u NP crkvi ljudi mogu obratiti / tko ode iz NP crkve otišao je jer se nije htio obratiti”. A to u vezi obraćenja je i općenita etiketa i nauk NP crkve: “Svi oni koji nisu u NP crkvi su neobraćeni pogani”.

    Ukratko, svi oni koji nisu u NP crkvi, za sljedbenike NP crkve ne vrše volju božju i prevareni su od đavla. Uz poneke razlike, oni koji se zalažu / promiču NP crkvu, oni su djelomično prevareni od đavla i djelomično vrše volju božju. Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    U NP crkvi http://www.paxtibi.net/?p=2127 imaju za cilj svojim sljedbenicima uništiti njihovo pravo dostojanstvo / identitet: činjenicu da su na sliku Božju i da su djeca Božja. I to im pravo dostojanstvo / identitet zamijeniti lažnim dostojanstvom / identitetom: da su neokatekumeni / sljedbenici NP crkve. Jer, u NP crkvi, kao osoba, čovjek, vrijediš samo ako si sljedbenik NP crkve, “činiš put” i slušaš katehiste. Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    Sljedbenici NP crkve, unutar NP crkve (ne i kad se uspoređuju s onima koji nisu sljedbenici NP crkve) moraju (bog te poziva / božja je volja) o sebi, osobno, pričati u negativnom ozračju / samokritikama / samoosudama i dakako, pri tome, hvaliti / veličati / uzdizati / klanjati se NP crkvi. To se događa u odjecima, kad prenose svoja iskustva, kad odgovaraju na pitanja katehista i u sličnim situacijama. Ako neki sljedbenik NP crkve, u odjeku, o sebi govori u pozitivnom svijetlu, to izaziva podsmjehe i negativne reakcije drugih sljedbenika NP crkve. A ako isti, “ne daj Bože”, “ubaci” u odjek nešto negativno o NP crkvi, tada isti bude prekinut u svom odjeku i zaprijeti mu se izbacivanjem van, uz ponekad, i fizički napad na dotičnog. I sve to bude popraćeno žestokim kritikama i osudama drugih sljedbenika NP crkve jer je isti negativno govorio o NP crkvi (“negativni” govor o NP crkvi se u NP crkvi naziva frazom: “hula protiv duha svetog”). Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    U NP crkvi, sljedbenici NP crkve javno ispovijedaju grijehe koji su počinili. No, sljedbenici NP crkve ispovijedaju i grijehe koje nisu počinili, citiram ih: “Da ja nisam na neokatekumenskom putu ja bih nekog ubio/ubila, drogirao/drogirala bi se, rastavio/rastavila bi se, ubio/ubila bih se…”. (Nemojte krivo razumjeti, ne govore, na primjer: “Ja sam se prije drogirao a sad ne”, nego govore: “Nisam se nikad drogirao, ali da nisam postao sljedbenik NP crkve, sigurno bih se počeo drogirati). U tim “ispovijedima” ima razlika. Grijesi koje jesi počinio, ispovijedaš unutar NP crkve, ne i van NP crkve (van NP crkve se prikazuješ svecem (maska janjeta na licu vuka)). Zapravo, više prikazuješ svetom i bezgrešnom NP crkvu nego sebe (maska spasitelja na licu vukova). A grijehe koje nisi počinio, “ispovijedaš” i unutar NP crkve i van NP crkve. Štoviše, o grijesima koje nisi počinio “trubiš” svima okolo. No, ima i jedna razlika i kod ispovijedanja grijeha koje jesi počinio. Dužan si pred katehistima ispovijedati grijehe koje si počinio ali oni nisu dužni tebi ispovjediti grijehe koje su oni počinili. Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    U NP crkvi, sljedbenici NP crkve, kako međusobno, tako i drugima, o NP crkvi pričaju samo u pozitivnom svijetlu / hvalospjevima / veličanjima / uzdizanjima / samohvalama. Sve ostalo / svi drugi se spominju u negativnom ozračju / kritikama / osudama / omalovažavanjima / s prijezirom i plaši ih se drugima. Što Kiko govori o drugima (drugi su svi oni koji nisu sljedbenici NP crkve, od ateista do vjernika, od katolika do muslimana, od RKC do Amiša) imate u Kikovoj poslanici u Puli http://www.paxtibi.net/?page_id=11, a izvatke “o drugima” imate na linku http://www.paxtibi.net/?p=2297 u replici 9. Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    Sljedbenici NP crkve su spriječili tisuće brakova jer momak / cura / zaručnik / zaručnica nekog sljedbenika NP crkve nije htio / htjela ući u NP crkvu, pa su sljedbenici NP crkve morali (bog te poziva / božja je volja) prekinuti vezu / zaruke s tom osobom. Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    Mnogi sljedbenici NP crkve nisu htjeli brak s sadašnjim mužem/ženom ali su ih u NP crkvi prisilili / “obratili” riječima: “udaj se/oženi s njim/njom jer je glavno da ti je muž/žena u NP crkvi”, “bog te poziva / božja je volja taj brak” i sličnim frazama NP crkve. Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    Mnogi sljedbenici NP crkve nisu htjeli ići u neokatekumensko sjemenište, nego u neko drugo, dijacezansko ili redovničko sjemenište, ali su ih u NP crkvi prisilili / “obratili” da idu u neokatekumensko riječima: “bog te poziva, božja je volja da ideš u neokatekumensko sjemenište”, “đavlova je prevara da ideš u neko dugo sjemenište”, “u drugim sjemeništima se nećeš obratiti”, “bolje je za tebe i za tvoj život da ideš u neokatekumensko sjemenište a ne u neko drugo sjemenište”…

    Napomena: i oni koji su “htjeli ići” u NP sjemenište, išli su jer nisu bili u slobodi birati, niti im je dana mogućnost da biraju. Kao i svi drugi sljedbenici NP crkve, i oni su izloženi retorici / nauku / vjerovanju / herezama NP crkve: “božja volja je samo NP, sve drugo nije od boga nego od đavla, ako je i ponešto od boga to izdaleka nije dobro kao NP”. Plus toga, u NP crkvi se spominje samo NP i to u pozitivnom svijetlu / hvalospjevima / veličanjima / uzdizanjima / samohvalama, sve ostalo se spominje u negativnom ozračju (vidi Kikovu poslanicu u Puli http://www.paxtibi.net/?p=2297, replika 9.) Svaki govor / kateheza / uvod / međusobni razgovor / konvivencija u NP crkvi je prepun takvih / sličnih govora o drugima. Sve (i svakog) što nije NP crkva preziru / osuđuju / blate / demoniziraju / vrijeđaju / omalovažavaju / ocrnjavaju / odbacuju / isključuju / kritiziraju i plaše svoje sljedbenike s drugima. Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    U NP crkvi postoje mnogi obezglavljeni/izmanipulirani/neslobodni, zarobljeni/opsjednuti/prestrašeni, prevareni/prisiljeni/zavedeni, povrijeđeni/oštećeni/odbačeni, slijepi/hipnotizirani/nezadovoljni pojedinci i cijele obitelji koji su u NP crkvi, a ne smiju / ne mogu se istrgnuti iz ralja NP crkve radi straha, radi toga jer nisu u slobodi. Uplašeni su strahom da ako odu iz NP crkve / ako ne slušaju katehiste / ako ne “čine put”, da će im se dogoditi razna zla, kako u ovozemaljskom životu, tako i na nebu. Zavedeni su i raznoraznim obećanjima svakojakih “dobara / milosti / ovozemaljskih stvari” koja će dobiti ako ostanu u NP crkvi, slušaju katehiste i “čine “put”, odnosno “dobara / milosti / ovozemaljskih stvari” koja će im (neokatekumenski) bog dati isključivo u NP crkvi. No, ako odu iz NP crkve, ne slušaju katehiste i ne “čine put”, neokatekumenski bog će im uskratiti ta “dobra / milosti / ovozemaljske stvari”. Bog će prestati činiti divna djela za njih. U NP crkvi je pravilo: “Tko napusti NP crkvu napustio je boga / Mrtav ili živ ali moraš dolaziti u zajednicu (NP crkvu)”. U NP crkvi postoji i fraza: “U slobodi si da odeš iz NP crkve i/ili da ne slušaš katehiste i/ili da ne činiš put, ALI….” Iza ovog ALI, postoji stotine tisuća raznoraznih izgovorenih prijetnji, koje bi skupljene na jednom mjestu imale više riječi od Biblije. Reći će sljedbenici NP crkve kako oni nikom ne žele zlo, ALI, ako tko napusti NP crkvu / ne sluša katehiste / ne čini put, dogoditi će mu se to zlo, koje oni osobno ne žele da mu se dogodi. Štoviše, tvrde za sve koji su napustili NP crkvu, nisu činili put i/ili nisu slušali katehiste da im se dogodilo neko zlo, ali nije da su to oni njima željeli da im se to zlo dogodi, nego im se to zlo dogodilo jer su isti napustili NP crkvu / nisu činili put / nisu slušali katehiste. Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    U mnoge brakove / obitelji / sredine / župe / cijele RKC sljedbenici NP crkve su unijeli razdor/podjele/nejedinstvo, svađe/neslaganje/nered, nametanje/fanatizam/sumnje, povrede/plač/tugu/bol, mržnju/nasilje/strah, netrpeljivost/nepovjerenje/neslogu, raskol/sjeme zla/nemir, jer isti nisu htjeli ući u NP i/ili se klanjati NP crkvi. Ne samo zato jer isti nisu htjeli ući (nisu se pokorili božjem pozivu / božjoj volji) ili podržavati NP crkvu, nego je nabrojano cilj i poslanje NP crkve: stvaranje samo NP crkve, nestanak svega što nije NP crkva, ustoličenje lažnog boga (bog im je NP crkva, odnosno, neokatekumenski put, neokatekumenska zajednica, etape puta / prijelazi…). Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    NP crkva je mnogim svojim sljedbenicima, više ili manje, uništila život, psihu, duh, vjeru, odnose s drugim ljudima, prijateljstva, obiteljske i rodbinske veze, odnose s vjernicima RKC, povjerenje u RKC i Papu, manje ili više negativno utjecala na život. Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    Sljedbenicima NP crkve su uništili nedjelju i zamijenili im ju nekim Kikovim pravilima / obredima. Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    Sljedbenici NP crkve su izloženi neprestanom pritisku, stalnom psihičkom, mentalnom, zloduhovskom teroru (a ponekad se i sljedbenici NP crkve posluže fizičkim metodama uvjeravanja / “obraćenja”). Izloženi su bijeloj magiji (sve će biti s tobom i tvojim životom u redu ako budeš sljedbenik NP crkve, slušaš katehiste i “činiš put”). Izloženi su crnoj magiji (propasti će i biti će uništen svaki onaj koji napusti NP crkvu, kao i oni koji jesu u NP crkvi ali ne slušaju katehiste i/ili ne “čine put”). Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    Mnoge razdore / raskole / sablazni počinila je NP crkva, odnosno sljedbenici NP crkve. Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    U NP crkvi prijete “paklom ognjenim” onima koji žele napustiti NP crkvu, kao i onima koji ne “čine put” i ne “slušaju katehiste”. Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    NP crkva je prepuna agresivne nametljive napuhane propagande o iskustvima vjere / boga u NP crkvi. Zar takva iskustva nemaju vjernici RKC? Zar takva iskustva nemaju pravoslavni? Zar nisu puna usta takvih priča i kod sljedbenika raznih sekti i drugih religija? A većina tih neokatekumenskih priča o iskustvima vjere / Boga u NP crkvi su tek obične fraze koje naučiš u NP crkvi, copy/paste priče, prenapuhane i lažne priče, izmišljena i nametnuta iskustva, iskustva početnog obraćenja. Ponekad to vide i “stari i iskusni” neokatekumeni, koji su po 15-20 godina u NP crkvi, pa daju odjeke tipa: “Ja sam mislio/mislila da imam neke veze s bogom, ali sad vidim da nemam nikakve veze s bogom.” A onda, dan nakon tog odjeka, neokatekumenski zloduh im pomuti mozak, pa daju odjek: “Mislim da sam skoro svet/sveta”. I onda taj svetac/svetica prođe pokraj “brata/sestre” na ulici i neće da mu se javi i pozdravi ga/ju jer je isti/ista napustio/la NP crkvu. A bili su prije toga skupa 15-20-25 godina u istoj zajednici NP crkve.

    I taj isti svetac/svetica nije u tih 15-20-25 godina nazvao nekog iz svoje zajednice i pitao ga kako si / treba li ti što? I obratno, tog sveca/sveticu nije nitko drugi iz njegove zajednice nazvao u tih 15-20-25 godina i pitao ga kako si (čast izuzecima, no često bi se i ti razgovori završili s “razgovorom” o “zajednici”. Kao, “nazvao sam te da te pitam kako si, ali, evoo, eetooo, “slučajno” sam se sad sjetio da imamo godišnju konvivenciju, pa ako te zanima dođi, bog te poziva da dođeš…). Ali, taj isti svetac/svetica je tisuće puta nazivao druge “svece/svetice” iz svoje zajednice, no svi ti pozivi su bili samo u vezi zajednice / NP crkve: “dođi na pripremu, navještaj je u ponedjeljak, susret s katehistima je slijedeći tjedan, konvencija je u nedjelju, prijelaz je u devet… A sve nabrojano s dodatkom: bog te poziva/božja je volja”. Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    U NP crkvi svoje sljedbenike stalno drže pod pritiskom, pod sumnjičenjima, pod prismotrom, u strahu, pod optužbama, pod agresijom, pod povećalom, pod nametanjem, pod stegom, pod ponižavanjima, pod prijetnjama, pod paskom, pod stanjem krivnje, pod obradom, pod demoniziranjem, pod napadima, pod prozivkama, miješaju im se u život, miješaju im se u privatni život i u njihove obitelji i bližnje, vrijeđaju ih, ne daju im disati… Nabrojano se smanjuje ako si “pravi” sljedbenik NP crkve, “činiš put” i “slušaš katehiste” a povećava se ako odstupaš od toga. No, zanimljivo je da su i oni koji se istinski i hrabro suprotstave NP crkvi i katehistima, koji imaju čvrsti zid između sebe i NP crkve i katehista, oni koji su sigurni i odlučni i imaju vjere i vjeruju u Boga, oni koji istinski “puno ne šljive” NP crkvu i katehiste, oni kojima nije ispran mozak i ne daju da im se ispere mozak, da su i oni manje izloženi nabrojanom, izvan domašaja su nabrojanog. No, ako im u NP crkvu nađu kakvu slabost (ili im tu slabost sami odaju), ako se pokolebaju, ako nisu toliko sigurni, tada se pritisak na njih s svim nabrojanim povećava, odnosno budu više izloženi nabrojanom. Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    U NP crkvi su natjerali / “obratili” mnoge svoje sljedbenike (bog te poziva / božja je volja) da dadu otkaz na radnom mjestu jer im to radno mjesto nije dozvoljavalo redoviti dolazak u NP crkvu (pomorci, oni koji rade u dvije smjene…). Isto tako, zabranili su mnogima preseljenje u drugi grad / državu jer u tom gradu / državi nema NP crkve. No, politika “preseljenja” se mijenja kad isti odluče ići u neki drugi grad / državu s ciljem “poslanja” (bog te poziva / božja je volja), odnosno kad ih pošalju u neki drugi grad / državu da idu “otvoriti / širiti / održavati” NP crkvu. Brate Christophe, zašto si za navedeno rekao: “To je od Boga”, “To je prije svega dar Crkvi”, “Napetost”.

    Brate Christophe, za kraj ovog dijela. Postoje tisuće svjedočanstava iz cijelog svijeta bivših sljedbenika NP crkve (skoro da nema niti jedan bivši sljedbenik NP crkve koji ne svjedoči bar jednu negativnost o NP crkvi), tisuće svjedočanstava trenutnih sljedbenika NP crkve, tisuće svjedočanstava onih koji nisu sljedbenici NP crkve a dolazili su i dolaze u kontakt s NP crkvom i sljedbenicima NP crkve. A sva ta svjedočanstava govore, blago rečeno, o problemima u i s NP crkvom i s sljedbenicima NP crkve. Kako to komentiraš? Kako komentiraš navode iz tih svjedočanstava? Napetosti? Dar crkvi? Svi ti problemi i negativnosti su od Boga?

    I još neka pitanja u vezi tvoga govora.

    Citiram te: “Mislim da je to što moram reći govor Duha Svetoga.” Brate Christophe, zašto (isto kao sljedbenici NP crkve) misliš da su tvoji govori, govori Duha Svetog?

    Iz Katekizma Katoličke Crkve

    III. Isus Krist – “Posrednik i punina sve Objave”

    BOG JE REKAO SVE U SVOJOJ RIJEČI

    65 “Više puta i na više načina Bog nekoć govoraše ocima u prorocima; konačno, u ove dane, progovori nam u Sinu” (Heb 1,1-2). Krist, Sin Božji koji je postao čovjekom, jest jedina, savršena i konačna Očeva Riječ. U njemu nam Otac kaže sve, i neće biti druge riječi do ove. Sveti Ivan od Križa, slijedeći tolike druge, sjajno to razlaže tumačeći Heb 1,1-2:
    Darovavši nam svoga Sina, koji je njegova jedina i konačna Riječ, Bog nam je odjednom tom jedinom Riječju rekao sve(…) Što je naime nekoć djelomično govorio prorocima, to nam je sve rekao u svome Sinu, davši nam to sve, pošto i jest njegov Sin. Stoga tko bi htio Boga još ispitivati ili iskati od njega viđenja i objave, ne samo da bi činio glupost, nego bi Boga vrijeđao, jer ne bi svoj pogled upravio na Krista jedinoga, nego bi izvan njega tražio još kakve stvari i novine.[34]

    DRUGE OBJAVE NEĆE BITI

    66 “Kršćanska, dakle, ekonomija (plan spasenja), ukoliko je, novi i konačni savez, nikada neće minuti: nemamo više očekivati nikakvu javnu objavu prije nego se u slavi pojavi naš Gospodin Isus Krist”.[35] Premda je objava dovršena, ipak nije sva potpuno izrečena; na kršćanskoj je vjeri da postupno kroz vjekove dosegne sav domašaj objave.

    67 Tijekom stoljeća bilo je takozvanih “privatnih” objava. Neke od njih je priznao crkveni autoritet. One ipak ne pripadaju u polog vjere. Uloga im nije da “poboljšaju” ili “upotpune” konačnu Kristovu objavu, nego da pomognu da se od nje u određenom povjesnom razdoblju potpunije živi. Pod vodstvom crkvenog učiteljstva osjećaj vjernika znade razlučiti i prihvatiti ono što je u takvim objavama Crkvi istiniti poziv Krista ili njegovih svetaca. Kršćanska vjera ne može prihvatiti “objave” koje bi htjele nadići ili ispraviti objavu koja je u Kristu dovršena. Toga ima u nekih nekršćanskih religija, a i u nekih novijih sekta koje se na takvim “objavama” zasnivaju.

    Citiram te: “Koji je grijeh Europe? Grijeh Europe, glavni grijeh, je NE prema životu.” Brate Christophe, navedeno si proglasio grijehom, i to glavnim grijehom. Je li taj grijeh iz Deset Božjih zapovijedi ili je iz sedam glavnih grijeha? I zašto je glavni? Zašto optužuješ SVE europljane da su protiv života (govoriš isto kao i sljedbenici NP crkve)?

    Citiram te: “Jer mislim da je i ovo jedan od grijeha nas biskupa, iako nitko od nas 1968. godine nije bio biskup.” Brate Christophe, zašto “ispovijedaš” “grijehe” koje nisi počinio (činiš isto kao i sljedbenici NP crkve)? Zašto “ispovijedaš” i tuđe “grijehe”? Zašto o većini Biskupa RKC govoriš u negativnom ozračju / kritikama / osudama / omalovažavanjima (činiš isto kao i sljedbenici NP crkve)?

    Citiram te: “Rekli smo „NE“ Humanae vitae. Tada mi nismo bili biskupi, ali su bila naša subraća. Nismo imali snage, reći glasno „DA“ za Humanae vitae.” Brate Christophe, zašto opet “ispovijedaš” “grijehe” koje nisi počinio (činiš isto kao i sljedbenici NP crkve)? Zašto o RKC govoriš u negativnom ozračju / kritikama / osudama / omalovažavanjima (činiš isto kao i sljedbenici NP crkve)? A o NP crkvi govoriš samo u pozitivnom svijetlu / hvalospjevima / veličanjima / uzdizanjima / hvalama (činiš isto kao i sljedbenici NP crkve)? Citiram te: “Onda se pojavio jedan „luđak“ u Španjolskoj u barakama s jednom „luđakinjom“, koji su imali hrabrosti reći „DA“ životu”…. “to su obitelji Puta (Neokatekumenski put, op. PP), koje nam u ovoj Europi svjedoče da je Pavao VI. imao pravo, da je život veliki Božji dar i da je „DA“ za život uvjet istinskog života, uvjet za živuću Europu.”

    Citiram te: “Ali mi biskupi, iza zatvorenih vrata iz straha, ne iz straha od Židova, nego od medija i nerazumijevanja svojih vjernika. Mi nismo imali hrabrosti!” Brate Christophe, opet “ispovijedaš” “grijehe” koje nisi počinio (isto kao i sljedbenici NP crkve) i opet o RKC i o većini Biskupa RKC govoriš u negativnom ozračju / kritikama / osudama / omalovažavanjima (činiš isto kao i sljedbenici NP crkve). Zašto? I onda opet o NP crkvi govoriš samo u pozitivnom svijetlu / hvalospjevima / veličanjima / uzdizanjima / hvalama (isto kao i sljedbenici NP crkve), citiram te, “Danas se nalazimo u europskoj pustinji i ovdje vidimo zajednice i obitelji!”

    Citiram te: “Onda se pojavio jedan „luđak“ u Španjolskoj u barakama s jednom „luđakinjom“, koji su imali hrabrosti reći „DA“ životu”. Brate Christophe, znaš li da ni Kiko ni Carmen nisu “rekli DA” životu iz razloga jer su neoženjen/neudana, odnosno, nemaju djece? Kiko u Puli 2007 izjavljuje: “Zbog toga se ja nisam mogao ženiti, ni učiniti ništa drugo jer jao meni kad ne bih navješćivao evanđelje, kerigmu, jao meni! Svaki kršćanin je pozvan naviještati kerigmu koja spašava svijet. Svi vi koji ste ovdje pozvani ste od Krista da krenete. Svi! Ne samo ove obitelji u poslanju koje vidite ovdje nego svi.” Znači, Kiko s jedne strane kaže da se nije mogao ženiti jer tada ne bi mogao navješćivati evanđelje. A onda poziva i proziva sve svoje sljedbenike da navješćuju evanđelje i oženjene i neoženjene i udane i neudane. Brate Christophe, kako to komentiraš? I ne samo to, Kiko tjera svoje sljedbenike da se žene i rađaju djecu, a on je sam izuzet od toga. I još te obitelji i djecu šalje po cijelom svijetu da pod maskom da “navješćuju evanđelje” šire, otvaraju, potpomažu i izgrađuju NP crkvu. Brate Christophe, kako to komentiraš?

    Citiram te: “Taj je tekst iz Krakova pomogao – iako za to nemam povijesnog dokaza, u svojoj sam dubini siguran – Pavlu VI. dati snagu da napiše Humanae vitae.” Brate Christophe, ideš i korak dalje u svojim izjavama i tvrdiš nešto za što i sam tvrdiš da nemaš dokaza. Zašto? A sad, još i više čudi tvoja izjava da govoriš u ime Duha Svetog, jer, tada bi i Duh Sveti govorio nešto za što Duh Sveti nema dokaza. Zašto to činiš?

    Citiram te: “Ponizno, iskreno moram reći da unatoč svim naporima u našem biskupskom sjemeništu ne uspijevamo odgojiti, ljudski gledano, naše bogoslove, formirati ih onako kao što se formiraju u zajednici Puta.” Brate Christophe, odakle ti ta informacija? Znaš li da si se pridružio sljedbenicima NP crkve koji neprestano blate sve što nije NP crkva? Brate Christophe, i opet blatiš i ocrnjuješ i RKC i dijacezanske i redovničke, sadašnje i buduće svećenike, i o njima govoriš u negativnom ozračju / kritikama / osudama / omalovažavanjima (činiš isto kao i sljedbenici NP crkve)? Opet o NP crkvi govoriš samo u pozitivnom svijetlu / hvalospjevima / veličanjima / uzdizanjima / hvalama (isto kao i sljedbenici NP crkve). Zašto?

    Citiram te (nastavak prethodnog teksta): “Zašto? Zato što oni imaju tu obitelji, jer imaju iskustvo očinstva. Ja potječem iz rastavljene obitelji, moji su roditelji bili rastavljeni, moj djed rastavljen, moja su oba brata rastavljeni. Poznajem stvarnost rastave. Ali gdje se može naučiti svećeničko očinstvo, kad primjera tog očinstva nema u obiteljima? Ovdje to uče ti bogoslovi.” Brate Christophe, reče da si iz rastavljene obitelji, znači li to da i ti nisi ljudski gledano, odgojen i formiran (osim ako nisi pohađao neokatekumensko sjemenište)? Zašto si optužio sve bogoslove biskupijskog sjemeništa da su neodgojeni i neformirani, ljudski gledano? I kao razlog si naveo da isti nemaju iskustvo očinstva. Zar su svi došli iz rastavljenih obitelji? Brate Christophe, čuješ li sebe što govoriš?

    Citiram te: “Imao sam slučaj jednog mladog svećenika, koji je došao iz bogoslovije „Redemptoris Mater“ (napomena: to je sjemenište NP crkve) i koji je sagriješio s jednom ženom. Mi biskupi znamo tu situaciju, kad se to dogodi: osoba odlazi, jer je imala vezu, napušta svećeništvo. Obitelji te župe i Puta su ga u istini i dobroti prihvatili i tako spasili njegovo zvanje. Došao mi je prije Uskrsa sav radostan: „Da, sagriješio sam, ali imao sam hrabrosti napustiti tu vezu i vratiti se nazad.“ Obitelji su te, koje su spasile ovo zvanje i ovog svećenika. Brate Christophe, kao prvo: Zar samo neokatekumenski svećenici koji sagriješe s nekom ženom ostanu i dalje svećenici? A kao drugo, Brate Christophe, ti kao Biskup RKC, i to dvije tisuće godine nakon Isusa Krista, nakon dvije tisuće godina postojanja RKC, ti kažeš da su obitelji SPASILE!!! tog svećenika?

    Iz Katekizma Katoličke Crkve
    Proslov

    “Oče, … ovo je život vječni: da upoznaju tebe, jedinoga istinskog Boga, i koga si poslao – Isusa Krista” (Iv 17, 3).

    “Bog, Spasitelj naš, “hoće da se svi ljudi spase i dođu do spoznanja istine”(1 Tim 2, 3-4).

    “Nema uistinu pod nebom drugoga imena dana ljudima po kojemu se možemo spasiti” (Dj 4, 12) osim imena Isus.

    452 Ime “Isus” znači “Bog koji spašava”. Dijete rođeno od djevice Marije nazvano je “Isus” “jer će spasiti narod svoj od grijeha njegovih” (Mt 1,21). “Nema ni u kome drugom spasenja; nema, uistinu, pod nebom drugog imena dana ljudima po kojemu se možemo spasiti” (Dj 4,12).

    Jedna napomena: kad do sljedbenika NP crkve dođe informacija da je neki svećenik RKC sagriješio s nekom ženom, to bude povodom novih neokatekumenskih napada na tog svećenika i RKC. No, kako i sam brat Christoph kaže, sasvim je drukčija situacija kad njihov neokatekumenski svećenik zgriješi (prihvate ga u istini i dobroti). I ne samo to, kad neki svećenik RKC zgriješi, sljedbenici NP crkve, uz sve napade i osude dotičnog, znaju nadodati i slijedeću frazu: “To mu se dogodilo zato jer nije “na putu” (jer nije sljedbenik NP crkve) / Ne bi mu se to dogodilo da je završio naše (neokatekumensko) sjemenište.”

    Citiram te: “Stoga želim zahvaliti našim obiteljima Puta, njihovom svjedočanstvu, njihovoj hrabrosti da budu poslani svugdje. Jedna obitelj iz Beča s 9 djece je otišla u misije u Istanbul, u Tursku!” Brate Christophe, opet o NP crkvi govoriš samo u pozitivnom svijetlu / hvalospjevima / veličanjima / uzdizanjima / hvalama (isto kao i sljedbenici NP crkve). Zašto? I zabrinut si za Europu, citiram te: “Europa je u izumiranju”, a zahvaljuješ neokatekumenskoj obitelji iz Beča s 9 djeca koja je otišla u misiju u Istanbul? No to samo dokazuje da sljedbenicima NP crkve nije stalo do Europe, nego do širenja / gradnje / održavanja NP crkve (a to nazivaju misijom). A niti su im djeca na prvom mjestu, nego im je na prvom mjestu da im ta djeca budu budući sljedbenici NP crkve i nastave s daljnjim širenjem / gradnjom / održavanjem NP crkve. Napomena: u NP crkvi postoje fraze tipa: “vaša djeca moraju imati djetinjstvo / niste vi bogovi da određujete svojoj djeci život” i slične fraze. No, te fraze ne vrijede kad tu djecu moraš učlaniti u NP crkvu i kad tu djecu seliš iz sredine i nacije u kojoj su odrasli u drugu sredinu i naciju.

    Brate Christophe, hvališ sljedbenike NP crkve da su rekli “da” životu. Zašto ne hvališ stanovnike Indije, Južne Amerike, Kine, Afrike, koji nemaju problema s natalitetom? Zašto ne hvališ Katolike, Pravoslavce, Muslimane, Amiše, pogotovo ortodoksne Židove koji su rekli “da” životu? Brate Christophe, “koliko” je po tebi “da” životu: jedno, troje, šestoro, osmero, desetoro i više djece? Brate Christophe, da li ti to pretvaraš RKC samo u agenciju za rađanje djece? Kiko je u Puli rekao, citiram: “Ne. Oni koji su pretvorili Crkvu samo u socijalnu agenciju lagali su nam.” A taj isti Kiko je pretvorio svoju NP crkvu samo u agenciju za rađanje djece. Brate Christophe, znaš li da bi Djevicu Mariju u NP crkvi (da je tada postojala i da je Marija bila u NP crkvi) optužili da nije otvorena prema životu (samo jedno dijete)?

    Brate Christophe, svojim kolegama Biskupima i RKC si poručio, citiram te: „Braćo, znam da ste to činili iz neznanja“. Brate Christophe, jesi li ikad preispitao svoje neznanje, pogotovo u svezi NP crkve? Ili, kako si rekao na početku govora da govoriš u ime Duha Svetog (što isto tvrde sljedbenici NP crkve), znači da govoriš u Ime Apsolutne Istine, pa zato ne možeš reći da si činio i govorio iz neznanja jer bi time proglasio i Duha Svetog neznalicom?

    Zar misliš da sve znaš o NP crkvi? Da li znaš da o onom što se događa u NP crkvi, da to ne znaju niti sljedbenici NP crkve? (U NP crkvi katehisti često spominju frazu: “Mi vam ne možemo sve unaprijed reći / vi ne možete unaprijed sve znati”. A uz tu frazu je vezana i slijedeća: “Vi koji ste bili na “višim” etapama puta ne smijete nikom reći što je bilo”). A postoji i fraza: “Nije grijeh lagati ako je to u vezi “puta” (u vezi NP crkve)”. A postoji i zabrana da se bilo što iznosi van NP crkve, osim općenitih i nedefiniranih hvalospjeva / veličanja / uzdizanja / samohvala NP crkve. Primjer: Sljedbenici NP crkve, po cijelom svijetu tijekom 5 nedjelja, idu ulicama i zaustavljaju ljude i kažu im: “Bog te ljubi”. Kažu da ima milijun sljedbenika NP crkve, puta 5 nedjelja, puta prosječno 5 ljudi kojima su rekli da ih bog ljubi (s namjerom da što više onih koje su zaustavili pridobiju da postanu sljedbenici NP crkve). Znači, ukupno 25 milijuna ljudi. I onda, na neokatekumenskom navještaju, u jednoj od kateheza govore o tome i kažu kako su negdje naletjeli na neku osobu (jednu od 25 milijuna) koja nije znala da je bog ljubi i kako je bila “dirnuta” time. A o tome svakako moraju osobno obavijestiti i Papu a i svaki sljedbenik NP crkve mora svima okolo “trubiti” o tome (a mora se i sazvati Vatikanski Sabor na kojem će se napokon donijeti odluka da se “ukida” dosadašnja RKC i zamjenjuje s NP crkvom).

    A Kiko je napravio ovaj susret europskih Biskupa u „Domus Galilaeae“ da bi zaveo Biskupe da se poklone NP crkvi, da se poklone bogu NP crkve (bog im je NP crkva), da ih pridobije da prihvate NP crkvu kao (jedinog) spasitelja, spasitelja koji će spasiti i RKC i cijeli svijet od nezaustavljivog propadanja i uništenja koji je već u tijeku i koji slijedi (što sljedbenici NP crkve trenutno rade pod maskom nove evangelizacije).

    Pehar

  • September 11, 2013 at 2:49 pm
    Permalink

    zenit je u neokatekumenskim rukama,vaš lobi ga drži,opće poznato,tako da to treba uzeti sa rezervom!

  • September 12, 2013 at 7:02 am
    Permalink

    A u cijim je rukama pax tibi??? Koji lobi ga drzi??? Znamo zar ne?
    Osim toga mnogo toga ovdje navedeno, osobiti Pehar, na granci je pravovjerja. Procitaj dobro njegov zadnji post. Na stranu govori li se o NKP ili nekoj drugoj stvarnosti unutar KC, post je napad na KARDINALA RIMOKATOLICKE CRKVE!!!!! NKP je ovdje samo paravan

  • September 13, 2013 at 6:26 am
    Permalink

    baš, on se u svom pismu prepucava sa kardinalom!!?! ccc

  • September 15, 2013 at 5:17 am
    Permalink

    Vlč. Zlatko Sudac skrenuo je pozornost na doprinos laika u obraćenju.Rekao je da laici kao svjedoci doprinose obraćenju više nego tumači napisanoga.
    Laicima se vjeruje jer su slični onima koji traže Gospodina.

  • September 18, 2013 at 11:19 am
    Permalink

    Dajte neki novi članak više,fali mi do bola!!!
    Ovom prilikom žalim čestitati i zahvaliti gospodinu pod tajnim imenom Veritas i svima koji na ovoj stranici neumorno brane NP.
    Predlažem da se nađemo na nekoj budućoj konvivenciji pa da uz ladnu pivu poćakulamo malo o svemu i dobro se nasmijemo…

  • September 19, 2013 at 6:56 am
    Permalink

    Ne branim ja NKP jer se tu nema sto braniti. Rimokatolicka Crkva je ona koja brani NKP.
    Ja ovdje branim katolicko naslijedje koje su paxici ocito izgubili.

  • September 29, 2013 at 7:31 pm
    Permalink

    poštovani neosi! na svoje uši sam čuo što vaši prezbitri govore protiv velečasnog sudca,zašto ne dopuštate da ima i drugih karizmi i darova,zapitajte se malo,vama ništa ne valja ako nije dio vaše sljedbe.pa vi ste ti koji uvijek kažete da nam ne mogu uvijek drugi biti krivi,zapitajte se……….

Comments are closed.