U online izdanju nadnaslov promijenjen

 

 

Reportaža
 
Zadrani u Izraelu: Skladni u zemlji različitosti
 
Piše: Marija Ćurko, Viktor Bogut
22.05.2009.
 
Mladi Zadrani doživjeli su mnogo. Obilazili povijesna mjesta, upoznali se jednom potpuno drukčijom kulturom, slušali Papu na “nultoj točki”. U Izraelu je sve počelo….
ISPRED “SVETOG GRADA” – Zadrani pred Jeruzalemom

Oko 450 Hrvata, već tradicionalno mahom članova Neokatekumenskog puta, sudjelovalo je u hodočašću u “Svetu Zemlju” te susretu s Papom Benediktom XVI, koje se održavalo od 9. do 16. svibnja. Među njima i grupa od 50-ak Zadrana, većinom mladih, koji su predvođeni katehistima mogli vidjeti brojna mjesta iz Isusova života te na taj način, moglo bi se reći, doživjeti “uživo evanđelja” podsjećajući se Kristovih poruka i onoga što je govorio na pojedinim mjestima. Prvog dana po dolasku u Tel Aviv, hodočasnici su otputovali prema Nazaretu gdje su smješteni u sasvim solidan hotel.

Ljubazni domaćini

Već na početku se osjetila izrazita ljubaznost domaćina. Unatoč činjenici da su Zadrani u hotel (imena koje nismo sigurni kako se izgovara) stigli poprilično kasno, veseli domaćini dočekali su ih večerom. Dan kasnije, odnosno par sati kasnije, u nedjelju 10-og, posjetilo se Kafarnaum i mjesto Petrove kuće, slaveći svetu misu. Tamo su se Zadrani susreli s ostatkom hrvatske ekspedicije. Uz Brdo blaženstava krenulo se obilaziti predio oko Galilejskog jezera, uz ostatke stare bizantske crkve Blaženstava, boraveći uz samo jezero. Za ovo mjesto povezuje se zgoda iz evanđelja kad su se apostoli vratili na obalu nakon bezuspješnog ribolova, nakon čega ih je Isus poslao da ponovno otplove na pučinu i bace mreže. Nakon toga izvukli su ih prepune mnoštva riba. Uz obalu jezera nalazi se crkva Petrova prvenstva na mjestu koje se zove Tabgha. Isus je u evanđelju tri puta upitao Petra: “Šimune Ivanov, ljubiš li me?” Petar mu je na to odgovorio: “Gospodine, ti sve znaš! Tebi je poznato da te volim.” Potom mu je Isus dao prvenstvo u Crkvi. Obišla se i crkva gdje je Isus učinio prvo čudo na svadbi u Kani Galilejskoj pretvorivši vodu u vino. U ponedjeljak 11. svibnja put je vodio ka bazilici Navještenja u Nazaretu. Zadarski hodošasnici posjetili su i Josipovu kuću, nakon čega se obilazila dolina Jordan i Mrtvo more.

Cijeli članak

 

admin

Svaki čovjek ima pravo na svoje mišljenje usmjereno prema istini, a kad spozna Istinu dužan je promijeniti svoje mišljenje ukoliko nije u skladu s Istinom. To je prava demokracija.