Mladi Zadarske nadbiskupije ili mladi iz Zadra

U Zadarskom listu br. 3359 od 21. svibnja 2009. objavljena je u rubrici Uzduž i poprijeko reportaža o hodočašću pripadnika Neokatekumenskog puta u Izrael pod naslovom Skladni u zemlji različitosti. Nadnaslov spomenute reportaže glasi: „Mladi hodočasnici Zadarske nadbiskupije u Izraelu i Palestini susreli se s Papom“. Smatrajući ovaj nadnaslov nekorektnim don Pavao Šindija (župnik Zemunika) poslao je svoju reakciju Zadarskom listu koju u cijelosti donosimo na ovom postu.

 

 

pave-o-neosima

 

 

 

Poštovani,

 

            U vašem cijenjenom listu, broj 3359 od 21. svibnja, na stranici 16 i 17 objavljen je članak vaših novinara Viktora Boguta i Marije Ćurko naslovljen. „Sklad u zemlji različitosti“ s nadnaslovom: „Mladi hodočasnici Zadarske nadbiskupije u Izraelu i Palestini susreli se s papom benediktom XVI.“ Iz naslova, a i iz nekih dijelova same reportaže, daje se naslutiti da je spomenuto hodočašće organizirala Zadarska nadbiskupija i da je to hodočašće mladih na kojem su mogli sudjelovati svi mladi koji su htjeli, ali eto, sudjelovali su mahom, kako se u tekstu kaže, članovi Neokatekumenskog puta. Upravo su to netočni podatci koji zbunjuju i koji, na koncu, nisu istiniti i ovim putem ih želim ispraviti. Naime, hodočašće o kojem se govori nije organizirala Zadarska nadbiskupija, već Neokatekumenski put, koji nije Crkva nego jedan od pokreta u Crkvi (vrlo kontroverzan i isključiv u nekim svojim stavovima) i na njemu su mogli sudjelovati ne mahom, nego ISKLJUČIVO, samo članovi Neokatekumenskog puta. Kao dokaz navodim činjenicu da mi župnici i župni uredi službeno ni privatno nismo obaviješteni o hodočašću, što je uzus kad Nadbiskupija organizira bilo kakvo hodočašće (i ove godine organizira u listopadu u Svetu zemlju i mi smo vjernike o tome obavijestili). Štoviše, ne samo da župnici nisu obaviješteni, nego se to hodočašće drži u tajnosti od nas župnika, da se ne bi postavilo, eventualno, pitanje o organizatoru hodočašća i mogućnosti da mu se priključe i oni koji nisu članovi Neokatekumenskog puta. Bit ovoga hodočašća je susret članova Neokatekumenskog puta s njihovim utemeljiteljem Kikom ( što je u tekstu i spomenuto), a bit ovoga članka je prikriveno reklamiranje Neokatekumenskog pokreta od strane vaših novinara ( za gđicu Ćurko znam da je članica Neokatekumenskog puta), što je njihovo apsolutno pravo. Ono što nije dobro i što zbunjuje jest pokušaj da se jedan pokret predstavi kao cijela Nadbiskupija, odnosno kao stvarnost koja je toliko rasprostranjena da predstavlja čitavu zadarsku Crkvu. Ovakvi članci zbunjuju naše vjernike, jer nam oni, nakon što su pročitali ovaj tekst, postavljaju pitanja zašto ih nismo obavijestili o hodočašću na koje bi i neki od njih otišli da su znali. Stoga pozivam i vaše novinare da, radi korektnosti, nazovu stvari svojim imenom i da se ne služe svetom Crkvom kao vlastitom prćijom kad im se to svidi.

 

 

Don Pavao Šindija, župnik Zemunika

 

admin

Svaki čovjek ima pravo na svoje mišljenje usmjereno prema istini, a kad spozna Istinu dužan je promijeniti svoje mišljenje ukoliko nije u skladu s Istinom. To je prava demokracija.