Tko, kamo i za kim u Svetoj zemlji?

 

 

Pratiti Papu na njegovim misijskim putovanjima diljem svijeta molitvom, dobrim djelima i osobnom prisutnošću nadasve je pobožna misao. Izraz je to svijesti o ulozi i poslanju Petrova nasljednika u Crkvi i svijetu. Svijet želi opasati Petra i voditi ga kamo neće (usp. Iv 21, 18), a po usrdnoj molitvi Crkve spadaju mu verige s ruku (usp. Dj 12) i on biva slobodan u svom poslanju poučavanja, utvrđivanja i ujedinjavanja svoje braće po svem svijetu.

            Tko, dakle, prati i moli? Crkva! Cijela Crkva u svim njezinim sastavnicama! I u najvećoj molitvi Crkve, u svetoj misi, u kanonu, svaki dan molimo za Svetoga Oca. Mjesna Crkva moli za Svetog Oca i svoga mjesnog biskupa što je i jedan od dokaza njezina katoliciteta. Nitko ne može prisvojiti to pravo i dužnost samo sebi, već je to dužnost svih da zajedno mole za Petra.

            Kako u tom smislu razumijeti hodočašće u Svetu zemlju mladih neokatekumena iz Zadra koji kažu da su tamo išli pratiti Svetog Oca? Hodočašće za koje nitko u Zadarskoj nadbiskupiji nije znao osim pripadnika Neokatekumenskog puta. Štoviše, to se hodočašće skrivalo od ostalih vjernika Zadarske nadbiskupije. Izričito se htjelo da samo oni idu u Svetu zemlju. Da se je to prethodno znalo, bojali su se da ne bi i netko drugi poželio ići s njima zajedno. Nitko od župnika nije bio službeno obaviješten o tom hodočašću, ni iz Nadbiskupije ni od odgovornih Neokatekumenskog puta. Najčudnije od svega jest potreba da se po završetku toga hodočašća izvijesti u novinama kako je to bilo hodočašće mladih Zadarske nadbiskupije, a što je notorna neistina. Čemu sve to? I kako se po takvom ponašanju Neokatekumenski put u Zadarskoj nadbiskupiji organski ucjepljuje u biskupijski patoral i jedinstvo s ostalim crkvenim stvarnostima (kako im poruči Sveti Otac na zadnjem susretu).

            Neokatekumenski put često organizira takva hodočašća u kojima slijede Svetoga Oca. No, ipak, to se ne događa uvijek i na svakom putovanju Svetoga Oca. Na 11. apostolsko putovanje pape Benedikta XVI. u kojem je posjetio Afriku (Angolu i Kamerun) neokatekumeni nisu išli, bar ne organizirano i bar ne iz Zadarske nadbiskupije. Zašto? Koji je princip njihova praćenja Pape na apostolskim putovanjima izvan i unutar Italije. Čini se da je to prisustnost njihova utemeljitelja Kika Arguella. Naime, ako će se i Kiko naći u istoj zemlji kad i gdje je i Papa, onda će tamo organizirano hodočastiti i neokatekumeni. Postavlja se onda logično pitanje, idu li oni na hodočašće za Papom ili za Kikom? Ili za Kikom i za Papom zajedno?

            Druga važna činjenica je i ta da uvijek organiziraju poseban susret sa svojim utemeljiteljem nakon što Papa završi svoj pohod nekoj zemlji. Drugo logično pitanje je pitanje redoslijeda. Uvijek se najvažniji događaj i susret događa na kraju, pa je on i zaključni. Njemu mogu prethoditi razni pripremni susreti kako bi se zaključni događaj dogodio kao kruna svega prethodnog rada i kako bi donio što bogatiji plod. Ako neokatekumeni uvijek nakon Pape imaju obavezno svoj susret sa svojim utemeljiteljem, što time žele poručiti? Čija je riječ važnija, Papina ili Kikova? Je li Petar onaj koji učvršćuje svoju braću u vjeri ili Kiko?

            U Zadarskom listu izvijestiše nas da je na Brdu blaženstava u Domus Galileae rečeno da Krist uskrsli se ovdje objavljuje i želi poslati novi kler svim narodima, za novu evangelizaciju. Doista čudna rečenica! Da je rečeno obnovljeni kler, sveti kler itd., bilo bi to razumljivo. Ali, pitamo se, što to znači ‘novi kler’ za ‘novu evangelizaciju’? Mi znamo da se kler svakodnevno treba obnavljati prema slici Isusa Velikosvećenika kako bi izvršio svoju ulogu posvećivanja, poučavanja i upravljanja narodom Božjim. Molimo za svećenička i redovnička zvanja i kažemo: Bože daj nam svećenika, Bože daj nam mnogo svećenika, Bože daj nam mnogo svetih svećenika! O potrebi ‘novog klera’ govorio je Kiko nadugo i naširoko u Puli, 2007.

            Pitamo se je li to isti onaj kler koji odgaja i obrazuje sveta Katolička Crkva? Po svemu sudeći nije! Kler ili prezbiteri u Neokatekumenskom putu ne obavljaju zadaću poučavanja i vođenja zajednice, nego samo ulogu liturgijskih izvršitelja ili egzekutora, kako reče Luigi Bommarito, nadbiskup Catanije. Sveti Otac ih je na gore spomenutom susretu upozorio da u svojim sjemeništima odgajaju kler primjenjujući odgojne upute koje predlaže Sveta Stolica kao i biskupije. Cilj prema kojemu trebaju stremiti svi odgojitelji jest da pripreme svećenike da se uključe u biskupijski prezbiterij i pastoral, kako župni tako i biskupijski.

            Očito se u Svetu zemlju ne ide slušati Svetog Oca, nego Kika Arguella!

 

 

 

 

 

admin

Svaki čovjek ima pravo na svoje mišljenje usmjereno prema istini, a kad spozna Istinu dužan je promijeniti svoje mišljenje ukoliko nije u skladu s Istinom. To je prava demokracija.

4 thoughts on “Tko, kamo i za kim u Svetoj zemlji?

  • May 29, 2009 at 5:28 pm
    Permalink

    Sada je problem ako mladi idu na hodošaća:) Ma najbolje je je sve potjerati na ulicu, neka nitko ne dolazi ometati župnike, neka ih puste na miru. Osobito mladi, molim lijepo. Toliko toga dobroga mogu naći na ulici da nema smilsla gubiti vrijeme i energiju na nekakvim hodočašćima.

  • June 1, 2009 at 11:42 am
    Permalink

    Meni nije jasno zašto je uopće potrebno objavljivati ovakve isprazne, nesadržajne i tendenciozne članke. Zar je Neokatekumenski put stvarno tako velik društveni problem da treba dubinski secirati razloge odlaska mladih Zadrana na hodočašće u Svetu Zemlju, gdje su mogli hodati Kristovim stopama i spoznavati istinu o sebi? Imaju li se zadarski svećenici baviti nečim pametnijim u svojem pastoralu, npr. spasenjem duša svoga stada, kojima su više nego ikad potrebni dobri pastiri koji će im govoriti što je dobro, a što loše za njihov život i grmjeti s oltara u Božje ime? (http://www.kriz-zivota.com/forum/hrvatski/katolicka_crkva/3428/sveenici_i_mlake_propovijedi/#134833). O tempora, o mores!

  • June 4, 2009 at 3:40 pm
    Permalink

    Ako je don Pave rekao neistinu onda treba to i objasniti. Istina oslobađa i donosi obilate plodove.

  • June 9, 2009 at 8:36 am
    Permalink

    Don Pave dobro zna da su mnogi mladi, koji ne pripadaju neokatekumenatu, bili na raznim hodočašćima organiziranima od neokatekumena pocev od Pariza pa sve do posljednjeg u Sydeyu. Za ovo vjerojatno nije bilo dovoljno vremena za obavjestiti sve one koji su bili zainteresirani.
    A i da je obavjest krenula ne vjerujem da bi je oglasili.

Comments are closed.