Kiku počasni doktorat

 

 

Utemeljitelj Neokatekumenskog puta prima počasni doktorat

 

Institut Ivan Pavao II. časti Argüella

 

RIM, 8. 5. 2009. (Zenit.org) –  Papinski institut za istraživanje braka i obitelji “Ivan Pavao II.” dodjeljuje počasni doktorat Kiku Argüellu, jednom od inicijatora Neokatekumenskog puta .

Institut, smješten pri Lateranskom sveučilištu u Rimu i na drugim mjestima diljem svijeta, objavio je da će 13. 5. dodijeliti doktorate „Honoris Causa“ španjolskom utemeljitelju, Franciscu (Kiku) Argüellu i talijanskom profesoru sociologije, Pierpaolu Donatiu.

U izjavi s Instituta kaže se da su doprinosi obojice na području istraživanja obitelji vrednovani kao „mjerodavne reference za njegov vlastiti učiteljski i istraživalački rad“.

Institut naglašava „snažnu predanost Neokatekumenskog puta obiteljskoj problematici“ s naglaskom na „iskustvo ‘obiteljskog slavlja’ kojim Put šalje obitelji u misije“.

Također ističe vrijednost „promicanja, zajedno s drugim crkvenim organizacijama, važnih inicijativa u potpori obitelji“, osobito „Family Day u Italiji i blagdana Svete Obitelji u Madridu 2007.“

Donati je profesor Sveučilišta u Bolonji, te za Institut slovi kao „jedan od vrhunskim svjetskih stručnjaka u području sociologije obitelji“.

Institut smatra da je Donati dao vrijedan prilog izgradnji „humanističke sociologije koja se distancira od svih oblika znanstvenog redukcionizma i kulturnog relativizma“, s osobitom kritikom funkcionalističkih i marksističkih pristupa.

Dodaje, „Iz tog izrasta ideja releacionalne sociologije“, Donatijeve „originalne i plodne tvorevine: iz te perspektive, obitelj nije jednostavan zbroj pojedinaca ili organsko tijelo, nego skup životnih odnosa“.

 

Link

admin

Svaki čovjek ima pravo na svoje mišljenje usmjereno prema istini, a kad spozna Istinu dužan je promijeniti svoje mišljenje ukoliko nije u skladu s Istinom. To je prava demokracija.