don Gašpar Dodić o nedjelji kao Danu Gospodnjem

Zlatna harfa Zadarske nadbiskupije

 

Škabrnja, (IKA) – Prvi dio Zlatne harfe Zadarske nadbiskupije, smotre dječjih crkvenih zborova koja je okupila 300 sudionika, održan je u subotu 9. svibnja u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Škabrnji. Nastupili su dječji zborovi župe sv. Stošije iz Biograda, sv. Roka iz Bibinja, Rođenja BDM iz Benkovca, sv. Ivana Krstitelja iz Zadra i Uznesenja BDM iz Škabrnje. Susret na temu Dana Gospodnjeg započeo je misom koju je u župnoj crkvi predvodio predstojnik Katehetskog ureda Zadarske nadbiskupije don Gašpar Dodić. Zahvalio je župniku domaćinu Borisu Pediću i zajednici ‘Dobri pastir’ na gostoprimstvu, a djeci je čestitao na nastupu, rekavši da je milost i uspjeh da mogu slaviti Boga pjevanjem, svim svojim bićem, osobito dječjim glasom. U propovijedi je pojasnio karakteristike Dana Gospodnjeg kao dana Crkve, dana euharistije, poslanja ‘Idite u miru’, ljubavi, osmog dana i dana slavlja. Nedjeljom više nego u nekom drugom danu kršćanin želi život darovati duhovnom žrtvom koju poklanja Bogu i tako oponaša Krista koji je svoj život darovao Ocu i braći. “Euharistija nije samo obred nego i škola života. Ne može biti zatvorena unutar zidina hrama nego teži prijeći i postati obveza svjedočenja i karitativno služenje”, rekao je don Gašpar, istaknuvši kršćansko značenje nedjelje; ona je prvi dan tjedna u kojem je Bog nanovo stvarao. Također je dan odmora, predokus pravog, posljednjeg i vječnog odmora, dan koji neće imati kraja. “Kršćanin ima potrebu za nedjeljom. ‘Ne možemo živjeti bez slavljenja Dana Gospodnjeg’ nije slogan koji se izgovara u afektu ili fraza za skandiranje onog koji nakon napornog radnog tjedna može odahnuti i odmoriti se. To je svjedočanstvo vjernosti nedjelji kao danu Gospodnjem. Slavlje nedjelje je za Crkvu znak vjernosti svom Gospodinu”, rekao je don Gašpar, dodavši da su kršćani uvijek s poštovanjem živjeli u intimnoj radosti taj sveti dan.

Istaknuo je da nedjelja za sekulariziranog čovjeka nije ista kao i za kršćanina. “Sekularizirani čovjek živi nedjelju kao dan odmora od posla i svoje slavlje sužava na osjećati se slobodan od teškoća svakodnevnog napora, dan izleta koji je poput bijega. Sekularizirana kultura je ispraznila nedjelju od izvornog religioznog značenja i teži ga zamijeniti bijegom u privatnost i obredima mase: sportom, diskom, turizmom. Prešlo se od Dana Gospodnjeg na vikend, od prvog dana u tjednu na kraj tjedna. Dan Gospodnji se tako sveo na jednostavan dan ljudski”, upozorio je don Gašpar, istaknuvši da te stvarnosti nisu loše i nedopustive, ali mogu postati opasnost da se izgubi religiozna dimenzija života i vremena. “Nedjeljni i slavljenički odmor poprima realnu, ali i simboličku dimenziju. Kršćanski odmor potvrđuje superiornost čovjeka nad ambijentom koji ga okružuje, on ga prepoznaje kao svijet u kojem je pozvan živjeti, ali i ima predokus novog svijeta i konačne slobode”, istaknuo je don Gašpar.

 

admin

Svaki čovjek ima pravo na svoje mišljenje usmjereno prema istini, a kad spozna Istinu dužan je promijeniti svoje mišljenje ukoliko nije u skladu s Istinom. To je prava demokracija.