Je li Kiko promijenio riječi posvete?!

“Ovo činite meni na spomen” kod Kika glasi, “Ovo činite kao moj spomen”

Provjerite na ovim linkovim u dvije pjesmarice. Prvi na stranici 177. link i ovdje link.

Izvor.

Hoc facite in meam commemorationem
Haced esto en conmemoración mía
Haced esto como mi memorial

admin

Svaki čovjek ima pravo na svoje mišljenje usmjereno prema istini, a kad spozna Istinu dužan je promijeniti svoje mišljenje ukoliko nije u skladu s Istinom. To je prava demokracija.

98 thoughts on “Je li Kiko promijenio riječi posvete?!

  • March 3, 2014 at 11:24 am
    Permalink

    Mateo , rekao sam ti, potreban ti je prevoditelj, HITNO! Rasvjetljen si kao noć u šumi. Sjedni i moli da ti Bog malo otvori oči srca. Tvoj navještaj je upravo suprotan navještaju katoličke Crkve, ne radi toga što si zao, loš ili pokvaren, ili krivovjerac ili heretik. Ne, ti jednostavno nemaš rasvjetljenja. Pišeš dobre rečenice, citate, izvadke sv. Pisma, ali na tvoju žalost ti ih uopće ne razumješ. Ti samo još jedan občni sljepac kojem Bog treba otvoriti oči srca. Tvoj je problem kao i onih farizeja kojima je Krist rekao: “VAŠ JE PROBLEM ŠTO VI KAŽETE DA VIDITE”. I ti misliš da vidiš i iz svoje sljepoće širiš odvratne poganske farizejske hereze. Obrati se dragi Mateo, a najbolji način za to je da poslušaš kateheze Neokatekumenskog Puta. One nisu najbolje što nudi Crkva, ali za tipove kršćanina kakav si ti super su. One će te rasvjetliti i biti ti velika pomoć za tvoj rast u vjeri. One se održavaju u katoličkim crkvama, u ekipi s katehistima je i katolički svećenik. Nemoj bit papak i kukavica i bojati se. Na kraju radi Krista kojeg imaš u sebi nemaš se čega bojati. Ja ću bez problema prihvatiti bilo koji poziv od tebe, ako je u katol. Crkvi, bez problema. I još nešto. Ti ne moraš ući u zajednicu ako slušaš kateheze. Ja ti ih predlažem iz ljubavi bratske i da malo vidiš ono o čemu pišeš, a nemaš pojma što je to. Još jednom, nemoj biti papak i kukavica kao i hrpa tzv. kršćana.

    Drž se brate moj

  • March 3, 2014 at 3:51 pm
    Permalink

    Mateo -ljevica
    Mali Kekec-centar
    Razum-desnica

  • March 3, 2014 at 5:12 pm
    Permalink

    Šta reći…
    Niti Crkveni oci zapravo nisu doslovno mislili ono šta su pisali nego nam treba “Razum” da nam kaže šta su mislili… Da nam prevede ono šta je crno na bijelom na neokateumensku verziju stvari…
    Jer nitko ne razumije šta su crkveni oci htjeli reći , ali ne razumije ni “Razum” jer da razumije objasnio bi zašto je tako.

    ” Tvoj je problem kao i onih farizeja kojima je Krist rekao: “VAŠ JE PROBLEM ŠTO VI KAŽETE DA VIDITE””

    Ne razume, to je tvoj problem, jer ti cijelo vrijeme svima govoriš da nevide kao da ti jedini vidiš a kad te pitamo da nam objasniš kažeš da se to mora iskusiti i ispada kao da si ti jedini imao pravo iskustvo Boga a svi drugi su budale. To što ti kažeš da je istina ne potkrepljuješ ničim osim “ja sam u pravu a vi ništa ne razumijete”.

    Ti si dijete. I ti stvari ne razumiješ nego imaš maglu u glavi.

    E pa evo ja sam prije 5 minuta iskusio iskonsko iskustvo prave kršćanske vjere živoga Boga i Bog mi je rekao da sereš kvake. Gle to mi je Bog rekao i to je moje iskustvo, ti to moraš iskusiti da bi to vidio, ti to ne razumiješ i nećeš razumijeti dok to ne iskusiš. Ti si u krivu ja sam u pravu. I ako mi kažeš da sam u krivu to je zato jer je tebe prevario đavao i zato jer si rasvjetljen kao noć u šumi. Obrati se Razume. Dopusti da ti Bog rasvjetli tvoje zamagljeno srce pa ćeš vidjeti istinu , pa ćeš je razumjeti.
    Vidiš ovo je sve istina samo zato jer ja tako kažem i uopće ne moram ovo ničim potkrepljivati…

  • March 3, 2014 at 5:37 pm
    Permalink

    Ma mislim jel očitije može biti kakvo se pranje mozga tamo vrši.

    Neokatekumeni stvari ne razumiju jer da ih razumiju mogli bi ih argumentirati. Stvari se mogu “razumjeti” samo ako ti dođeš na kateheze. Zašto ti se jednostavno ne može reći ono što se kaže na katehezama. Zato jer ono šta te uvjerava nisu argumenti koliko emocionalni efekt koji je prisutan na katehezama i nemoć da propitkuješ njihv autoritet.

    Ovo je sa stranice koja nema veze sa neokatekumenskim Putom.
    http://www.hermetizam.com/index.php?option=com_content&view=article&id=268&Itemid=134

    “Razvikana okupljanja
    Umjesto da vam izravno objasne u što vjeruju i kakav je njihov program, oni će inzistirati na tome da vam mogu objasniti jedino ukoliko dođete na grupno okupljanje. Tamo će svi oko vas biti toliko entuzijastični da ćete pomisliti da nešto nije u redu sa vama. Stvaraju okruženje u kojem ćete se osjećati neugodno i neprihvaćeno, a jedini način da se toga riješite je da se pridružite njima. Ovo je primjenjivanje kontroliranog pritiska od strane grupe.”

    Uvjerenja se mimo logike, mimo pravila guraju ljudima u glavu. I onda kažu da ljude vara đavao, jer misle da netko može biti prevaren tako da mu ubacuje nasumične misli u glavu JER ONI TO TAKO ČINE. Oni su ti koji ne razumiju razumom nego osjećaju osjećajima da je istina ono šta katehisti pričaju. A ove osjećaje su dobili kako. Tako da im se ispirao mozak na katehezama i dvotjednim dolascima u zajednicu.
    Kako to da ti se kaže da nisi dovoljno dolazio u zajednicu?
    Zar trebaš ne samo dolaziti godinama nego trebaš imati neki kritični postotak dolazaka jer inače što? Bog nemože djelovati?
    Ili je bolje objašnjenje da ako nisi prečesto u zajednici popusti pranje mozga i počneš propitkivati stvari. Oni će reći da te prevari đavao.
    Ne nego te prestane varati katehist…

  • March 3, 2014 at 5:44 pm
    Permalink

    Ovo je sa stranice koja nema veze sa Neokatekumenskim Putom.
    http://www.hermetizam.com/index.php?option=com_content&view=article&id=268&Itemid=134

    “Ključni znakovi koji upozoravaju na kult!

    1)Jedan vođa, karizmatik

    2)Ljudi se uvijek doimaju sretno i entuzijastično. Osobito ako saznate da im je rečeno da se tako ponašaju prema novim članovima.

    3)Instant prijatelji.

    4)Ako vam kažu sa kime se smijete a sa kime ne smijete družiti.

    5)Skrivaju svoj nauk.

    6)Ako kažu da su oni jedina istinska i prava grupa, pa da nema smisla ići u bilo koju drugu.

    7)Masovna okupljanja, umjesto da vam osobno objasne.

    8)Više se baziraju na osjetila i iskustva nego na logiku.

    9)Traženje novca za sljedeću razinu.”

    Razume obrati pozornost na 7 i 8.

  • March 3, 2014 at 11:11 pm
    Permalink

    Hvaljen Isus i Marija

    Replika 52 (obrezani) razum, navodi “Obrati se dragi Mateo, a najbolji način za to je da poslušaš kateheze Neokatekumenskog Puta. … Nemoj biti papak i kukavica kao i hrpa tzv. kršćana”

    Ako netko misli da je (obrezani) razum iznimka, vara se. Papak i kukavica je dio širokog spektra nazivlja kojima sljedbenici NP crkve opisuju sve one koji nisu sljedbenici NP crkve.

    Lažni prorok, heretik i raskolnik imena Francisco José Gómez Argüello Wirtz Kiko Histerik Shizofrenik, neokatekumenski Mag Meštar Guru Božanstvo Vođa Mesija Vračar govori i još gore o svima onima koji nisu njegovi sljedbenici, sljedbenici NP crkve. Na primjer, u Puli: “Potpuni ateizam”, “Jedno društvo gdje su svi samci”, “Ubijaju se”, “Svi se razvode, svi se uništavaju”.

    Pozivam (obrezanog) razuma da zatraži oprost od svih koje je sudio.

    Pozivam ga da zatraži oprost riječima (bez ikakvih dodataka i izmjena) “Molim sve one koje sam sudio za oprost, jer sam ih sudio”. Ako ne želi, neka odgovori zašto u NP crkvi mora zatražiti oprost od onih koje je sudio, a van NP crkve ne mora zatražiti oprost od onih koje je sudio.

    Podsjećam ga da se u NP crkvi ne može “vaditi” s riječima: “To nije sud nego istina”, “Nisam sudio samo sam rekao” i sličnim izjavama.

    A ako je morao “trčati okolo i hvatati ljude” koje je sudio i tražiti oprost od njih kao jedan od uvjeta koji je trebao ispuniti da bi prešao drugi prijelaz/skrutini, imam dodatno pitanje, ukoliko ne želi zatražiti oprost. To je pitanje: “A zašto si to morao raditi da bi prešao drugi prijelaz/skrutini a sad to ne želiš?”

    Više o “sudovima” u NP crkvi nalazi se u replikama 13, (15), (28), 31, (36), (48), 66 u postu Žena, majka, muž i brak u neokatekumena http://www.paxtibi.net/?p=2150. Replike 13,31,66 objašnjavaju što su to “sudovi”, a u zagradama (15,28,36,48) su odgovori sljedbenika NP crkve.

    Ukoliko se nekom ne da čitati o tome ili je čitao pa nije razumio, navesti ću primjer. Kad neki svećenik ide uz jedne župe u drugu, na kraju kaže: Molim sve one koje sam povrijedio (ako postoje takvi) da mi oproste radi toga. Po Kikovim zapovijedima o sudovima, to bi trebalo izgledati ovako: Pozivam sve one koje sam povrijedio a isti su se radi toga naljutili, uvrijedili ili slično da oni zatraže oprost od mene jer su me sudili (jer su se naljutili, uvrijedili i slično).

    Blagoslovio nas svemogući Bog, sačuvao nas od svakoga zla i doveo u raj sve duše, osobito one kojima je najveća potreba Isusovog milosrđa.

  • March 5, 2014 at 12:24 pm
    Permalink

    Pehar

    Nisam Matea pozvao u zajednicu, nego da sluša kateheze, da se malo rasvijetli. Napisao sam da ne mora ući u zajednicu. OK?

  • March 5, 2014 at 6:29 pm
    Permalink

    Replika na 54

    Da moj kekec, ja vidim a ti misliš da vidiš.
    Ja sam prije mislio kao ti, da je Bog…. bla, bla, bla
    Kad bi ti npr. pisao o TROJSTVU, ili recimo o tamnoj noći duše sv. Ivana od Križa, ili recimo o uznesenju Marijinu,…ja ti ne bi ni riječi napisao, jer ni teoretski ni iskustveno to nije još uvijek dio mog života, ali sve prihvaćam po učenju Kat. Crkve. Ono malo teorije što znam nije ni za minimalan razgovor. Isto tako, Kekec, o fizici znam malo, o kemiji ni malo, o građevini dosta, o trgovini puno, o odgoju djece puno, o sexu puno, o drogi malo, kirurgiji, stomatologiji, veterini,….ništa.
    A o vjeri? O vjeri svi misle da znaju. Kao da svatko ima pravo misliti i govoriti ono što on misli. Svatko si daje za pravo. Ja mislim tako, a ti misli kako hoćeš. O teologiji se može, ali o vjeri NE!Hoćeš govoriti o vjeri, onda je proživi. Sjećaš se kako si rekao ne može se opisati okus soli. Moraš je probati i gotovo. Svaka teorija i rasprava o slanosti soli je bez-veze i bez smisla. Vjera Abrahamova je put Abrahama, vjera Izraelskog naroda je put iz Egipta u Obećanu zemlju,….

    ŠTO JA TVRDIM SA POTPUNOM SIGURNOŠĆU?

    Siguran sam da o vjeri može govoriti samo onaj koji u svom životu ima iskustvo vjere. Već ovdje je velik problem, jer mnogi uopće ne razumiju što je iskustvo vjere. Ono fali i mnogim začahurenim svećenicima, pa čak i biskupima. O tome svaki dan govori papa, savki dan. I mnogi nemaju pojma o čemu on priča. Jednostavno ga ne razumiju. S druge strane mnoge bakice i dedeki u Crkvi razumiju ga jer imaju to iskustvo u svom životo. Ne trebaš biti pametan, inteligentan, školovan, teolog. Uopće ne trebaš biti.
    Zato Krist kaže:
    SLAVIM TE OČE JER SI OVO SAKRIO OD MUDRIH, A DAO MALENIMA.

    Tko su maleni? Oni koji se daju voditi-OVCE-ono što ti ni pod cijenu života ne želiš biti. Za tebe je to odvratno. Ja tebi ne prodajem maglu, ja ti ne pametujem, ja ti ne moraliziram, ja ti govorim malo iskustva svoga života potkrepljenog sa Riječju Božjom iz Sv. Pisma. Moje iskustvo je do jedne mjere i raste svaki dan do kraja života. To iskustvo je vjera.

    Molim te kekec na Bitno.hr obavezno pročitaj tekst:
    Papa: “Danas ima više mučenika nego u prvim stoljećima Crkve”

  • March 5, 2014 at 6:57 pm
    Permalink

    Kekec

    molim te još jednom pročitaj bitno.hr

  • March 6, 2014 at 4:24 pm
    Permalink

    Dragi moj razum

    Intelektualno si zreo kao dijete.

    Ti imaš svoja osobna iskustva. Nitko nezna šta si ti iskusio.
    Ja ne sumnjam u tvoja iskustva ja sumnjam u njihovu interpretaciju.

    Ti se praviš da si ti jedini iskusio Boga i da se tvoje iskustvo nemože propitkivati jer je to tvoje iskustvo ali ćeš zato drugim ljudima govoriti da su njihova iskustva soli kriva iako njihova iskustva nisi iskusio. Nisi dosljedan. Uzimaš si za pravo nešto što drugima ne dopuštaš.

    TI imaš svoju subjektivnu percepciju stvari. Ok. Ali ti nemaš nikakav dokaz koji će bilo koga od nas uvjeriti da je tvoja subjektivna percepcija zapravo objektivna stvarnot, iako ovo pokušavaš.
    Svoj subjektivizam i relativizam namećeš nama kao objektivnu istinu. Nemaš ovo pravo. Da bi ti to mogao ti moraš imati jedan objektivni standard (npr logiku ili opažanje)ili subjektivni standard (bibliju) sa kojim se svi slažemo preko kojeg nas možeš uvjeriti u svoju istinu. Ti to nemaš.

    Ja to imam.
    Kada ti ja preko jednog objektivnog standarda (logike) koji vrijedi za sve ljude i za sve svjetonazore jednako , dokažem da su neke tvoje tvrdnje u kontradikciji sa nekim tvojim drugim tvrdnjama ti to ignoriraš i pozivaš se na iskustvo. Kada se pokaže kontradikcija to ne znači da ti nisi imao iskustvo nego da si ga krivo interpretirao. Ja ne dvoumim da se tebi nešto desilo , ja osporavam tvoju interpretaciju stvari.

    Mateo ti argumentira preko drugog subjektivnog standarda (biblije, učenja crkve itd) kojem se ja ne podrvgavam jer to za mene nije autoritet ali kojem bi se ti trebao podvrgavati jer tebi to jest autoritet jer ti to ispovjedaš.
    Ti ignoriraš sve što on kaže i interpretiraš očite jasne i nedvosmislene stvari kojima nije potrebna interpretacija isto kao što ne treba interpretirati rezultat 2+2=4. Zato jer je jasno šta su crkveni oci i ostali htjeli reći.
    Ali ti si sam sebi Bog i ti sam prema svojem nahođenju stvaraš jednu subjektivnu percepciju stvarnosti pozivajući se na iskustva koja si kontradiktorno interpretirao i tu svoju subjektivnu parcijalnu nepotpunu kontradiktornu i pogrešnu verziju stvarnosti namećeš svima kao objektivnu Božju istinu.

    Ovo je intelektualno nasilje. I ovo je jedna od glavnih osobina Puta.

    Isto kao što u boksu, poduzetništvu , računanju i slično postoje neka pravila kojih se treba držati tako postoje pravila i u razgovoru.
    Kada se ta pravila prekrše razgovora više nema. Jer “ja sam u pravu jer ja tako kažem a ti si u krivu jer ja tako kažem” nije razgovor.

    Namećeš drugima svoju verziju stvarnosti a njihovu odbacuješ bez ikakvog argumenta.

    Ne, tvoj argument “to je moje iskustvo” nije argument ako se pokaže da je tvoja interpretacija tog iskustva kontradiktorna. Time nismo pokazali šta je prava istina , već smo pokazali šta istina nije.
    Ali ti tu laž uporno guraš dalje ignorirajući sva pravila i sve što je rečeno.
    Ne , tvoj argument “Mateo to nije tako tebi treba rasuđivanje” nije argument jer ga ti ne potkrepljuješ ničim. Ti imaš potpuno pravo vjerovati u svoju verziju stvarnosti ali je nemaš pravo nama nametati bez ikakvog dokaza ili argumenta. Mi tvoje iskustvo nismo iskusili i to nama ne predstavlja ništa.

    Ne želim čitati ništa tvoje jer ti ne čitaš ili ne razumiješ ništa šta ja govorim.

    Zašto? Jer si intelektualno nezreo. Jer nikada nisi morao misliti i nekome nešto dokazati. Jer se samo pozivaš na autoritet koji si ti sam. Dovoljno ti je nešto reći i očekuje se da to ljudi prihvate bez ikakvog dokaza.

    Ako ćemo tako.

    Sve što ti kažeš je krivo. Moje iskustvo vjere je pravo a ti nemaš pravo o tome govoriti.

    Što se tiče onog da je Bog dao malenima… Bog malenima nije dao pravo da se prave da su oni Bog.
    Ne trebaš biti pametan da bi nešto iskusio, ali trebaš biti dosljedan kada to propovjedaš okolo, Ti nisi ni jedno ni drugo.

  • March 6, 2014 at 4:32 pm
    Permalink

    1 Jesi li ti jedini koji je imao iskustvo vjere?

    2 Odkud tebi pravo da drugim ljudima govoriš da su njihova iskustva kriva?

    3 Je li imaš nešto drugo za reći osim “to je tako jer ja tako kažem”?

    4 Po kojem standardu određuješ koja čitanja biblije treba doslovno shvatiti a koja interpretirati i kako ih interpretirati?

  • March 6, 2014 at 6:36 pm
    Permalink

    Kada kažeš da nije logično.

    Logično je da ako ideš gdje nikada nisi bio, da ćeš ići putem koji nisi prošao. Ideš odrasloj vjeri i prolaziš ono što nisi prošao. Onaj koji je puno prošao (to nisam ja i ne znam koliko sam prošao) zna reći onome koji je iza njega što ga čeka na putu. Zato postoje duhovnici, iskustvo crkve, katehisti,…..sakramenti. Zapravo Crkva koja je majka i odgaja nas i vodi ka odrasloj vjeri, čuva da ne zalutamo. Ovo je logično. Pa iako je logično tebi ne znači ništa jer tvoj Bog je nešto drugo. Imaš pravo otići iz stada i sretno ti bilo.

    Kad smo intezivno pričali o trpljenju, mučeništvu, križu, patnji,…nisi se slagao sa mnom i govorio si svašta. Zamolio sam te da pročitaš što papa kaže i vidio bi da govori sve ono što sam ti je govorio.

    Uglavnom, umorio si me, a možda sam i ja tebe. Previše smo daleko jedan od drugoga. Neda mi se odgovarati na pitanja koja si postavio jer mi izgledaju previše pravokatorska i mislim da već znaš moje odgovore na njih.

    Ja na tvoja pitanja znam svaki odgovor jer sam prošao taj dio puta, on je iza mene i razumijem ga do detalja.
    Međutim postoje i oni koji su ispred mene otišli, a neki već do kraja došli i ja ih slušam jer znam da su dar za mene i da mi pomažu da mogu umrijeti sebi, da se u meni utjelovi Krist-Sluga Jahvin, da se u meni utjelovi Riječ Božja:”Tko izgubi svoj život (idoli ovog svijeta) po radi mene, taj će ga dobiti, a tko ga želi sačuvati taj će ga izgubiti.
    Daleko sam ja od toga, ali važno je da sam na putu i ne fali mi ništa. Nema ljepše avanture nego ići za Kristom u krilu majke Crkve.

    Pročitaj ono što sam te zamolio, kao pomoć i rasvjetljenje, od pape je.

    Za kraj, razmišljaj o Riječi Božjoj:

    Daleko su moji putovi od vaših, kao nebo od zemlje, tako so daleko moji putovi od vaših (tako nekako kaže)
    Tvoji putovi, Kekec, su logični, razumni, argumentirani,….
    I Božji su također, Samo što imaju Božju logiku, racio i mudrost

    Pozdrav brate

  • March 6, 2014 at 11:29 pm
    Permalink

    “Neda mi se odgovarati na pitanja koja si postavio jer mi izgledaju previše pravokatorska i mislim da već znaš moje odgovore na njih.”

    Pitanja nisu provokatorska. Pitanja su tu da se njima pokaže šta istina nije i zbog toga ih nevoliš.

    Nije problem što ti imaš neki svoj svjetonazor i što je kriv. Problem je što ti imaš obraza nama nešto govoriti , mene prozivati na brvno u oku a kada te suočim sa pitanjima onda se izmotavaš kao zmija.

    NEMAŠ INTEGRITET

    Što se tiče logike.
    Nije logično da te Bog voli i štiti a dopušta da te vara đavao i o tome sam pričao.
    Nije logično da je đavao nužan za ljubav i slobodu a da tog istog đavla nema u raju u kojem vlada ljubav i sloboda.

    “Ja na tvoja pitanja znam svaki odgovor jer sam prošao taj dio puta”

    LAŽEŠ

  • March 6, 2014 at 11:32 pm
    Permalink

    “I Božji su također, Samo što imaju Božju logiku, racio i mudrost”

    Logika je svuda ista.
    Ti imaš svoju izvitoperenu logiku i nazivaš je božjom logikom.

    Kako se usuđuješ?

  • March 7, 2014 at 2:40 pm
    Permalink

    Pa i papa ti govori isto što i ja.
    Ima li on isti problem kao i ja?
    Poslušaj papu, poslušat ćeš i mene.
    Koje je moje brvno?

  • March 7, 2014 at 3:51 pm
    Permalink

    Odgovori na 62

    1. Nisam jedini koji ima iskustvo vjere
    Isto tako mnogi misle da imaju iskustvo vjere, a nemaju ništa. Vođeni ljudskom logikom, sebičnim i egocentričnim idejama, vlastitom ugodom i odbacivanjem križa, prevareni od đavla žive u dubokoj zabludi.Moglo bi ih se nazvati klasični trgovci

    2.Naravno da imam pravo. Ne samo pravo, nego obavezu. Idite i navjestite…kaže Krist. Obaveza je govoriti i navještati, ali prisiljavati ne. Tko želi sluša, tko neće ide.
    Ako mi netko ko je abortirao kaže da je dobro što je to učinio, a ima ih puno, ja ću mu reći i imam pravo da mu je iskustvo loše i da živi u laži jer ubojstvo ne može biti dobro. Koliko takvih i sličnih ima, loji se bave kockom, drogom, alkoholom, koliki imaju ljubavnice, koliki se bave vračanjem, koliki “uživaju” u pornografiji…
    I svi oni mogu reći moje iskustvo je da sam dobro. I još uz to idu u Crkvu i boli ih guzica za sve. Obaveza je kršćanina svakog da mu navjesti Krista. Meni je jedan prijatelj nedavno rekao:”bolje dobra rastava, nego loš brak”. To je njegovo iskustvo. Poštujem. Međutim to isto iskustvo za njegove dvoje male djece nije bolje.
    Tebe savršeno razumijem. Ti si tolerantan. Jer ljudska-tvoja logika govori da svatko ima pravo činiti što mu se hoće, samo neka prestane pušiti. Pušenje je danas jedini smrtni grijeh. Ako se dva muškarca ševe u guzu, “vole se” i iskustvo im je ok, to je to, pusti ih, nek rade to doma…Nitko im nema pravo ništa reći. Logično je i razumno za mnoge ljude da idu na umjetnu oplodnju, ako nemogu imati djece. Za Crkvu nije logično ni normalno, da pače grijeh je. U Njemačkoj 70% vjernika želi rediti žene, 50% vjernika prihvaća homoseksualni brak, U Belgiji je normalno i logično ubiti bolesno djete….Imam li ja pravo tim ljudima reći istinu, da im je logika loša ili da su slušali ljude koji imaju loše ideje ili iskustva

    3.2+2=4. To nije zato što ja to kažem, nego je tako jer je tako
    4.Standard je Isus Krist i Katol. Crkva, učiteljstvo crkvenih otaca, predaja KC. Znam ja da tumačenje sv. Pisma imaju i mnoge sekte (od kud meni pravo da ih nazivam sektama)
    Sveto Pismo je zaista zapečaćena knjiga. Svojim životom Krist ju je otpečatio. Onomu koji ima duha Kristovog to je postala RIJEČ BOŽJA, a onom koji nema tog duha, ona ja mrtvo slovo na papiru

    Odgovor na 65

    Zašto me pitaš kako se usuđujem?
    Na jednom mjestu Krist se obraća apostolima i kaže im Vi ste moji prijatelji…
    Isus je i moj prijatelj. Moja izvitoperena logika je slična ili bit će kao isusova, i potpuno te razumijem kad kažeš da mi je logika izvitoperena, jer za tebe je ono što je Krist živio i naučavao izvitopereno. Ozbiljno kršćanstvo je za ovaj svijet izvitopereno. S obzirom da si ti od ovog svijeta (tolerantan, racionalan, logičan), jasno je da misliš za mene da sam izvitoperen.
    Kada ti meni kažeš da sam izvitoperen , za mene je to dobar znak, da idem dobrim putem.
    Krista je svijet razapeo. Kada bi se moje ideje svidjele svjetu, ja nebi bio Kristov. Krist se ne sviđa svijetu

  • March 7, 2014 at 11:35 pm
    Permalink

    “Nisam jedini koji ima iskustvo vjere
    Isto tako mnogi misle da imaju iskustvo vjere, a nemaju ništa. Vođeni ljudskom logikom, sebičnim i egocentričnim idejama, vlastitom ugodom i odbacivanjem križa, prevareni od đavla žive u dubokoj zabludi.”

    Znači ti nisi jedini koji je imao iskustvo ali je jedini koji ga interpretira na ispravan način.
    Kako ti znaš da je tvoj jedini ispravan?
    odgovori.

    “.Imam li ja pravo tim ljudima reći istinu, da im je logika loša ili da su slušali ljude koji imaju loše ideje ili iskustva”

    Ne propitkujem moral nego tvoju interpretaciju tuđih vjerskih iskustava.

    Odkud tebi pravo da govoriš drugima da su njihova iskustva VJERE kriva a tvoja su jedina ispravna?

    “2+2=4. To nije zato što ja to kažem, nego je tako jer je tako”

    Da a kada ti određuješ šta ćeš od biblije interpretirati a šta shvatiti doslovno to je isto tako jer je to tako?

    “Isus je i moj prijatelj. Moja izvitoperena logika je slična ili bit će kao isusova”

    Isus je i moj prijatelj i on mi je rekao da si ti u krivu i da si ti izvitoperio i logiku i ono šta on želi reći i da se praviš da poznaješ Boga bolje od Njega samoga.
    Kako mi znamo koji je od nas dvojice u pravu?

    “Pa i papa ti govori isto što i ja.
    Ima li on isti problem kao i ja?
    Poslušaj papu, poslušat ćeš i mene.”

    Papa kaže da ljude koji se sa njime ne slažu vara đavao?
    Odgovori?

    “Koje je moje brvno?”

    To što se praviš da si papa.

    “Krista je svijet razapeo. Kada bi se moje ideje svidjele svjetu, ja nebi bio Kristov. Krist se ne sviđa svijetu”

    Kako ti znaš da te svijet ne mrzi zato jer činiš zlo i pričaš gluposti a ne zato jer si Isusov?

    “Standard je Isus Krist i Katol. Crkva, učiteljstvo crkvenih otaca, predaja KC.”

    Tvoj standard nije Crkva.
    Mateo ti je napisao neke stvari koje je rekla sama Crkva i učiteljstvo. Ti si rekao da neke od tih stvari treba “prevesti” tj. inperpretirati.

    Očito taj standard nije Crkva jer kada Crkva nešto kaže ti to ne prihvaćaš doslovno nego prema nekom drugom standardu određuješ šta će se interpretirati a šta ne.

    Prema kojem? Prema kojem standardu određuješ šta se treba doslovno shvatiti a šta prevesti?
    Zašto konkretno treba “prevoditi” ono šta je rekao Mateo.

  • March 7, 2014 at 11:48 pm
    Permalink

    ” Onomu koji ima duha Kristovog to je postala RIJEČ BOŽJA, a onom koji nema tog duha, ona ja mrtvo slovo na papiru”

    Kako ti znaš da imaš duha kristova a ne duha đavla koji se predstavlja kao anđeo ili duha nekakve sekte?

  • March 11, 2014 at 11:55 am
    Permalink

    Vidiš kekec da ne razumiješ.
    Kad ti napišem da je Krist otpečatio Sveto Pismo i da za one koji imaju Krista u sebi to Pismo postaje Riječ Božja, daje odgovor na tvoje pitanje kako ja znam da je moja interpretacija ispravna. Radi Krista koji mi je interpretira. Kao što razumijem što mi žena hoće reći kad nešto kaže, isto tako i Sv. Pismo radi mog prijatelja Krista. Imam dobrog prevoditelja. Jednostavno da ne može biti jednostavnije. No za pametnjakoviće koji od Sv. Pisma rade nešto mistično, magično, nadnaravno…neznam. Pođeš na put, susretneš se sa Kristom koji ti ide u susret, kad ga vidiš isplačeš se, zagrliš ga, izljubite se i dalje je jednostavnije. Onda imaš iskustvo živoga Boga i onda više nema nemogućih stvari. Za tebe je šteta, jer si bio blizu, jbg…i onda si…Žao mi je.

    Tako da nisam jedini koji je imao iskustvo, nisam jedini koji ga interpretira na ispravan način. Ima ih milijune. Svi imaju različite činjenice života, a opet isti “genetski kod” koji se najviše prepoznaje kao ljubav (ona Kristova ljubav)

    Što se tiče prevođenja, kada, kako, što…da li uopće?
    Evo 1 kratak primjer, jer o ovom mi se neda:

    “Ako Gospodin kuće ne gradi uzalud se muče graditelji”
    Oćemo li ovo doslovno ili prevod treba?
    Što su graditelji, a što kuća? Što je građenje? Na što smijera ova rečenica?
    Evo, ja kažem da je cijeli svijet, svi ljudi, u ovoj rečenici, da o ovoj rečenici ovisi tvoj i moj život. Ova riječ ima veze sa 3 praščiće koji također grade svoju kuću za život….I tako! Tko ima uši neka čuje, a tko nema nek si ih kupi. Ima ih u Kat. Crkvi, ne prodaju se, besplatne su.
    Što se tiče Matea, za njega je Sv. Pismo uglavnom mrtvo slovo na papiru i ne služi mu ničem. Kad se susretne s Kristom postat će dr. mr. fr. Šteta za njega, a bio bi odličan. Gospodin bi čudesne stvari sa njim napravio. Možda bi bio novi Augustin. Ovako cijeli život ostat će možda u svojoj konzervi i mislit će da van te konzerve nema ništa. Šteta.
    Kao onaj mladić kojem Krist reče:”Idi prodaj svoja bogadstva, daj ih siromasima, vrati se i sljedi me”. On se rastuži i ode jer je imao veliko bogadstvo. Prije toga taj mladić je rekao Kristu da sve zapovjedi vrši od rođenja. Evo ISTINE!!!! Htio je se zapravo samo još malo obogatiti primajući od Isusa, svoju pamet još učiniti savršenijom. Htio je gomilati za sebe, a Isus ga tako jednostavno pronađe i sve je kristalno jasno. Sliči malo ovaj lik na našeg Matea.

    Za kraj samo odgovor na 69
    Znaš kako znam, Kekec? JER TE VOLIM!!! I TEBE I MATEA

    ajd bok

  • March 12, 2014 at 2:48 am
    Permalink

    I ja isto imam Krista. Osjećam ga svaki dan.
    Meni Krist kaže da si ti u krivu.

    Kako znamo koji je od nas dvojice u pravu?

  • March 12, 2014 at 2:51 am
    Permalink

    “Radi Krista koji mi je interpretira.”

    Znači standard prema kojem tumačiš bibliju nije katolička Crkva nego “krist u tebi”.

    Jel tebi palo napamet da to nije krist nego ti i tvoja intuicija?

  • March 12, 2014 at 2:52 pm
    Permalink

    “Za kraj samo odgovor na 69
    Znaš kako znam, Kekec? JER TE VOLIM!!! I TEBE I MATEA”

    Jeli samo Kristov Duh taj zbog kojeg možeš voljeti?

  • March 13, 2014 at 8:59 am
    Permalink

    Na 71

    Kako izgleda tvoj Krist, što radi, gdje ga ja mogu vidjeti, kako da ga upoznam? Možda je to isti Krist, reci mi nešto o svom Kristu.

    Na 72

    Odgovor na ovo ti je napisan u 67, br.4
    U 100 mojih odgovora nikda nisam pisao o intuiciji ili osjećajima Krista ili Vjere. Uvijek pišem o iskustvenoj spoznaji

    Na 73

    Da, Kekec! Voljeti i ljubav bez Krista su nemogući, ne postoje. Izgled ljubavi i voljenja je slika Isusa na križu.

  • March 13, 2014 at 4:57 pm
    Permalink

    “Kako izgleda tvoj Krist, što radi, gdje ga ja mogu vidjeti, kako da ga upoznam? Možda je to isti Krist, reci mi nešto o svom Kristu.”

    Nije isti reko mi je i nemogu ti objasniti kakav je kao što ti nemogu objasniti kakav je okus soli.
    Uglavnom kako mi znamo koji je od nas u pravu?

    “Odgovor na ovo ti je napisan u 67, br.4”

    Molim te da ovo pročitaš dva puta jer mi se neda ponovo pisati.

    Napisao si da je standard Isus i Crkva. I onda si poslije napisao da onaj koji nema duha kristova da je za njega ono što kaže Crkva mrtvo slovo na papiru. Kada bi predaja otaca bila objektivni standard onda bi se svi ravnajući prema tom objektivnom standardu, prema predaji otaca ili čitajući bibliju, mogli znati šta nam Bog želi reći. Ali čini se da nemogu jer im nedostaje duh Kristov, jer im nedostaje prevoditelj. Što znači da Crkva nije objektivni standard nego je taj duh.
    I onda sam te ja pitao.
    “Jel tebi palo napamet da to nije krist nego ti i tvoja intuicija?”
    Tako da na ovo pitanje nisi odgovorio.

    Onda kažeš da je to iskustvena spoznaja. Imamo 5 osjetila preko kojeg iskustveno doživljavamo svijet. Vid, sluh, opip, okus i miris. pretpostavit ću da Ga nisi čuo, da ga nisi vidio, opipao ,okusio ili nanjušio a kažeš da si iskusio duha kristova.
    Ako jesi kojim slučajem vidio ili čuo Isusa možda bi mogao prvo doktoru.

    O kakvoj ti iskustvenoj spoznaji pričaš? Jedino šta mi pada napamet jest da ti “osjećaš” šta ti gospodin želi reći.
    Kako ti to točno znaš koji dio biblije treba “prevesti” a koji ne. Nisi naveo nikakv objektivni standard osim “duha kristova”.
    Osim ako ne čuješ kako ti on direktno govori riječima mora da ti tog duha na neki način osjećaš.
    Tako da bih ja rekao da ti cijelo vrijeme pričaš o osjećajima koji ti nešto govore. Ti Isusa nisi ni čuo ni vidio. Ako si ga iskusio onda si ga “osjetio” osjećajima u sebi. Osjećaji su isto iskustvo. Možda oni stvarno jesu od Boga ali sada se postavlja jedno pitanje:

    Kako ti znaš koji su osjećaji od Krista a koji od tebe?

    “Da, Kekec! Voljeti i ljubav bez Krista su nemogući, ne postoje. Izgled ljubavi i voljenja je slika Isusa na križu.”

    Da li je Bog duha Kristova na neki način dao Kinezima?

  • March 14, 2014 at 1:52 am
    Permalink

    Kekec

    Nemožeš objasniti okus soli. Ali o soli možeš puno napisati. Znamo o njoj svašta. Mi smo pričali o otajstvu i usporedili ga sa solju. Krist nije dobar primjer sa okusom soli. Mi znamo da je sol bijele boje, da sekoristi za razne svrhe, znamo odakle je dobivamo, za što je dobra, a za što loša.
    O kristu puno znamo, također, pa bi mi ipak trebao moći napisati barem malo. Ja bi o Njemu mogao pisati do jutra. Tako da ipak očekujem od tebe da mi malo nešt napišeš o “svom” Kristu, onda ću ja tebi o “svom”. Možda ima neke sličnosti.
    Možda pomažu neka pitanja:
    -za što ti služi Krist
    -gdje si ga upoznao
    -gdje je sada
    -kad si ga zadnji put vidio
    -kako izgleda
    -gdje stanuje
    -o čemu razgovaraš s njim
    -što pričaš prijateljima o njemu
    -da li je strog
    -što ti je dobro napravio u životu

    Evo možda pomogne, jer me zaista zanima.

    “kako da znam tko je od nas u pravu”
    Najtočniji odgovor je: Vidjet će mo jednog dana.
    Recimo, da su se susreli Luter i Lojolski, mogli su raspravljati tko je od njih u pravu. Danas je puno lakše reći, mada je moglo i onda. Po ljudskom i raciu, po ljdskoj pravdi Luter je bio u pravu. Ali danas vidimo da je poslušnost puno bolji izbor.
    Tako da Kekec, vidjet će mo jednog dana. Odnosno, ti ćeš vidjeti jednog dana. Ja nemam dilemu. A temeljni razlog zašto nemam dilemu ja iskustvo. Nikako osjećaji, isključivo iskustvo, nikako intuicija.

    Kekec, da bi došao do odrasle vjere (iskustvene), moraš, MORAŠ je proživjeti. Taj put je pun padova, uspona, sumnji, osjećaja, intuicija, šutnje, plakanja, radosti, susreta, riječi, mrmljanja, osuda, praštanja, pomirenja, građenja, rušenja, sađenja, ubiranja,….
    Život ponekada izgleda kao razbacane puzzle, kao razbijena čaša, kao jedna velika devastacija, kao Hirošima…Izgleda nepopravljivo, besmisleno i nemoguće obnovljivo. I onda nastupa ON. Pokušavaš cijeli život svojim silama, imaš sve preduvjete za uspjeti, ali ne ide. I tada nastupa ON. I tada shvatiš ljepotu svoga “neuspjeha”, shvatiš da je fantastično što nisi uspio, jer NJEGA, da si uspio, nikad ne bi upoznao. Tada shvatiš da su svi tvoji promašaji imali fantastičan smisao, a to ja da upoznaš NJEGA, ŽIVOGA. Ovo je život svakog čovjeka, pa i kineza, bez ikakve sumnje. Radi tih kineza prva zadaća Crkve je navještanje, tzv. nova evangelizacija.
    Proživjeti ovo nikako nisu osjećaji ili intuicija.

    “O kakvoj ti iskustvenoj spoznaji pričaš”

    Neću ti pričati svoje iskustvo ovdje, ali sam spreman doći k tebi i ispričat ću ti ga u detalje. Siguran budi da ćeš i ti prepoznati Božji zahvat u mom iskustvu. Javi i dolazim!
    Ali nije potrebno pisati moje iskustvo. To isto, indentično je iskustvo mnogih ljudi Sv Pisma. Što je još važnije, moje iskustvo (ne činjenice) mora biti isto. Ako nije isto onda nije to to. Jer božja pedagogija je prema svima ista, način na koji se on uprisutnjuje u bilo čijem životu.
    A TA SLIKA JE ABRAHAM i po toj slici, po tom iskustvu, po tom životu ti si djete Abrahamovo, a cijela Crkva su djeca, potomstvo Abrahamovo. Ako ti svoj život ne možeš usporediti, staviti, poistovjetiti s Abrahamovim životom onda si potreban obraćenja. Ako ti svoj život ne nalaziš u Abrahamovom, onda se stavi na put i pođi ka odrasloj vjeri. Jer je nužno, bezuvjetno da moraš proći taj put. A što je taj put? POVJEST ABRAHAMOVA.

    -Bio je mnogobožac (bio sam i ja)
    -Čuo je glas: Abrahame iziđi iz svoje zemlje, iz roda svoga…(i ja sam)
    -Poslušao je i pošao na put (i ja sam)
    -Na putu je trpio, plakao, sumnjao…ali hodao (i ja sam)
    -Sklopio savez s Bogom ( i ja sam)
    -Ponovo dugo hodao ( ja trenutno hodam) i vidi obećanu zemlju
    -Zalutao vođen svojim razumom u Egipat (ja često zalutam)
    -Vođen razumom dobio djete sa sluškinjom-ne djete obećanja, nego razuma
    -U dubokoj starosti dobio Izaka- djete obećano od Boga-ispunjenje obećanj
    -Na kraju pokazuje što je vjera, penjući se na brdo Moriju žrtvovati sina

    Kekec ovo nisu osjećaji i intuicija. Ovo je proživljeni život na putu prema odrasloj vjeri. Da bi došao do Izaka proživjet ćeš sve što je prije njega. Svatko bez iznimke. Ali događaji na tom putu nisu isti

    Ti imaš svoje bogove, ti imaš svog izaka, ti nešto želiš, imat ćeš i ti pustinju života, i ti ćeš lutati…i na kraju radi vjernosti Gospodina doći do kraja. Osobine Abrahama su i moje i Bog će na tom putu od jednog sebičnjaka, egoiste,…učiniti novog čovjeka, slugu jahvina, drugog Krista. Od onog zemljanog Adama, novog Adama djete Božje, koje će ako treba poći na brdo žrtvovati svoga sina kao Abrasham. Abraham se popne na brdo,a tamo Bog providi ovna. To je iskustvo, nije osjećaj. Ovaj život je VJERA, ODRASLA VJERA, ISKUSTVENA VJERA. Nije neki lažni, dosadni misticizam. Kad papa kaže idite i navještajte Krista, što to znači???
    Ništa drugo nego ono što je taj Krist učinio u našem životu. To navjestite svima. I kinezima i arapima i ateistima i komunistima i kršćanima. Donesite im živog, egzistencijalnog Boga, a ne Boga negdje na oblacima.
    Dragi Kekec. Kad je papa Ivan Pavao II rekao da je NP dobar za današnja vremena mislio je na ovo. Ovaj evangelizacijski karakter NP je njegovo srce. Zato je i Franjo sada poslao obitelji. Koje bogatstvo KC, a onda netko pljuje po tome.

    Naravno da je Bog dao duha Kristova kinezima, dao im je dušu, samo što oni i mnogi drugi nemaju pojma o tome. Vjera dolazi po propovjedanju i netko im mora navjestiti kerigmu i oči će se otvoriti. To se već događa na veliko i u kini postoji već Crkva.

    Ja nisam došao do kraja Abrahamova puta, do odrasle vjere, ali ovo što imam do sada daje mi puno

    U iščekivanju tvoga poziva i susreta, laku noć

  • March 14, 2014 at 12:05 pm
    Permalink

    Zaboravio sam napisati.

    Bog zaista govori direktno, jer kad u Crkvi čitaš recimo misna čitanja, na kraju čitanja se kaže RIJEČ BOŽJA. To je njegova riječ tog trenutka za sve one koji je slušaju, direktno govori tebi.

    Krista zaista možeš vidjeti. Kako? U drugom čovjeku. Ovo je interesantno. Jer kaže Riječ Božja, da Boga nikad nitko nije vidio, i zaista nije.
    Ali opet na drugom mjestu kad Krist kaže Pavlu dok je išao u Damask i osljepio. “Savle zašto me progoniš” (on je progonio kršćane). Krist se poistovjećuje sa kršćanima, on je kršćani. Drugim riječima, na jedan način možeš vidjeti Krista u drugom čovjeku. Na jednom mjestu kaže također da je on u malenima, u siromasima. Dakle možemo ga vidjeti i u njima. Ostavljam tebi tumačenje na koji ga način možemo vidjeti i što znači vidjeti

  • March 14, 2014 at 7:32 pm
    Permalink

    “Nemožeš objasniti okus soli. Ali o soli možeš puno napisati. Znamo o njoj svašta.”

    Aha , sada odjednom možemo nešto reći o soli…
    Ovo si tvoje riječi:
    “Svaka teorija i rasprava o slanosti soli je bez-veze i bez smisla.”

    Nisi dosljedan.

    “vidjet će mo jednog dana. Odnosno, ti ćeš vidjeti jednog dana. Ja nemam dilemu. A temeljni razlog zašto nemam dilemu ja iskustvo”

    Dobro imam i ja iskustvo, i isto nemam dilemu i meni Isus kaže da si ti u krivu.

    Ponovo kako mi znamo koji je od nas u pravu. Nisi odgovorio osim što si rekao da ću ja vidjeti jednog dana. To nije odgovor na moje pitanje.

    “Naravno da je Bog dao duha Kristova kinezima, dao im je dušu, samo što oni i mnogi drugi nemaju pojma o tome.”

    Znači bilo tko tko ima dušu ima Krista?

    “Vjera dolazi po propovjedanju i netko im mora navjestiti kerigmu i oči će se otvoriti. To se već događa na veliko i u kini postoji već Crkva.”

    Većina kineza je živjela i umrla bez Crkve i bilo kakvog znanja o njoj.
    Kinezi su stariji od Crkve.
    Ovo bi značilo da Crkva nije kritična za spoznaju Krista , a ako je onda Bog nevoli kineze koji su bez Crkve umrli.

    “Krista zaista možeš vidjeti. Kako? U drugom čovjeku. Ovo je interesantno.”

    Da interesantno je.
    Majstore tvoje iskustvo je da se dogodilo da ti je spašen brak ili si izašao iz droge ili nešto slično.
    I onda si ti zaključio da je to Isus.

    Kako ti znaš da je to Isus. Ti nisi iskusio “Isusa” , ti si iskusio da je nešto što si se govorilo ili dogodilo u zajednici pomoglo. Ovo nema veze sa Isusom. Ako ima, kako znaš da ima.

    Kako znaš da to nisu psihosocijalni mehanizmi, kako znaš da nije Buda?

  • March 14, 2014 at 7:46 pm
    Permalink

    “Krista zaista možeš vidjeti. Kako? U drugom čovjeku. Ovo je interesantno.”

    Ti vidiš dobro u drugom čovjeku i onda pretpostaviš da je to Isus.

    To nije iskustvo Isusa, to su pretpostavke.

  • March 14, 2014 at 8:20 pm
    Permalink

    “Naravno da je Bog dao duha Kristova kinezima, dao im je dušu”

    Odgovori samo na ovo.
    Da li onda svi ljudi imaju duha Kristova?
    Da ili ne.

  • March 15, 2014 at 12:41 pm
    Permalink

    ne

  • March 15, 2014 at 1:21 pm
    Permalink

    Ako svi ljudi nemaju duha Kristova šta onda znači ova rečenica
    “Naravno da je Bog dao duha Kristova kinezima, dao im je dušu”
    Ispada da imaš duha Kristova samo ako imaš dušu?

  • March 16, 2014 at 8:08 pm
    Permalink

    Ta rečenica znači da mogu primiti duha svetoga

  • March 16, 2014 at 8:09 pm
    Permalink

    kao i svaki drugi čovjek

  • March 16, 2014 at 10:01 pm
    Permalink

    Ali neki ljudi ga nemaju?
    Koji ljudi i zašto ga nemaju?

  • March 17, 2014 at 8:07 pm
    Permalink

    što ti misliš?

  • March 18, 2014 at 12:00 am
    Permalink

    ja mislim da ga svi imaju. ili ga nema niko. Nema smisla da ga Bog daje nekom a nekom ne.
    Ti?

  • March 18, 2014 at 6:38 pm
    Permalink

    Ja mislim da je Bog svima, dok su se začeli dao dušu, nešto božje što svaki čovjek ima u sebi, a Duha Svetoga (treća božanska osoba) mislim da dobiju oni koji pođu za Kristom. Kaže Sv. Pismo da su apostoli na Duhove primili Duha Svetoga. Do tada su se bojali, bili nesigurni, nisu razumijeli mnogo toga…I onda se vidjela razlika kad su ga primili. Postali su drukčiji.
    “VANZEMALJCI”

  • March 19, 2014 at 3:22 am
    Permalink

    Onda velika većina kineza nije niti dobila priliku da slijedi Krista jer većina njih nikada nije niti čula za kršćanstvo ili si se rodili prije kršćanstva pa za njim nisu niti mogli poći.
    Slažeš li se?

  • March 19, 2014 at 4:57 pm
    Permalink

    Točno, bez sumnje.

  • March 20, 2014 at 6:10 pm
    Permalink

    Da li Bog voli te ljude kojima uopće nije dao mogućnost za Krista.
    Ako je duh Kristov toliko kritičan zašto ima toliko ljudi koji uopće nemaju šansu da ga upoznaju?

  • March 21, 2014 at 1:10 pm
    Permalink

    Uh, otvorio si temu.
    EVANGELIZACIJA, NOVA EVANGELIZACIJA! Idite i navještajte, kaže Krist.
    Ni ne znaš što si napisao. Puno je ljudi i u samoj Crkvi koji nikada nisu upoznali Krista. Čak jako puno. Ali ne moraš brinuti, to je sastavni dio povjesti spasenja, koja je čudesna i nevjerojatna, na granici vjerovali ili ne. Meni je bila totalno otkriće. Prvo jedan čovjek- Abraham, nakon par stoljeća jedan narod-IZRAEL. Nakon povjesti sa Izraelom dao im je Mesiju kojeg su oni odbacili da bi ga pogani prihvatili, pa od tih malih zajednica-PRVOTNE CRKVE (koja je navještala) cijelo jedno carstvo- RIMSKO, pa onda cijeli svijet. Danas kad su ipak skoro svi čuli za tog nekog Krista, od najveće važnosti je upravo NAVJESTITI GA, jer vjera dolazi po propovjedanju.
    Kiko je jednom rekao da onoliko koliko imaš DUHA SVETOGA u sebi, toliko i imaš revnosti za evangelizaciju, tj. ako nemaš revnost za navještanje, nemaš ni Duha Svetoga u sebi, jer svojstvo Duha je da navješta. Onoliko koliko Crkva(kršćani, ne institucija) ima Duha Sv. toliko će i navještati.
    Nažalost, odgovor na tvoje pitanje je: Zato što je kršćana premalo, kršćana koji daju svoj život, a ne da ga čuvaju za sebe, kršćana koji stvarno imaju u sebi Krista.
    U prvotnoj Crkvi su ga imali i dovoljno je bilo 2-3 stoljeća da osole tada cijeli poznati svijet. Taj navješteni Krist bio je “jači” od grčke kulture, od Rima, jer su Krista navjestili oni koji su ga imali u sebi, pokazujući po svom življenju. To će se ponovo dogoditi. Crkva je, zato što je to Krist rekao, nadživjela svašta i nadživjet će još svašta, i položit će svoj život za ovaj svijet, kao Krist

  • March 21, 2014 at 7:32 pm
    Permalink

    Na moja dva pitanja tvoj odgovor je:
    “Zato što je kršćana premalo”

    Mora da su Kršćani krivi za to što prije 3000 godina nije bilo niti jednog u Kini.

    “U prvotnoj Crkvi su ga imali i dovoljno je bilo 2-3 stoljeća da osole tada cijeli poznati svijet. ”

    A Kina? Šta ako taj svijet ne postoji za čovjeka onda ni ne postoji za Boga. Jer su taj čovjek i Bog jedno te isto jel?
    Na ovo ne moraš odogovoriti.

    Pitanja na koja moraš odgovoriti su:

    1) PRIJE 3000 GODINA NIJE BILO NITI JEDNOG KRŠĆANA. Ako je kršćanstvo toliko kritično zašto Bog nije napravio da kršćanstvo postoji oduvjek u svim dijelovima svijeta?

    2) Da li Bog voli ljude kojima uopće nije dao mogućnost za Krista?

  • March 22, 2014 at 12:41 pm
    Permalink

    Za ova pitanja možda Mateo može odgovoriti.
    Neznam kako su se ljudi spašavali prije Krista ili kako se spašavaju danas oni koji nisu imali priliku upoznati Krista. Ne znam da li su se ljudi u spiljama spašavali nekakvom religioznošću, ne znam što je danas sa njihovim dušama. Nemam pojma i ne zanima me. Možemo i dalje otići i pitati zašto je Bog stvorio svemir i sve drugo, ako je mogao i bez toga postojati.
    To je pitanje za Njega. Ne za mene. Nemam potrebu razumjeti i ne mogu razumjeti i ne znam odgovore na ta pitanja. Čak mi i ne bi to nešto značilo. Zašto uvijek postavljaš pitanja: što je prije koka ili jaje? Nešto je prije, ali što? I zašto? Briga me, ali znam da postoje i jaje i koka i da je domaća piletina bolja od industrijske. I to je puno važnije od toga što je prije….
    Bog voli sve ljude i svima je dao što je htio i kad je htio i on zna zašto. Ako neko pitanje ne možeš razumijeti to sigurno ne znači da Bog ne postoji ili da je nepravedan. To znači da te Bog nadilazi i da ne možeš dokučiti Njgovu veličinu, moć, namjere,…
    Ta spoznaja uopće ne hrani i ne daje ništa osim što malo hrani ego…
    Ono što je bitno je ono o čemu pišemo od kad pišemo, a to je Bog životvorac tvog i mog života, a kinezi će doći na red kad on odluči. Možda je odlučio jer Kiko šalje 20.000 prezbitera za Kinu, sada i obitelji…Malo po malo.

  • March 26, 2014 at 12:44 am
    Permalink

    “Ako neko pitanje ne možeš razumijeti to sigurno ne znači da Bog ne postoji ili da je nepravedan. To znači da te Bog nadilazi i da ne možeš dokučiti Njgovu veličinu, moć, namjere,…”
    “Možda je odlučio jer Kiko šalje 20.000 prezbitera za Kinu, sada i obitelji…Malo po malo.”

    Ako Bog spašava ljude na mjestima gdje nema kršćanstva onda Kršćanstvo nije jedina religija preko koje se može spasiti. I drugi ljudi tada mogu imati Božju spoznaju.

    1 Kako tada tim ljudima možeš reći da su u krivu?

    “Da, Kekec! Voljeti i ljubav bez Krista su nemogući, ne postoje. Izgled ljubavi i voljenja je slika Isusa na križu.”

    Ako kinezi nemaju kršćanstvo a bez krista nemogu ljubiti onda Bog Kinezima nije dao mogućnost da ljube.

    2 Da ili ne?

  • March 27, 2014 at 9:18 am
    Permalink

    Odgovor na 1

    Kao što je Isus rekao: Oprosti im Oče, neznaju što čine!

    Bili su u krivu, ali su izvršili povjesno poslanje, navješteno puno prije njih.

    Odgovor na 2

    Ljube oni onako kako znaju. Ako bilo kome nije dao mogućnost, dat će je kada bude on htio. Zato kaže tebi i meni: Žetva je velika, ali radnika je malo! Doći će Kinezi na red da upoznaju Krista. Imaju i oni svoju duhovnost ili religioznost, ali Krista će tek upoznati i mora im biti navješten.
    Istina je da mnogi ljudi nisu i nemaju mogućnost upoznati Krista
    Odgovor je Da

  • March 27, 2014 at 6:31 pm
    Permalink

    “Kao što je Isus rekao: Oprosti im Oče, neznaju što čine!”

    1 Zaključili smo da Bog spašava ljude preko drugih religija. Ali sada ispada da oni neznaju što čine i da su oni ipak u krivu ako vjeruju u te religije. Ako su te religije pogrešne kako ih Bog onda spašava?

    Odluči se, ili ih Bog spašava i te religije su jedan način na koji se čovjek može spasiti i tada imaju nekakvu istinu, ili su pogrešne i onda se preko njih nemogu spasiti i onda ih Bog ne spašava.

    Drugo:
    “Kao što je Isus rekao: Oprosti im Oče, neznaju što čine!”

    To je Isus rekao farizejima a ne drugim religijama.

    2 Ponovo te pitam, Kako ti znaš da si ti u pravu a da su budisti ili druge religije u krivu?

    3 Kako znaš da ti nisi farizej?

    “Odgovor je Da”

    Znači velika većina pučanstva na zemlji koja nisu kršćani nemaju sposobnost da ljube jedni druge jer im Bog nije dao.

    4 Kakva je to ljubav božja koja tolikim ljudima koji su živjeli i umrli uopće nije dala mogućnost da ljube?

  • March 28, 2014 at 10:55 am
    Permalink

    Kekec,
    nisam baš tako rekao, nismo zaključili da se čovijek spašava i preko drugih religija. Ako si tako shvatio nismo se dobro razumijeli.
    Čovjek se ne spašava pripadnošću bilo čemu ili komu. Nije čovjek spašen radi toga što je kršćanin ili bilo tko drugi u pravnom smislu. Već sam napisao da nisi kršćanin po krštenju nego po kršćanskom životu. Nisi abrahamovo djete po krvi nego po Abrahamovoj vjeri. O tome smo već negdje pisali. Veći je kršćanin budista koji oprašta, milosrdan je (iako nije kršćanin), nego kršćanin koji ide na svaku misu i radi zakon, ali ne priča 5 god. sa susjedom, prezire mnoge,….
    Tu se temeljno ti i ja ne razumijemo.

    Čovjek se spašava djelima, a to djelo je LJUBAV!!!
    Slika te ljubavi je Krist na križu koji daje svoj život za drugoga.
    Ta slika je način života, stil života, odabir života. To je nešto što se prihvaća ili odbacuje. Ovu sliku, ovaj život Židovi su odbacili, izabrali su Barabu kao njima draži stil života.
    Koga ti Kekec biraš? Krista ili Barabu?
    Spašen je onaj koji izabere Krista a takvih je vrlo, vrlo malo.
    Postoje dva puta
    -put života
    -put smrti
    Put života je ljubav prema neprijatelju (slika krista na križu)
    Put smrti je izabrati Barabu, a to je ljudska pravda-sve ono što je živio i predstavljao Baraba.
    Ako me razumiješ, onda shvaćaš što govorim. Ne spašavaju se kršćani(pravno), nego oni koji su izabrali Krista. Nisu za propast oni koji nisu kršćani, nego oni koji izabiru Barabu(odbacuje KRIŽ, ima svoju a ne božju pravdu)

    Sve religije kroz povjest se obnavljaju, tako da se nastavljaju obnavljati i dalje. One koje će ići prema Kristu, prema njegovom životu i učenju ići će dobrim putem, one koje neće idu krivim putem. Nije nužno da postanu kršćani pravno, ali je nužno da prime kršćanski mentalitet, duh pa i nauk. Zato je od vitalne važnosti evangelizacija.
    Odgovor na 1.
    Bog spašava one koji idu za Kristom. Krist je vrata vječnog života
    Kristovi su oni koji idu za njim, pa makar živjeli i na jupiteru, a ne na tibetu.
    Na 2 sam već više puta odgovorio
    Na 3
    Moj izbor je Krist, ali srce i duh još su puno, puno farizejski. Krist je puno napravio ali mora puno više. Moje krštenje još uvjek traje
    Na 4
    To je ljubav koju ja i ti nismo uopće zaslužili, nismo je ni upoznali. To je ljubav koju ću ja jednog dana sigurno dobiti jer mi je obećana od Boga. Ta je ljubav Krist.
    Ovi koji su živjeli i umrli a da ga nisu imali priliku primiti dobili su zasluženu plaću za svoj život koji su živjeli prema svojoj savjesti.
    Čitao sam jednom nešto na tu temu, Crkva ima odličan odgovor za njih, nažalost ja sam ga zaboravio, jer me ne zanima previše taj dio, ali pitaj , možda nabaviš knjigu ili pitaj matea, možda on zna gdje da to nabaviš

  • March 31, 2014 at 3:16 am
    Permalink

    “Već sam napisao da nisi kršćanin po krštenju nego po kršćanskom životu.”

    1 “Istina je da mnogi ljudi nisu i nemaju mogućnost upoznati Krista”
    Kako Ga onda mogu slijediti, kako onda mogu živjeti kršćanski ako uopće neznaju šta je kršćanstvo?

    2 Ako ljudi drugih religija mogu živjeti kršćanski bez kršćanstva onda im kršćanstvo ne treba. Onda ne treba nikome. Onda uopće nije važno šta kaže Crkva.

    “Na 2 sam već više puta odgovorio”

    I svaki put sam ti ja pokazao nelogičnost u tvome odgovoru koju nisi opovrgnuo. Nemožeš se pozivati na odgovore koji su se pokazali pogrešnima.

    3 Ponovo te pitam, Kako ti znaš da si ti u pravu a da su budisti ili druge religije u krivu?

    “Moj izbor je Krist, ali srce i duh još su puno, puno farizejski. Krist je puno napravio ali mora puno više. Moje krštenje još uvjek traje”

    Kada sam te pitao kako ti znaš da ti nisi farizej nisam te pitao da li ti misliš da si grešnik nego da li ti misliš da je moguće da si u krivu oko toga šta je istina kao što su farizeji bili?

    4 Ti uzimaš u obzir da si ti grešnik. Zašto ti ne uzimaš u obzir da si pogrešiv i da si možda ti u krivu barem u jednoj stvari a da su budisti možda u pravu?

    Pitanje:
    “Kakva je to ljubav božja koja tolikim ljudima koji su živjeli i umrli uopće nije dala mogućnost da ljube?”

    Odgovor:
    “To je ljubav koju ja i ti nismo uopće zaslužili, nismo je ni upoznali.”

    Prvo, Božja ljubav se ne treba niti nemože zaslužiti…

    5 Drugo, kako to može biti ljubav? Kako može biti ljubav da Bog daje jedinog sina da spasi neke ljude a u isto vrijeme ljubav je da Bog za neke druge ljude to ne čini. Kako i jedno i drugo može biti ljubav?

Comments are closed.