Neokatekumenski elitizam, bratstvo, lobiji, javne ispovijedi…

Ja sam bio pripadnik punih godinu dana, pred nekih deset godina. I moram reći da sam ih napustio jer sam zaključio tada da je taj pokret generalno otišao stranputicom, u odnosu na ono što je bilo zamišljeno. Postoje još uvijek određene pozitivne stvari vezano za ovak pokret, ali ja ću navesti određene negativne koje sam uočio i zbog kojih sam se udaljio od njih:

Kao prvo, svjesno ili nesvjesno, u neokatekumenima se stvara svojevrsni elitizam, prvenstveno kroz činjenicu da imaju vlastita pravila bogoslužja (iako idu nedjeljom na misu, vrhunac njihova bogoslužja jest subotnja euharistija). Druga činjenica koja na prvi pogled izgleda bezazleno ali je vrlo opasna jest tendencija da članovi NK pokreta jedni druge nazivaju “bratom” i “sestrom”, dok istovremeno ostali ljudi, pa niti kršćani, ne ulaze kod njih u tu kategoriju ili barem ne u isti rang. Kod njih generalno prevladava atmosfera da su “veći i bolji kršćani” od ostalih kršćana, a ta samodopadnost se često može “rezati nožem”.

Druga stvar: neokatekumeni stvaraju lobije gdjegod mogu (slično kao što rade scijentolozi). Osobno znam za više slučajeva gdje su neokatekumeni pogodovali zapošljavanju drugih neokatekumena nauštrb kvalificiranijih osoba koji nisu u pokretu (dakle još jedna odlika modernih kultista). Štoviše, na jednoj konvivenciji na kojoj sam nazočio, jedno od pitanja u nekakvoj “radionici” bilo je: “Što mislite je li bolje da se na vodeća mjesta zapošljavaju pripadnici neokatekumenskog pokreta ili ostali?”

I treće jest opće licemjerje (barem prema onome čemu sam svjedočio). Prije svega, u određenim tzv. “prijelazima” članovi određene NK zajednice dužni su se ispovijediti pred svim članovima spomenute zajednice, odnosno doslovce “iznijeti dušu na vidjelo”, dakle sve svoje probleme i grijehe, reći jasno i glasno koji je njihov križ, itd. Potom tobože imaju potporu “braće i sestara”, da bi potom njihovi problemi i privatne stvari postale predmet osuđivanja, tračeva i slično.

Naravno, ne mogu generalizirati, znam puno ljudi koji su u NK pokretu i koji su vrlo moralni, čovjekoljubivi i mogu služiti kao primjer kako treba živjeti i ophoditi se spram drugih, ali s gore navedenim stvarima sam se susreo u okvirima NK zajednice u kojoj sam svojevremeno bio.

admin

Svaki čovjek ima pravo na svoje mišljenje usmjereno prema istini, a kad spozna Istinu dužan je promijeniti svoje mišljenje ukoliko nije u skladu s Istinom. To je prava demokracija.

3 thoughts on “Neokatekumenski elitizam, bratstvo, lobiji, javne ispovijedi…

  • December 12, 2012 at 8:33 am
    Permalink

    Hvaljen Isus i Marija
    Heb 13,8 Isus Krist jučer i danas isti je – i uvijeke. 9Ne dajte se zanijeti različitim tuđim naucima!

    Odgovor na tvrdnju: “Osobno znam za više slučajeva gdje su neokatekumeni pogodovali zapošljavanju drugih neokatekumena nauštrb kvalificiranijih osoba koji nisu u pokretu (dakle još jedna odlika modernih kultista).”

    Tvrdnja je točna. Čuo sam i za sljedeći primjer. Osoba, kršćanin, katolik, zaposlila se u jednom poduzeću, u kojem rade i dva sljedbenika NP-a. Kako je ta osoba bila pripravnik, ostali su joj pomagali, učili je poslu. To su, među ostalima, činila i dva pripadnika NP-a. Nakon nekog vremena, prišao joj je jedan od sljedbenika NP-a riječima: “Znaš, rekao si par puta da si vjernik, da ideš u crkvu. Znaš, ja sam neokatekumen i ja bih te pozvao u NP” (Sljedbenici NP-a ne navještaju Boga, ne zovu ljude k Bogu i k RKC, nego ljudima navještaju NP i zovu ih u NP. A sve ostalo za sljedbenike NP-a nije Božja volja i/ili nije tako dobro kao NP i/ili je djelo sotonskih sila.)

    Osoba je slegla ramenima i odgovorila mu: “Čuo sam neke stvari o vama”. Sljedbenik NP-a se na te riječi naljutio i rekao: “Znaš, Papa nas je priznao”. No, tu nije kraj priči. Taj sljedbenik NP-a je razgovor dojavio drugom sljedbeniku NP-a. I nakon toga, oboje sljedbenika NP-a su počela izbjegavati dotičnoj osobi pomagati u poslu.

  • December 12, 2012 at 11:26 pm
    Permalink

    istina,potpisujem sve što ste napisali,ne bih mogao više niti dan slušati ih!

  • June 10, 2015 at 1:29 pm
    Permalink

    Javne ispovijedi vrijeđaju ljudsko dostojanstvo. Poslije se svi rugaju nekome tko je nešto iskreno rekao pa ga drže u šaci s tim, a onome tko nije rekao, tome su rekli da je farizej i da ga sotona vara jer mu nije bitno što ga je Bog pozvao da skine ljagu sa sebe. Hm…
    O kakvoj je točno ljagi riječ?! Pa zar smo pozvani suditi?? Nije li Krist rekao: NE SUDITE DA NE BUDETE SUĐENI!
    Neosi su sramota za ljudski rod. Ni ja ih više ne bi mogla slušati ni jednog dana ni minute. Pretjerali su.
    Po njima vidimo da se bliži kraj vremena. Lažni proroci su se uzdigli….

Comments are closed.