Korizma kao katekumenat, ali ne kao neokatekumenat

I mnogima koji su već kršteni, Benedikt XVI. predlaže da iskoriste sljedeću korizmu kao vrijeme novog katekumenata koji ima svoj vrhunac u vazmenom bdijenju s obnovom krsnih obećanja.

Novi katekumenat koji je za sve, na tom glavnom putu koji je korizmena liturgija i Veliki tjedan. To je pak nešto različito od vrlo osobitog „Puta“ pokreta koji se koristi tim imenom.

Obnova katekumenata, ali ne po “Putu”

Poruka pape Benedikta XVI. za korizmu 2011.

admin

Svaki čovjek ima pravo na svoje mišljenje usmjereno prema istini, a kad spozna Istinu dužan je promijeniti svoje mišljenje ukoliko nije u skladu s Istinom. To je prava demokracija.

5 thoughts on “Korizma kao katekumenat, ali ne kao neokatekumenat

  • March 3, 2011 at 11:22 pm
    Permalink

    +!
    Spomenuo bih samo jedan primjer, kada je jedna obitelj dobilo treće dijete, koje će odgajati u sv. Vjeri,
    a bili su oko 10 godina u “neokatekumenskoj zajednici”.
    Htjeli su, da dijete primi sv. Krštenje u župi,
    ali su se protivili iz “puta”, koji su htjeli,
    da se krsti u “zajednici”.

    Detalji su sad nebitni i neka druga još problematika,
    ali to je bio kraj njihovog hoda na “putu”.
    No, sada su veoma aktivni u župi i to cijela obitelj.

  • March 4, 2011 at 11:41 am
    Permalink

    Korizma je pred vratima, Vazmeno bdijenje, Uskrs.
    Pripremite prste i tipkovnice slijede beskonačne rasprave o neokatekumenskim bdijenjima, krštenjima i neposluhu prema biskupima.

  • March 21, 2011 at 12:56 pm
    Permalink

    Neokatekumenski put je Božji dar Crkvi, na raspolaganju je biskupa za kršćansku inicijaciju i trajni odgoj u vjeri, kazao je Benedikt XVI. dodajući da će on, kao što je govorio sluga Božji papa Pavao VI. “moći u današnjim kršćanskim zajednicama obnoviti zrelost i produbljivanje, što se u prvoj Crkvi ostvarivalo u razdoblju pripreme za krštenje”.
    Podsjećajući na konačno odobravanje Statuta Neokatekumenskog puta, Papa je istaknuo da je prošlih dana odobren i Katehetski direktorij. Crkva je u Neokatekumenskom putu prepoznala poseban dar Duha Svetoga koji se uključuje u sklad crkvenoga tijela. Potičem vas da u tome duhu uvijek težite dubljem zajedništvu s pastirima i svim sastavnicama partikularnih Crkvi. Bratsko je zajedništvo među Isusovim učenicima najveće svjedočanstvo imenu Isusa Krista, istaknuo je Benedikt XVI.
    Izražavajući zadovoljstvo što danas može poslati u misije više od dvjesto novih obitelji u razne dijelove svijeta, potaknuo ih je da njihova vjera, koju su primili na dar, bude ljudima putokaz prema nebu. Papa je također izrazio zadovoljstvo što će poslati 13 novih skupina “missiones ad gentes” u sekularizirane sredine raznih država i u krajeve kamo još nije dospjela Kristova poruka. Papa im je poželio da uvijek sa sobom osjećaju nazočnost uskrslog Gospodina, potporu brojne braće kao i Papine molitve.
    Pozdravljajući rektore sjemeništa, brojne svećenike i sjemeništarce, rekao je da su oni poseban i rječit znak plodova dobra koji se rađaju iz otkrivanja milosti vlastitoga krštenja. Obraćajući se pak gradskim i pokrajinskim skupinama, potaknuo ih je da svoje moguće patnje pridruže Kristovu trpljenu na križu i njegovoj želji da se dođe do mnoge braće udaljene od vjere i istine, kako bi ih se privelo Očevoj kući, kazao je Benedikt XVI. dodajući da se poslanje Crkve ne može smatrati nečim sporednim u životu Crkve. Cijeli je Božji narod misionarski, a po krštenju su svi kršćani obvezni naviještati evanđelje, zaključio je Benedikt XVI.

  • June 10, 2015 at 8:30 pm
    Permalink

    Neosi potkopavaju najveći kršćanski blagdan Uskrs, pa kako će onda poštovati korizmu?!?
    Njima ništa nije sveto što ima veze s RKC, samo se klanjaju svom guruu Kiku Shizofreniku…

Comments are closed.