Bujanje različitih religijskih “putova”

caritas-in-veritate255. …U današnjem svijetu postoje neke kulture religijskog usmjerenja koje čovjeka ne potiču na zajedništvo, nego ga u potrazi za individualnim blagostanjem izoliraju, ograničujući to blagostanje na ispunjavanje čovjekovih psiholoških težnji. Osim toga, i određeno bujanje različitih religijskih “putova” koji privlače manje skupine ili čak pojedine osobe, kao i religijski sinkretizam, mogu biti čimbenici podjela i neangažiranja. Proces globalizacije katkad ima negativan utjecaj nastojeći oko promicanja takvog sinkretizma, te dajući maha onim oblicima „religije“ koji otuđuju ljude jedne od drugih, namjesto da im pomognu kako bi se istinski susreli, i udaljuju ih od zbilje…

 

 

 

     

admin

Svaki čovjek ima pravo na svoje mišljenje usmjereno prema istini, a kad spozna Istinu dužan je promijeniti svoje mišljenje ukoliko nije u skladu s Istinom. To je prava demokracija.

50 thoughts on “Bujanje različitih religijskih “putova”

  • August 28, 2009 at 12:58 am
    Permalink

    Ma što stvarno nemate pametnijeg posla?

  • August 28, 2009 at 9:53 am
    Permalink

    ti krstiš jariće

  • August 28, 2009 at 12:58 pm
    Permalink

    Ne. Pesposlen pop.

  • August 29, 2009 at 8:00 am
    Permalink

    kako znaš, ako ti to nisi?

  • August 29, 2009 at 1:05 pm
    Permalink

    Kaže poslovica.

  • August 29, 2009 at 1:08 pm
    Permalink

    Samo mi odgovri na jedno pitanje: je li papa u navedenom tekstu mislio na Neoketekumenski Put?

  • August 29, 2009 at 4:36 pm
    Permalink

    Ti meni reci najprije na što si mislio kad si u prvom postu napisao i pitao ih: zar nemate pametnijeg posla? nNa što si mislio? Što je za tebe pametniji posao? nešto gdje se neokatekumeni hvale?

  • August 31, 2009 at 7:38 pm
    Permalink

    Joj opet neosi na tapetu. Stvarno su fora. zar vi ne znate da im je ovo najbolji epp.
    Zar stvarno nemate pametnijeg posla?

  • August 31, 2009 at 10:23 pm
    Permalink

    Ma daj, pitanje je jednostavno: upućuje li papa na neokatekumene kad govori o bujanju različitih religijskih “putova”? Pitanje je ustvari upućeno autoru posta, ali i ti možeš izraziti svoje mišljenje iako bih ga radije čuo od nekog svećenika (najbolje od jednog od sastavljača “letka zadarskih svećenika”).

    Samo želim biti upoznat s problemima NKP i tražim da mi se odgovori na jednostavno pitanje.

  • September 3, 2009 at 10:42 am
    Permalink

    Baš nitko? Niti don. Š?

  • September 3, 2009 at 4:06 pm
    Permalink

    Ni don Š., ni don P., ni don R. ,niti ikoji drugi don.

  • September 4, 2009 at 6:52 pm
    Permalink

    Nisam ni mislio. Zanimljivo da je ovo jedina internet stranica ove tematike na kojoj se nisu predstavili ni vlasnik ni autor(i). Prevedeni tekstovi s drugih sajtova su potpisani pa se pitam zašto autori ovog bloga nisu imali hrabrosti učiniti isto počevši još od “letka zadarskih svećenika” i “odgovora svećenika odgovornome” (ako na papiru nije bilo prostora za “mnoge” potpisnike onda barem ovog virtualnog ima na pretek). Gospodin Miletić je svojim potpisom preuzeo odgovornost za svoje pismo tko god da stajao iza njega. Zašto to nije isto učinjeno na ovom blogu? Pa ipak ovaj blog ima svoga vlasnika i administratora koji je odgovoran za njegov sadržaj, a to je jedan određeni don Zadarske nadbiskupije.

    U kontekstu ovog bloga i naslova posta ispada da se u tekstu enciklike radi o NKP. To međutim nije točno.

    Čitajući točku 55 od početka jasno je da se govori o drugim religijama i izvancrkvenim stvarnostima. Navoditi ovaj tekst kao da govori o NKP bila bi manipulacija Crkvenim dokumentom i laž daleko od ljubavi u istini.

    Navodim dio koji predhodi navedenom tekstu gdje se u drugoj rečenici vidi o čemu se ustvari radi. tekst je na engleskom tako da se navod može odmah i provjeriti na službenim Vatikanskim stranicama.

    55. The Christian revelation of the unity of the human race presupposes a metaphysical interpretation of the “humanum” in which relationality is an essential element. Other cultures and religions teach brotherhood and peace and are therefore of enormous importance to integral human development. Some religious and cultural attitudes, however, do not fully embrace the principle of love and truth and therefore end up retarding or even obstructing authentic human development…

    http://www.vatican.va/holy_father/benedict_xvi/encyclicals/documents/hf_ben-xvi_enc_20090629_caritas-in-veritate_en.html

    U hrvatskom prijevodu je upotrijebljena riječ put dok recimo u engleskom prijevodu stoji “paths”, a u talijanskom “percorsi” što je značajno jer u tim jezicima nebi moglo doći do pogrešne asocijacije na NKP jer na engleskom je Neocatechumenal Way, a na talijanskom Cammino Neocatecumenale.
    Uostalom papa Benedikt nije nikada imao problema izraziti svoje stavove velikom jasnoćom i sumnjam da bi se služio sugeriranim asocijacijama.

    Ne mislim da je pametniji posao nešto gdje se neokatekumeni hvale. Crkva je neizmjerno veća stvarnost od Neokatekumenskog Puta i postoje mnogi pametniji poslovi u traženju i navješćivanju Ljubavi i Istine od ovakvih napisa.

    Što stvarno nemate pametnijeg posla?

  • September 5, 2009 at 3:41 pm
    Permalink

    Tko je tebe zadužio da braniš NKP? Suprostavljaš se svećenicima i misliš da si na dobrom putu? Teško!!! Svi koji su to pokušali apostatirali su!!! Nego, od svih silnih pokreta u crkvi, kako to da se samo s neokatekumenima ti svećenici ne slažu? Kako tO da ih u Zadru podržava samo 5,6 župnika (Mustać, Duvnjak, Bilaver, Perić, Buljat, Milić) a ostali ne? Kako to da svi pokreti, osim vas dozvoljavaju kritiku onoga što ne valja? Kako to da ste vi jedini kojima je katehist važniji od zaređenog svećenika? kako to da se kunete u poslušnost biskupima, a kad vam je Barišić zabranio vazmeno bdijenje u Splitu, autobusima ste u zadar išli? Kako to da ste prašinu s nogu stresli ndb. Oblaku, kad vas je zabranio prije dvadesetak godina? Zar ima pametnijeg posla od raskrinkivanja sekte unutar Crkve? Za jednog svećenika NEMA!!! dakle, ovo je jedan od pametnijih poslova kojeg su se svećenici uhvatili. Btw. klčikni na link HBK o putu, pa mi to prokomentiraj. klikni na link Mons. benigno Luigi Papa pa mi i to prokomentiraj.

  • September 5, 2009 at 3:43 pm
    Permalink

    pajo :
    Tko je tebe zadužio da braniš NKP? Suprostavljaš se svećenicima i misliš da si na dobrom putu? Teško!!! Svi koji su to pokušali apostatirali su!!! Nego, od svih silnih pokreta u crkvi, kako to da se samo s neokatekumenima ti svećenici ne slažu? Kako tO da ih u Zadru podržava samo 5,6 župnika (Mustać, Duvnjak, Bilaver, Perić, Buljat, Milić) a ostali ne? Kako to da svi pokreti, osim vas dozvoljavaju kritiku onoga što ne valja? Kako to da ste vi jedini kojima je katehist važniji od zaređenog svećenika? kako to da se kunete u poslušnost biskupima, a kad vam je Barišić zabranio vazmeno bdijenje u Splitu, autobusima ste u Zadar išli? Kako to da ste prašinu s nogu stresli ndb. Oblaku, kad vas je zabranio prije dvadesetak godina? Zar ima pametnijeg posla od raskrinkivanja sekte unutar Crkve? Za jednog svećenika NEMA!!! dakle, ovo je jedan od pametnijih poslova kojeg su se svećenici uhvatili. Btw. klikni na link HBK o putu, pa mi to prokomentiraj. klikni na link Mons. Benigno Luigi Papa pa mi i to prokomentiraj.

  • September 5, 2009 at 10:42 pm
    Permalink

    Nisam branio Neokatekumenski Put nego sam argumenirano ukazao na namjerno krivu interpretaciju teksta poslanice Caritas in veritate.
    Svećenici bez imena i prezimena toliko uvjereni u ono što pišu da se boje otkriti svoj identitet i koliko ih ima nisu baš vjerodostojni.
    Očekivao sam odgovor autora posta ili barem vlasnika bloga (to bi bio don. Šimun Šindija prema registru domena http://whoisdomain.net/index.php?domain=paxtibi&tld=net&lookup=%3E%3E), ali izgleda da je teško argumentima pobijati predrasude i da je svaka rasprava uzaludna, pa tko ima oči da vidi neka vidi!

  • September 6, 2009 at 5:53 am
    Permalink

    Ipak, u vašem stilu, a to sam unaprijed znao, na moja pitanja nisi odgovorio. Što se tiče imena tih svećenika, ne koristi se lažima. Kako možeš tvrditi da se boje izići s imenima, kad su dali interview Regionalu njih petorica. Štoviše, ne samo da su dali bili potpisani, nego čak su i slikani, da ih se vidi. Tamo su, jasno rekli da su oni samo predstavnici a ne jedini koji se bune protiv sektaštva u Crkvi. Toliko o tome. Nego, zašto ne odgovoriš na pitanja gore postavljena? Ili to ne smiješ, akomnisi odgovorni?

  • September 6, 2009 at 8:14 pm
    Permalink

    “Suprostavljaš se svećenicima i misliš da si na dobrom putu? Teško!!!”
    Interesantno. Znaci ako svecenik kaze da tovar leti, nitko ne smije reci da to nije istina je inace apostatira. Pogotovo ako netko kaze da NPK nije sekta, to jest da tovar ne leti. Jer da tovar ne leti, to jest da NKP nije sekta, sluzbeni je stav Crkve, Rimske i katolicke i njenih Kardinala. To ste i vi donijeli kao vijest prilikom konacnog odobrenja Statute NKP. Citiram VAS, to jes vijest koju ste prnijeli od ZENITA:
    Na kraju ceremonije, kardinal Rylko objasnio za značenje ovog priznanja: „To znači potvrdu od strane Crkve autentičnosti i izvornog karaktera karizme koja se nalazi u njezinim temeljima, u životu i poslanju Crkve.“
    Kardinal je rekao prisutnima na ceremoniji: „Put već ima dugu povijest u Crkvi – više od 40 godina – i donosi mnoge plodove u životu Crkve, mnoge duboko promijenjene živote, mnoge ponovno izgrađene obitelji, mnoga redovnička i svećenička zvanja i snažno zauzimanje za novu evangelizaciju.
    „Stoga, to je trenutak velike radosti za Crkvu, i trenutak velike radosti za crkvenu stvarnost koja (treba prihvatiti) ovo priznanje.“
    Malo ste zbunjeni cini mi se i isto tako zbunjujete narod.

  • September 7, 2009 at 10:26 am
    Permalink

    @ivan
    Opet mi nitko, po običaju nije odgovorio na gore postavljena pitanja. A Što se tiče rovara koji leti, kako kažeš, odnosno teologije u Crkvi, o tome svakako ne odlučuje gosp. Miletić, već hijerarhija Crkve. Papa, biskupi (mons benigno Luigi Papa, između ostalih), i svećenici. Katehisti svakako ne! Stoga, nepoštovanje svećenika prvi je korak apostazije. Ipak, zašto uporno ne odgovarate na postavljena pitanja (post br.13)? Uvijek to izbjegavate, pa i sad. A to je znak da se puno toga bojite. Zato i podržavam svećenike koji su se, imenom i prezimenom, pobunili. A zbunjuju li oni narod ili ne, svakako VI ne odlučujete. Sve su to valjano zaređeni župnici. Ono što mene muči jest činjenica da svećenici koji podržavaju put šute a govore laici, katehisti. Pa to su pobrkanui lončići. Koju je jto teologiju završio Igor Miletić da bi se o stvarima teoligije, liturgije, Crkvenog prava sporio sa magistrima istoga: don Ražovom, Sikirićem ili Katušom. To je kao da nadriliječnik uči kardiologiji dr. Jovića u Zadru. Smješno, doista smješno. Jer ako dr. Jović kaže da srce letui, onda srce leti. Ako magistar teologije kaže da ste sekta, sekta ste!!!!!

  • September 7, 2009 at 12:25 pm
    Permalink

    Evo i mog doprinosa ovoj raspravi:
    @ pajo: pa i Martin Luther je bio svecenik, i redovnik, pa čak i doktor i
    profesor teologije, pa je zabrazdio u herezu, odnosno u apostaziju…
    Ili, nedavno, bila je već jedna skupina “zaređenih župnika” iz Zadra
    koji su se suprotstavili stavovima Crkve i Pape, pa je većina otišla iz
    svećeništva. Jesu li oni mjerodavni, ili Papa?

    Dakle, ako vjerujes skupini svecenika, ili – možda – samom sebi, a
    ne prihvaćaš javno objavljene stavove četvorice papa, koji pohvalno i
    poticajno govore o Neokatekumenskom putu, odnosno ne prihvaćaš službeno
    i konačno odobrenje od strane Katoličke Crkve, onda si… Prosudi sam!

    Tko iole poznaje povijest Crkve, zna da su napadači, nalik skupini svećenika iz Zadra, zavedeni krivom gorljivošću i ohološću napadali
    nove karizme. Benedikta su pokušali otrovati, franjevce zabraniti,
    isusovce zatvoriti/zabraniti/izmjeniti… Ništa novo. Đavao zavede
    pojednice ili skupine, predstavivši se kao borac za čistoću vjere, i
    onda – samo napada, vrijeđa, kleveće, ogovara, sudi i osuđuje…

  • September 7, 2009 at 1:14 pm
    Permalink

    OPET DAKLE NITKO NE ODGOVARA NA KONKRETNA PITANJA IZ POSTA 13!!!!!!!!!!!
    KUKAVICE I NEZNALICE!!!!!!!!!!!!!!!

  • September 7, 2009 at 2:18 pm
    Permalink

    Koliko znam i don Milić i don Duvnjak su doktori i magistri teolskih znanosti, jedan PRAVA A DRUGI FUNDAMENTALNE TEOLOGIJE, ako se ne varam
    Osim toga nije Miletic onaj koji kaze da NKP nije sekta nego preko PC Pro Laicis (Vijeca za laike) i Kardinala Rylka i Josepfa Clemensa KATOLIČKA CRKVA KAZE da nisu sekta. A sto drugi misle i govore, pa bili oni i svecenici, NIJE STAV KATOLICKE CRKVE
    TREBA CITATI DOKUMENTE CRVE, A VAMA JE TO OCOTO VELIKI PROBLEM.

  • September 7, 2009 at 3:04 pm
    Permalink

    BTW. Tovar ipak ne leti. Niti je letio niti ce letjeti.
    A da ne odgovaramo nije istina, samo sto ti ne citas. Ponavljam ono sto je rekao Kardinal Rylko prilikom KONACNOG ODOBRENJA STATUTA u IME CRKVE, RIMSKE I KATOLICKE:
    “To znači potvrdu od strane Crkve autentičnosti i izvornog karaktera karizme koja se nalazi u njezinim temeljima, u životu i poslanju Crkve.“

  • September 7, 2009 at 4:27 pm
    Permalink

    Samo post 13 mi odgovorite, pa ću vam vjerovati. Svi isto govorite: već smo odgovorili, ti ne slušaš, itd. Pa nije mi ovo prvi forum i prvi razgovor. Vi nikad ne odgovarate jer ne smijete!!! Zato ste sekta, između ostalog, jer morate slušati odgovorne!!! Niste slobodni, ne poštujete svećenike. Prava sekta!!!

  • September 7, 2009 at 5:49 pm
    Permalink

    Mi odgovaramo onako kako nas je Crkva, rimska i katolicka definirala a to je da smo ITINERARIJ KATOLOCKE FORMACIJE VALJAN ZA DRUSTVO I SADASNJE VRIJEME. Ne mogu smisliti neki drugi izricaj jer ti tako zelis.Zao mi je sto ne mogu ovdje potvrditi tvoju tezu da smo sekta jer to nismo. Ne jer mi tako mislimo nego su drugi, mjerodavna pravna tijela Crkve, rimske i katolicke, donijeli takav sud o nama.
    A zasto neki ne prihvacaju taj sud Crkve, rimske i katolicke ne znam. I zasto se ne branimo: NEMA SMISLA, mi nemamo problema u smisli da ne znamo tko smo i gdje pripadamo. Ne brani se nesto sto je vec obranjeno od MAJKE CRKVE, rimske i katolicke.

  • September 7, 2009 at 8:19 pm
    Permalink

    dakle, opet nema odgovora. Na svim forumima i u svim razgovorima isto. Kukavice i neznalice!!!

  • September 8, 2009 at 7:06 am
    Permalink

    Ma jesi li se ti to, dragi PAJO, naljutio i rasrdio? Nemoj, brate…
    Nema potrebe… Oprosti ako su te braća, slaba i grešna, sablaznila.
    Bog je ljubav, i vodi Crkvu, tako da je nitko i ništa ne može srušiti.
    Ne trebaš se nervirati zbog onoga što ne razumiješ… Dat će Bog pa
    ćeš i shvatiti i prihvatiti ono što Sveta Majka odobrava i preporučava.

    Sjeti se, brate, zašto je Kain ubio brata Abela?

  • September 8, 2009 at 8:05 am
    Permalink

    Marijane, ja samo hoću da mi se odgovori na pitanja. Ništa drugo. Znam ja zašto vi ne odgovarate, jer nemate odgovora a i ne smijete. Sad znam što slijedi: sad ćete me pitati koja su to pitanja, pa ćete reći da ste već na to odgovorili, ali da ja ne slušam..,itd,itd. Uvijek isto. Tipično sektaški.

  • September 8, 2009 at 11:08 am
    Permalink

    Ma ja stvarno ne znam na koja to pitanja nije odgovoreno. Evo sazetka na sva tvoja pitanja
    1. U Zadru zajednice ima tko hoce, ne moraju svi imati sve stvarnosti koje postoje u Crkvi, svatko bira sto mu se cini prikladnim za njegovu zupu.
    2. Nakon svega sto je o NKP napisano u tisku, a na to nitko nije digao privatnu tuzbu za uvredu, iako su neki to mogli, mislim da kritiku prihvacamo
    3. To da su nam katehisti vazniji od zaredjenik svecenika spada u KLEVETU, osim toga bez zaredjenih svecenika nema LITURGIJE ako to ne znas, a srce NKP je liturgija.
    4.Mons Barisic nije zabranio bdijenje nego je pozvao zajednice da pomazu bdijenje u svojim zupama i svi su se tome odazvali i nitko nije dosao u ZD na bdijenje, barem ne veci broj ljudi.
    5. Mons Oblak nije zabranio u Zadru NKP nikada. Bio je to mudar biskup koji je u jednom trenutku sebi dao vremena da promatra sto se dogadja u njegovoj biskupiji i da sa donese svoj sud. A sud je taj da NKP postoji u Zadru 27 godina eprekidno. Osim toga procitaj njegovu knjigu o stvarnostima u zupi i vidi sto je on mislio o svim stvarnostima pa i o NKP.
    Nadam se da je to dovoljno, ali mislim da nije tebi.

  • September 8, 2009 at 12:22 pm
    Permalink

    @Pajo
    Koliko se sjećam ja sam prvi postavi pitanje kakve veze ima Caritas in veritate u točki 55 s neokatekumenskim Putem. Na pitanje mi nije odgovorio ni don. Šimun ni ti (isto svećenik predpostavljam).

    Nadam se da ne slijedi odgovor tipa: odgovori ti meni na pitanja iz 13. komentara pa ću ja tebi. Ovo nije forum, ovo je blog i u ovim komentarima bi se trebalo raspravljati s autorom posta.

  • September 8, 2009 at 1:01 pm
    Permalink

    Laži? hm… Nešto mi je promaklo
    aNisam postavio nikakvo pitanje
    bNetko mi je potvrdio vezu enciklike Caritas in veritate i NKP
    cOvo je forum a ne blog

    I dalje nema odgovora…

  • September 8, 2009 at 9:18 pm
    Permalink

    Dokazali su ljudi da nisu kukavice i neznalice i da ne lazu. Odgovorili na sva pitanja.
    Ajde brate Pajo odgovori i ti na postavljeno pitanje popa koji krsti jarice i mir u kuci.

  • September 9, 2009 at 11:26 am
    Permalink

    @besposlen pop jariće krsti
    1. Laž. Župnik s Plovanije morao otići jer nije htio neose
    2. Laž. Navedi jedu stvarkoju ste promjenili (Arinzeovo pismo)
    3. Laž. Navedi mi ime jednog svećenika koji je iznad katehiste
    4. Najnotornija laž. Sam sam bio prisutan na jednom od bdijenja (dok sam se je oko puta dvoumio)te godine. tada su spličani govorili ružno o ndb. Barišiću. ha sam živi svjedok toga.
    5. bezočna laž. Krenuli su na Belafuži, Oblak ih zabranio, a oni su prašinu s nogu stresli njemu za svedočanstvo. Svjedok je tadašnji župnik don Šime Perić. A knjigu je mons. Oblak napisao neposredno pred smrt, kad je promjenio stav.
    Po običaju se koristite lažima. Što se tiče odgovora na tvoje pitanje. Ja nisam stručnjak, teolog da bih sve znao. Ja znam ovo: Vi lažete i koristite Papu kako vam paše. Ka govori vama u korist, onda ga citirate, a kad vas preko kardinala Arinzea poziva da promjenite neke stvari, onda lažete da ste promjenili. Sda ćeš reći da to nije istina. Pogledaj knjigu svjedočanstava bivših neokatekumena. Kad biskup dođe, to svi kažu, onda sve bude po pravilima, kad on ode, vrača se na staro.
    Svi koji su bili kod vas kažu da ste pozvani čak i lagati ako je to za koris puta. UŽas. Osim toga, od svih pokreta, samo vas svećenici (90% njih) ne prihvaća, kako to!? Jer ste sekta!!!!

  • September 9, 2009 at 11:27 am
    Permalink

    @besposlen pop jariće krsti
    1. Laž. Župnik s Plovanije morao otići jer nije htio neose
    2. Laž. Navedi jednu stvar koju ste promjenili (Arinzeovo pismo)
    3. Laž. Navedi mi ime jednog svećenika koji je iznad katehiste
    4. Najnotornija laž. Sam sam bio prisutan na jednom od bdijenja (dok sam se je oko puta dvoumio)te godine. tada su spličani govorili ružno o ndb. Barišiću. ha sam živi svjedok toga.
    5. bezočna laž. Krenuli su na Belafuži, Oblak ih zabranio, a oni su prašinu s nogu stresli njemu za svedočanstvo. Svjedok je tadašnji župnik don Šime Perić. A knjigu je mons. Oblak napisao neposredno pred smrt, kad je promjenio stav.
    Po običaju se koristite lažima. Što se tiče odgovora na tvoje pitanje. Ja nisam stručnjak, teolog da bih sve znao. Ja znam ovo: Vi lažete i koristite Papu kako vam paše. Ka govori vama u korist, onda ga citirate, a kad vas preko kardinala Arinzea poziva da promjenite neke stvari, onda lažete da ste promjenili. Sda ćeš reći da to nije istina. Pogledaj knjigu svjedočanstava bivših neokatekumena. Kad biskup dođe, to svi kažu, onda sve bude po pravilima, kad on ode, vrača se na staro.
    Svi koji su bili kod vas kažu da ste pozvani čak i lagati ako je to za koris puta. UŽas. Osim toga, od svih pokreta, samo vas svećenici (90% njih) ne prihvaća, kako to!? Jer ste sekta!!!!

  • September 9, 2009 at 11:28 am
    Permalink

    @besposlen pop jariće krsti
    1. Laž. Župnik s Plovanije morao otići jer nije htio neose
    2. Laž. Navedi jednu stvar koju ste promjenili (Arinzeovo pismo)
    3. Laž. Navedi mi ime jednog svećenika koji je iznad katehiste
    4. Najnotornija laž. Sam sam bio prisutan na jednom od bdijenja (dok sam se ja još oko puta dvoumio) te godine. Tada su Spličani govorili ružno o ndb. Barišiću. Ja sam živi svjedok toga.
    5. bezočna laž. Krenuli su na Belafuži, Oblak ih zabranio, a oni su prašinu s nogu stresli njemu za svedočanstvo. Svjedok je tadašnji župnik don Šime Perić. A knjigu je mons. Oblak napisao neposredno pred smrt, kad je promjenio stav.
    Po običaju se koristite lažima. Što se tiče odgovora na tvoje pitanje. Ja nisam stručnjak, teolog da bih sve znao. Ja znam ovo: Vi lažete i koristite Papu kako vam paše. Ka govori vama u korist, onda ga citirate, a kad vas preko kardinala Arinzea poziva da promjenite neke stvari, onda lažete da ste promjenili. Sda ćeš reći da to nije istina. Pogledaj knjigu svjedočanstava bivših neokatekumena. Kad biskup dođe, to svi kažu, onda sve bude po pravilima, kad on ode, vrača se na staro.
    Svi koji su bili kod vas kažu da ste pozvani čak i lagati ako je to za koris puta. UŽas. Osim toga, od svih pokreta, samo vas svećenici (90% njih) ne prihvaća, kako to!? Jer ste sekta!!!!

  • September 9, 2009 at 12:26 pm
    Permalink

    Moje je pitanje bilo upućeno don. Šimunu Šindiji koji je i objavio ovaj post. Dovoljno je pročitati točku 55 od početka da se shvati da nema veze s NKP. Nije potrebno biti teolog da se to shvati. Ako je netko spreman izvrtati papinske dokumente u borbi protiv čega god, to ipak govori nešto o njemu.

    @Pajo
    Izgleda da si dovoljno stručan da predstavljaš 90% zadarskih svećenika. Jesi li i nadbiskupov predstavnik kad tumačiš njegove odluke u razmještaju svećenika?

  • September 9, 2009 at 12:54 pm
    Permalink

    @besposlen pop jariće krsti
    Arinzeovo pismo je papin stav. Tko ste to vi da selektirate papine stavove? One koji vam pašu uzmete, a ostale ignorirate. Biskupska konferencija je papina produžena ruka u svakoj zemlji. Zašto ne prokomentiraš stav HBK o neokatekumenima i poziv da se nešto promjeni. Ja se ne mješam u to tko će di biti župnik, jer meni su svi isti. pa na mojoj župi župnik podržava neose, i ja ipak idem na misu i dobar sam s njime. samo sam prokomentirao da si iz grada “očiščeni” oni koji ih ne podržavaju. Također je činjenica da 90% svećenika nema i ne želi neokatekumene. I to ne samo u Zadru nego i u cijeloj Hrvatskoj. Imaš biskupija gdje ih uopće nema, jer biskupi to ne žele (Đakovo, Požega, npr). Ili misliš da ti biskupi ne slušaju papu? A imaš i ovdje link Mons. Benigno Luigi Papa, o metropolitu Taranta koji ih je “doveo u red” u svojoj metropoliji, pa to ne spominješ i ne želiš komentirati. Ili ni on ne sluša Papu!? Dakle, vi jednostavno ne želite priznati da imate ikakve pogreške. Ni na ovom forumu ni uopće. A posebno ne mjenjate niušta što službena Crkva od vas traži (Arinzeovo pismo).

  • September 9, 2009 at 12:59 pm
    Permalink

    1. NKP je postojao na Plovaniji i za vrijeme don Maria, cak su se i kateheze drzale. Da ih nije htio toga ne bi bilo
    2. Nakon pisma kard. Arinzea slijedilo je konacno odobrenje STATUTA, a po kanonskom pravu ARINZEOVO je pismo tada prestalo imati svoju pravnu moc. Raspitaj se kod pravnika. Ali Btw Arinzeovo se pismo primjenjivala. Ja osobno mislim da ti nisi procitao ni jedno ni drugo.
    3. katehisti i svećenici u praksi CRKVE, ne NKP, imaju razlicite službe, koje nisposto nisu jedna iznad druge nego su komplementarne, nadopunjuju se Procitati povijest Katekumenata u Crkvi.
    5. Ako je netko i ružno govorio o mons. Barišiću, što je moguće, to nije opci stav NKP.
    6. Don Šime i dalje ima NKP tako da vjerojatno bilo bas tako dramatično kako ti navodis jer da je bilo don SIME ne bi isao protiv BISKUPA NIKADA NI POD KOJU CIJNEU.
    7. Mons Oblak je promijenio stav upoznavsi iznutra NKP i odmaknuvsi se od neutemeljenih predrasuda
    8. Najgore o Crkvi i celibatu NPR. govore bivsi SVECENICI i BOGOSLOVI, pa nećemo valjda svoj sud temeljiti na njihovim iskazima.
    Ovo zadnje o laganju u korist NKP NECU NITI KOMENTIRATI JER JE PRE NEOZBILJNO.

  • September 9, 2009 at 1:03 pm
    Permalink

    Nisam vlasnik ovog bloga iako je na moje ime upisano vlasnistvo. blog je vlasnistvo drugog čovjeka. Prema tome nemojte povlaciti moje ime po blogu. hvala lijepa. don Šimun Šindija

  • September 9, 2009 at 1:09 pm
    Permalink

    Btw. U Pozegi je NKP u nekoliko zupa u okolivi Slatine i ima oko 5-6 zajednica.

  • September 9, 2009 at 1:11 pm
    Permalink

    @bepo
    Ono što je istina, za vas je preneozbiljno. Navedite samo jednu stvar, samo jednu, makar najmanju za koju ste ikada, bilo gdje, pa i ovdje priznali da ste pogrješili. I nemojte, po običaju, lagati da se Arinzeovo pismo provodi. Možda da kad biskup dodje. Ali, pričest se i dalje prima sjedeći, purificira tko hoće, a to može samo svećenik, nedjeljom na župnu misu ne idete, itd. Toliko o tome tko nije pročitao. Vi lažete, i ja ću ponoviti ono što je vrlo viski “odgovorni” rekao a ja sam to čuo: ako je za korist puta, možete i lagati. nego, kuda ide novac koji se kupi u tajnim vrećama? Ako župnik mora upisivati sve što dobije na župi, upisuje li i raspolaže li s tim novcem? Ili ste vi izvan struktura katoličke Crkve?

  • September 9, 2009 at 1:42 pm
    Permalink

    1. Vec se dugo pricest prima STOJECI ( i kruh i vino). Ali najbolje je da odes i vidis jer ces se jedino tako uvjeriti
    2. Statut kaze da subotnja misa NKP spada u nedjeljni pastoral zupe prema tome idemo na nedjeljnu MISU.
    PONAVLJAM PROCITATI STATUT I DOKUMENTE CRKVE KOJE GOVORE O TOME I STO NIJE JASNO PITATI PRAVNIKE KANONISTE. OVAKO SAMO DOKAZUJES DA SU TEBI OPRALI MOZAK.

  • September 9, 2009 at 1:51 pm
    Permalink

    Ne lažite. U Arinzeovom pismu stoji da bar jednom mjesečno MORATE doći na župsku misu. MORATE!!!! Crkva MORA biti otvorena za sve a ne zatvorena. Misa se NE SMIJE služiti na nekavim klupama, ako postoji posvečeni oltar. Ostatke posvečenog kruha i vina NE SMIJE purificirati laik.. itd, itd. Ponavljam: papine upute se MORAJU slijediti UVIJEK i SVE, a ne samo poneke i to kada biskup dođe. Ma vi sve to jako dobro znate. samo sam se htio uvjeriti je li se išta promjenilo. I dalje ste “bezgrešni”, u ničemu ne griješite, a svi koji vam nešto prigovore protiv pape su. HBK i njezini stavovi za vas su ništa, Kardinali koji govore u ime pape za vas su ništa, biskupi i svećenici koji vas ne podržavaju, za vas su ništa. Zato i jeste na putu da postanete sekta! ja se samo bojim što će se dogoditi ako vas zabrane? Bojim se da ćete slijediti Kika, a ne papu. Zato ne želim sudjelovati više u ovoj raspravi, jer znam sve dalje kako ćete i na koji način odgovarati: kao papagaji, svi jednako. Kao Jehovini svjedoci svi odgovaraju istim riječima. Ja Vam postavljam dobronamjerno pitanje, a odgovor na njega će vam ujedno biti i odgovor jeste li sekta ili ne: Ako vas papa zabrani, možete li se vratiti u okrilje Crkve? Koga ćete slijediti: Kika ili Papu? I zadnje pitanje, s kojim završavam ovu diskusiju: tko ti je važniji za spasenje. svećenik ili KIiko?

  • September 9, 2009 at 3:34 pm
    Permalink

    Moj Bepo.
    Nisi odgovrio na najvaznije pitanje dragom Paji: KAMO IDU SOLDI:))) To ga pece vise nego liturgija i praksa Crkve, vise nego da procita Statu u cjelosti, vise nego da se kod nepristranih judi raspita o pravnim dokumentim, vise nego da vidi Euharistiju u praksi i vise nego da odgovori na pitanje koje mu se stalno postavlja i na koje on nema odgovor. I tako je stalno jedan odgovor:LAZETE. I na kraju vrhunac ludosti: Kiko ili svecenik.
    Da ne zaboravim: RACI COVIKU KAMO IDU SOLDI:))))))))))

  • September 9, 2009 at 4:42 pm
    Permalink

    :))))) Necu Ivane jer bi moramo objasniti odakle mi vila, 3 auta, brod, stanovi u Zagrebu……..
    i uvijek bi bilo: LAZETE

  • September 9, 2009 at 5:06 pm
    Permalink

    @pajo
    “Ponavljam: papine upute se MORAJU slijediti UVIJEK i SVE”
    Pitanje: da li onda kada kaze da NKP nije sekta, nego da je nesto dobro za zupe i danasnje vrijeme?
    Molim odgovor.

  • September 10, 2009 at 1:15 pm
    Permalink

    @ pajo

    http://www.camminoneocatecumenale.it/new/evento.asp?lang=it&id=24

    ovdje možete vidjeti kako kardinal canizares slavi euharistiju
    i to onako kako slave neokat. zajednice, a to je bilo početkom
    ove godine
    taj kardinal vodi kongregaciju za bogoštovlje i disciplinu sakramenata

    zato ono koji napadaju neose zbog liturgije i arinzeova pisma,
    nemaju pojma o čemu pričaju

  • September 10, 2009 at 5:27 pm
    Permalink

    Najprije da se predstavim. Svećenik sam Katoličke Crkve koju ljubim i u kojoj služim svom hrvatskom narodu kako najbolje znam i umijem, iako ću za to pred Bogom odgovarati, reći ću, da ne bude oholo, u poštenju i ljubavi. Godinama već strpljivo nosim križ koji mi je nametnut. Naime, u župi sam u kojoj ima neokatekumenskih zajednica. Osobno, ovaj vid duhovnosti mi, po mojoj naravi, ne odgovara. No, u dekret mi je biskup stavio da prihvatim i tu stvarnost u župi. To sam i učinio. Ipak, koristim svaku službu riječi, svako pokorničko bogoslužje i svaku euharistiju da upozorim na nepravilnosti bez dlake na jeziku. Ovdje ću iznijeti samo neke od problema koje ja osobno susrećem svaki tjedan.

    1. Istina je da su katehisti i odgovorni u zajednici iznad svećenika u poimanju mnogih članova zajednice. Potvrđujem primjerom: osoba koja je ovdje pod imenom bepo je rekla da se već dugo pričešćuje stojeći za vrijeme euharistije. Istina, ali ne potpuna. Pričešćuje se tako da se ustanu trojica, pričeste, sjednu, pa opet trojica i tako dalje. Pitam članove Puta: tko je donio tu odredbu da se po trojica pričešćuju? Zašto ovo spominjem? Naime, prije nego će se uvesti pričest na stojeći u zajednici dogodila mi se zanimljiva stvar. Jedne subote, za vrijeme euharistije, spontano se ustao jedan čovjek, a ja, misleći da se stvar već promijenila, rekoh čovjeku do njega neka i on ustane. U tom trenu su ustali svi. Podijelio sam svetu pričest, a onda je na kraju mise jedan od odgovornih u obavijestima rekao: “Bilo je govora da će se pričešćivati na stojeći, ali ima tko će nama to reći!”, aludirajući vjerojatno da taj nisam ja, iako sam svećenik.

    2. Gorka je istina da laici purificiraju Presveto, što nikako ne mogu shvatiti… Ne znam kako biskup na ovo ne reagira.

    3. Prije same euharistije doista se narušava svetost prostora u kojem se nalazimo (u pitanju je crkva). Priča se, smije, kantori vježbaju pjesme… Jednom sam promatrao koliko se članova Puta pokloni Gospodinu Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu. Nažalost, vrlo malo. Dok, s druge strane, za vrijeme službe riječi ili pokorničkog, mnogi članovi Puta ulaze u prostoriju koja nije u sklopu liturgijskog prostora i koljenom se poklone mesinganom križu. Upozoravao sam i na to više puta, ali ne znam je li doprlo do srca.

    4. Iako je izrijekom donešena odredba da odjek ne smije biti dug i da puno osoba ne iznosi svoje, ništa se nije promijenilo. Ono što me najviše smeta je stalno ponavljanje istog: u ambijetalnom uvodu, kako ga zovu: “Braćo, mi smo večeras ovdje jer smo izabrani… Možda nisi došao na ovu euharistiju drage volje… Možda si u buntu… Ali Krist ti večeras daje život… Oni koji su vani gube život…”, itd., da ne nabrajam sve te u odjecima – nevjerojatno koliko krivih i proizvoljnih tumačenja Božje Riječi, a ponekad i iznošenja osobnih životnih problema i grijeha koji doista spadaju samo u ispovijed i u najdublju čovjekovu intimu!

    5. Žvakanje žvakaćih guma za vrijeme pokorničkog slavlja i euharistije je, izgleda, normalna stvar. I na to sam puno puta upozoravao, ali bez uspjeha.

    6. Ono što NIKAKO ne mogu shvatiti ni prihvatiti jest da u mojoj župi, u isti tren, subotom ima više euharistija! Pitam se je li Kristova želja da se dijelimo i oko euharistijskog stola?

    7. Zanimljivo kako odgovorni, za vrijeme euharistije, bez pardona upozoravaju članove da ne smiju u odjeku govoriti nešto s nekakvih prijelaza (nisam na tome nikad bio pa ne znam o čemu se radi); u isto vrijeme didaskali (osobe koje motiviraju djecu na odjek) znaju ponekad do te mjere nagovarati djecu na odjek da se sam uznemirim, a kamoli ne bi ta djeca koja niti razumiju niti su čula Božju Riječ.

    8. Nedjeljom mi je posebno teško. Dok ja slavim svetu misu s pukom, u susjednoj dvorani odjekuju zvuci pjesama NP-a za vrijeme konvivencije. Ti ljudi ne budu na nedjeljnoj svetoj misi… Mislim da je to pogrešno. Isto tako, subotom navečer na euharistiji mnogi su članovi svečano odjeveni, dok nedjeljom ti isti koji dođu na misu u župu, ne smatraju potrebnim odjenuti se tako. Iz toga zaključujem da je subotnja euharistija važnija od nedjeljne, a to ne može biti.

    9. Nikad, ali baš nikad euharistija, pokorničko ili služba riječi nije započela na vrijeme. To također ne razumijem. Ako je stavljeno da je početak u 20.30, nikad neće započeti u to vrijeme.

    10. Zanimljivo, UVIJEK se moli druga euharistijska molitva, ona se i pjeva, zanemaruje se liturgijsko bogatstvo Crkve.

    Ima još mnogo toga što se očito krivo radi. Nije mi problem shvatiti da čovjek može pogriješiti, ali me žalosti da nakon mnogih mojih upozorenja – ništa nije promijenjeno. Mislim da je to zato što nisam svećenik Puta.

    Polako zapisujem sva ova iskustva i vjerujem da ću jednom izdati knjižicu ne da bih povrijedio ikoga, nego da istina iziđe na vidjelo. Istina će vas osloboditi, kaže Isus.

  • September 10, 2009 at 5:36 pm
    Permalink

    Bog mi je svjedok da ništa od gore navedenog nije izmišljotina, a isto tako za moju duhovnu patnju, koju prikazujem za svoje obraćenje i onih koji su me doveli u tu situaciju, ne tražim zadovoljštine.

  • September 10, 2009 at 8:36 pm
    Permalink

    I ja sam svecenik. Zaredio sam se jer sam znao da mogu pomoci ljudima da dodju blize Kristu. Otisao sam na prvu zupu uvjeren da mogu promijeniti svijet. Trudio sam se godinama u pastoralu sa svim srcem i snagom koju sam imao. Medjutin ono sto sam vidio nakon svih trudova i muka je da mladi nakon Potvrde odlaze i ne vidis ih vise do vjencanja, na dnevnoj misi imam samo nekoliko bakica i pokoju poboznu zenu, obitelji rijetko dolaze na nedjeljnu misu, nema vise djece u obiteljima, sve se vide brakova, i crkveno sklopljenih rastavlja……..Pozvao sam kateheze NKP i otvorio svoju zupu ovoj stvarnosti. Istina je da ima puno ljudi koji dolaze i nemaju nikakvu pouku sto se tice sakralnog prostora, ponasanja na liturgiji, i u svojoj prvoj zanesenosti Put im je sve i ne vide stvari sire. Ali to nije u zloj nakani, nego jer su se ovdje susreli sa Kristom i treba im dati vremena. Ja se isto ponekad ljutim radi kasnjenja i mnogih drugih tehnickih stvari koje ponekada mogu iritirati, ali ja im kazem i ispravljam ih i prihvacaju u vecini ispravljanje.
    Ono sto ja vidim kod ljudi koji dolaze i ustraju je da pomalo mijenjaju u svojoj slabosti zivot. Iz moje je zupe dvoje zaredjenih svecenika i trojica bogoslova koji dolaze iz tih zajednica, rodila su se mnoga djeca, bracni parovi imaju molitvu u obitelji sa djecom, mladi se zene i udavaju.
    Ma gdje je problem ako i stvaraju malo guzve i nereda ponekad, bitno je da su u Crkvi, bitno je da idu na sakramente, bitno je da ih nismo izgubili, bitno je da nadju Krista Ja to govorim ne samo o NKP nego i o drugim stvarnostima koje imam. Ljudima treba pomoci da nadju Krista. Nemojmo stvarati problem oko onih koji dolaze u zupe, brinimo se o onima kojih nema,koje nam otimaju sekte.
    Eto, ovo je moje skromno iskustvo.
    Bog Vas blagoslovio

Comments are closed.