Neke promjene u obnovljenoj kapelici sv. Pavla

  

Kapela sv. Pavla ponovno otvorena za bogoslužje, s dvije nove značajke

    

Papina privatna kapela, u vatikanskim zgradama, podvrgnuta potpunoj obnovi ponovno ima oltar okrenut prema svetohraništu. Novo je također i tumačenje Benedikta XVI. dviju Michelangelovih freski, osobito s obzirom na pogled apostola Petra…

 

piše Sandro Magister

 

 

 

 

RIM, 6. 7. 2009. – Dvije ilustracije gore na slici su dva detalja iz dvije Michelangelove freske usmjerene jedna prema drugoj u kapeli sv. Pavla: Pavlovo obraćenje i Petrovo razapinjanje.

Kapela sv. Pavla nije otvorena za posjetitelje. Smještena u vatikanskim zgradama samo nekoliko koraka od Sikstinske kapele, prostor je u kojem Papa moli.

Nakon što je prošla potpunu obnovu, Benedikt XVI. otvorio ju je za bogoslužje u subotu 4. 7. predvodeći u kapelici Večernju molitvu.

Vijest o ponovnom otvaranju kapelice za bogoslužje slabo je popraćena u medijima. Zasjenjena je objavljivanjem enciklike „Caritas in Veritate“ i susretom Pape s Barackom Obamom.

No, treba primjetiti najmanje dvije novine.

***

Prvo, obnova je uključila restrukturiranje svetišta, u skladu s liturgijskom tradicijom.

Pavao VI. je 1975. bio zamjenio oltar okrenut prema svetištu s oltarom ovalnog oblika odvojenim od zida kako bi se koristio dok je slavitelj okrenut prema vjernicima.

On je također bio uklonio drvenu oltarnu pregradu i zamjenio je s mramornim ambonom. Pod je bio prekriven crvenim tepihom kao i pokrajni zidovi sve do freski.

Benedikt XVI. postavio je prijašnji oltar natrag na svoje mjesto, iako još uvijek malo udaljen od svetohraništa, obnavljajući slavljenje u kojem su svi „usmjereni prema Gospodinu“. Uklonio je ambon, a oltarnu pregradu vratio na njezino mjesto. Crveni tepih je nestao i sa poda i sa zidova koji su restaurirani u njihovom izvornom obliku.

***

Druga važna novina tiče se tumačenja Michelangeolovih dviju freski posvećenih sv. Petru i Pavlu, osobito tumačenje izraza Petrova lica.

Tradicionalno tumačenje kaže da je Petar – dok je trebao biti raspet naopačke – okrenut kako bi gledao svakoga tko ulazi u kapelicu i kako bi ga podsjetio da mučeništvo može biti sudbina svih onih koji slijede Isusa.

U prilog ovom tumačenju ide i to da su sve do 1670. godine mnoge konklave održane u kapelici sv. Pavla. Petar je gledao u oči kardinalima koji su se pripremali izabrati njegova nasljednika. I novoizabrani nasljednik, koji bi od tog trenutka išao moliti u kapelicu, svaki put bi razmijenio poglede s apostolskim prvakom.

Oni koji su vodili restauraciju, u predstavljanju obnovljene kapelice javnosti 30. 7., također su se bitno oslonili na ovu tradicionalnu interpretaciju.

Novost je dakle u tome da se Benedikt XVI. distancirao od takve interpretacije. U homiliji na Večernjoj kojom je ponovno kapelicu otvorio za bogoslužje, on je dao novo tumačenje Petrova pogleda na Michelangelovoj fresci.

Papa je rekao da je Petrov pogled, umjesto da je usmjeren prema posjetitelju, usmjeren prema Pavlovu licu na suprotnom zidu: na Pavla koji u sebi nosi svijetlo uskrslog Krista. „To je kao da je Petar, u trenutku najveće kušnje, tražio ono svijetlo koje je dalo istinsku vjeru Pavlu.“

Naravno, Papa je dodao da to ne mijenja činjenicu da taj dijalog pogleda između dva apostola jest velika pouka onima koji ulaze moliti u kapelicu sv. Pavla, a posebno nasljedniku Petrovu.

 

Više o tome

 

 

admin

Svaki čovjek ima pravo na svoje mišljenje usmjereno prema istini, a kad spozna Istinu dužan je promijeniti svoje mišljenje ukoliko nije u skladu s Istinom. To je prava demokracija.