Kardinal Martini postavlja pitanja crkvenim zajednicama

zivot-po-duhuPrva značajka koja neku crkvenu skupinu, pokret ili udruženje čini crkvenom zajednicom jest ispovijest vjere, ne samo objektivno u skladu s onom Crkve u njenom katolicitetu, nego egzistencijalno i subjektivno ostvarenom u iskustvu naviještenog, slavljenog i življenog Misterija.

Svakoj našoj zajednici postavio bih onda prvo pitanje:

  1. Je li tvoja vjera vjera Katoličke Crkve? Živiš li intenzivno pripadnost Bogu živomu koga ti je Crkva pomogla susresti? Jesi li zajednica koja s vjerom sluša Riječ, slavi božansku liturgiju i svjedoči Evanđelje Gospodina Isusa? Kako živiš blaženstvo čistih srcem, ožalošćenih, milosrdnih?
  2. Kako živiš duhovnu umnost? Jesi li spremna pokoriti se Božjoj riječi? Dopuštaš li da te ona dovede u pitanje? Jesi li u svojoj nutrini „škola molitve“ i lectio divina? Pristaješ li iskreno uz učenje Pastira? Mjeriš li razumijevanje vezano uz tvoju karizmu i tvoje unutarnje učitelje s razumijevanjem katoličke vjere i vodstva za razumijevanje Pisma koje nude Papa i biskupi?
  3. Jesi li zajednica koja se hrani znanjem vjere? Brineš li se za katehetsku i teološku formaciju svojih članova? Nastojiš li slušati učitelje teologije i duhovnog iskustva, koje Duh podiže u Crkvi i koje ti ona predlaže ili preporučuje? Jesi li pažljiva prema pastoralnim nacrtima?
  4. Jesi li zajednica gdje se cijeni i gaji dar savjeta? Poštuješ li i vrednuješ puteve osobnog dozrijevanja savjesti i onda kad mogu stvarati teškoće zajedničkom hodu? Potičeš li svoje članove na prakticiranje duhovnog vodstva, po mogućnosti življenog s osobama koje su dovoljno slobodne od napasti apsolutiziranja pripadnosti skupini? Jesi li svjesna da je tvoj pokret ili skupina samo „jedan od puteva“, jedan od mnogih puteva u Crkvi? Da je taj „put“ doista crkveni samo kad priznaje da ostali „putevi“ jesu ili mogu biti Božji pozivi i da bez njih, u ovom trenutku Crkve, plan spasenja nije cjelovit?
  5. Jesi li zajednica koja je bogata nadom? Čuvaš li tu sposobnost da pred tolikim zlom sadašnjeg vremena uvijek gledaš prema obzoru Božje budućnosti za nas? Svjedočiš li nadu pred onima s kojima se susrećeš? Živiš li radost onih koji se uzdaju u Gospodina? Živiš li blaženstva onih koji su siromašni duhom, žedni pravednosti, progonjeni?
  6. Koje mjesto daješ strahu Božjem u svojim vrednovanjima i nacrtima? Jesi li zajednica koja dopušta da joj Gospodin sudi, zainteresirana da mu ugodi u svakoj stvari? Vrednuješ li se evanđeoskim zahtjevima i zahtjevima nasljedovanja Isusa ili se katkada dopuštaš zavesti razmišljanjima zemaljskog uspjeha?
  7. Jesi li zajednica jaka u nadi? Jesi li postojana na svom putu, ustrajna u vjernosti Božjem pozivu? Može li se u tebe imati povjerenja? Jesi li vjerna preuzetim obvezama, premda bi te to moglo koštati i tražiti nemale žrtve?
  8. Jesi li otvorena zajednica? Gostoljubiva i velikodušna? Poštuješ li različitosti koje postoje u Crkvi, ne samo na riječima, nego stvarno? Jesi li otvorena i gostoljubiva prema onima koji izvana dolaze k tebi, osobito prema onima koji traže Božje lice i žele susresti Isusa Krista? Jesi li spremna ne služiti se Crkvom, nego služiti joj, kako bi raslo Božje kraljevstvo, makar ti morala nestati? Jesi li krotka pred neshvaćanjima i uvredama? Kako je tvoje služenje razumijevanju i miru?
  9. Jesi li zajednica koja teži klanjati se i častiti Boga u svakom svom izboru? Gajiš li u svojim članovima tu privrženost prema Bogu, koja je plod velike ljubavi primljene odozgo i besplatno darovane? Svjedočiš li u ovom svijetu potrebu za ljubavlju prema Gospodinu iznad svega, svim srcem svojim, svom dušom svojom, čitavim svojim bićem?
  10. Zajednica je bogata duhovnom mudrošću kad zna dati ljubavi prvo mjesto u svim svojim izborima i odnosima, kad naime ne isključuje nikoga, ne odbacuje nikoga, ne sudi i ne mjeri samo kriterijima vlastite pripadnosti. Zajednica je mudra kad svojim životom širi najveću ljubav koja dolazi od Boga i vodi k Bogu. Jesi li zajednica koja živi mudrost ljubavi i mudrost križa? Daješ li u svemu prvenstvo ljubavi? Dopuštaš li da te Bog ljubi da bi u svakom svom članu bila gostoljubiva i velikodušna u ljubavi?

 

 

 

Iz knjige

 

Carlo Maria MARTINI, Život po Duhu, KSC Zagreb, 1997.

 

admin

Svaki čovjek ima pravo na svoje mišljenje usmjereno prema istini, a kad spozna Istinu dužan je promijeniti svoje mišljenje ukoliko nije u skladu s Istinom. To je prava demokracija.