Papa poslao pismo Kiku Argüellu, utemeljitelju Neokatekumenskog puta

Neka Bog pomogne [Neokatekumenskom] Putu kako bi u svakom trenutku širio Evanđelje s radošću i bezrezervno, s vjerom i poniznom poslušnošću – potaknuo je papa Franjo utemeljitelja Puta, Francisca Kika Argüella, u pismu zahvale za poklonjeni dnevnik koji je napisala Carmen Hernández, suutemeljiteljica spomenutog crkvenog pokreta, a koja je preminula prije nešto više od godinu dana. Dnevnik je već objavljen na španjolskom jeziku, te bi uskoro trebao biti objavljen i na talijanskom.

Dragi brate – stoji u pismu – primio sam dnevnik Carmen Hernández, koji je pisala od 1979. do 1981. godine. Zahvaljujem na tom daru – napisao je Sveti Otac. Napomenuo je da ga raduje što se na stranicama tog dnevnika očituje svjedočanstvo velike ljubavi prema Isusu, čija svjetlost patnju pretvara u prinos, umor u radost, život u vrijeme evangeliziranja. Neka Bog pomogne Putu kako bi u svakom trenutku širio Evanđelje s radošću i bezrezervno, s vjerom i poniznom poslušnošću, čineći od kušnji i teškoća povod kako bi se hvalili u Gospodinu Isusu (usp. 2 Kor 12) – zaključio je papa Franjo.

Dodajmo na kraju kako je Neokatekumenski put jedan je od novih crkvenih pokreta koji su osnovali Španjolac Kiko Argüelo i njegova suradnica Carmen Hernández 1964. godine u Madridu. Ovaj pokret sebe drži katekumenatom za odrasle, tj. putem kršćanskog odgoja za suvremenog čovjeka. Biblija je ključni element na tom putu, a u srcu neokatekumenata je euharistija. Neokatekumeni na poseban način vrjednuju i slave vazmeno bdijenje, a metodološka specifičnost im je katehizacija i kerigmatski navještaj. Cilj im je na poseban način otkriti ono što nedostaje kršćanima današnjega doba i to nadopuniti, što se na poseban način čini otkrivanjem snage i ljepote krštenja.

Poveznica

admin

Svaki čovjek ima pravo na svoje mišljenje usmjereno prema istini, a kad spozna Istinu dužan je promijeniti svoje mišljenje ukoliko nije u skladu s Istinom. To je prava demokracija.

2 thoughts on “Papa poslao pismo Kiku Argüellu, utemeljitelju Neokatekumenskog puta

 • September 5, 2017 at 8:27 pm
  Permalink

  Dok se ova dvojica marksista međusobno dopisuju, nastojeći valjda od Carmen Hernandez napraviti novu “crkvenu naučiteljicu”, teško je reći kojem je uistinu potrebnija Božja pomoć i zbog kojeg Katolička Crkva trenutno više trpi: “Pape Franje” ili Kika Arguella.

  Što se tiče Radio Vatikana, posljednji odlomak teksta samo potvrđuje koliko su kao medij nevjerodostojni. Ogrezli u neistine i manipulacije, za autentične su katolike potpuno nepouzdani: “Ovaj pokret sebe drži katekumenatom za odrasle, tj. putem kršćanskog odgoja za suvremenog čovjeka. Biblija je ključni element na tom putu, a u srcu neokatekumenata je euharistija. Neokatekumeni na poseban način vrjednuju i slave vazmeno bdijenje, a metodološka specifičnost im je katehizacija i kerigmatski navještaj. Cilj im je na poseban način otkriti ono što nedostaje kršćanima današnjega doba i to nadopuniti, što se na poseban način čini otkrivanjem snage i ljepote krštenja.”

  Naime, niti je Neokatekumenski put katolički pokret, niti je to “katekumenat za odrasle”, niti propovjedaju Božju riječ pa da u središte stavljaju Bibliju, niti im je “u srcu euharistija”, niti oni mogu drugima otkrivati ono što sami ne vide, a još manje mogu dati nadopunu onoga što sami nemaju – vjeru u Isusa Krista kao Sina Božjega i Spasitelja stvarno prisutnog u Svetoj Euharistiji. Dakle, ovakvo predstavljanje Neokatekumenskog puta, osim što predstavlja laž umotanu u prozirni papir ukrašen floskulama, uvreda je našem Gospodinu i Katoličkoj Crkvi, a posljedično i autentičnim katoličkim vjernicima. Žalosno je gledati ovo moralno i duhovno propadanje Vatikana i njegovog službenog glasila.

 • September 16, 2017 at 7:18 am
  Permalink

  Evo jedan koristan članak kako bismo mogli usporediti mentalitet jednog indijskog gurua i njegovih sljedbenika s mentalitetom neokatekumenskog gurua i njegovih sljedbenika:

  http://balkans.aljazeera.net/vijesti/surova-istina-o-svetim-ljudima-u-indiji.

  Manipulacija sviješću u svrhu zlostavljanja i iskorištavanja ljudi osnovni je lajtmotiv ovakvih sekti koje imaju image quasi-vjerskih pokreta. Tim je nerazumljivije zbog čega je Vatikan tako neodlučan u spriječavanju “epidemije gurua” u Katoličkoj Crkvi, tj. Neokatekumenskom putu?

Comments are closed.