Biskup na Guamu ima namjeru učiniti neose katolicima

– u razgovoru s papom Franjom, Papa je apelirao na biskupa Byrnesa da učini što može kako bi iscijelio podjele koje postoje u Nadbiskupiji Agana.
– veliki broj vjernika izrazio je svoju zabrinutost načinom na koji Neosi slave Euharistiju.
– mnogi su nezadovoljni umnažanjem malih zajednica u nekim župama i načinom na koji slave Sv. Misu u tim zajednicama.
– s obzirom na svoju pastoralnu brigu koju mu je povjerio Sveti Otac, Biskup je donio sljedeće odluke:
1. jednogodišnja “pauza” u formiranju novih zajednica. Tijekom tog vremena odredit će svećenika delegata koji bi mu trebao pomoći u razlučivanju rezultata napora koje želi poduzeti; u preispitivanju Katehetskog direktorija Neokatekumenskog puta; pobrinuti se da katehisti budu dovoljno educirani i certificirani za njihovu važnu ulogu. Time biskup želi stvoriti neku vrstu moralnog i duhovnog prostora u kojem može započeti proces iscjeljenja.
2. Vezano za slavlje Euharistije određuje:
a) slavlje Euharistije (koja mora biti otvoreno svima) mora biti na posvećenom oltaru ili u svetištu ili u odobrenoj kapeli. “Ako ne možemo pronaći jedinstvo za jednim Žrtvenim oltarom, gdje ćemo ga drugdje naći?” Ako je Misa jedna od redovitih misa u župi, treba naznačiti u župnom listiću njezin poseban karakter. Ako je Misa dodana redovitom rasporedu subotnje mise navečer, dio milostinje treba ići župi za pokriće troškova. Isto vrijedi i za Mise u odobrenoj kapelici. Župnik ima vlast odrediti koliko takvim dodatnih Misa treba biti. Ako postoji više od jedne male zajednice u župi, župnik može odrediti zajedničko slavlje više zajednica.
b) što se tiče primanja Svete Pričesti, biskup primjećuje određenu konfuziju kod primanja Pričesti “stojeći, ostajući na svojim mjestima”. Navodi rubrike Opće uredbe Rimskog misala koje su sasvim jasne, a koje treba slijediti u svakom slavlju Euharistije. Naime, svećenik blaguje Tijelo i Krv Kristovu nakon što je izrekao molitve, prije podjeljivanja Pričesti vjernicima, a vjernici trebaju blagovati Tijelo i Krv Kristovu odmah nakon što su primili hostiju ili kalež u svoje ruke. Nema nikakvog odgađanja.

 

 

 

 

admin

Svaki čovjek ima pravo na svoje mišljenje usmjereno prema istini, a kad spozna Istinu dužan je promijeniti svoje mišljenje ukoliko nije u skladu s Istinom. To je prava demokracija.

3 thoughts on “Biskup na Guamu ima namjeru učiniti neose katolicima

  • March 18, 2017 at 1:02 pm
    Permalink

    Hm, ako Biskup Byrnes ima takvu misiju, onda mi je odmah jasniji i najnoviji pastoralni savjet Pape Franje lokalnim svecenicima, koji zapravo vise zvuci kao panicni poziv na opcu mobilizaciju egzorcista unutar Katolicke Crkve 🙂
    https://www.theguardian.com/world/2017/mar/17/pope-francis-confession-exorcists

    Ipak, nekako se pribojavam da ce – bez obzira na jasno vidljive simptome duhovnog poremecaja Vatikanskih progresivista (ukljucujuci i Neokatekumensku sektu) – u ovoj egzorcistickoj igri “iscijeljujući češanj češnjaka” prije doletjeti u glavu autenticnim Katolicima koji se jos uvijek usude njome misliti unatoc ustrajnim nastojanjima Jorge Maria Bergoglia da im tu naviku “izbije iz glave”. Sve skupa izgleda kao da prozivljavamo kakav novi vrhunac staljinizacije, samo ovaj puta u okviru Vatikana.

  • March 25, 2017 at 12:03 pm
    Permalink

    U posljednje vrijeme s africkog kontinenta dolaze izvrsne kritike i opaske vezane uz probleme Katolicke crkve vezano uz svecenstvo, pastoral, otpadnistvo, sinkretizam i prodor ne-Katolickih elemenata u nasu vjersku praksu. Stoga skrecem pozornost na sljedeci clanak, ciji bi se zakljucak mogao ovako srociti: (losa) kvaliteta naseg svecenstva ono je sto trenutno najvise unistava Katolicku Crkvu. S obzirom na sve veci broj laika koji u vlastitim zupama vode duhovnu borbu s neobrazovanim ili korumpiranim svecenicima sumnjive “vokacije”, od kojih se mnogi nalaze na kljucnim pozicijama unutar crkvene hijerarhije, glas Afrike itekako jasno odjekuje.

    https://cruxnow.com/africaund/2017/03/25/pentecostal-evangelical-boom-forces-african-church-wake/

    K tome, ni americki Katolici vise se ne ustrucavaju otvoreno prokazati nedjela kakva krase, recimo, kardinala Timothya Dolana.

    https://youtu.be/T-bpic87G-A

    Jedino se u Europi vecina Katolika jos uvijek ponasa kao “uspavana ljepotica”.

  • March 31, 2017 at 5:19 am
    Permalink

    Cini se da je sisacki biskup Vlado Košić takodjer odlucio modificirati obred Svete Mise sukladno svojim potrebama. Kako javljaju mediji (http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/biskup-kosic-sisacku-gradonacelnicu-zovem-partizankom-jer-vice-smrt-fasizmu-a-katolike-tretira-kao-roblje-1013444/), biskup Košić je odlucio spojiti Svetu Misu i laicka izlaganja pa je svoju propovjed skratio kako bi clanovi udruge “U ime obitelji” mogli drzati 15-minutno predavanje prije otpusta vjernika, dakle u sklopu obreda koji nazivamo Svetom Misom.

    Ako biskup Košić sebi uzima takve slobode, za pretpostaviti je da bi isto mogli i drugi biskupi i svecenici. Imajuci u vidu da Katolicka Crkva sve vise postaje leglo politicara i biznismena cudnih profila koji noseci svecenicki habit pokusavaju Crkvu pretvoriti u “Bergoglievo carstvo”, vjernici koji redovito odlaze na Svetu Misu trebali bi postati svjesni prijetnje ovakvih “vjerskih predavanja” od strane quasi-katolickih laickih pokreta kojima mogu biti izlozeni mimo svoje volje, a na osnovu zelje da sudjeluju u Euharistijskom slavlju.

    Sadrzaj ovakvih izlaganja obicno je oblikovan sukladno osobnim vjerovanjima, ambicijama i odlukama lokalnih biskupa, a siroka mogucnost njihove primjene vodi ka manipulaciji visokog rizika. Naime, dozvoliti raznim biskupima i laickim pokretima da svojim “vjerskim zahvatima” teroriziraju ostatak vjernika tijekom Svete Mise pokazuje se najucinkovitijim nacinom da se autenticne Katolike udalji iz Crkve, odnosno zapocne “vjerski sukob” Katolika unutar jedne zupe ili biskupije. O tome bi, recimo, mogao svjedociti i Apostolski Vikar Sjeverne Arabije, Neo-biskup Camillo Ballin, kojem se takva praksa vec razbila o glavu iako on jos nije svjestan posljedica.

    Zakljucak glasi: s obzirom da vise nismo sigurni u kojoj episkopalnoj crkvi doista djeluju Kristovi vikari, a u kojoj su lazni proroci i raznorazni globalni politicari, u pojedine crkve vjernici doista ulaze na vlastitu odgovornost.

Comments are closed.