Biskup na Guamu ima namjeru učiniti neose katolicima

– u razgovoru s papom Franjom, Papa je apelirao na biskupa Byrnesa da učini što može kako bi iscijelio podjele koje postoje u Nadbiskupiji Agana.
– veliki broj vjernika izrazio je svoju zabrinutost načinom na koji Neosi slave Euharistiju.
– mnogi su nezadovoljni umnažanjem malih zajednica u nekim župama i načinom na koji slave Sv. Misu u tim zajednicama.
– s obzirom na svoju pastoralnu brigu koju mu je povjerio Sveti Otac, Biskup je donio sljedeće odluke:
1. jednogodišnja “pauza” u formiranju novih zajednica. Tijekom tog vremena odredit će svećenika delegata koji bi mu trebao pomoći u razlučivanju rezultata napora koje želi poduzeti; u preispitivanju Katehetskog direktorija Neokatekumenskog puta; pobrinuti se da katehisti budu dovoljno educirani i certificirani za njihovu važnu ulogu. Time biskup želi stvoriti neku vrstu moralnog i duhovnog prostora u kojem može započeti proces iscjeljenja.
2. Vezano za slavlje Euharistije određuje:
a) slavlje Euharistije (koja mora biti otvoreno svima) mora biti na posvećenom oltaru ili u svetištu ili u odobrenoj kapeli. “Ako ne možemo pronaći jedinstvo za jednim Žrtvenim oltarom, gdje ćemo ga drugdje naći?” Ako je Misa jedna od redovitih misa u župi, treba naznačiti u župnom listiću njezin poseban karakter. Ako je Misa dodana redovitom rasporedu subotnje mise navečer, dio milostinje treba ići župi za pokriće troškova. Isto vrijedi i za Mise u odobrenoj kapelici. Župnik ima vlast odrediti koliko takvim dodatnih Misa treba biti. Ako postoji više od jedne male zajednice u župi, župnik može odrediti zajedničko slavlje više zajednica.
b) što se tiče primanja Svete Pričesti, biskup primjećuje određenu konfuziju kod primanja Pričesti “stojeći, ostajući na svojim mjestima”. Navodi rubrike Opće uredbe Rimskog misala koje su sasvim jasne, a koje treba slijediti u svakom slavlju Euharistije. Naime, svećenik blaguje Tijelo i Krv Kristovu nakon što je izrekao molitve, prije podjeljivanja Pričesti vjernicima, a vjernici trebaju blagovati Tijelo i Krv Kristovu odmah nakon što su primili hostiju ili kalež u svoje ruke. Nema nikakvog odgađanja.

 

 

 

 

admin

Svaki čovjek ima pravo na svoje mišljenje, bilo ono pravo ili krivo. To je demokracija.

One thought on “Biskup na Guamu ima namjeru učiniti neose katolicima

  • March 18, 2017 at 1:02 pm
    Permalink

    Hm, ako Biskup Byrnes ima takvu misiju, onda mi je odmah jasniji i najnoviji pastoralni savjet Pape Franje lokalnim svecenicima, koji zapravo vise zvuci kao panicni poziv na opcu mobilizaciju egzorcista unutar Katolicke Crkve 🙂
    https://www.theguardian.com/world/2017/mar/17/pope-francis-confession-exorcists

    Ipak, nekako se pribojavam da ce – bez obzira na jasno vidljive simptome duhovnog poremecaja Vatikanskih progresivista (ukljucujuci i Neokatekumensku sektu) – u ovoj egzorcistickoj igri “iscijeljujući češanj češnjaka” prije doletjeti u glavu autenticnim Katolicima koji se jos uvijek usude njome misliti unatoc ustrajnim nastojanjima Jorge Maria Bergoglia da im tu naviku “izbije iz glave”. Sve skupa izgleda kao da prozivljavamo kakav novi vrhunac staljinizacije, samo ovaj puta u okviru Vatikana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *