Pozdrav Hrvatskoj s Guama

Posted by Chuck White

“Niinja2”, iz Zagreba, Hrvatska, nedavno je napisao sljedeći komentar na mojem postu, “A Critical Look at the Neocatechumenal Way” at thoughtfulcatholic.com.

On dokumentira neke nasilne, sektaške tehnike koje koriste neokatekumenski katehisti u njegovoj zemlji.


niinja2
email: r****n@gmail.com

ip address: Zagreb, Croatia. Hrvatski Telekom
Slobodan izbor je onaj izbor na kojeg se ne prisiljava…
Izbor na kojeg se nekoga nagovara nije slobodan izbor…
Zaprepašćujuće je koliki je utjecaj katehista na njihove članove, a još se usuđuju govoriti kako imaju slobodan izbor. I ja sam bio član Neoputa 6 godina. Premda katehisti stalno ponavaljalju “vi ste slobodni”, oni to uglavnom govore odmah nakon što su rekli nešto po prilici ovako:

“Nešto loše ti se može dogoditi ako napustiš (Neoput)”

“Mogao bi izgubiti Božju milost”

“Možeš ti napustiti (Neoput), ali nikad nećeš biti sretan”

Ljudi na Neoputu gube svoju slobodu na četiri načina:

  1. Moralno je biti poslušan, stoga je nemoralno biti slobodan.
  2. Discipilina Arkana (pravilo tajnosti) sprječava mlade članove da doznaju u što se upuštaju. Ako osoba nema sve informacije, ona ne može donijeti valjane odluke, a ako odluke nisu valjane, one su upravljane od strane osobe koja donosi informacije, a tako vođene osobe nisu slobodne.
  3. Demoniziranje vanjskog svijeta i slavljenje zajednice. Nakon nekoliko godina slušanja toga, dobijete dojam da su svi oni koji su izvan zajednice nesretni te počnete misliti da ćete i vi biti nesretni ako napustite zajednicu. Stoga takva opcija ne dolazi u obzir.
  4. Potpuno manipuliranje strahom.

“napusti zajednicu i vidjet ćeš što će ti se dogoditi”


“đavao ćete prevariti”

Da zaključim, mjesto gdje je moralno biti poslušan, gdje se manipulira informacijama, gdje vas se tjera da vjerujete kako će vam se dogoditi loše stvari ako ga napustite, jest mjesto gdje nema slobode.

 

admin

Svaki čovjek ima pravo na svoje mišljenje usmjereno prema istini, a kad spozna Istinu dužan je promijeniti svoje mišljenje ukoliko nije u skladu s Istinom. To je prava demokracija.