Neosi pod istragom za ‘dotrinu’! Konačno!!!

Ta čudna misa koja se Papi ne sviđa

 

To je misa prema obredu Neokatekumenskog puta. Benedikt XVI. je naredio Kongregaciji za nauk vjere da ju temeljito istraži. Čini se da je zapečaćena njezina osuda. 

 

piše Sandro Magister

 

 

Rim, 11. travnja 2012. – Pismom koje je osobno napisao kardinalu Williamu J. Levadi, Benedikt XVI. je naredio Kongregaciji za nauk vjere da istraži jesu li ili nisu neokatekumenske mise u skladu s liturgijskim učenjem i praksom Katoličke Crkve.

„Problem“ koji je, prema Papinom sudu, „jako hitan“ za cijelu Crkvu.

Papa je već neko vrijeme upozoravan na posebne načine na koje zajednice Neokatekumenskog puta slave svoje mise, subotom uvečer, na odvojenim mjestima.

Njegov se nemir intenzivirao zavjerom koja je smišljena u kuriji iza njegovih leđa ove zime, kao što je izvijestila www.chiesa u sljedećim člancima:

„Placet“ ili „Non placet“? Opklada

Vatican Diary / The Neocatechumenals get their diploma. But not the one
they were expecting (23.1.2012)

Ono što se bilo dogodilo je to da je Papinsko vijeće za laike koje vodi kardinal Stanislaw Rylko bilo pripremilo tekst kojim se odobravaju sva liturgijska i izvan-liturgijska slavlja Neokatekumenskog puta, a koji je trebao biti objavljen 20. 1. prigodom susreta s Papom.

Dekret je priređen prema smjernicama Kongregacije za bogoštovlje koju vodi kardinal Antonio Canizares Llovera. Utemeljiteljima i vođama Puta, Kiku i Carmen, je rečeno o tome, a oni su radosno obavijestili svoje
sljedbenike o predstojećem odobrenju.

Sve bez Papinog znanja.

Benedikt XVI. je saznao za tekst dekreta nekoliko dana prije susreta zakazanog za 20. 1. Smatrao je to nelogičnim i pogrešnim. Naredio je da se tekst dekreta raspara i ponovno napiše prema njegovim smjernicama.

Naime, dekret koji je objavljen 20. 1. ograničio se na odobrenje izvan-liturgijskih slavlja koja označavaju katehetske stupnjeve Puta.

U svom govoru, Papa je naglasio da su samo ta slavlja odobrena. Što se tiče mise, dao je pravu lekciju neokatekumenima – skoro ultimatum –  o tome kako slaviti misu u potpunoj vjernosti liturgijskim normama i u praktičnom zajedništvu s Crkvom.

Tijekom tih istih dana, Benedikt XVI. je primio u audijenciju nadbiskupa Berlina, Raniera Mariju Woelkia, povjerljivog kolegu kojeg je uskoro imenovao kardinalom. Među ostalim, Woelki je s Papom razgovarao o problemima koje stvaraju neokatekumeni u njegovoj biskupiji sa svojim odijeljenim misama u subotu navečer koje služi oko trideset svećenika članova Neokatekumenskog puta.

Papa je zatražio od Woelkia da mu da pregled problematike napismeno. Woelki mu je 31. 1. poslao pismo s još detaljnijim
informacijama. Nekoliko dana kasnije, 11. 2., Papa je proslijedio kopiju pisma Kongregaciji za nauk vjere zajedno s zahtjevom da se što prije istraži ovo  pitanje koje se „tiče ne samo Berlinske nadbiskupije“.

Istražna komisija koju vodi Kongregacija za nauk vjere morala je uključiti, prema Papinim smjernicama, dva druga vatikanska dikasterija: Kongregaciju za bogoštovlje i disciplinu sakramenta i Papinsko vijeće za laike.

I tako je i bilo. U Palači Svetog Oficija, 26. 3., pod predsjedanjem tajnika Kongregacije za nauk vjere, nadbiskupa Luisa Francisca Ladarie Ferrera, isusovca, održan je sastanak s tajnicima dva druga dikasterija – za bogoštovlje nadbiskup Augustine J. Di Noia, dominikanac, i za laike biskup Josef Clemens – i s četiri stručnjaka koja su oni odredili. Odsutni peti stručnjak, Dom Cassiano Folsom, prior samostana Sv. Benedikta iz Nursije, poslao je svoje mišljenje napismeno.

Sve izrečene prosudbe su bili kritične prema neokatekumenskim misama. Također je vrlo žestoka bila ona koju je Kongregacija za nauk vjere bila zatražila, prije sastanka, od teologa i novoimenovanog kardinala Karla J. Beckera, isusovca, profesora emeritusa Papinskog sveučilišta Gregorijana i savjetnika dotične Kongregacije.

Dosje koji je za sastanak dostavila Kongregacija za nauk vjere uključivao je Papino pismo od 11. 2., pismo koje je Papi uputio kardinal Woelki u originalu na njemačkom i engleski prijevod, prosudba kardinala Beckera i smjernice za diskusiju koje su izričito dovele u pitanje sukladnost članka 13. § 2. Statuta Neokatekumenskog puta s liturgijskim učenjem i praksom Katoličke Crkve, onog članka kojim oni  opravdavaju svoje odijeljene mise u subotu navečer.

Zapravo, opasnost koje se Benedikt XVI. i mnogi biskupi boje – kao što pokazuju mnoge pritužbe upućene u Vatikan – jest ta da poseban način na koji neokatekumenske zajednice po cijelom svijetu slave svoje mise može uvesti u latinsku liturgiju de facto novi „obred“ umjetno sastavljen od utemeljitelja Puta, a koji je stran liturgijskoj tradiciji, pun doktrinarnih dvosmislenosti i izvor podijele u
zajednici vjernika.

Papa je komisiji koju je sam ustanovio, povjerio zadatak da verificira opravdanost tih strahova. U pogledu odluka koje treba donijeti.

Prosudbe koje je komisija razradila biti će razmatrane na sljedećem plenarnom sastanku Kongregacije za nauk vjere, u srijedu – „feria quarta“ – u drugoj polovici travnja.

 

Link

admin

Svaki čovjek ima pravo na svoje mišljenje usmjereno prema istini, a kad spozna Istinu dužan je promijeniti svoje mišljenje ukoliko nije u skladu s Istinom. To je prava demokracija.

11 thoughts on “Neosi pod istragom za ‘dotrinu’! Konačno!!!

  • April 11, 2012 at 7:01 pm
    Permalink

    Papa radi što radi sa mnogo ljubavi i brige za svakoga. Za Crkvu. Tako i ovo. I što god bilo, uvijek ćemo poslušati papu. Uvijek. Zato nama i jest važno što on govori i što će reći.
    Ali ova stranca ima samo jedan “motor” – PREZIR. I to može vidjeti svatko. I zato neki uživaju u ovako pažljivo izabranim tekstovima a neki ne.
    …a ljubavi ne bih imao – NIŠTA SAM.

  • April 16, 2012 at 7:13 am
    Permalink

    Who is SANDRO MAGISTER????

  • April 17, 2012 at 10:28 am
    Permalink

    najbolje su mi ove priče kako Papa ništa ne zna što mu se događa u Crkvi

  • April 17, 2012 at 10:44 am
    Permalink

    ovi “Sandrovi” tekstovi puni su zapleta, strasti i prijevare… nešto kao “Da Vincijev kod”.

  • April 17, 2012 at 12:46 pm
    Permalink

    Vatikan je priznao neokatekumenski put a ovi konstantno pišu nešto negativno o neokatekumenima.Sve što nije bilo u redu rješilo se iz Vatikana a ne odavde,ono bitno u svemu je da su se sporne stvari riješile a ovaj Sandro bi najradije da se neo put ukine a ne da se popravljaju stvari koje ne valjaju

  • April 18, 2012 at 6:49 am
    Permalink

    Ovaj je moderator neumoran u prevodjenju tekstova protiv NKP. Od jucer do danas ima 2 nova posta. Mora da je u trajnom istrazivackom radu na netu:))) Pitam se stigne li ista drugo raditi

  • April 20, 2012 at 11:41 am
    Permalink
  • April 20, 2012 at 12:18 pm
    Permalink

    Pristojnost i mir! Zar se stranica ne zove pax tibi?

  • July 7, 2012 at 11:33 am
    Permalink

    Prije cca dva tjedna iz Vatikana je došao odgovor da sa njihovim euharistijama je sve u redu.

  • August 5, 2012 at 7:32 pm
    Permalink

    @jedan ako imaš link na tu informaciju molim te stavi ga ovdje da vidimo taj odgovor

  • June 10, 2015 at 2:51 pm
    Permalink

    NAPOKON!!!
    Bilo je više krajnje vrijeme za to.
    Odnit će vrag sve pred sobom da dođe do svojih.
    Predugo ga zazivaše…

Comments are closed.