SLOBODNA DALMACIJA o neokatekumenima – ‘Žene se samo međusobno, a novac smatraju smećem’

                     

Je li zajednica koja se sve brže širi diljem hrvatskih biskupija dar Duha ili sjeme tihog raskola u Katoličkoj Crkvi?

NEOKATEKUMENI Žene se samo međusobno, a novac smatraju smećem

Prije nekoliko mjeseci u Zadru, u Župi Svetog Josipa, dogodio se prvi javni prosvjed protiv neokatekumenske zajednice: župljani su se pobunili otvorenim pismom medijima i biskupiji. Istaknuli su da im je neokatekumenska zajednica, koja je postala većinska, otjerala svećenika i potom slavila zbog toga, da im maltretiraju djecu, da imaju svoj oltar…

Zadarski nadbiskup, mons. Ivan Prenđa pokušao je sve to smiriti pozivajući na jedinstvo unutar Crkve:

– Na mene spada različitim crkvenim zajednicama i pokretima dati dopuštenje za njihovo djelovanje u skladu s odlukama papâ. Pokrete i zajednice želim potaknuti da budu uvijek vjerni svojim karizmama koje je odobrila Crkva, a poslušni biskupu kojem su odgovorni za svoj rad.

Zatvoreni za javnost

Međutim, zatvoren pristup ‘neosa’ za opću javnost, što pobuđuje mnoge sumnje, te još relativno mlada zajednica, bez jasno utvrđenih pravila, stvorili su plodonosno ozračje za nastanak problema unutar samih župa. A da su stvari otišle predaleko pokazalo je i pismo koje je kružilo zadarskom nadbiskupijom, potpisano sa ‘svećenici zadarske biskupije’.

Donosimo dio optužbi iz pisma, koje se i inače često ponavljaju:

– propovijedaju sadržaj koji nije javno objavljen niti odobren od strane Crkve;

– u ‘zajednici’ potiču na endogamiju (ženidbu samo unutar članova ‘zajednice’); ukoliko jedan bračni drug nije član ‘zajednice’ moguća je zbog toga i rastava braka;

– slušaju kateheze ‘zajednice’ koja ima svoju parahijerarhiju, paralelnu onoj Katoličke Crkve;

– sljedbenici ‘zajednice’, koje se nikad ne poziva na razmišljanje, moraju slijepo slušati tu parahijerarhiju, odvojit će vas od ostatka obitelji i rodbine;

– za svoje ‘obrede’ koriste isključivo svoje posuđe.

Euharistiju ne slave na oltaru, nego na stolu, ne u crkvi nego u dvorani;

– skupljaju novac u crne vreće za otpad kako biste se prema novcu odnosili kao prema smeću i s gađenjem.

U raznim prijelazima ili etapama puta morat ćete se odricati stvari ‘na koje ste vezani’ i njima ih predavati da biste tako bili oslobođeni navezanosti na materijalno. Za ono što se predalo ne smije se znati gdje je završilo. Nitko nema evidenciju koliko i gdje novci idu. Nakon jednog ‘prijelaza’ zajednici se daje 10 posto od svih prihoda; – ne smiju pjevati hrvatske liturgijske pjesme, čak ni hrvatske božićne pjesme.

Prema izjavama u medijima onih koji su istupili iz zajednice, neokatekumeni imaju običaj javne ispovijedi ispred svojih članova, a pri kraju jedne od staza, odnosno pri prijelazu na drugu, javno ih se ispituje za grijehe, do najintimnijih pojedinosti, dok drže ruke na križu.

Da raskol u Zadru nije iznimka potvrđuje i nedavni slučaj u Splitu kada je novi svećenik, koji nije ‘na putu’, odnosno nije školovan da vodi neokatekumene, preuzeo župu u kojoj je djelovala neokatekumenska zajednica. Uskoro dolazi do sukoba, navodno je otjerana i jedna časna sestra, a neokatekumeni se prebacuju do druge najbliže župe koju vodi svećenik ‘na putu’. Zanimljivo je da su navodno ‘obični’ vjernici to dočekali s olakšanjem, a zbog novouspostavljenog mira nećemo objaviti ime župe.

Nadalje, da će trzavica biti moglo se vidjeti već 2001. godine kada je nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić otvorenim proglasom – ‘potaknut zahtjevima tolikih župnika, kao i ostalih svećenika, koji bi se za Veliku subotu-Uskrsno bdjenje našli u neugodnoj situaciji da se udvostručuje slavlje bdjenja u župnoj zajednici ili bi se slavilo negdje drugdje neko drugo Uskrsno bdijenje’ – naredio ‘da na Veliku subotu-Uskrsno bdjenje župna zajednica sa svim svojim manjim zajednicama, grupama i pokretima, kao jedna obitelj na istom zajedničkom slavlju slavi Uskrsno bdjenje’. Isto tako se zna da kad god nadbiskup Barišić drži propovijed nekoj neokatekumenskoj zajednici uvijek ističe načelo jedinstva Katoličke Crkve.

U Splitu 50 zajednica

Neokatekumenska zajednica se u zadnjih četrdesetak godina pokazala kao jedna od najbrže rastućih pokreta unutar Katoličke Crkve. Snaga njihove evangelizacije pokazala se i u Splitu gdje je osnovano oko 50 zajednica, a u početnoj i središnjoj župi Svetog Petra postoji ih čak 19. Neokatekumenski put u ovom trenutku u svijetu broji 20 tisuća zajednica, 70 biskupijskih misijskih sjemeništa “Redemptoris Mater”, koji su Crkvi do sada dali 1260 svećenika, te su prisutni u 5700 župa u 1200 biskupija.

Njihovo sve brže širenje diljem hrvatskih biskupija započelo je prije 30 godina dolaskom talijanskih katehista Giacoma Rainerija i Lucije Toso. Za sebe kažu kako se stavljaju u službu biskupa i župnika kao itinerarij ponovnog otkrivanja krštenja i permanentnoga odgoja u vjeri. Nude se vjernicima koji, obavljajući ovaj put obraćenja i kateheze, žele u sebi oživjeti bogatstvo kršćanske inicijacije.

Zajednica se osniva unutar župne zajednice, obavezno im je potreban poseban svećenik ‘na putu’ da ih vodi, imaju etape – staze napretka, okupljaju se na euharistijsko slavlje subotom, uz obvezu koju im je nametnuo Benedikt XVI. da barem jednom mjesečno sudjeluju na nedjeljnoj misi s ostalim župljanima. Veliku popularnost i nedvojbenu potporu papâ i Vatikana dobili su zahvaljujući velikim misionarskim i pastoralnim uspjesima.

SAŠA HORVAT

HBK budno motri neokatekumene

Hrvatska biskupska konferencija vrlo oprezno promatra razvoj događaja te je na ovogodišnjem zasjedanju bilo riječi i o novim religioznim pokretima, osobito Neokatekumenskom putu, koji osvaja sve više prostora u crkvenom životu.

Istaknute su mnoge pozitivne stvarnosti koje taj oblik evangelizacije donosi, kao poštovanje i vrednovanje života, čuvanje i izgradnja obitelji, mnogobrojna duhovna zvanja itd., no biskupi su se kritički osvrnuli na neke stvari o kojima bi trebalo voditi računa, kao što su poštovanje crkvenog autoriteta, cjelovitost župne zajednice i župnoga pastorala, poštovanje liturgijskih propisa, vrednovanje tradicionalnog liturgijskog pjevanja itd.

Zaključeno je da će se o svemu tome razgovarati s vodstvom Neokatekumenskog puta kako bi njegove zajednice na što bolji i cjelovitiji način pridonijele rastu i izgradnji župnih i biskupijskih zajednica.

Nastanak ‘puta’

Neokatekumenski put nastaje 1964. u Madridu. Njegovi su začetnici Francisco Kiko Arguella i Carmen Hernandez. Živjeli su među siromasima kojima su započeli navještati Evanđelje Isusa Krista. Uvidjeli su s vremenom da ova Riječ nalazi odjeka i da Riječ čini promjenu.

S vremenom se ova kerygma konkretizirala u katehetsku sintezu utemeljenu na tronogu „Riječ Božja – Liturgija – Zajednica“, koja nastoji voditi osobe do bratskog zajedništva i zrele vjere. Začetnici Puta 1968. godine dolaze u Rim, te je dopuštenjem kardinala Angela Dell’Acque započela prva kateheza.

Od tada se Put počeo širiti diljem svijeta. Nakon pet godina ‘ad experimentum’ Statuta Neokatekumenskog puta službena potvrda od strane Vatikana došla je 2008. godine.

Link

admin

Svaki čovjek ima pravo na svoje mišljenje usmjereno prema istini, a kad spozna Istinu dužan je promijeniti svoje mišljenje ukoliko nije u skladu s Istinom. To je prava demokracija.

19 thoughts on “SLOBODNA DALMACIJA o neokatekumenima – ‘Žene se samo međusobno, a novac smatraju smećem’

  • December 20, 2009 at 6:31 pm
    Permalink

    Veliku popularnost i nedvojbenu potporu papâ i Vatikana dobili su zahvaljujući velikim misionarskim i pastoralnim uspjesima.

  • December 20, 2009 at 7:14 pm
    Permalink

    Veliku popularnost I NEDVOJBENU POTPORU PAPÂ I VATIKANA dobili su zahvaljujući velikim misionarskim i pastoralnim uspjesima.

  • December 21, 2009 at 5:44 am
    Permalink

    Veliku popularnost imaju i u Zadru, gdje ih 95% svećenika smatra sektom.

  • December 21, 2009 at 6:46 pm
    Permalink

    Veliku popularnost I NEDVOJBENU POTPORU PAPÂ I VATIKANA dobili su zahvaljujući velikim misionarskim i pastoralnim uspjesima.
    Ako ih usprkos tomu neki svecenici smatraju sektom problem je nazalost tih svecenika jako velik. Mislim da su teoloski i kanonski malkoc zabrazdili. Ipak smo mi KATOLICI.

  • December 22, 2009 at 1:52 pm
    Permalink

    Budaletine. Da im ne fali u glavama, ustvari riječ glava je za njih predobra, da im ne fali u tikvama ne bi ni bili tamo. Svi koji su ovo pročitali zgrozili su se, ali budući je u svijetu danas dosta i druge psihopatologije, nije ni čudo što i dalje brane svoj stav, pa brane ga i pederi i pedofili i ubojice i narkomani i alkoholičari i kradljivci.
    Zanimljivo kako su iz konteksta izvukli samo potporu papa i vatikana- to im je zapravo i jedina rečenica kojom se pravdaju i način na koji privlače ljude, kao papa je za nas, pa papa je za nas, pa papa je za nas. Svi normalni koji ovo čitate, kad ih vidite mičite se od njih, oni su psihopatologija.

  • December 22, 2009 at 3:00 pm
    Permalink

    “Zanimljivo kako su iz konteksta izvukli samo potporu papa i vatikana- to im je zapravo i jedina rečenica kojom se pravdaju i način na koji privlače…….”
    A CIME BI SE TREBALI PRAVDATI?

  • December 22, 2009 at 5:56 pm
    Permalink

    Usporedjivati bilo sto u Katolickoj Crkvi s: “pederi i pedofili i ubojice i narkomani i alkoholičari i kradljivci” je krajnje nisko. Nije mi jasno kako admin takve usporedbe ne cenzurira, ipak je on katolicki svecenik.
    Cudan neki Duh ovdje vlada. Sve samo ne ljudski i katolicki.

  • December 22, 2009 at 10:25 pm
    Permalink

    Dragi čitatelji i komentatori.
    Nisam cenzor, nego administrator. Pozivam na pristojnost i međusobno poštovanje. Bez prozivanja i zavirivanja u ičiji identitet. To što se ne prestavljamo punim imenom i prezimenom ne znači da smo oslobođeni lijepog ponašanja.
    Ukoliko se nastavi neću cenzurirati, nego brisati cijeli komentar.
    Hvala na razumijevanju.
    Želim svako dobro i živu diskusiju na dobro jedine nam Crkve.
    S poštovanjem

  • December 23, 2009 at 1:11 pm
    Permalink

    “Želim svako dobro i živu diskusiju na dobro jedine nam Crkve”
    Ovo je jedino bitno: JEDINE NAM CRKVE. Mislim da se svi slazemo s time bili mi ovi ili oni, sinovi i kceri jedne smo Majke Crkve!

    Sretan i Blagoslovljen Bozić prepun milosti Božjih svima.

    Zakopajmo sjekire barem ove dane:)

  • December 24, 2009 at 7:10 am
    Permalink

    Ivane, potpisujem.
    Neka sve nas (i “neo” i bez “neo”) ovaj Božić ispuni onom tajanstvenom božanskom ljubavlju koja nadilazi sve ono lomno i nestalno ljudsko, onom ljubavlju koja dolazi iz božanskog izvora. Radosni dočekajmo ovaj veliki kršćanski blagdan uzdajući se u molitve da nam Novorođeni UKAŽE PRAVI PUT ZAJEDNIŠTVA, VJERE I NADE. Neka svjetlo iz jaslica dodirne sve naše poteškoće i svako naše srce približi jaslicama da susretnemo pogled Novorođenog i prenesemo komadić božićnog svjetla u svoj dom, u svoju obitelj i naravno, svoju župu kako bi zajednički u njoj djelovali stavljajući naglasak na zbližavanje, molitvu, okupljanje na nedjeljno slavlje, zajednički rast u vjeri, planiranje raznih aktivnosti na dobrobit župe, što do sada (bar u mojoj župi) nije bio slučaj.
    Čestiti i blagoslovljen Božić, te uspješnu i blagoslovljenu 2010. g. svima želim

  • December 28, 2009 at 11:55 am
    Permalink

    Joj ivane i andrija ne obazirite se na niske komentare. Sve ono navedeno su odstupanja od normale u jednom pravcu a neosi su odstupanje od normale u drugom pravcu, zato i jest nenormalno i jedno i drugo,i po tome jednako bolesno. Zato imate dosta bivših problematičnih u svojim zajednicama, najprije su išli u jednu krajnost a sada u drugu krajnost. A što se tiče straha od raskola u crkvi, crkva bi samo dobila na kvaliteit kad bi se vi odvojili, velika šteta i da odete, nego nećete.

  • December 30, 2009 at 12:08 pm
    Permalink

    Veliku popularnost i nedvojbenu potporu papâ i Vatikana dobili su zahvaljujući…?

  • December 30, 2009 at 2:26 pm
    Permalink

    …..velikim misionarskim i pastoralnim uspjesima.

  • January 1, 2010 at 1:34 pm
    Permalink

    Bravo, Gabriel. Sjedni, -2

  • August 28, 2010 at 12:31 am
    Permalink

    Poštovani čitatelji evo da se i ja uključim, ja sam član neokatekumenske zajednice pa bih želio iznjeti svoje mišljenje.
    -prvo se obraćam uredniku ovog lista
    “Donosimo dio optužbi iz pisma, koje se i inače često ponavljaju:

    – propovijedaju sadržaj koji nije javno objavljen niti odobren od strane Crkve;

    – u ‘zajednici’ potiču na endogamiju (ženidbu samo unutar članova ‘zajednice’); ukoliko jedan bračni drug nije član ‘zajednice’ moguća je zbog toga i rastava braka;

    – slušaju kateheze ‘zajednice’ koja ima svoju parahijerarhiju, paralelnu onoj Katoličke Crkve;

    – sljedbenici ‘zajednice’, koje se nikad ne poziva na razmišljanje, moraju slijepo slušati tu parahijerarhiju, odvojit će vas od ostatka obitelji i rodbine;

    – za svoje ‘obrede’ koriste isključivo svoje posuđe.

    Euharistiju ne slave na oltaru, nego na stolu, ne u crkvi nego u dvorani;

    – skupljaju novac u crne vreće za otpad kako biste se prema novcu odnosili kao prema smeću i s gađenjem.”

    ** krenimo redom:
    -o kakvom se to sadržaju radi molim vas? Koji to sadržaj nije objavljen od strane Crkve? koliko ja znam neokatekumensnki put je godinama proičučavan u Vatikanu i Vatikan je odobrio statute neokatekumenskog puta tako da ja ne vidim nikakve stvari koje Crkva nije proglasila
    ** – ovo je takođet jedna totalna ne istina i okrenuto je da zvuči tako loše ali dat ću vam odgovor na ovo: u zajednici se potiče da mladi djevojke/mladiće traže u zajednici jer bi lakše mogli ući u brak mogli bi se razumjeti puno bolje nego da npr jedna djevojka je u zajednici i nađe neog mladića koj je ateist koji nevjeruje da Bog postoji i kako će onda ona njemu objasnit da ona nedjeljom ide na misu da ide u zajednicu, poznajem mnoge koji su poslušali svoje katehiste i kad su imali takve veze rekli su im da ih ozbiljno pozovu na kateheze i čuda su se događala.. moji katehisti su bili prije zajednice u takvoj vezi dns taj isti ateist je 20 godina u katoličkoj crkvi i imaju sedmero dijece od toga dvoje na nebu .. uistinu se događa jedna nevjerojatna stvar.. i nije nužno da je u zajednici.. važno je da traže djevojke i mladiće unutar crkve a o ovome da postoji razvod braka ako oboje nisu u zajednici , mislim da nije potrebno ništa reći.. čista neistina i neupućenost! zna se koliiko je neokatekumeski put pridonio katoličkoj crkvi i koliko je brakova formirao a ne da je rastavljao, totalna neistina.
    ** – ovo da imamo neke svoje kateheze mislim nije vrjdno spominjat vatikan je detaljno proučio kateheze koje se daju na početku puta i ako Crkva nije ništa sumnjivo pronašla tu kako se vi usuđujete nešto govoriti da je protiv crkve
    ** – ma koje će te kateheze molim vas odvojit od rodbine, jedna totalna neistina kao i sve do sad. neznam kako ste se uhvatili ovog članka kad neznate ni osnovne stvari o putu bez uvrede!
    ** – molim vas lijepo pa koje to posebno posuđe mi imamo kalež i pliticu jer se pričešćujemo pod obje prilike.. šta je tu sporno ne vidim?
    ** – oltar u crkvi je također stol tako da i mi u dvorani imamo oltar i to što smo u dvorani je odlično jer možemo namjestiti zbor po odredbama vatikana.. svi se možemo gledati a ne jedan iza drugoga to je jedan razlog a drugi je taj da se naučimo da crkva nije samo zgrada nego narod sabran u Božje ime.. “gdje su dvojca ili trojca u moje ime ondje sam i ja” to vam je sigurno poznato!
    ** – moja zajednica ima krpenu vrećicu zelene boje a i to na većim susretima uzimaju veće vreće kao što su te crne za smeće jer su normalno većeg kapaciteta .. nije istina da je novac smeće novac je jedan dar od Boga i to se učimo u zajednici ali da ne budemo navezani na taj novac i da ga ne stavljamo ispred onoga koji nam ga daje!

    Nadam se da nikoga ovime nisam uvrjedio i nisam imao tu namjeru. Mir Krista uskrsloga i raspetoga koji je umro za nas bio s vama.

  • March 10, 2011 at 2:36 pm
    Permalink

    kao bivša neokatekumenka, smatram da sam kompetentna za davanje mišljenja. Neokatekumenske zajednice su najveće zlo koje je moglo nastati poslije drugog svjetskog rata. Vjerojatno nitko od nabrijanih sektaša nije primijetio masonska obilježja ( vidi sjemenište R.Mater u Puli )
    “Oni” hvataju pretežito mlade ljude jer starije ne mogu lako navuć s tim da one njihove sijede vlasi kriju poveće iskustvo u životu.
    Stoga, bazirat ću se na mlade ljude: Ako ne želite ostati bez obitelji, partnera i prijatelja, kao i novca i mira, BJEŽITE od Neokatekumenskih zajednica što brže možete i zapamtite jednu stvar:
    Ti ljudi vam NE žele dobro; ni vama ni vašim obiteljima.

  • May 6, 2011 at 1:15 pm
    Permalink

    molim da mi odgovorite ,kako se gleda na ljude koji mucaju u zajednici

  • April 14, 2012 at 11:38 am
    Permalink

    to su sve gluposti. 90% napisanog nije istina. jasam na putu, udana za nekog tko nikad nije bio (a i neće biti) na putu… novac nam nije smeće (da je onda ne znam kako bi preživljavali i radili). nismo zatvoreni prema drugima koji nisu na putu i jako se drži do obitelji (do svih članova naovisno o vjeri i opredjeljenju)

  • February 11, 2016 at 11:02 am
    Permalink

    Gle ja samu zajednici i imao sam prijelaze..vi što govorite da su to ispirači mozga, to nije istina, nitko ni na šta nije prosiljen, daleko od toga da ti katehisti govore šta bi trebao raditi, a mslim da svk ima mozak i može napraviti šta misli da je ispravno…tako da priče o ispiranju mozga nisu tačne..nitko tu nije silom…

Comments are closed.