Molitva za hrvatske generale i branitelje

 

Krunicom za pravdu

 

 

Pakoštane, (IKA) – “Krunicom za pravdu” naziv je molitvene inicijative svećenika Zadarske nadbiskupije koja je počela u petak 2. listopada u župnoj crkvi Uzašašća Gospodinova u Pakoštanima, rodnom mjestu generala Ante Gotovine. Približavajući se završetku suđenja hrvatskim generalima u Haagu, zadarski puk i narod organizirano će moliti za utamničene generale i sve branitelje. Do 22. svibnja 2010. g. molit će se u 30 župa stradalih u Domovinskom ratu te zaključno u Zadru i na otocima. Misno slavlje zajedno s 15 svećenika predvodio je don Pave Šindija, župnik Zemunika, polažući u Isusovo srce na taj prvi petak u mjesecu posvećen Presvetom Srcu Isusovu molitvu za sve za koje se moli – a to su, rekao je don Pave na taj blagdan Svetih anđela čuvara, za vrijeme Domovinskog rata bili naši anđeli čuvari koji su se brinuli za našu sigurnost kad smo mi bili ugroženi. Stoga je predvoditelj slavlja Anđelima čuvarima preporučio da čuvaju one koji su nama u ratu bili čuvari, a sad su sami ugroženi i trebaju našu zaštitu. “Okupili smo se da bismo počeli lanac molitve za pravdu. Pravda za koju molimo ne može se gledati ljudskim očima. Pravda za koju molimo je Bog; u njoj nema prava i zakona, njome vladaju jedino istina i ljubav. Molimo da svi pripadnici našeg naroda dožive pravdu”, rekao je don Pave Šindija. Istaknuo je da je Krist Sotonu mogao nazvati raznim imenima. No nazvao ga je ocem laži. “Onaj tko svjesno pristaje uz neistinu i laž nije Božji. Nadamo se da ćemo ujedinjeni u molitvi postići što želimo da će oni za koje molimo zajedno s nama jednog dana zahvaliti Gospodinu. Kad je Lazar umro, njegove sestre su smatrale da nema koristi moliti jer je mrtav. A Isus je zaplakao, pomolio se nad njegovim grobom i Lazar je uskrsnuo. Kad gledamo odluke i presude koje se donose, čini nam se kao da čovjek umire i da nema nade. A mi zaplačimo, pomolimo se i vjerujmo da će istina pobijediti”, poručio je don Pave naglasivši da pošten čovjek ne smije dopustiti da pobjeđuju laž i neistina.

 

Svi koji žele živjeti u miru moraju imati mir u svom srcu, rekao je don Pave, dodavši da postoje dva razloga koja čovjeku mogu donijeti nemir: njegovo vlastito ponašanje ili ponašanje ljudi oko njega i nanesene nepravde koje rađaju nezadovoljstvom i nemirom. “Svećenici i puk, jedno tijelo, Crkva, došli smo moliti za pravdu. Pod pravdom ništa drugo ne podrazumijevamo nego istinu. Dakle, došli smo moliti za istinu, kako bismo uz naš nutarnji mir, na koji možemo utjecati korigiranjem svog ponašanja, postigli da i vanjski utjecaji prestanu biti takvi da u nas kršćane, katolike i Hrvate unose nemir. Istina je samo jedna. A kao pripadnici našeg naroda smatramo da se trenutno negdje događa nepravda odnosno neistina”, upozorio je don Pave i protumačio to u svjetlu navještene Božje riječi ‘Jao tebi Korozaime, jao tebi Betsaido! Da su se u Tiru i Sidonu zbila čudesa koja su se dogodila u vama, odavna bi već činili pokoru’.

 

Don Pave je tu riječ aktualizirao: ‘Jao tebi Hrvatska! Da se u Americi, Njemačkoj, Francuskoj, dogodilo ono što se u tebi dogodilo, odavno bi već svi mi slavili i radovali se s onima koji su nam donijeli slobodu’. “Ne postoji nijedan narod kao naš, tako malen, politički beznačajan, sam i ostavljen na cjedilu, koji je stvorio ono o čemu je sanjao tisuću godina i zbog kojeg su milijuni života natopili njegovu zemlju. A ostvarili smo to zahvaljujući ljubavi onih koji čine naš narod. Jao tebi Hrvatska, ako ne digneš glas protiv nepravde koja se dogodila! Jao tebi kršćanine, ako ćeš dopustiti da tobom, tvojim narodom i obitelji vlada nepravda! Što ćeš reći svome djetetu i unuku, ako dopustiš da na laži i nepravdi počiva sadašnjost?” upitao je don Pave, istaknuvši da se nikog neće nazivati negativnim imenom. “Ali što možemo učiniti kao kršćani nego zamoliti dobrog Boga da nam podari mir i pravdu? Dokad ćemo gledati novine, televiziju i pitati se u kojoj zemlji mi to živimo? Dokad ćemo gledati majku koja je dala sina, prijatelja koji je dao život, dio svog tijela, razbolio se, tužan je i žalostan i mi se pitamo što se dogodilo? Kao kršćani ponizni smo pred Bogom koji je pravda i istina i kažemo: ‘Gospodine, daruj nam pravdu! Mi te molimo za one koji čine nepravdu: obrati ih. Molimo te za one koji doživljavaju nepravdu; daj im snage i strpljenje. Molimo te za sebe same, da nikad ne posustanemo u traženju svega ne bi li smo za svakog pronašli dragulj koji se zove istina i pravda. Nemojmo nikad dopustiti da se dijete već od malih nogu uči da nepravde i laži mogu takvima ostati do kraja života. To ne smije biti jer onda izdajemo svoju vjeru”, zaključio je don Pave Šindija u propovijedi slavlja koje je okupilo pakoštanski i puk iz okolnih župa. Sljedeći takav molitveni susret održava se 9. listopada u Škabrnji.

 

  

admin

Svaki čovjek ima pravo na svoje mišljenje usmjereno prema istini, a kad spozna Istinu dužan je promijeniti svoje mišljenje ukoliko nije u skladu s Istinom. To je prava demokracija.