Ne smije se laicizirati svećenike niti klerikalizirati laike

VATICAN INFORMATION SERVICE - VIS

 

Uloga svećenika je nezamjenjiva

 

Vatikan, 17. Rujna 2009. – Sveti Otac je jutros u Castelgandolfu primio grupu prelata iz Nacionalne konferencije brazilskih biskupa (Sjeveroistok  2), koji su upravo završili svoj „ad limina“ posjet.

Ističući različite uloge članova Crkve, Papa je objasnio kako se  „specifični identitet svećenika i laika mora promatrati u svijetlu bitne razlike između svećeničke službe i ‘općeg svećeništva’. Stoga je važno izbjeći sekularizaciju klera i ‘klerikalizaciju ‘ laikata“.

„U tom smislu“, nastavlja on, „vjernici laici moraju nastojati u stvarnom životu – također kroz politički angažman – izraziti kršćansku antropologiju i crkveni socijalni nauk.

U isto vrijeme, svećenici se moraju distancirati od politike kako bi dali prednost  jedinstvu i zajedništvu svih vjernika, postajući tako orijentir svima“.

Benedikt XVI. je naznačio da „nedostatak svećenika ne opravdava aktivnije i preveliko sudjelovanje laikata. Istina je da što je veća svijest vjernika o vlastitim odgovornostima unutar Crkve, jasnijim postaje specifični identitet i nemogućnost imitiranja uloge svećenika kao pastira cijele zajednice, svjedoka autentičnosti vjere i djelitelja otajstava spasenja u ime Krista Glave“.

„Uloga klera je bitna i nezamjenjiva u naviještanju Riječi i slavljenju sakramenata, osobito euharistije… S toga razloga je životno važno moliti Gospodina da pošalje radnike u žetvu svoju; i nužno je da svećenici izražavaju radost u svojoj vjernosti svojemu identitetu“.

Papa je pojasnio da se „nedostatak svećenika ne smije smatrati normalnim ili tipičnim stanjem stvari za budućnost“. U tom kontekstu je ohrabio prelate da „udružite napore kako bi ohrabrili nova svećenika zvanja i našli pastire koje vaše biskupije trebaju, pomažući jedni drugima kako biste svi vi imali bolje pripremljene i mnogobrojnije svećenike kako bi se podupirao život vjere i apostolskog poslanja“.

Osvrćući se na 150 godišnjicu smrti „Arškog Župnika“, koju Crkva komemorira u Godini svećenika, Benedikt  XVI. je naznačio da sv. Ivan Marija Vianney „nastavlja čak i sada biti uzor svećenicima, osobito u življenju života u beženstvu kao zahtijeva za potpuno samopredanje, izražen kroz pastoralnu ljubav koju II. vatikanski sabor  predstavlja kao ujedinjujuće središte svećenikovog bića i djelovanja“.

Sveti Otac zaključio je svoj govor uvjeravajući prelate u postojanje „mnogih znakova nade za budućnost pojedinih Crkava, budućnost koju Bog pripravlja kroz predanost i vjernost kojom vi vršite svoju biskupsku službu“.

 

Link

      

admin

Svaki čovjek ima pravo na svoje mišljenje usmjereno prema istini, a kad spozna Istinu dužan je promijeniti svoje mišljenje ukoliko nije u skladu s Istinom. To je prava demokracija.