Imaju li neokatekumeni svetohranište?

Svetohranište mora biti na „središnjem i vidljivom“ mjestu, kaže biskup D’Arcy

 

 

Fort Wayne, Indiana, 19. 7. 2009 (CNA). – Biskup iz Fort Wayne-South Bend, John M. D’Arcy izdao je nove uredbe o smještaju tabernakula u crkvama, nakan dokinuti kontroverze na tu temu.

Biskup je objasnio nove uredbe i razloge za njim u svom pismu od 19. 7. koje je stavio na web stranicu biskupije Fort Wayne-South Bend a uputio svećenicima, đakonima, redovnicima i svim vjernicima.

“Realna prisutnost Isusa Krista u Presvetom Sakramentu u središtu je naše vjere i pobožnosti našeg katoličkog naroda”, počinje njegovo pismo.

Govoreći da je pitanje mjesta tabernakula postalo “izvorom kontroverzi”, rekao je da euharistija treba uvijek biti “sredstvo jedinstva i zajedništva, a nikad podjele”.

“Smještaj tabernakula u našim crkvama treba odražavati našu vjeru u stvarnu prisutnost Krista i treba uvijek biti vođeno crkvenim dokumentima”, nastavalja biskup D’Arcy.

Iz njegova iskustva, narod je uvijek želio da svetohranište bude u “središtu i vidljivo”, a “zbunjen” je kad tomu nije tako.

Uredba određuje da svetohranište treba biti “postavljeno na istaknutom mjestu u svetištu crkve, uzduž centralne osi iza glavnog oltara… na povišenom, ovorenom mjesti u prostoru apside, ili na nekom drugom središnjem mjestu u svetištu koje je jednako istaknuto”.

Ako visoki oltar s tabernakulom ostaje na svome mjestu, uredba dodaje, da je “prikladno nastaviti koristiti tu prekrasnu strukturu za čuvanje Presvetog Sakramenta”.

Uredba se treba primjeniti na sve buduće građevine ili projekte obnove, a u svim crkvama gdje svetogranište nije stavljeno u središte treba započeti konzultacije kako bi se odredilo kako to učiniti.

Biskup D’Arcy je objasnio da je zatražio od svog dijecezanskog Ureda za bogoštovlje da pripremi odredbe za smještaj tabernakula. Odrebe je pročistilo i popravilo Svećeničko vjeće, Liturgijska komisija i Komisija za umjetnost i okoliš.

“Potičem sve svećenike da slijede ove odredbe pozorno i potpuno, i što je najvažnije – da promiču pobožnost Presvetom Oltarskom Sakramentu”, završava u svom pismu.

Biskup D’Arcy izdao je ovu uredbu 14. 6., na blagdan Tijelova, a stupa na snagu 4. 8. 2009., na blagdan Sv. Ivana Marije Vianneya, svetca zaštitnika svećenika.

 

Link 

Integralni tekst

 

  

admin

Svaki čovjek ima pravo na svoje mišljenje usmjereno prema istini, a kad spozna Istinu dužan je promijeniti svoje mišljenje ukoliko nije u skladu s Istinom. To je prava demokracija.

2 thoughts on “Imaju li neokatekumeni svetohranište?

  • July 20, 2009 at 4:05 pm
    Permalink

    Kazem ja: sory, ovo je opsesija klinicka.
    Tko o cemu admin o Neokatekumenima i drugim pokretima u katoličkoj Crkvi. Gdje se uopce ovdje u ovom tekstu spominju Neokatekumeni kako bi ih stavili u naslov!!!!!!!!!!!!!!
    Nije ovo neki objektivan link. Namjera mu je jasna, ubaciti sto vise sumnje u citatelje u Crkvene pokrete. Nije mi samo jasno zasto.

  • July 21, 2009 at 7:51 pm
    Permalink

    Ti si, čoviče stvarno skromne inteligencije.

Comments are closed.