Mons. Filoni ‘moćni’ zaštitnik neokatekumena

 

Fides et Forma

 

Tko se boji Kongregacije za bogoštovlje?

 

 

Francesco Colafemmina

 

Kongregacija za bogoštovlje zadnjih tjedana indiskretno provodi reorganizaciju. A u Vatikanu su na djelu sponzori sa različitih strana. Među njima, ipak, su mnogu u strahu od novog tajnika koji bi se mogao pridružiti kardinalu Canizaresu u vođenju dikasterija koji bdije nad liturgijom. Zadnjih se dana često spominjalo ime oca dominikanca Augustina Di Noiae, vrlo vjerojatnog novog tajnika Kongregacije za bogoštovlje, čovjeka od povjerenja Svetoga Oca i aktualnog podtajnika Kongregacije za nauk vjere.

 

Pristaše i simpatizeri Neokatekumenskog puta su posebno glasni. Još uvijek ogorčeni zbog hladnih odnosa sa kardinalom Arinzeom, katekumeni Kika i Carmen, su daleko od popuštanja odredbama koje je Kongregacija za bogoštovlje 2005. godine izdala, kada je na Petrovu Stolicu uzišao strašni kardinal Ratzinger. Štoviše nastavljaju predlagati model crkve prilično diskutabilan (dosta je vidjeti Kikove ikone koje prikazuju Krista sa crtama njegova lica, također zadnji primjer je crkva Prato Fiorito na periferiji Rima).

 

Činjenica je da su prvu pobjedu postigli prošle godine s konačnim potvrđivanjem Statuta, ali napredak na području liturgije ostaje još uvijek obmana. Vođe Neokatekumenskog puta su se okupili oko nekih pouzdanih ljudi kao što su kardinal Rylko, predsjednik Papinskog vijeća za laike, također i nadasve zamjenik Državnog Tajnika, mons. Fernando Filoni.

 

A upravo Kiko Arguello je objavio da je Filoni ključna osoba koja povezuju Put sa Državnim tajništvom. Prošle godine su objavljene misteriozne kateheze Puta za koje je Papa odlučio da se publiciraju prije nego što je Kongregacija za bogoštovlje i kler kompletirala svoje materijale: „ovo je bilo potvrđeno od zamjenika Državnog Tajnika, mons. Filonija“ objavljeno je na Korazym.org španjolskog slikara.

 

Ista se je stvar dogodila na manifestaciji održanoj u Vatikanu prošlog 10. siječnja, kada je mnoštvo neokatekumena bilo primljeno kod Pape u crkvi Svetog Petra. Nakon što je uspio zaustaviti beskonačni intervent Carmen Hernandez koja je bila okrenuta Svetom Ocu sa neumjesnom prisnošću, Kiku nije nedostajalo riječi da zahvali pouzdanom Mons. Filoniju, za pomoć u organiziranju ovog čudnog slavlja 40. godina utemeljenja Puta. Neobična obljetnica s obzirom da 40 nije neka cifra dostojna važnog slavlja. A na prilično neizvjesnom svršetku govoreći Papi sve je bilo usredotočeno na jedinstvo i poslušnost direktivama biskupa.

 

Dan poslije to je isto učinio i Kiko, uspijevajući pozvati u Porto San Giorgio – na rigoroznu nedjeljnu euharistiju u kojoj su poštovani svi Arinzeovi liturgijski zahtjevi – prefekta za bogoštovlje, kardinala Canizaresa. Kardinal koji se brine za ispravno slavljenje, pozivajući ga na pravovjerno slavlje i u skladu sa odredbama Misala, demonstrirao je poslušnost dok situacija u ostatku svijeta izgleda ista ili pak duboko bogatija liturgijskim zloporabama.

 

Zadnje posredovanje Mons. Filonija potječe sa zadnjeg Papinog putovanja u Svetu zemlju. Zbor katoličkih biskupa u Svetoj zemlji, sjećajući se događaja koji su se dogodili u 2000. godini za vrijeme putovanja Ivana Pavla II, odlučio je ograničiti na 5% prisutnost stranih hodočasnika za vrijeme papine liturgije. Kako potvrđuju Karim Lebhour i Anne-Benedicte Hoffner u svom članku od 5. svibnja objavljenom u «La Croix»: 2000. godine za vrijeme mise kojom je presjedao Ivan Pavao II. u Nazaretu, većim dijelom su bili hodočasnici skupljeni putem letova organiziranih od Neokatekumenskog puta. Očito je da su bili zaokupljeni oko toga da krašćanima koji žive u Svetoj zemlji omoguće sudjelovanje na Papinoj misi.

Tako 13. svibnja izvještava Messaggero da je otprilike tisući neokatekumena bilo zabranjeno sudjelovati na slavlju s Papom u Jozafatovoj dolini u Jeruzalemu. Rimski dnevnik nadodaje: «To se nije svidjelo ljudima u Vatikanu, tako da je zamjenik Državnog tajnika, monsinjor Filoni, bio protestirao kod izraelskih vlasti.» Sigurno ovih tisuću neokatekumena će se osvetiti slavljem s Kikom održanim kod Domus Galilee na dan Papinog putovanja iz Tel Aviva, u prisutnosti barem 7000 tisuća mladih, po čudnom običaju koju čini utemeljitelj Puta prisustvujući velikom skupu u mjestima koja je tek posjetio Papa sutradan od njegova polaska.

 

U svjetlu svega ovoga pitanje je da li je Mons. Filoni radije emisar neokatekumena nego vjeran sluga Svetog Oca. A tko zna da ne pomaže Putu u traženju Tajnika Kongregacije za bogoštovlje nježnijeg od Mons. Ranjitha od kojeg dolazi famozni intervent prije jedne godine u kojem kritizira Kika Arguela zato što je imao prekrižene ruke kada je primao pričest od Pape. Stav koji je prelat bez oklijevanja definirao kao: “nedostatak poštovanja prema Presvetom Sakramentu i samom Papi”. Međutim tajanstveni šum se pokazao u palači crne rimske aristokracije. Nedavno na sastanku s predstavnicima plemenitog rimskog roda, dekadentni ali još moćni Zamjenik je bio potvrdio: «ovaj Papa je najgori u zadnjih 100 godina». A kad onda Filoni polazi za svoj ljubljeni Irak? 

Link 

 

 

admin

Svaki čovjek ima pravo na svoje mišljenje usmjereno prema istini, a kad spozna Istinu dužan je promijeniti svoje mišljenje ukoliko nije u skladu s Istinom. To je prava demokracija.

One thought on “Mons. Filoni ‘moćni’ zaštitnik neokatekumena

  • June 14, 2009 at 5:16 pm
    Permalink

    “Međutim tajanstveni šum se pokazao u palači crne rimske aristokracije. Nedavno na sastanku s predstavnicima plemenitog rimskog roda, dekadentni ali još moćni Zamjenik je bio potvrdio: «ovaj Papa je najgori u zadnjih 100 godina». A kad onda Filoni polazi za svoj ljubljeni Irak?”

    Ovaj je tekst sve samo ne KATOLIČKI.Niti Brown ne bi gore formuliralo ovu rečenicu. Nisam neokatekumen ali ovo mi se ne sviđa. Tu se Vatikan prikauzje onako kao što je Brown prikazao Opus Dei.Svi su banda koja podupire jednu groznu sektu. Ma dajte molim vas.

Comments are closed.