Sukob između tradicionalista i alternativaca u Zadru

vecernji-list

 

 

 

 

U Večernjem listu od 2. 5. 2009., u tjedniku Obzor na stranici 20-21., u članku pod naslovom Biskupi protiv hrvatskih karizmatika, Darko Pavičić među ostalim piše i ovo:

Ipak, crkvena se vlast boji zastranjivanja i skretanja sa smjera pravovjerja i službenog poučavanja. Najbolji su primjer neokatekumeni, koji su služenjem mise u subotu uvečer, a ne u nedjelju kao što je običaj, izazvali (i još izazivaju) buru reakcija u službenoj Crkvi. Stvara se i svojevrsni paralelizam, npr. uoči uskrsnog blagdana, pa se na Veliki četvrtak, petak i subotu u župama dupliciraju obredi. Sve to nekome sa strane (ali očito i iznutra!) miriše na sektaštvo.

Malo dalje nastavlja:

Ipak, crkvena vlast mora budno kontrolirati pokrete da joj se ne odmetnu, a posebno paziti na sukob između tradicionalista i alternativaca, koji je prije nekoliko mjeseci buknuo u sukobu nekolicine svećenika Zadarske nadbiskupije protiv pripadnika Neokatekumenskog puta. Samo svojim golemim iskustvom i autoritetom, zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa uspio je zaustaviti požar.

admin

Svaki čovjek ima pravo na svoje mišljenje usmjereno prema istini, a kad spozna Istinu dužan je promijeniti svoje mišljenje ukoliko nije u skladu s Istinom. To je prava demokracija.

One thought on “Sukob između tradicionalista i alternativaca u Zadru

  • May 13, 2009 at 6:43 am
    Permalink

    “Nekolicina” zadarskih svećenika, kako kažete, jedina je imala hrabrosti javno progovoriti o sablazni koja se događa u NKP. Za razliku od njih, nadbiskup Prenđa ne usudi se progovoriti o NKP kao o sekti, nego im je čak dopustio da i dalje djeluju.

    Smatram da je nadbiskup, kao pastir, bio dužan prema svome stadu (katolicima koji nisu u NKP i koji ne iskrivljavaju svoju vjeru), ako već i nije znao što se događa na skupovima NKP, potruditi se saznati i reagirati onako kao bi jedan nadbiskup u takvoj situaciji i trebao.

    Ili se boji, ako progovori da neće više biti to što je?

    I još jedna stvar, moje osobno mišljenje je da on nije gasio nikakav požar, jer su svećenici koji su svjesni što je NKP, dovoljno razumni.

    Žalosno je to što se događa u Zadru. Ušutkava se one koji žele stati na kraj krivovjerju i javno progovoriti o nečemu što se naziva katoličkom vjerom a to nije.
    Nadbiskupe, ovo vama služi na čast!

Comments are closed.