Tajna popularnosti Benedikta XVI. Usprkos svemu.

www.chiesa

Usprkos salvi kritika, Papa i dalje uživa povjerenje masa. Njegov put u Afriku i ankete u Italiji to dokazuju. Razlog je u tome što on govori o Bogu čovječanstvu koje je u potrazi za pravim usmjerenjem.



piše Sandro Magister

Rim, 27. 3. 2009. – Na povratku sa svoga putovanja u Kamerun i Angolu, Benedikt XVI. rekao je novinarima da su mu se osobito dvije stvari usjekle u pamćenje:

„S jedne strane, gotovo razigrano gostoprimstvo i radost vesele Afrike. Oni su u papi vidjeli uosobljenje činjenice da smo svi djeca Božja i njegova obitelj. Ova obitelj postoji, i mi, sa svim našim ograničenjima, jesmo dio te obitelji, i Bog je s nama.

S druge strane, osjetio sam duh sabranosti u liturgiji, snažan osjećaj za sveto: u liturgiji nije bilo samoprezentiranja grupa, samopromicanja, već prisutnost svetoga, Boga samoga. Čak i pokreti, plesovi, bili su uvijek puni poštovanja i spoznaje božanske prisutnosti.“

Popularnost i Božja prisutnost. Unutarnja prožetost ovih dvaju elemenata tajna je pontifikata Josepha Ratzingera.

Opširnije


admin

Svaki čovjek ima pravo na svoje mišljenje usmjereno prema istini, a kad spozna Istinu dužan je promijeniti svoje mišljenje ukoliko nije u skladu s Istinom. To je prava demokracija.