TPT o doprinosu Neokatekumenskog puta!!!

25.01.2018 | 12:38 | IKA V – 196974/1

Doprinos Neokatekumenskog puta

Predavanje Mirjane Anđić na 58. teološko-pastoralnom tjednu

Zagreb, (IKA) – U nastavku govora o župi kao mjestu susreta i suradnje vjerničkih društava, crkvenih pokreta i župnih skupina na 58. teološko-pastoralnom tjednu, o doprinosu Neokatekumenskog puta govorila je Mirjana Anđić, dip. theo., mag. iur.
Uvodno je napomenula da Neokatekumenski put u Hrvatskoj postoji 40 godina. Dodala je kako je Put na kanonskom području priznat kao samostalna zaklada duhovnih dobara, a ta duhovna dobra su pokrsni katekumenat, trajni odgoj u vjeri, katekumenat za nekrštene i kateheze. „Neokatekumenski put pokušava na župnoj razini biti ono što je poslanje cijele Crkve – pomoći Crkvi da bude to poslanje, da bude sol, svjetlo i kvasac cijeloga svijeta. Potrebno je osvijestiti ovaj naraštaj u kojem živimo da postoji Isus Krist. Zato Neokatekumenski put ima poslanje donijeti radosni navještaj, Isusa Krista udaljenima, onima koji nikada nisu čuli za Njega, i onima koji su se iz raznih razloga udaljili od Crkve”, pojasnila je.
Govoreći o djelovanju u župi, odnosno suradnji sa župnikom, istaknula je kako ona ovisi o zrelosti određene neokatekumenske zajednice, ali i potrebe župnika. Kao dobar primjer suradnje navela je župu sv. Josipa u Zagrebu i suradnju s tamošnjim župnikom.
Navodeći neka područja suradnje istaknula je katehizaciju, kateheze za mlade i odrasle koje se održavaju jednom godišnje najčešće u adventu ili korizmi, predvođenje slavlja Riječi Božje o određenoj temi čime se približava poznavanje Riječi Božje za kršćanski život uopće. Neokatekumenski put potiče i misionarski duh župe, jer potiče župljane da prepoznaju potrebe svojih bližnjih. Neokatekumenske zajednice obilaze župljane i susreću ih u njihovim domovima, posebno one koji ne primaju godišnji blagoslov svećenika, kao i druge prema župnikovoj želji i uputi. Neokatekumenske zajednice se u adventu i korizmi u župi okupljaju na pjevanju jutarnje molitve na koju su pozvani svi župljani. U duhu buđenja misionarskog poslanja kršćanina organiziraju se misije po trgovima koje zajednice provode nedjeljama između Uskrsa i Duhova. Zajednica pomaže župniku u pastoralu u liturgiji i katehizaciji prvopričesnika, krizmanika, zaručnika.
Važno je da je sva pomoć koju dajemo besplatna, jer besplatno smo primili, besplatno dajemo samo malo od bogatstva ljubavi koju smo primili, istaknula je Anđić.
Na kraju je upozorila na poteškoće i izazove u ostvarivanju Neokatekumenskoga puta i drugih stvarnosti: zatvaranje u partikulaziram, čuvanje ustaljenih oblika pastorala što može dovesti do zatvorenosti Duhu Svetom, frustriranost, radikalnost nekih u zajednici koje ne razumiju potrebe i slabosti drugih, jer nisu svjesni ni svojih vlastitih.

admin

Svaki čovjek ima pravo na svoje mišljenje usmjereno prema istini, a kad spozna Istinu dužan je promijeniti svoje mišljenje ukoliko nije u skladu s Istinom. To je prava demokracija.