Novi biskup na Guamu raskida veze Sjemeništa s Neokatekumenskim putom

Kad je nadbiskup koadjutor, Michael Jude Byrnes, potpisao dokumente kojima vraća punu kontrolu nad posjedom Redemptoris Mater sjemeništa u Yoni, on je također prekinuo povezanost Sjemeništa s Neokatekumenskim putom time što je osigurao da će se bogoslovi pripremati za svećeništvo prema uredbama Svete Rimo-katoličke vjere. NASTAVAK.

admin

Svaki čovjek ima pravo na svoje mišljenje usmjereno prema istini, a kad spozna Istinu dužan je promijeniti svoje mišljenje ukoliko nije u skladu s Istinom. To je prava demokracija.

2 thoughts on “Novi biskup na Guamu raskida veze Sjemeništa s Neokatekumenskim putom

 • November 20, 2016 at 10:36 am
  Permalink

  Nevezano za temu posta, ali imam pitanje:
  Mislim da je NP sekta koja parazitira na tijelu Katoličke Crkve i da vrvi doktrinarnim, liturgijskim i moralnim zastranjenjima.
  Međutim, vidimo da u KC neznatna manjina to misli. Većina klera (od pape naniže) ne protivi se NP-u. Naprotiv, mnogi ga podržavaju.
  Znači li to da su i oni koji podupiru NP zastranili, upali u krivovjerje?
  Kako razumjeti ovu situaciju u KC?
  Pitam vas jer me iskreno zanima tuđe mišljenje.

  Kitty

 • November 20, 2016 at 12:02 pm
  Permalink

  Draga Kitty,

  Dobro kazete. Neokatekumenski put nije samo “parazit” unutar Katolicke crkve nego, oprostite na ovakvoj formulaciji, “silovatelj katolickih dusa”. Nije toliko vazan niti novac niti drugo “blago” koje si prisvajaju dok Crkvena hierarhija suti i promatra, no ono sto je nedopustivo i sto jest veliki grijeh propusta svih koji vide i razumiju sto se dogadja (a ne djeluju!) odnosi se na psiholoske, duhovne i emotivne traume s kojima se ljudi bore godinama nakon sto se udalje od te sekte (pod uvijetom da im to uspije). Za to je izravno odgovoran Vatikan tj. “progresivni biskupi”, nitko drugi. Papa Franjo je na zatvaranju Godine milosrdja izjavio kako “Bog ne pamti grijehe”, ali Rijec Bozja je vrlo jasna:”Zaista kazem vam: Sto niste ucinili jednomu od ovih najmanjih, to niste ucinili meni. Ovi ce uci u muku vjecnu, a pravednici u zivot vjecni.” (Matej 25, 45-46). Da me se krivo ne shvati, nikome ne prizivam nikakvo zlo, nego samo zelim reci da Neokatekumenski put nije usputna ni slucajna pogreska jer haraju Katolickom crkvom vise od pola stoljeca, i zbog toga ce Bog sigurno nekoga pozvati na odgovornost.

  S druge strane, Crkvu tj. Tijelo Kristovo ne cine samo svecenici nego i laici, koji su neusporedivo brojniji od “progresivnih buskupa”… ali su ili uspavani, ili nemarni, ili u strahu pa vecina ne cini nista. No u laicima lezi ogromna Snaga Duha Svetoga koja se u mnogim zupama vec pokrenula u smjeru otpora Neokatekumenskoj obmani, samovolji, herezi i teroru. Sigurno ce u buducnosti toga biti i vise kako Istina bude izlazila na vidjelo. Zato je vazno govoriti u javnosti o tom problemu, a ne gurati glavu u pjesak i iznositi lazna svjedocanstva, kako su to poceli ciniti neki nasi svecenici zeleci biti “politicki korektni”. To kod Gospodina ne prolazi.

  Neokatekumenima se treba reci jasno za sve vijeke vijekova da su slobodni vjerovati i ciniti sto god zele, ali ne u okrilju Katolicke crkve. Neka budu nova denominacija i podizu sebi velebne vile i hramove, no mi s tim nemamo nista. Ukoliko, pak, zele biti dio Katolicke crkve, onda moraju prihvatiti nasu tradiciju i doktrinu bez pokusaja unosenja ikakvih izmjena na svoju ruku. Njihovi svecenici se mogu laicizirati ili poslati na dodatno skolovanje, ali moraju prije toga svojevoljno prihvatiti Katolicku vjeru i valjano se zarediti. Tek tada cemo i mi njih moci prihvatiti kao prave pastire.

  Treba ostati blizu Gospodinu i pokazati odlucnost u ovoj duhovnoj borbi te zajedno sa pravovjernim svecenicima “krenuti u napad”, i molitvom i argumentima i svjedocanstvima. Kako vidimo, na Guamu su upravo izgubili bitku zahvaljujuci ispravnoj strategiji tamosnjih Katolika. Uz Bozju pomoc, sve se moze okrenuti na dobro. Samo se ova, da upotrijebim rijeci Pape Benedikta XVI, “duhovna revolucija” vise ne smije odgadjati jer zrtve su sve vece i brojnije.

Comments are closed.