Zabranjeno blagoslivljanje ulja na karizmatskim susretima

Kongregacija za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Prot. N. 824/08/L.

                                                                                                Rim, 1. rujna 2008.

Uzoriti,

Ova Kongregacija za bogoštovlje i sakramentalnu stegu primila je izvješća o zloporabama sakramenta bolesničkog pomazanja koje se pojavljuju na različitim mjestima u Južnoj Africi.

Izvješteni smo da se vjernike često pomazuje, tijekom nečega što se naziva „Službom ozdravljanja“ od strane đakona ili čak laika koji koriste tzv. „ulje radosti“ za koje se tvrdi da je sakramental.

Ovaj dikasterij napominje da kanon 1003, § 1 izričito zabranjuje bilo kome osim svećeniku da podjeljuje sakrament bolesničkog pomazanja. Nadalje, kao što interdikasterijalna uputa Ecclesiae de mysterio, br. 9, jasno kaže: „Nijedna druga osoba (osim svećenika) ne može djelovati kao redovni ili izvanredni služitelj sakramenta (pomazanja) budući da to predstavlja simulaciju sakramenta“ (15. kolovoza 1997.).

            Ova kongregacija također napominje da postoje samo tri blagoslovljena ulja koja se koriste u Rimskom obredu, naime, katekumensko, bolesničko i krizmeno ulje. Upotrebu bilo kojeg drugog ulja ili nekog drugog „pomazanja“, osim onih koji se nalaze u odobrenim liturgijskim knjigama, treba zabraniti i podvrgnuti crkvenim kaznama (usp. kanone 1379 i 1384).

Ova kongregacija ljubazno moli da se biskupi Južne Afrike upoznaju sa gore spomenutom pomutnjom kako bi se, tamo gdje nedostaje, obnovila prikladna kateheza i sakramentalna stega.

Ova kongregacija bi bila zahvalna na kratkom komentaru Vaše Uzoritosti o sadašnjoj situaciji u Južnoj Africi s tim u svezi.

            S molitvom i dobrim željama,

                                                                                                U Kristu odan,

                                                                                          (+ Albert Malcolm Ranjith)

                                                                                                nadbiskup tajnik

______________________

Uzoriti

Wilfrid Fox kardinal NAPIER

Predsjednik Biskupske konferencije Južne Afrike

JUŽNA AFRIKAScan_Pic0018Oil of gladness

admin

Svaki čovjek ima pravo na svoje mišljenje usmjereno prema istini, a kad spozna Istinu dužan je promijeniti svoje mišljenje ukoliko nije u skladu s Istinom. To je prava demokracija.