Kikova čudna “nova estetika”

Mnogi od vas vjerojatno već poznaju Kikovu “novu estetiku”, koja je njegov pokušaj nametanja Crkvi svoje glazbe, umjetnosti i arhitekture. Htio bih vas povesti na kratki obilazak kapele u Rimu, Cripta di Sant’Ilario di Poitier (Kripta sv. Hilarija iz Poitiers), koja pripada neokatekumenskoj župi sv. Hilarija iz Poitiers.  Ova kapela ne samo da utjelovljeuje Kikovu “novu estetikue, nego također uključuje jednu veoma zanimljivu stvar.

entrataprincipale

Internetska stranica Župe sv. Hilarija daje nam dobro objađnjenje o tome kako je Kikova “nova estetika” primjenjana na Kriptu sv. Hilarija, a taj se opis može primjeniti na stotine drugih crkava i kapela koje je Kiko dizajnirao.  Evo sažetka na hrvatskom, ali možete kliknuti ovdje kako biste isto pročitali na talijanskom:

Stoga prostorni oblik naše kripte pokazuje tijelo Djevice Marije… Središnja apsida: sedes predsljedatelja: glava tijela, Krist dolazi na nebeskim oblacima kako bi zaposjeo svoje kraljevstvo i predao ga Ocu:… Bočne apside predstavljaju ramena tijela, i prema drevnoj predaji, milosno materinstvo Djevice Marije… Ambon su usta tijela, gdje Bog govori Svome narodu i propovijeda Riječ… euharistijski stol predstavlja želudac, gdje Crkva pripravlja duhovnu hranu, kruh i vino kako bi hranila i osnažila svoju djecu… Krsni zdenac je maternica, gdje Crkva rađa na novi život sinove Adamove da postanu djeca Božja… sabrani se okupljaju uokolo kao udovi dobro strukturiranog tijela.

Jednostavno rečeno, Kiko oblikuje svaku svoju crkvu kao tijelo žene, Blažene Djevice Marije. Kiko koristi taj dizajn u mnogim crkvama širom svijeta, a taj koncept je naširoko opisan u knjizi kojoj je koautor Kikov ključni namjesnik i arhitekt, Mattia del Prete, pod naslovom ”Spazi Celebrativi. L’architettura dell’Ecclesia (2003)”. Knjiga se navodi ovdje, i potvrda Kikove ideje na kojoj se temelji njegov dizajn crkava prema uzoru tijela žene nalazi se ovdje ovdje.

Trajna trudnoća

Kiko uvijek iznova naglašava da je Neokatekumenski put “put trudnoće”, a tu riječ koristi najmanje 35 puta u prvom tomu svoga Katehetskog direktorija. Kiko predlaže “trudnoću”, ne za nekoliko godina kao u ranoj Crkvi, nego trajnu trudnoću. Njegov “put” zahtijeva poslušnost katehistima čak i u najtemeljnijim životnim odlukama. Trajno zarobljeni u “maternici” samo-apsorbirajuće zajednice, bez kraja. On je opsjednut tom idejom, kao što ćemo ukoro vidjeti.

Premda je nekoliko crkvenih otaca usporedilo krsni zdenac s utrobom ili maternicom Blažene Djevice Marije[1], ne postoji nijedan dokaz da su isti bili time inspirirani u gradnji crkava, kao što je Kiko bio.

Dijagram

Ovaj dijagram pokazuje kako je “nova estetika” primjenjena na nove crkvene zgrade koje je dizajnirao Kiko: (klikni na sliku za uvećati)

New Aesthetic (5)

“Glava”, “usta”, “želudac”, i “maternica” su uglavnom poravnati na glavnoj osi u Kikovim crkvama:

Sedes→ Ambon→   Stol (ne oltar!) → Krsni zdenac
Glava→ Usta→ Želudac→ Maternica

Evo nekoliko primjera:

Premda ne tvrdim da krštenje nije novo rođenje, postavio bih nekoliko jednostavnih pitanja o tome:

  1. Kao kršćani, je li naše duboko jedinstvo ostvareno u činu gledanja jedni drugih, ili prije u zajedničkom štovanju, bez obzira u kojem pravcu smo usmjereni?
  2. Jesu li naši oltari samo gozbeni stolovi, ili je žrtva Kalvarije istinski posadašnjena na njima, u svakoj misi?
Natrag u obilazak…

Započnimo sada naš obilazak ulazeći na glavna vrata u potrazi za najinteresantnijom stvari u Kikovoj Kripti.

Kad uđemo možemo sa strane vidjeti ikonu sv. Hilarija koji je rođen u Francuskoj:

santoilariodettaglioicona
St. Hilary of Poitiers (300-368).

Tu je ambon i sedes prezbitera:

view of lectern and presiders chair

Okrećući su uokolo, pogledajmo oltar oops, mislim “euharistijski stol”. Na drugoj strani “stola” je krsni zdenac:

view from the ambo

Pogledajmo sa strane:

view from the side

Priđimo bliže krsnom zdencu, koji, trebate zapamtiti, je “maternica”:

fonte battesimale

No, to još uvijek nije najinteresantnija stvar u Kikovoj Kripti! Pogledajmo sad što je to!

To je svod.  Kad podignete pogled u mnogim starim katoličkim crkvama i katedralama, podignuti ste u nebo[2], a kad netko stoji za ambonom i pogleda gore preko krsnog zdenca-maternice u Kikovoj Kripti sv. Hilarija, to ga podsjeća na nešto sasvim drugo, nešto potpuno tjelesno.

Pogledajmo:

mensa

Eto sad ste vidjeli Kikovu zanimljivu Kriptu sv. Hilarija.

autor Charles White, Guam, SAD

Poveznica


Reference i citirana djela

Bilješke

[1]   U drugom stoljeću, sv. Irenej hvali djelo Sina Božjega, “Čistoga koji, na čisti način, otvori čistu utrobu koja preporađa ljude u Bogu” (Adversus haereses IV, 33,11).   http://www.newadvent.org/fathers/0103433.htm.  Sv. Leon Veliki (d. 461), rekao je da “ je voda krštenja  kao Djevičina utroba;” (Sermon 24, Na blagdan Rođenja Gospodnjega, 3)  http://www.ccel.org/ccel/schaff/npnf212.ii.v.xiii.html  Ambrozije i Augustine čine slične usporedbe.

[2]   Npr., vidi the Immaculate Conception Cathedral in Albany NY http://www.shobeiransariphotography.com/Albany-New-York/i-wc8MxtS/0/XL/Cathedral%20Ceiling-XL.jpg, or the Notre Dame Cathedral, Paris, France>>https://www.flickr.com/photos/s-d-s/3523735028, or the Chartres Cathedral in France, https://classconnection.s3.amazonaws.com/1890/flashcards/794230/jpg/chartres-cathedral.jpg, or the Serbian Orthodox Cathedral, http://www.schgoc.hi.goarch.org.php5-26.dfw1-2.websitetestlink.com/assets/images/Serbian-Orthodox-ceiling%20smaller.jpg

admin

Svaki čovjek ima pravo na svoje mišljenje usmjereno prema istini, a kad spozna Istinu dužan je promijeniti svoje mišljenje ukoliko nije u skladu s Istinom. To je prava demokracija.

7 thoughts on “Kikova čudna “nova estetika”

  • July 5, 2015 at 12:41 pm
    Permalink

    neka strana crkva…………..oh neeeeeeeeeeeeeee!jednostavno me je strah

  • July 8, 2015 at 8:15 pm
    Permalink

    Hvaljen Isus i Marija

    Nije čudno kad jedan skrene. Ali kad povede za sobom tisuće, to je veliko znamenje.

    Blagoslovio nas svemogući Bog, sačuvao nas od svakoga zla i doveo u raj sve duše, osobito one kojima je najveća potreba Isusovog milosrđa.

  • July 10, 2015 at 11:57 am
    Permalink

    Mišljenja sam da ovom čovjeku ( Kiku ) pod hitno treba egzorcist. Nije normalan!

  • August 1, 2015 at 8:26 pm
    Permalink

    Hvaljen Isus i Marija

    Slijedi popis dogmi CNP (crkve NeoKikoKatekumenskog puta), Kikovog nauka, paraevanđelja po Kiku kojima je Kiko opisivao sve one koji nisu njegovi sljedbenici (od vjernika do ateista, od katolika do muslimana, od RKC do Pravoslavaca, od amiša do mormona…).

    To je Kiko iznio u svom paraevanđelju u Puli. I to samo u jednom danu i u jednom govoru. http://www.paxtibi.net/?page_id=11

    Napomena: Svaki govor Kikovih svjedoka (neosa, neokatekumena) obavezno u sebi ima dijelove u kojima se vrijeđa, omalovažava, osuđuje, prezire, isključuje, ismijava, ocrnjuje, blati, demonizira, kritizira sve druge (sve one koji nisu Kikovi svjedoci, uključujući i RKC) i plaše svoje sljedbenike s drugima. I svaki govor se sastoji od dijelova gdje svoju CNP (crkvu NeoKikoKatekumenskog puta) hvale, veličaju, uzdižu i slično.

    Ukratko:
    – od CNP stvaraju raj od svih ostalih pakao
    – zatvaraju i izoliraju svoje sljedbenike od drugih
    – prave od cnp “spasitelja” i “boga”
    – uvjeravaju svoje sljedbenike da je božja volja samo CNP i da sve što nije CNP da je đavlova volja
    – ako ponegdje i van CNP ima “dobra” da to izdaleka nije dobro kao CNP
    – ako ponegdje i van CNP “ima boga” tada bog ne želi da budeš tamo (npr u svojoj župi) nego u CNP
    – ako ponegdje i van CNP “ima boga” tada tamo od boga (npr u svojoj župi) nećeš dobiti milosti, a i snaći ćete ratna zla, prokletstva i grijesi.

    To sve prate vjerske manipulacije, psihološka uvjetovanja i kontrola, razna obećanja ako se ponašaš kako se traži od tebe, razne prijetnje ako se ne ponašaš tako.

    Dakle, Kiko u Puli (a slično i svaki Kiko svjedok po cijelom svijetu):
    – Katolička Španjolska se raspada punom brzinom.
    – Svi se razvode, svi se uništavaju. Homoseksualni brakovi. Sve je puno transvestita. Apostatiraju od evanđelja. Gaze Objavu.
    – Dakle, stavili su nas u jedan zatvor, u jedan koncentracioni logor. Eto tako su nas Francuzi držali tamo stavivši nas u zatvor na pet godina.
    – To je zanimljiva stvar jer su sva braća ove zajednice bili sveučilištarci, a njihovi kolege sa sveučilišta su svi danas rastavljeni, razvedeni. Jedini koji su još danas u braku i sa više od sedmero djece su oni koji su na Putu.
    – Ja sam jedina u razredu, u školi, koja ima roditelje koji su zajedno. Svi su rastavljeni. Jedina sam.
    – U tijeku je totalno raspadanje obitelji po cijelom svijetu s užasnim ranama za mlade. Dijete koje je u braku trebalo vidjeti školu ljubavi, promatrajući razaranje obitelji doživi obitelj kao školu mržnje i razdora. Vidjeli su oca koji govori ženi, „ubit ću te“. Majku koja se zatvara u sobu i ne priča više s njim. Oca koji ima drugu ženu. Tako su rasla djeca s ranama koja ostaju zauvijek.
    – Zbog toga idemo ka mladeži koja je zastranila u drogi jer imaju strašne rane.
    – Ne znaju što raditi s djecom u školama. Škole su postale mjesta droge i nasilja. Govorio je jedan profesor: „Prozivao sam učenike i upitao ih: ‘Gdje je ova djevojka?’ Čuo se jedan glas u dnu razreda koji je govorio da je otišla abortirati.“ Tako odgovaraju profesori.
    – Sad dolazi još gora stvar. Nihilizam. Potpuni ateizam. Jedno društvo gdje su svi samci. Ljudi koji su sami. Svi imaju auto, stan.
    – Ogroman broj samoubojstava. Ubijaju se.
    – Preziru Crkvu. Preziru svećenike. Socijalizam se uvukao u društvo.
    – Ova dražesna djevojka koja je dolje ne bi bila sa svojim mužem jer je čudovište, sebičnjak. I ona druga bi isto mogla reći, ne bih bila s njim da me Krist nije oslobodio. I neka druga bi mogla reći, ja također. Ne bi imao sedmero djece, ni troje, ni dvoje. Da li je to istina ovo što vi govorite. Istina je, istina. I ona žena tamo dolje bi mogla reći, ja ne bi doživjela starost, ubila bih se kao što se ubila i on druga gospođa. I drugi bi pitao da li je to istina.
    – On je odgovorio djevojkama: „Znate li kakav sam? Znate li kakav sam ja? Ja sam jedan koji je došao vidjeti svoju baku. I tu sam sa željom da umre ova stara, jer mi je uništila nedjelju koju sam htio provesti sa prijateljima na plesu. Ne želim je vidjeti!“ Ovaj mladić je blizu samoubojstva.
    – Nije me uopće briga za moju ženu. Što mi se događa Kiko da nikoga ne ljubim? Ali ako je jedan čovjek dosljedna i ozbiljan (stao pred nuncija) onda se događa da učini samoubojstvo.
    – Neki dan sam govorio nekom čovjeku koji se oženio s dražesnom ženom. Ima jednu kćer od 22 godine u New Yorku, jednog sina koji studira u Engleskoj i trećeg sina od 12 godina koji živi s njim. Rastao se od prve žene. Ima jahtu, brod. Sviđa mu se jedrenje. Čovjek od 50 godina. Zašto se jučer ubio, zašto? (Pita biskupe i svećenike) Zašto? Ja ću ti reći. Mnogo je godina kako ne ljubi nikoga. (maše rukama i hoda pred biskupima) I uopće ga nije briga niti za bivšu ženu niti za sina ni za nikoga.
    – Zasramimo se. Nemoral. Sve ono što smo činili prije. Muž je neprijatelj, kćer je neprijatelj. Ali nije važno jer više nismo osuđeni pobjeći preko razvoda kao što to čine pogani jer oni su prestravljeni od smrti. Što drugo mogu učiniti? Ne mogu učiniti ništa drugo. Budući da oni imaju unutar ontičku smrt kao što je govorio Kierkegaard. Kada nastaje u njima jedan problem i budući da ne poznaju Krista taj problem njima postaje nepremostiv, a nas koji smo ozdravljeni u intimi naše duše gdje prebiva Gospodin, preko milosti vjere, nas ne uništava taj problem.
    – Gledajte koja divota! Koje bogatstvo imamo! Tvoja se rođakinja već rastavila. Tvoj rođak također. Tvoj brat, tvoj unuk. Svi! Svi se rastavljaju. Jer ako im duša nije ozdravljena unutra, ako ne poznaju Krista, ako unutar sebe nemaju Duha Svetoga, unutar imaju smrt, smrt njihove osobe. Zbog toga kada se pojavi malo trpljenja moraju pobjeći bilo kako. Pobjeći od raka. Ne moj pušiti kraj mene jer ću te ubiti! Unutra imaju smrt, strah od trpljenja.

    Blagoslovio nas svemogući Bog, sačuvao nas od svakoga zla i doveo u raj sve duše, osobito one kojima je najveća potreba Isusovog milosrđa.

  • August 2, 2015 at 1:16 pm
    Permalink

    A Kiko ono kao poznaje Krista?!
    Zato ‘slabo’ trpa novce članova NP u vlastiti džep.
    Sramota!!!
    On ne poznaje Krista jer je on i Bog i Krist samome sebi.

    ‘Koji su prvi bit će posljednji, a posljednji prvi.
    Tako neka među vama sluga bude najveći…’

    Oholost – prvi smrtni grijeh!
    Škrtost – drugi smrtni grijeh.

    Budi sluga i služi te dijeli s drugima sve što imaš.
    Nikad ne zataji Gospodina Boga svoga da ne bi jednom kad dođeš pred Njega čuo ovih riječi:
    “Ja vas ne poznam, odlazite od mene prokleti u oganj vječni!!!”

  • August 2, 2015 at 8:17 pm
    Permalink

    Hvaljen Isus i Marija

    Nadopuna replike 4
    Napomena: Svaki govor Kikovih svjedoka (neosa, neokatekumena) obavezno u sebi ima dijelove u kojima se vrijeđa, omalovažava, osuđuje, prezire, isključuje, ismijava, ocrnjuje, blati, demonizira, kritizira sve druge (sve one koji nisu Kikovi svjedoci, uključujući i RKC) i plaše svoje sljedbenike s drugima. Jedan od ciljeva tog dijela jest i perfidna prijetnja svojim sljedbenicima “što ih čeka” ako napuste CNP (pakao, nema “života” van CNP, nema spasenja van CNP). Drže ih u strahu.
    I svaki govor se sastoji od dijelova gdje svoju CNP (crkvu NeoKikoKatekumenskog puta) hvale, veličaju, uzdižu i slično. Jedan od ciljeva tog dijela jest i da drže svoje sljedbenike u uvjerenju da “slijede krista” (a zapravo slijede CNP, slijede Kikove zapovijedi i zamisli). I cilj im je i da Kikovi svjedoci misle da svi moraju biti u CNP da bi “slijedili boga”. I cilj je da Kikovi svjedoci misle kako “navještaju boga” (a navještaju CNP). I cilj je da Kikovi svjedoci misle kako “evangeliziraju” (a zapravo pozivaju i učlanjuju ljude u CNP).

    Blagoslovio nas svemogući Bog, sačuvao nas od svakoga zla i doveo u raj sve duše, osobito one kojima je najveća potreba Isusovog milosrđa.

  • August 9, 2015 at 5:11 pm
    Permalink

    Hvaljen Isus i Marija

    Nadopuna replike 4
    I toliko su im u CNP isprali mozak, izobličili, da Kikovi svjedoci govore: “Da nisam u CNP nekog bih ubio”, “Da nisam u CNP rastavila bih se od muža”,”Da nisam u CNP … ovo ili ono zlo, nesreća, grijeh, prokletstvo”. Te fraze izmišljanja zla počinju i s: “Da me bog nije pozvao u CNP….”

    Blagoslovio nas svemogući Bog, sačuvao nas od svakoga zla i doveo u raj sve duše, osobito one kojima je najveća potreba Isusovog milosrđa.

Comments are closed.