Papa, biskupi, Kurija. Reforme koje slijede

Na početku je Benedikt XVI. nastojao smanjiti Kuriju. Spojio je dva vijeća, Vijeće za kulturu i međuvjerski dijalog i “Iustitia et Pax” i migrante.

Onda se sve vratilo natrag kako je bilo i prije, a jedan novi dikasterij je čak i osnovan, onaj za novu evangelizaciju kojeg vodi nadbiskup Rino Fisichella.

No, najgora stvar je nejedinstvo. Svaki ured se brine za sebe. Ponekad ostavljajući Papu u tamu. Prije dvije zime dogodio se eklatantan i gotovo uspješan iznenađujući napad s namjerom da se od Josepha Ratzingera iskamči odobrenje bizarnih neokatekumenskih liturgija. Papa je to doznao i spriječio cijelu stvar. Ražalostilo ga je to što je među arhitektima tog manevra bio i kardinal u kojeg je bio polagao najveće povjerenje, prefekt Kongregacije za bogoštovlje, Antonio Canizares Llovera. Naredio je nakon toga Kongregaciji za nauk vjere da ispita neokatekumenske liturgije. Rezultati toga ispitivanja sada stoje u ladici.

Link

 

admin

Svaki čovjek ima pravo na svoje mišljenje usmjereno prema istini, a kad spozna Istinu dužan je promijeniti svoje mišljenje ukoliko nije u skladu s Istinom. To je prava demokracija.

15 thoughts on “Papa, biskupi, Kurija. Reforme koje slijede

  • March 22, 2013 at 8:33 am
    Permalink

    Mislim da ovo navedeno nije jedini problem rimske kurije. Što ne pišete i o ostalim stvarima kad več spominjete kuriju i reforme?

  • March 22, 2013 at 11:28 am
    Permalink

    Znači kardinal Canizares bi mogao biti gavran pišu talijanski i španjolski mediji!To jest gavran koji je spominjan u aferi Vatileaks!

  • March 22, 2013 at 11:31 am
    Permalink

    Užasno je sve ovo što su papi Benediktu radili iza leđa!

  • March 22, 2013 at 12:09 pm
    Permalink

    Iz pouzdanih izvora KKC=Pehar!!!!!
    Nakon sto nije odgovorio na moja pitanja promijenio nick.

  • March 22, 2013 at 11:08 pm
    Permalink

    E, moj kvisko nisam ti ja Pehar……….pozdrav!

  • March 23, 2013 at 3:00 pm
    Permalink

    “Sotona se može zaogrnuti plaštom poniznosti, ali on ne zna kako nositi plašt poslušnosti.”

    Sv. Faustina Kowalska

  • March 27, 2013 at 1:14 pm
    Permalink

    Tko progoni nkp na ovako bijedan način? ako si uvjerenja da nisu po Božjoj svetoj volji, onda sva svoja uvjerenja usmjeri prema biskupima, kardinalima… onima koji “odlucuju”. I ponizno cekaj! A ako ipak ne mozes smognuti snage i uci u svetu poniznost, sjeti se Luthera. Iako je u mnogocemu imao pravo, i zdravu nakanu da “ocisti” Crkvu, nije imao poniznost! Svi znamo rezultat.
    Jer ovaj nacin koji odabires je sumnjiv, ovo je djetinjarija, dokaz (barem blage) nestabilnosti.

    Dobro je, u korizmeno vrijeme postiti od srdžbe i interneta 😉 i barem malo imati povjerenje u Njega.

  • March 27, 2013 at 1:16 pm
    Permalink

    …ili recimo, razmatrati razlike sv.Franje i Luthera.

    Korizma je milosno vrijeme.

  • March 27, 2013 at 6:51 pm
    Permalink

    pa nkp je blizak Lutheru,opće poznato!

  • March 29, 2013 at 12:56 pm
    Permalink

    ne opravdavam nkp u svom postu, niti ga osudujem. to je vrijedilo za one koji ga progone (pogotovo na ovaj nacin).
    a sto se tice te slicnosti, slican je onome tko ne poznaje obje strane.

  • April 11, 2013 at 1:14 pm
    Permalink

    Gdje je nestalo moje pitanje?

  • April 12, 2013 at 6:29 am
    Permalink

    Jučer sam postavila pitanje ali vi ste ga izbrisali,ne znam zašto.
    Evo postavljam ga ponovno.Zanima me je li istina šta se kaže u ovom članku-
    “Kateheze i doktrina su odobrene od Crkvenog Učiteljstva, pomno ispitane od strane Kongregacije za Nauk Vjere. Volim to slušati nego paxtibi. Inače, sigurno je da ponekad tijekom nekih kateheza se može dogoditi da netko želeći naglasiti neku stvar nešto nespretno reče. Ali tako i mi svećenici nekada u propovijedi nešto nespretno rečemo pa se krivo tumači. Jednom je jedan kolega citirao sv. Pavla i rekao “sve je dopušteno, ali sve ne koristi” (1 Kor 6, 12), ali neka žena nije čula drugi dio, pa ga je napala na kraju mise :-))) “sram vas bilo, vi svećenik a govorite da je sve dozvoljeno”…

    To je jednostavno teškoća govornog, propovjedničkog prenošenja istina. Ali u svojoj naravi, u svojoj biti – ono što se govori na NP je istina! I to je Crkva potvrdila na način da kateheze/doktrina više nisu tek “smjernice za ketehiste”, nego postoji KATEHETSKI DIREKTORIJ NEOKATEKUMENSKOGA PUTA. Time je Crkva to “podigla” na najveću razinu.”

  • April 17, 2013 at 7:00 am
    Permalink

    @felicita, istina je da je crkva pomno ispitala i odobrila neo put i žalosno je kad pojedinci kleveću nešto što je dio katoličke crkve jer se time stvaraju podjele.No svako pred Bogom neka odgovara za svoje

  • April 18, 2013 at 7:24 pm
    Permalink

    neokatekumenski put unosi podjele!

Comments are closed.