Kandidati u neokatekumenskom sjemeništu u Puli

 

  

  

  

http://www.ika.hr/photo/normal/13917.jpg 

Primanje među kandidate za sveti red u pulskom sjemeništu Redemptoris Mater 

   

Pula, (IKA) – Porečki i pulski biskup Ivan Milovan predslavio je 18. veljače svečanu euharistiju u Sjemeništu “Redemptoris Mater” u Puli u kojoj su među kandidate za sveti red primljena trojica bogoslova: Francisco Jose Soza Pavon iz Nikaragve, Jošt Mezeg iz Slovenije i Petar Popović iz Rijeke. Uz suslavitelje mons. Antuna Bogetića, biskupa porečkog i pulskog u miru, te duhovnika sjemeništa mons. Antu Jurića, poglavare Sjemeništa na čelu s vlč. Piergiorgiom De Angelisom, koncelebrirala su i desetorica prezbitera koji su pratili duhovni rast i ljudsko sazrijevanje kandidata u obiteljima i župnim zajednicama.
Biskup Milovan se u homiliji potaknut svećeničkom godinom dotaknuo poslušnosti kao jedne od temeljnih dimenzija svećeničkog zvanja. Priprava za svećeništvo i samo svećeništvo je “stalan poziv na poslušnost”, istaknuo je mons. Milovan, dodavši da je poslušnost uvijek povezana s ljubavlju, kao što kaže Sveto pismo: “Život dakle biraj, ljubeći Gospodina Boga i slušajući njegov glas …” (usp. Pnz 30,19). “Poslušnost baš i nije odviše suvremena krepost, ali ostaje kao temelj svakog društva i duhovnog poziva, ona ima svoj temelj u Šema … pozivu Gospodina Izraelcima “Čuj Izraele, ljubi Gospodina … ” (usp. Pnz 20,3), dodao je mons. Milovan, kazavši da ljubav pomaže poslušati želju drugog, ljubav je okvir za poslušnost. Poželio je kandidatima da u duhu poslušnosti u ljubavi ulaze radosno i mirno u svoje svakodnevne obveze u sjemenišnom životu.
Na slavlju su sudjelovali rodbina, prijatelji, suradnici sjemeništa kao i članovi neokatekumenskih zajednica iz kojih je poniklo zvanje mladih kandidata. Nakon euharistije nastavljeno je druženje u sjemenišnoj blagovaonici dijelom i uz pjesme krajeva odakle dolaze trojica bogoslova.
Večera je bila prilika i za oproštaj od vlč. Daniela Satourija, Brazilca koji je nakon 12 godina župničke službe u Porečkoj i Pulskoj biskupiji imenovan rektorom novog Sjemeništa “Redemptoris Mater” u Portugalu, dok je dobrodošlica izražena vlč. Girolamu Iacobucciju koji se nakon 12 godina provedenih u službi župnika u Srbiji vraća u matičnu biskupiju.

admin

Svaki čovjek ima pravo na svoje mišljenje usmjereno prema istini, a kad spozna Istinu dužan je promijeniti svoje mišljenje ukoliko nije u skladu s Istinom. To je prava demokracija.