Benediktov komentar usporedbe franjevačkog reda i neokatekumenata

1. franjevaštvo je red priznat u crkvi i kao takav je pravna osoba unutar katoličke crkve i u njega se moku inkardinirati svećenici, dakle kao svećenik nemožeš biti sam svoj gazda nego moraš biti inkardiniran tj. upisan ili u neku biskupiju ili u neki crkveni red, franjevci,dominikanci, pavlini,benediktinci itd…. i njihova duhovnost liturgija je potpuno katolička samo se razlikuje karizma reda… A neokatekumeni su samo jedan pokret unutar katoličke crkve koji je na istoj razini kao i marijina legija,križari, itd itd. Zamisllite da svaki crkveni pokret ima svoje sjemenište i svoju formaciju i da svatko tuče svoju politiku i nauku(za koju bi svi tvrdili da je nauka crkve). gdje bismo došli.
2. Formatori jesu franjevci i nakon te formacije si ti franjevac a nakon redemptoris matera svećenici sa NKT formacijom upadaju u neku biskupiju u kojoj su velika večina “klasične” “petrovačke” formacije i tjeraju svoju NKT politiku.Na kraju krajeva postoje biskupijska sjemeništa u kojima su redovnici duhovnici sjemeništarcima tj. bogoslovima. i nije nikakav problem ali ajde probaj staviti nekog običnog popa da bude formator NKT bogoslovima… Naravno pozvati ćete se na msgr. Antu jurića splitskog nadbiskupa u miru koji je duhovnik u NKT bogosloviji u Puli koji je tamo stavljen samo zato što je biskup i kako bi mogli reći “što hoćete mi imamo iza sebe biskupa!”
Pastores dabo vobis kaže da bolje ne odvajati one koji su dobili zvanje u npr Neokatemumenskom putu od tog puta,tko kaže kad bi onaj tko je dobio zvanje u NKT i otišao u “normalnu” bogosloviju morao prestati biti članom istog pokreta???
3. Što se tiče franjevačke estetike i stila,
franjevci imaju i oltar i crkvu i liturgijsko ruho,križ, slike i liturgijsko posuđe, i liturgiju kao i svi u katoličkoj crkvi. Jest da se primjećuje kod njih da se stavlja križ sv Damjana i to najčešće u nekim prigodama, ali na njega nisu navezani i oni će staviti bilo koji križ bez problema. A kad se dođe u neku neokatekumensku kapelu tj prostor uređen za kapelu, pitaš se jesi li u katoličkoj crkvi ili židovskoj sinagogi a kad vidiš one ćilime-tepihe, misliš da si u džamiji.

admin

Svaki čovjek ima pravo na svoje mišljenje usmjereno prema istini, a kad spozna Istinu dužan je promijeniti svoje mišljenje ukoliko nije u skladu s Istinom. To je prava demokracija.

6 thoughts on “Benediktov komentar usporedbe franjevačkog reda i neokatekumenata

  • December 3, 2009 at 3:58 pm
    Permalink

    Koji je Benedikt na ovaj način uspoređivao franjevce i Neokatekumene?

  • December 3, 2009 at 6:48 pm
    Permalink

    Falsi Benedikt ili ti ga admin.

  • December 8, 2009 at 12:10 pm
    Permalink

    Stvar je u tome da će iz neokatekumenskog puta nastati red isto kao što je nastao i iz Franjina pokreta. Samo je pitanje vremena. Ne bi nam trebala smetati obilježja NP-a jer ničim ne odudaraju od katolicizma. A biti Katolički znači prihvaćati raznolikosti kojima upravlja isti Duh, Duh Isusov.

  • December 21, 2009 at 5:53 pm
    Permalink

    “benedikt” nije niti “papa benedikt” niti administrator , ima puno više ljudi koji razmišljaju slično kao administrator nego što gospoda neokatekumeni misle…. molio bi gosn administratora da stavi post onog gospodina na čiji sam ja post reagirao ovim postom..

  • December 21, 2009 at 5:56 pm
    Permalink

    čisto da bude jasnije na koje 3 točke sam ja reagirao sa svoje 3 točke

  • December 21, 2009 at 10:19 pm
    Permalink

    Ivanov komentar na postu ‘Sjemenište u Albaniji’

    #

    Ma stvarno vrlo duboko i novo razmisljanje glede Puta. Ima samo jednu manu:ovo sto je ovdje izneseno nije sluzbeni stav Crkve. Primjedbe koje su naveli o sjemenistima mogu se primijeniti na sve redovnicke bogoslovije koje postoje u svijetu:

    1. u franjevacu formaciju ulaze samo oni koji su iz franjevacke duhovnosti
    2. formatori su franjevci
    3. estetika i arhitektonski stil je franjevacki

    Isto to mozemo kaazati i iz isusovce, salezijance, monfortance….. Nacin formacije u sjemenistima RM, koja btw nisu neokatekumenska nego biskupijska; barem je tako sluzbeno navedeno u dekretima osnivanja koje potpisuju mjesni biskupi, nije neka novina. Malo proucite povijest formiranja svecenika i redovnika i vidjeti cete da je to vec pokusana praksa Crkve. Osim toga i u post sinodalno pobudnici Pasores dabo vobis, sinodalni oci govore o tome da mladice koji dobiju zvanja u raznim stvarnostima u Crkvi nije mudro odvajati od mjesta u kojem su dobili poziv. Potaknuti tom pobudnicom inicijatori NKP i Ivan Pavao II odlucili su otvoriti sjemenista RM.
    U ovom je tekstu naglaseno nepoznavanje prakse Crkve i crkvenih dokumenata a puno predrasuda, na zalost
    Posted by: ivan on October 11th, 2009 at 1:40 pm e

Comments are closed.