Početak akademske godine u Puli

 

Početak akademske godine u sjemeništu Redemptoris Mater u Puli

 

 

U sjemeništu ove akademske godine boravi 36 bogoslova dok se četvorica kandidata pripremaju se za skoro đakonsko ređenje

 

Pula, (IKA) – Na osamnaestu godišnjicu utemeljenja u utorak 5. listopada Biskupijsko misijsko sjemenište Redemptoris Mater započelo je s novom akademskom godinom.

Na početku programa vlč. Piergiorgio De Angelis, rektor sjemeništa, održao je uvodnu riječ zahvalivši Gospodinu za godine njegove vjernosti. http://www.ika.hr/photo/normal/12594.jpgTom prilikom pozdravio je i trojicu nazočnih biskupa kao i šestoricu novih bogoslova, katehiste odgovorne za Neokatekumenski put u Hrvatskoj, profesore, suradnike i goste sjemeništa. Program je nastavljen podjelom diploma ovogodišnjim diplomantima. Uvodno predavanje pod naslovom Filozofija kulture Nikolaja Berdjajeva održao je riječki nadbiskup dr. Ivan Devčić, a svečanu euharistiju u kapeli sjemeništa predvodio je porečki i pulski biskup Ivan Milovan zajedno s nadbiskupom Devčićem i biskupom u miru Antunom Bogetićem te oko tridesetak svećenika.

Ove godine sjemenište je primilo šestoricu novih bogoslova, po jednog iz Hrvatske, Slovenije, Poljske, Italije, Bolivije i Sjedinjenih Američkih Država. U sjemeništu ove akademske godine boravi 36 bogoslova dok se četvorica kandidata pripremaju se za skoro đakonsko ređenje.

Sjemenište Redemptoris Mater utemeljio je ondašnji biskup ordinarij Antun Bogetić i započelo je svoje djelovanje ratne 1991. godine u listopadu, kada je primilo prvu sedmoricu bogoslova. To je sjemenište do sada Crkvi podarilo 46 prezbitera koji djeluju u biskupijama u Hrvatskoj, kao i u mnogim dijelovima svijeta.

  

admin

Svaki čovjek ima pravo na svoje mišljenje usmjereno prema istini, a kad spozna Istinu dužan je promijeniti svoje mišljenje ukoliko nije u skladu s Istinom. To je prava demokracija.

14 thoughts on “Početak akademske godine u Puli

  • October 14, 2009 at 8:38 pm
    Permalink

    Vrlo znakovito da na ovaj clanak nitko nema komentara.

  • October 19, 2009 at 9:00 pm
    Permalink

    Nigdje na internetskim stranicama nije prezentiran rad te Visoke (ili Više – pečat nečitak) teološke škole, program, prijemni ispiti, profesori, katedre… Za mene su to INSTANT SVEĆENICI. Imam pitanje: Pronađen dopis kojim BMS “RM” moli Grad Pulu da sponzorira odlazak mladih na Svjetski dan mladih u Sydney 2008.g. Između ostalo, u zamolbi piše: “… plodovi ovakvih susreta su snažni i veliki: neki mladići se odlučuju postati svećenici, neke djevojke časne sestre, dok drugi dobivaju želju da ozbiljno i odgovorno uđu u kršćanski brak. Ohrabreni ovim plodovima ponizno Vas molimo za novčanu pomoć…” U potpisu stoji: U ime Organizacije (VELIKO SLOVO “O”) vlč. Michele Capasso. Da li je to sjemenište ili Organizacija ili nešto treće?

  • October 20, 2009 at 9:36 am
    Permalink

    @cila

    A ti si Cila KAO doktor znanosti ili Teologije ILI RADIS u nekoj visokoskolskoj ustanove pa da mozes komentiati ustrojstvo bilo koje Visoke ustanove u Republici Hrvatskoj,iako kao sto to i sam kazes nisi vidjela program i dekanatski zbor, i donositi zakljucak o ustanovi koja je do sada dala magistre i doktore nauka i priznata je u svim Visokim ustanovama u Hr i svijetu. Ako je to instant studij dobar je bome.
    ODGOVOR NA PITANJE:
    U ime “Organizacije odlaska mladih na WYD” ne Sjemenista kao ORGANIZACIJE.
    Opet ne citate kako treba tekstove i tumacite ih proizvoljno.

  • October 20, 2009 at 4:16 pm
    Permalink

    Bogu hvala da je netko odgovorio. Još me samo interesiraju imena tih prof., dr., programa, predmeta, uvjeta upisa. Možda sam kandidat, imam dovoljno godina. Hvala na odgovoru.

  • October 21, 2009 at 8:09 am
    Permalink

    O sjemenistu RM mozes sve sto te zanima procitati na sluzbenim stranicama biskupije Porecko-Pulske.

  • October 21, 2009 at 5:49 pm
    Permalink

    @maja
    Ne nađoh, nažalost, odgovor na moje pitanje. Možda bi netko od odgovornih iz Sjemeništa odgovorio.

  • October 22, 2009 at 12:23 pm
    Permalink

    Moram naglasiti da je za pohvaliti disciplina kod neokat.svećenika. Npr. što se tiče odjeće – nikada nisu u civilu, uvijek se vidi da je to svećenik. To je, navodno, rezultat desetogođišnjeg drila prije ulaska u sjemenište ili ređenja (svejedno).

  • October 22, 2009 at 2:27 pm
    Permalink

    @maja
    gledajući fotografiju uz ovaj članka, molim Maju da mi odgovori (naime prije nisam primjetila osim Kikove ikone i križa prema Kikovoj zamisli) da li je ONO prekriveno crnom tkaninom SVETOHRANIŠTE (po meni bi trebalo biti) i zašto je prekriveno crnom tkaninom?

  • October 26, 2009 at 10:50 am
    Permalink

    Cila draga
    Ono bitno za mene je da na ovoj slici vidim TROJICU KATOLICKIH BISKUPA, tj dva biskupa i jednog nadbislupa metopolitu koji predsjeda inauguralnu Euharistiju u Sjemenistu.
    Da li je tu Kikova ili Botticelijela Gospa, da li je kriz prema Kikovoj ili prema Mestrovicevoj ideji, da li je platno koje pokriva svetohraniste crveno ili TAMNOPLAVO, jer iz ove perspektive to ne mozes zakljuciti to nije bitno.

  • October 26, 2009 at 9:06 pm
    Permalink

    @ivan
    taj vas nadbiskup, dakle, općenito uvodi u euharistiju (da li je svaki sakrament poseban predmet ili..). Svi katolički teološki fakulteti (čak i adventistički i evanđeoski fakultet) imaju crno na bijelo ono što bi trebalo biti javno objavljeno – programe, uvjete upisa, katedre, nastavnike… Na KBF lijepo piše: sakramentologija, prof. taj i taj, koristi se literatura ta i ta itd. Interesantno, sve od Kikotića, a boje, godinama usprkos, još razlikujem – PO VAMA NIŠTA NIJE BITNO, ali je možda bitno nama, nedovoljno dobrim vjernicima oliti crkvenim miševima kako nas zove mons. Mustać

  • October 27, 2009 at 9:58 am
    Permalink

    @cila

    Neosi mogu biti kakvi god hoces ali su bar KATOLICI. Nakon ovog komentaru o kako ti kazes “tom nadbiskupu” ti to nisi sigurno i stvarno bi pametno bilo da upises adventisticki fakultet.

  • October 27, 2009 at 4:29 pm
    Permalink

    @maja
    Prvi put čujem od jednog neokatekumena da je katolik, obično kažu kršćani. TE biskupe i nadbiskupe koji podržavaju neokatekumene baš ne cijenim previše. Lijepo ime Maja, Maja, Bog je živio… Pozdrav

  • December 2, 2009 at 9:16 am
    Permalink

    Da, nisu u civilu,istina, a zašto onda ismijavaju reverende?

  • December 7, 2009 at 7:58 am
    Permalink

    Da, nisu u civilu,istina, a zašto onda ismijavaju reverende?
    Posted by: franjo
    Vjerovatno imaš pravo (nisam do sada “išla za tim”). Zaisa ih nikada ne nose

Comments are closed.