U Korizmenoj poruci najavio zatvaranje Sjemeništa

ƒgƒbƒvƒy[ƒW‚ÖHome

 Biskup Takamatsua najavio zatvaranje neokatekumenskog sjemeništa

 Catholic Weekly, 15. 3. 2009.

 

 Mons. Osamu Mizobe, biskup Takamatsua, u svojoj korizmenoj poruci od 7. ožujka službeno je najavio zatvaranje međunarodnog misijskog sjemeništa Redemptoris Mater kojeg je vodio Neokatekumenski put, a o kojem su se vodile mnoge rasprave. On je pozvao vjernike svoje biskupije na suradnju u izvršenju ove odluke. Službena najava bila je posljednji korak u dugoj kontroverzi.

U listopadu 2007., nakon što je biskupijski zbor savjetnika objavio svoju namjeru da zatvori školu u Takamatsuu, Vatikan je proveo daljnje ispitivanje. Nakon kompliciranih pregovora, u lipnju prošle godine vatikanski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone u svom pismu najavio je odluku Rima.

Prema Kardinalovoj poruci, Sjemenište će biti zatvoreno kao dijecezanski institut i premješteno u Rim. Na kraju, Kongregacija za evangelizaciju naroda poslat će svoga delegata kako bi razgovarao sa svećenicima Neokatekumenskog puta koji će biti pogođeni ovom odlukom.

Nakon toga, Takamatsu biskupija poduzela je potrebne pravne korake u zatvaranju škole, slijedeći smjernice japanskog Ministarstva obrazovanja, kulture, športa, znanosti i tehnologije. Kao posljednji korak u ovoj proceduri, Biskupija je sastavila službeno javno izvješće o poduzetim radnjama sredinom siječnja. Odlučila je da se zemlja i zgrade koje je koristilo Sjemenište neće korisiti za teološku naobrazbu. Međutim, Biskupija će zadržati vlasništvo nad tom imovinom.

Sjemeništarci i osoblje koje nije direktno povezano sa biskupijom Takamatsu transferirano je u Rim u jesen prošle godine.

S obzirom na daljnje neslaganje Neokatekumenskog puta s tom odlukom, biskup Mizobe je rekao, „pravda nije nešto što se mijenja ovisno o situaciji ili vremenu. Kad nastanu unutarnje podjele i kad se izgubi kontrola, ne postoji drugi način nego prepuštanje sudu i prosudbi biskupa“.

Kao posljedicu ove kontroverze, Biskup je jasno izrazio svoju želju da se i svećenici i župljani podvrgnu radikalnoj promjeni mišljenja. Naglašavajući snažnu povezanost između biskupa i njegovih svećenika, biskup Mizobe je pozvao na obnovu sklada, jednodušnosti.

„Narod ove biskupije treba se skupiti i raditi zajedno sa stavom brige za župe, distrikte i biskupiju,“ kaže on.

Biskup se također osvrnuo na razdoblje „jaslica“ u kojima su europski i američki misionari otvarali crkve i imali utjecaj u područjima koja su bila nova za kršćanstvo. On je najavio „nadrastanje“ biskupije Takamatsu iz takvih „jaslica“.

„Sad kad više nemamo Sjemenište, ono što najviše želim da ljudi shvate jest da je to OK imati male župe u maloj dijecezi. To je nešto što možemo napraviti svojim vlastitim rukama. Pod ‘mi’ mislim na sve vjernike koji žive u dijecezi, na svakoga pojedinačno“, kaže on.

Biskup Mizobe se direktno obratio mladima i svećenicima biskupije, tražeći od njih da prihvate odluku kao što ju je potvrdio Vatikan.

Pismo sadrži i jasno upozorenje vodstvu Neokatekumenskog puta. Biskup Mizobe zahtijeva od njih da stavljaju potrebe Biskupije ispred svoje vlastite agende, da slijede volju mjesnog biskupa, te im je posebno zabranio da nastave svoj običaj slavljenja svoga vlastitog Svetog tjedna odijeljeno od drugih u mjesnoj Crkvi.

Nakon polugodišnjeg čekanja, Kongregacija za evangelizaciju naroda izabrala je Francisca de Javiera Sotila Vaiosa Espiriceta kao svog delegata. Njegov put u Japan bio je najavljen za 10-25. ožujka, s posjetima područjima u kojima djeluju svećenici povezani s Neokatekumenskim putem.

 

Link

 

Uvid u cijelu problematiku Sjemeništa u Japanu

 

admin

Svaki čovjek ima pravo na svoje mišljenje usmjereno prema istini, a kad spozna Istinu dužan je promijeniti svoje mišljenje ukoliko nije u skladu s Istinom. To je prava demokracija.

One thought on “U Korizmenoj poruci najavio zatvaranje Sjemeništa

  • June 9, 2009 at 8:31 am
    Permalink

    Ali sjemeništa ima preko 70 u svijetu i svi jos uvijek nisu zatvoreni osim ovoga. Postotak biskupa koji jos uvijek smatraju da je njihovim biskupijama potrebno I sjemenište Redemptoris mater je jako velik.Mislim da i to treba reci u ovom clanku za pravovaljano obavještavanje javnosti.

Comments are closed.