Što znači da je “brat u krizi” na Neokatekumenskom putu?

Hvaljen Isus i Marija

“Heb 13,8 Isus Krist jučer i danas isti je – i uvijeke. 9Ne dajte se zanijeti različitim tuđim naucima!”

“Mt 24,24 Ustat će, doista, lažni kristi i lažni proroci i iznijeti znamenja velika i čudesa da, bude li moguće, zavedu i izabrane.”

O frazi NP crkve “u krizi” (iz replike 3)

Kad sljedbenik NP crkve ne dolazi neko vrijeme u NP crkvu, kao razlog/opravdanje zna reći: “u krizi sam”, a ako se vrati: “bio sam u krizi”. Fraza “u krizi” je, uz bolest, općeprihvaćeni razlog nedolasku. Vjerojatno su tu frazu smislili neki sljedbenici NP crkve kao odgovor na nauk/vjeru/fraze NP crkve da nisu dolazili zato jer ih je “đavao prevario” i/ili “ne žele slijediti boga” i/ili “ne žele se obratiti” i/ili “žele biti kao pogani” i ostale slične fraze.

Tri su razloga upotrebe fraze “bio/bila sam u krizi” umjesto npr. “đavao me prevario”. Prvi je, kako rekoh, da je to (donekle) opravdani razlog nedolasku u NP crkvu. Drugo, lakše je reći “u krizi sam” nego npr. “želim biti kao poganin”. Treći je razlog taj, da se u svakoj osobi mnogo toga buni na nauk/vjeru/fraze NP crkve da nisi došao/došla na neku aktivnost NP crkve zato jer te “đavao prevario” i/ili “ne želiš slijediti boga” i/ili “ne želiš se obratiti” i/ili “želiš biti kao poganin” i slično.

Često se može čuti i fraza: “svatko ima pravo na krizu”. Drugi (kad se malo bolje gleda jedini) opravdani razlog nedolasku u NP crkvu je bolest. Ovaj razlog “u krizi” im se nekako “prošvercao”. U zadnje vrijeme se u NP crkvi čuje fraza: “pa baš onda kad si u krizi, tad dođi, tad ti je bog najpotrebniji”. Vezana za tu frazu je i fraza: “živ ili mrtav, ali moraš dolaziti u zajednicu (NP).”

Kako sam i naveo, (jedini) opravdani razlog nedolasku u NP crkvu je bolest. No, što bi bila bolest u NP crkvi? Jeli bolest u potpunosti opravdani razlog nedolasku u NP? Navesti ću dva primjera, pa neka svatko donese svoje mišljenje.

Na početku svakog navještaja, konvencije, i još u nekim slučajevima, u NP crkvi se vrši “prozivka”. To znači, da se odgovorni svake zajednice NP crkve mora ustati i reći koliko je “braće” iz zajednice prisutno, koliko odsutno. Za odsutne, mora navesti razlog zašto nisu došli. I, na jednom navještaju, reče odgovorni da jedna “sestra” nije došla zato jer ima svaki tren roditi. Na to je dobio odgovor da je ta “sestra” trebala doći zato jer trudnoća nije bolest.

Inače, tim prozivkama (na navještajima, konvencijama) su prisutni svi iz svih zajednica NP-a u nekom mjestu (a u nekim slučajevima, samo jedna zajednica NP crkve, npr. na prijelazima ali i tu može biti više zajednica). Drugim riječima, prozivke se vrše pred svima, i služe za utjerivanje “straha u kosti” onima koji su došli i kao opomena (i javno blaćenje i sramoćenje) onima koji nisu došli. Jednom je odgovorni rekao da jedan “brat” nije došao jer radi (liječnik u bolnici). Na to je dobio odgovor kako taj “brat” nije došao zato jer mu je bog novac. Bog ga je pozvao da dođe na konvenciju a on to nije uradio. Drugim riječima, posao nije opravdani razlog nedolasku u NP crkvu, nego moraš sve učiniti da možeš doći (da udovoljiš tom neokatekumenskom bogu koji te zove u NP, i čija je volja samo NP, i koji je isključio sve ostalo). Kako? Ili moraš naći zamjenu, ili uzeti godišnji, ili uzeti slobodan dan, ili pitati na poslu da te puste, ili uzeti/izmisliti bolovanje, ili dati otkaz i tražiti neki drugi posao koji te ne sprečava da dolaziš u NP crkvu. Neki su uspijevali dolaziti u NP crkvu, a da nisu učinili ništa od nabrojanog. Kako? Jednostavno bi otišli/pobjegli s posla a da se pritom nisu nikom javili. Riskirali su, jer strah od nedolaska u NP crkvu (pod prijetnjom “pakla ognjenog”) s jedne strane, a s druge strane strah od gubitka “milosti” koje neće dobiti ako ne dođu u NP crkvu, bili su jači od straha od eventualnog gubitka posla, otkaza (da su ih “uhvatili”).

Događalo se i da lokalni Biskup bude prisutan takvim događajima, kad svi dođu. Pitam se, što li je Biskup mislio, zašto su svi došli? Odnosno, ako se i pitao u vezi toga, što su mu servirali u NP-u kao odgovor? Neokatekumeni su jedini koji su održali vjeru?

Napomena. Na pitanje koliko vas je došlo, a koliko ne (koliko vas ima u zajednici a koliko vas je došlo) odgovara se s npr.: “ima nas 15 i došli su svi” ili “ima nas 15 koji redovito dolazimo i došli smo svi”. O čemu se radi? Radi se o tome, da u neku zajednicu NP crkve uđe npr. 43 osobe, prvi prijelaz obavi njih 18, drugi prijelaz njih 10, i tako dalje. Znači, do drugog prijelaza, 33 osobe napusti NP crkvu (u NP crkvi, za te koji su napustili NP crkvu, uz ostale fraze, popularna je i fraza kako su to “otpadnici od vjere”). Tako, da na pitanje koliko vas ima, a koliko vas je/nije došlo, ne odgovara se s: na početku nas je bilo 43 a u međuvremenu nas je napustilo 33 (otpalo od vjere)  tako da nas je sad 10, nego se odgovara s: ima nas 10 (koji redovito dolazimo) i svih 10 nas je došlo.

Drugi primjer, na pitanje, jeli bolest jedini opravdani razlog da ne dođeš u NP crkvu. Pitaju katehisti jednog sljedbenika NP crkve zašto nije išao na godišnju konvenciju. Reče im on da nije mogao doći radi bolesti, da je završio u bolnici na operaciji. Što mislite, što su mu katehisti na to odgovorili? Možete li pogoditi? Možete li pogoditi što kaže vjera/nauk NP crkve? Probajte, a tad pročitajte dalje što su katehisti odgovorili.

Katehisti su odgovorili: “Vidiš kako je (što je) đavao sve učinio da ti ne dođeš.”

Još jedno svjedočanstvo. Jedna sljedbenica NP crkve je dolazila na službe riječi u NP crkvu, ali na “neokatekumenske euharistijske nedjeljne mise subotom navečer” nije dolazila ili bi ponekad došla. Ta osoba je redovito išla nedjeljom na Misu, ne samo nedjeljom, nego je išla na Misu i svaki dan. Bila je subota navečer, vraća se ona s Mise i sretne jednog sljedbenika NP-a, koji tek ide na Misu u NP crkvu. Pita je on: di ćeš? Ona mu odgovori: bila sam na Misi i sad idem doma. On joj odgovori: aaa, da, u krizi si. Znači, po nauku/vjeri NP crkve, da je ta osoba dolazila subotom na Misu u NP crkvu, ne bi bila “u krizi”. A kako ista ne dolazi u NP crkvu na Misu subotom, nego ide nedjeljom na Misu u župu, i svaki dan ide na Misu u RKC, ona je “u krizi”.

A što im to znači “u krizi”, da je netko “u krizi”? Ne znam, a ne znaju ni oni. Isto kao kad papagaj ponavlja neke ljudske riječi koje nauči, zar mislite da papagaj “zna”? Uglavnom, namjera je na bilo koji način ocrniti one koji ne dolaze u NP crkvu i navesti iste da se samoocrnjavaju. Odnosno, zar postoji itko normalan, zdrav, tko bi odbio “milosti” koje dobiva u NP crkvi? I te “milosti” ne može nigdje drugdje dobiti (može samo u NP crkvi).

admin

Svaki čovjek ima pravo na svoje mišljenje usmjereno prema istini, a kad spozna Istinu dužan je promijeniti svoje mišljenje ukoliko nije u skladu s Istinom. To je prava demokracija.

57 thoughts on “Što znači da je “brat u krizi” na Neokatekumenskom putu?

  • February 12, 2013 at 7:29 am
    Permalink

    Predlazem svima dobre volje da sada svi zajedno molimo za izbor novoga Pape i za sadasnjeg Papu da ga Gospodin nagradi za sve ono sto je ucinio za Crkvu katolicku i svijet.
    To je sada najvaznije i najpotrebnije Crkvi.

  • February 12, 2013 at 8:53 am
    Permalink

    Hvala Vam što ste ovo napisali,mi smo se naslušali ovih opasnih manipulacija do te mjere da je naše pouzdanje bilo na samom dnu,počeli smo izbjegavati i crkvu,u razgovoru sa župnikom u župi dobili smo puno ohrabrenja i počeli dolaziti na svete nedjeljne mise,sada je sve drugačije,nema više onog straha,ne slušamo više one svakodnevne osude:nisi dobar,nisi,u tebi nema nikakvog dobra,đavo te prevario,da,đavo će sve učiniti da ne dođeš na konvivenciju,”svetu subotnju euharistiju”,itd.. i da oni koji odu su “otpadnici”,ne može svatko biti kršćanin,nešto u tom stilu,a komentari znaju biti i brutalniji.

  • February 12, 2013 at 9:06 am
    Permalink

    Još nešto zaboravismo reći, lagali smo poslodavce masu puta zbog tih njihovih konvivencija,a pjedini članovi obitelji koji su od početka bili protiv tog pokreta nisu znali za desetine koje smo redovito svaki mjesec davali.

  • February 12, 2013 at 3:01 pm
    Permalink

    Podrzavam ono sto je VERITAS napisao. Molimo za izbor nogo Pape u tisini i zajednistvu

  • February 12, 2013 at 3:02 pm
    Permalink

    *novog

  • February 12, 2013 at 5:10 pm
    Permalink

    Hvala voljenom papi Benediktu na svemu što je učinio za Crkvu,pročitala sam što je napisao na twitteru u nedjelju 10.8.2013.i to me jako ganulo,hvala za ljubav,nadu,poniznost,blagost kojom si uvijek zračio,bit ćeš u mojim molitvama dragi papa Ratzinger.

    “svi smo grešnici,ali ne smijemo prestati vjerovati u neizmjernu Božju milost koja nas uvijek preobražava” Benedikt XVI

    Koja umilnost i nada!

  • February 12, 2013 at 5:11 pm
    Permalink

    Pardon,to je napisao u nedjelju 10.2.2013.

  • February 13, 2013 at 1:03 pm
    Permalink

    Tvoja pastirska ljubav i briga za svakog covjeka ostat ce trajno u nasim srcima. Molimo za tebe dragi Papa i za tvoga nasljednika. Volimo te

  • February 13, 2013 at 3:59 pm
    Permalink

    Kriza u neokatukemena nije širok pojam nego je usko vezana samo uz NKP. Članovi su zarobljeni u toj sekti i iako se ne osjećaju dobro tu gdje jesu boje se krize ako napuste put. Točnije, boje se članova, katehista i svega što znaju o njima. To je osnovna veza NKP kao sekte(javna ispovijed kojom drže članove u šaci). Na taj način djeluju sve sekte koje postoje.

    Još nešto. Nisam bila na NKP jer mi se nije sviđalo to što se tu radi. Ali i zbog toga jer radim takav posao da ne znam smjene unaprijed. Članovi su mi savjetovali da promjenim posao. Članovi su mi savjetovali da dam otkaz i da će se Bog pobrinuti da dobijem bolji posao(radim u medicinskoj ustanovi).

    Nedavmo mi se dogodila velika radost i sreća. Nešto bitno u mome životu. Sretnem člana NKP kojeg sam nekada dobro poznavala i bila u vezi s njim. On mi je čestitao i rekao; da znaš koliko sam se molio da ti se to dogodi. Ne znam je li se ovako može dobro shvatiti ali evo: doslovno sam se osjećala da mu moram zahvaliti jer je to njegova zasluga što sam ja sretna. Ne pretjerujem kad ovo kažem.

  • February 14, 2013 at 6:01 am
    Permalink

    Hvaljen Isus i Marija

    “Heb 13,8 Isus Krist jučer i danas isti je – i uvijeke. 9Ne dajte se zanijeti različitim tuđim naucima!”

    “Mt 24,24 Ustat će, doista, lažni kristi i lažni proroci i iznijeti znamenja velika i čudesa da, bude li moguće, zavedu i izabrane.”

    Razglabanje o replici 1 i sličnim replikama

    1. Ovo nisu web stranice o molitvi za Papu. Ako tko želi, može napraviti takve web stranice, uključujući i sljedbenike NP crkve. No, njima ti nije cilj. Njihovi su ciljevi: navještati NP umjesto navještati Boga, stvarati NP crkvu umjesto RKC, dovoditi ljude u NP crkvu umjesto dovoditi ih k Bogu.

    2. Svaki dan se (uključujući i nedjelju) u RKC prikaže na tisuće sv. Misa i na svakoj se sv. Misi moli i za Papu. Većina sljedbenika NP-a ne ide na sv. Mise u RKC, pa možda to ne znaju, a ona manjina koji ide možda to ne primjećuje.

    3. Ako sljedbenici NP-a, do izbora novog Pape, ne bi išli u NP crkvu (za to vrijeme išli u RKC), onda ne bih i ja, do izbora novog Pape, slao članke na paxtibi. Možda bi i paxtibi pristao da prestane s radom. Zašto? Zato jer niti meni, niti paxtibijevcima, niti ikojem vjerniku RKC, ukidanje paxtibija ne bi predstavljao neki problem. Odnosno, ako paxtibija ne bi bilo neko vrijeme, to ne znači da za to vrijeme ne bi bilo Boga. Problem je kod sljedbenika NP crkve, jer bi im ukidanje NP crkve, značilo ukidanje Boga. To prizna i dosta sljedbenika NP-a, citiram: “kad bi meni netko rekao da više nema NP-a, ja ne znam gdje bi, ne znam kud bi, ne znam što bi, bio bi potpuno izgubljen.” Mnogi bi sljedbenici NP-a, slikovito rečeno, lutali izgubljeni ulicama, otupjelih pogleda, kao zombiji. Ako bi se ukinuo paxtibi, ima li tko da bi se tako ponašao? Neka se javi.

    4. Nije molitva za Papu jedina molitva. Može se moliti i za stotine onih koji su u NP-u izvršili samoubojstvo. Moliti za tisuće onih kojima su u NP-u uništili život. Moliti za one kojima su sljedbenici NP-a spriječili brak jer jedna strana nije htjela ući u NP. Moliti za one sljedbenike NP-a koji nisu htjeli brak s sadašnjim mužem/ženom ali su ih u NP-u prisilili riječima: “udaj se/oženi s njom/njim jer je glavno da ti je muž/žena u NP-u, božja je volja taj brak”. Moliti za tisuće brakova/obitelji u koje su sljedbenici NP-a unijeli podjele/svađe/neslaganje/nemir jer partner/član(ovi) obitelji nisu htjeli ući u NP. Moliti za tisuće obezglavljenih/izmanipuliranih pojedinaca i cijelih obitelji koji su u NP crkvi. Moliti za one nad kojima su se u NP-u zazivala (i činila) razna zla, a to su: oni koji misle napustiti NP, oni koji su napustili NP, oni koji jesu u NP-u ali ne “čine put” i ne “slušaju katehiste”, i oni koji ne žele ući u NP crkvu.

    5. Zaključak. Sljedbenici NP-a opet pokušavaju skrenuti pozornost s njih, kad im ta pozornost nije po volji (trebalo bi paxtibi zamijeniti molitvom za Papu). Inače, s druge strane, maskirani u ovčje odijelo, skreću pozornost na sebe u svim ostalim situacijama. I kao ričući lavovi, obilaze tražeći koga će dovesti u NP crkvu.

  • February 14, 2013 at 10:24 am
    Permalink

    Volimo te Sveti Oce i molimo ze tebe i tvog nasljednika.

  • February 14, 2013 at 12:39 pm
    Permalink

    bolje da nisi bila u NP iz iskustva ti kažem,pročitaj gore navedenu poruku Pape Benedikta,nema u njoj demoniziranja i prijetnji ognjem paklenim,jer to je nauk Katoličke Crkve koji nikog ne demonizira,poslušaj patera Ivančića,Zvjezdana Linića i ozdravit ćeš,pusti NP jer tu svi komentari prestaju. Sretno Ana i Božji blagoslov!

  • February 15, 2013 at 7:27 am
    Permalink

    Draga Iva ne znam koliko dugo si bila u zajednici i ne znam kakvo je tvoje iskustvo? Ne muči me više sve što mi se dogodilo i lakše se nosim sa svime odkad znam za druge ljude i iskustva. Još se nadam da će ovo moje možda pomoći da ljudi realno pogledaju sve što se radi i da ću pomoći nekome. Eto to je razlog da još uvijek pišem. Dok nisam napisala svoju istinu moja duša je bila umorna, nisam išla na misu i otuđila sam se od Boga i Crkve. Sada je, hvala Bogu, sve u redu, eto samo se osjećam dužna da kažem sve što znam.

  • February 16, 2013 at 12:58 am
    Permalink

    Hvaljen Isus i Marija

    “Heb 13,8 Isus Krist jučer i danas isti je – i uvijeke. 9Ne dajte se zanijeti različitim tuđim naucima!”

    “Mt 24,24 Ustat će, doista, lažni kristi i lažni proroci i iznijeti znamenja velika i čudesa da, bude li moguće, zavedu i izabrane.”

    O replici 14, potpisanoj s zvonimir, potpisanom s zvonimir.

    Gdje si na paxtibiju pročitao da je netko zabranio nekom da moli za Papu?
    Gdje u katekizmu KC piše, citiram te: “molitva je ulazak u jedinstvo i zajedništvo sa cijelom Katoličkom Crkvom.”?

    Ne znam jesi li sljedbenik NP-a, ali ponašaš se kao sljedbenik NP-a: drugima glumiš boga. Misliš li da se tebi ne može zabraniti da ostavljaš poruke o molitvi za Papu na paxtibiju? Zar stvarno misliš, da možeš narediti onima koji uređuju paxtibi, da moraju objaviti tvoje poruke? Misliš li, također, i da se ne može zabraniti NP u nekoj župi ili Biskupiji? Želiš li upravljati životima drugih, i to po neokatekumenskom sistemu: ako tebe slušamo biti će nam dobro, ako tebe ne slušamo biti će nam loše?

    Ako si sljedbenik NP-a, zašto ne odeš u NP i kažeš im: Nitko nikom ne može zabranjivati da napusti NP. Nitko nikom ne može narediti da mora “slušati katehiste” i “činiti put”. Nitko nikom ne može zabraniti da se ne smije udavati/ženiti s osobom koja nije sljedbenik NP-a. Nitko nikom ne može zabraniti da ide npr. u benediktince nego da mora ići u neokatekumensko sjemenište. Nitko nikom ne može zabraniti da napusti NP i da nastavi ići u RKC. I to sve navedeno pod prijetnjom “ognja paklenog”, kao i gubitaka raznih “milosti”. A to su samo neke od zabrana u NP-u.

    Može li tko javno u NP-u izreći slijedeću molitvu: molim te bože za sve one brakove/obitelji/sredine u koje smo mi, sljedbenici NP-a, unijeli razdor/podjele/nejedinstvo, mržnju/nasilje/strah, netrpeljivost/nepovjerenje/neslogu, jer isti, milom ili silom, nisu htjeli ući u NP. S druge strane, ne mora se samo u NP-u moliti da bog spriječi/uništi sve sile zla koje se protive NP-u. Napiši takvu molitvu, pošalji je na paxtibi, i mislim da će biti objavljena. Možeš i dodati, sile zla na čelu s paxtibijem.

    Neokatekumeni se puno ne izbezume kad se o njima loše priča (više iz razloga jer ne razumiju “što je tu loše”). Nego, izbezume se se kad im netko kaže nešto tipa: preporučiti ću nekom da ne uđe u NP. A totalno se izbezume, kad izgovaraju slijedeću frazu u NP-u: “Možeš ti govoriti i protiv NP-a, ali ne smiješ nikome reći da napusti NP!” No, ta fraza nije tako česta u NP-u, jer do nje rijetko dolazi. To je granični slučaj, kad nisu “djelovale” ostale fraze (npr. “ako govoriš protiv NP-a, govoriš protiv boga”). Kako i zašto? Čak je i kod bivših sljedbenika NP-a ostao strah da govore “kritike” o NP-u. A sad, zamislite taj strah, pa još puta sto, koji postoji kod sljedbenika NP-a koji su još uvijek u NP crkvi, a koji bi u NP-u htjeli “govoriti protiv” NP-a. Kad bi svaki sadašnji i bivši sljedbenik NP-a mogao, bez straha i u potpunoj slobodi, iznijeti sve ono što mu se ne sviđa u NP-u, s čime se ne slaže u NP-u, milijuni stranica bi bile napisane.

    Ja sam NN, i ja sam neokatekumen. I autor replike 14, koji se možda i sam tako predstavlja, ide drugima govoriti o razjedinjavanju. Samo da počnem od načina predstavljanja. A za dalje: čitajte tisuće svjedočanstava bivših (i sadašnjih) sljedbenika NP-a, tisuće svjedočanstava onih koji su na neki način došli u kontakt s NP-om i sljedbenicima NP-a.

  • February 16, 2013 at 4:57 pm
    Permalink

    Neka Bog blagoslovi naseg dragog Papu i cuva ga i neka nam da Petra koji ce braniti jedinstvo nase.

    VOLIMO TE SVETI OCE JAKO SVI I OBECAJEMO DA CEMO SE TRUDITI OKO JEDINSTVA I MIRA MEDJU NAMA

  • February 18, 2013 at 5:37 pm
    Permalink

    Molimo za sve pape od Petra pa na ovamo,pa i buduće…
    Molimo i za Pehara.
    I za tvorca ove stranice da mu Bog mjeri mjerom kojom je mjerio…ako želi,može i stostruko.

    Amen

  • February 18, 2013 at 6:55 pm
    Permalink

    Potaknulo me ono sto je karlo rekao pa sam procitao spominjani Papin tekst. Istina je da je najveci problem nas katolika razjedinjenost i stancarenje i da radi toga nismo znak nikome. Tijekom Korizme bi mozda bilo dobo poraditi na tome i na ovoj stranici. Postiti d toga da govorimo lose jedni o drugima: paxovci o neosima, neosi o paxovcima………

  • February 18, 2013 at 10:21 pm
    Permalink

    Nemojte toliko preuveličavati stvari, nikome se ništa ne zabranjuje na Putu, postoje neke stvari koje treba ispravljati, prije svega ponašanje braće prema svima vani, ali to se događa samo na početku Puta novoobraćenicima (nazovima ih tako) i nekim pojedincima koji su umišljeni… Puno toga ovisi o Međunarodnoj ekipi, a oni su pod utjecajem Vatikana tako da će se stvari mijenjati kako Vatikan kaže, do tada Put je ovakav kakav je, tko želi slušati, nek sluša! Nije cilj Puta da svi budu neokatekumeni, kao što ni cilj Crkve nije da svi budu vjernici! Pozvani smo biti sol, kvasac i svjetlo… Da drugi mogu vidjeti to, i reći: Gledajte kako se ljube! Zato budimo u jedinstvu u ovom trenutku kada treba moliti i postiti, u vremenu Korizme…u vremenu molitve za papu. Ovo je stav svih neokatekumena.

  • February 19, 2013 at 9:14 pm
    Permalink

    Meni se neke stvari ne sviđaju kod njih.

    Cim se nesto skriva od javnosti meni se ne sviđa.

    Znam da smo jednom imali klanjanje a oni su cekali ispred.Nitko nam se od njih nije pridruzio na klanjanju.
    Od kada su dosli nisu pokazali bas neko postovanja,glasno pricali,stalno ulazili izlazili,lupali,ometali.
    Kao da to klanjanje nije vazno,zar ne bi bilo lijepo da su se pridruzila pa poslije pitali dali bi molili sa njima.
    Ali naravno to se nije desilo nisu ni na pozdrav odgovorili.
    Ponasali su se kao da su oni posebni neki.

    Nije mi jasno ako smo Rimokatolicka crkva cemu to neko zatvoreno moljenje.
    Mislim u nasu crkvu moze doci tko hoce vrata su uvjek otvorena.
    Zasto se kod njih ne moze?zar smo mi manje vrijedni…nije mi jasno…sta su oni kao na nekom vecem stupnju ili sta vec,ili skrivaju nesto.
    Dali smo mi i oni u opce jedno ako je to tako?

    Kada se u crkvi osnuje grupa za moljenje nikome ne brane da se moli sa njima zasto oni brane?

    I taj neki put,to me totalno podsjeca na Jehovine svjedoke.
    Zasto caste subotu ako je caste?a koliko sam shvatio caste je,zar nije nedjelja Gospodnji dan?

  • February 20, 2013 at 12:13 pm
    Permalink

    Svake godine pred Došašće, odnosno Korizmu imamo po gradu izlijepljene plakate koji pozivaju na Kateheze. U župi svjedoče ljudi iz zajednice i pozivaju na kateheze. Niti jednom riječju ili slovom nikada se nije spomenulo da se radi o neokatekumenima, a radi.Dugo sam mislila da se radi o župnim katehezama.
    U župi povremeno svjedoče ljudi iz drugih zajednica, Kursiljo, Marijina legija i župnik ih uredno predstavi.
    Zašto se u katehezama nikada ne kaže otvoreno da se radi o NP?

  • February 20, 2013 at 11:22 pm
    Permalink

    Kaže se na prvim katehezama naravno da se radi o Putu, govori se o povijesti i sl. Neokatekumeni ne časte subotu, imaju organizirana klanjanja, krunice za misio ad gentes to se ne može osporiti. Svi ste pozvani moliti s nama za misio ad gentes, svi su dobrodošli koji žele prisustvovati subotnjoj euharistiji, slobodno dođite.

    Ne nasjedajte na jeftine priče o neokatekumenima. Koga zanima neka dođe, posluša pa se onda uvjeri.

  • February 21, 2013 at 7:36 am
    Permalink

    to što vi maleni govorite je jedno,a praksa je drugo…to ne možete govoriti nekome ko je bio 10god i koji jako dobro poznaje pokret iznutra,ne možete dragi gospodine,sve ovo što pišu ljudi u iskustvima sve smo doživjeli….kako je moguće onda da i u italiji,španjolskoj,americi itd.kad se radi o vašem pokretu ljudi imaju ista ili slična iskustva,ista retorika demoniziranja,ekskluzive itd…

  • February 21, 2013 at 9:47 am
    Permalink

    Hvaljen Isus i Marija

    “Heb 13,8 Isus Krist jučer i danas isti je – i uvijeke. 9Ne dajte se zanijeti različitim tuđim naucima!”

    “Mt 24,24 Ustat će, doista, lažni kristi i lažni proroci i iznijeti znamenja velika i čudesa da, bude li moguće, zavedu i izabrane.”

    Odgovor na repliku 17, potpisanoj s Ultravox

    Nisi napisao na koje nakane ćeš se moliti za mene. Najvjerojatnije na neke od sljedećih uobičajenih neokatekumenskih nakana: Za moje obraćenje. Da me bog pozove u NP, pa da se tamo obratim. Da napokon shvatim da me bog ljubi. Da me bog uništi jer se ne ponašam kako sljedbenici NP-a žele i ne želim ući u NP.

    Ne hvala, molim tebe i ostale sljedbenike NP-a da se ne moliš/molite za mene. Ne samo radi tih nakana, nego prvenstveno radi toga jer se molite nekom svom neokatekumenskom bogu, nekoj slici boga koja nije Bog RKC, bog vam je NP.

    A što se tiče tvorca paxtibija, tu je ultravox jasan. Moliti će se “da mu Bog mjeri mjerom kojom je mjerio”. To je preuzeo iz Mt 7,2 “I mjerom kojom mjerite mjerit će vam se”. I nije mu to dosta, nego predlaže i stostruke mjere. No, ne shvaća da se na paxtibiju iznose “mjere” iz NP-a, “mjere” kojima se sljedbenici NP-a međusobno “mjere” i “mjere” kojima sljedbenici NP-a “mjere” druge. Drugim riječima, na paxtibiju se piše o NP-u, a ne o tvorcu paxtibija. Više o tim “mjerama”, pročitajte u tisućama svjedočanstava o NP-u. Ili ste i sami nešto saznali o tim “mjerama” iz osobnog dodira s NP-om i sljedbenicima NP-a.

    Ultravox ne shvaća (ukoliko je sljedbenik NP-a) da zapravo za sebe (i za ostale sljedbenike NP-a) traži da mu se “mjeri mjerama” o kojima možete pročitati u tim svjedočanstvima. Pa, pošto je zaprijetio tvorcu paxtibija mjerama i predložio mu da prihvati stostruke mjere, pitam ga želi li on zbilja da se njemu (Ultravoxu) mjeri, i još stostruko.

    Završiti će u paklu oni koji su napustili NP, tvrde sljedbenici NP-a (“tko napusti NP, napustio je boga”, a znamo svi gdje na kraju idu oni koji u svojoj slobodi odluče napustiti Boga). Ultravox, trebam li izreći gdje bi ti i ostali sljedbenici NP-a mogli završiti, bude li vam se mjerilo po toj “mjeri” kojom “mjerite” one koji su izašli iz NP-a, one koji su u NP-u ali ne “čine put” i ne “slušaju katehiste”, kao i one koji ne žele ući u NP? Jedina sreća u toj nesreći bi bila što ne postoji “stostruki” pakao.

  • February 21, 2013 at 9:48 am
    Permalink

    Hvaljen Isus i Marija

    “Heb 13,8 Isus Krist jučer i danas isti je – i uvijeke. 9Ne dajte se zanijeti različitim tuđim naucima!”

    “Mt 24,24 Ustat će, doista, lažni kristi i lažni proroci i iznijeti znamenja velika i čudesa da, bude li moguće, zavedu i izabrane.”

    Odgovor na repliku 18, 19 potpisanoj s maleni, potpisanom s maleni

    Pozivaš na post, citiram te “(o)d toga da govorimo lose jedni o drugima”. Zašto ne pozoveš sebe i sve sljedbenike NP-a da poste jedno vrijeme od NP-a i za to vrijeme idu u RKC? Pozivaš, citiram, “budimo u jedinstvu”. Odgovor ti je u prošloj rečenici: “i za to vrijeme idu u RKC”. Da, počni/počnite od toga.

    Napomena. Zatražiti od sljedbenika NP-a da idu samo u RKC, neće postići trenutni učinak. To je zato, jer osim “posta” od NP-a, postoji i “post” od neokatekumenizma (od vjere/nauka NP crkve), “post (oslobođenje)” od neokatekumenskog zloduha i “post” od neokatekumenskog boga (slike o Bogu u NP-u i boga NP-a).

    A, možeš/možete i “postiti” od onog nabrojanog u replici 10 pod točkom 4.

    Izjava da se u NP-u nikome ništa ne zabranjuje, zahtijeva poseban osvrt.

    A što se tiče tvoje izjave “Nije cilj Puta da svi budu neokatekumeni, kao što ni cilj Crkve nije da svi budu vjernici!”, pozivam te da objasniš što si htio reći tom izjavom.

    U izjavi, citiram: “ali to se događa samo na početku Puta novoobraćenicima (nazovima ih tako) i nekim pojedincima koji su umišljeni”, autor teksta potpisan s maleni, slijedi dio NP-a koji želi sve probleme u NP-u marginalizirati, minorizirati, smanjiti, svesti na tek možda par nebitnih i nevažnih problemčića. I još, za te “sitnice”, okriviti tek poneke pojedince. Tko dobro ne pozna NP, mogao bi i povjerovati u to. Radi se o sljedećem. Prvo, ako sljedbenici NP-a priznaju neki problem, to znači da su sakrili još stotine problema. Drugo, ako priznaju neki problem, znači da žele navesti na “krivi trag”, da žele odvući od pravih problema. Treće, žele svesti neki problem na razinu pojedinca, ali radi se o tome da je taj pojedinac: Većina u NP-u.
    I, u izjavama, citiram “samo na početku Puta” i “Nije cilj Puta”, nesvjesno otkriva da im je NP bog i piše njegovo ime skraćeno i početnim velikim slovom (Put).
    Autor replika 18,19, potpisane s maleni, kao i svi ostali sljedbenici NP-a, igra se boga, glumi boga drugima. No, za razliku od ostalih, sebi je dodijelio ulogu “boga nad svim ostalim bogovima” jer si je uzeo za pravo da govori u ime svih neokatekumena. Citiram, “ovo je stav svih neokatekumena”.

    Zaključak: pročitajte točku 5 u replici 10. A možete pročitati i zadnjih ne znam koliko postova na paxtibiju i replike na iste. Vidjeti će te da u tim replikama sljedbenici NP-a ne raspravljaju o onom što piše u tim postovima, nego odvlače pozornost s tih postova na neke druge teme.

  • February 21, 2013 at 9:56 am
    Permalink

    Hvaljen Isus i Marija

    “Heb 13,8 Isus Krist jučer i danas isti je – i uvijeke. 9Ne dajte se zanijeti različitim tuđim naucima!”

    “Mt 24,24 Ustat će, doista, lažni kristi i lažni proroci i iznijeti znamenja velika i čudesa da, bude li moguće, zavedu i izabrane.”

    Komentar replike 22

    Pitaš se, s pravom, “Zašto se u katehezama nikada ne kaže otvoreno da se radi o NP?”. Vjerojatno misliš na plakate kojima se reklamiraju. S jedne strane, da se to promijeni, treba proći možda 5, 10, 20, 50 godina. A, s druge strane, sljedbenici NP-a su već toliko daleko otišli da su počeli praviti vlastita neokatekumenska groblja, da se ne bi miješali s “neobraćenim poganima” (riječju “pogani” sljedbenici NP-a nazivaju sve one koji nisu sljedbenici NP-a). O tome u postu: Neokatekumensko groblje u Dominikanskoj Republici! http://www.paxtibi.net/?p=2133

    No, oni (NP i sljedbenici NP-a) su ti koji su otišli od Boga, i od RKC. A Bog ih poziva da Mu se vrate i da se vrate u crkvu (RKC). Lk 15,11-32

    Zašto otvoreno ne napišu da se radi o katehezama NP-a? Zato jer su maskirani u ovčje odijelo (u ovom konkretnom slučaju stavljaju masku župe i župnika). A nije im to jedina maska i nije im to jedina situacija u kojoj nose masku. Cijeli NP je jedna maska, a što se krije iza te maske, pročitaj u tisućama svjedočanstava o NP-u. Ukratko: navještaju NP pod maskom da navještaju Boga, stvaraju NP crkvu pod maskom da stvaraju RKC, dovode ljude u NP crkvu pod maskom da ih dovode Bogu. Pod maskom da žele duhovni rast pojedinca, žele rast i širenje NP-a. Pod maskom da im je bitan pojedinac, bitan im je NP i te pojedince koriste za stvaranje, održavanje i širenje NP-a. Dokle tako? I tu su maskirani, jer pod maskom da žele privući k sebi neke pojedince koji su se udaljili od Boga i/ili koji nisu još dovoljno vjerski formirani, žele dovesti u NP sve. Dovesti sve koji nisu u NP-u. Krajnji cilj? Stvaranje samo NP crkve, nestanak RKC, i ustoličenje lažnog boga.

  • February 21, 2013 at 10:54 am
    Permalink

    Bravo Pehar!

  • February 21, 2013 at 12:49 pm
    Permalink

    Ja sam otisla na kateheze ovaj tjedan potaknuta upravo plakatom za kateheze. Ja sam znala da se radi o NKP jer oni to nikada nisu skrivali i samo netko tko ima jako jako jako veliku prerasudu, a mozda i malo neceg drugoga moze nasipati nesto slicno gornjem postu.
    Kateheze su skroz ok, tamo je i zupnik, odrzavaju se u zupi. Ne znamda li cu pstati u zajednci ali to i nije bitno. Lijepo je kada se u zupi dogadja nesto novo, na nov nacin i sa novim jezikom koji je pristupacan svima. I ono sto me ugodno iznenadili nitko te ne pita odakle si, odakle to tvoje prezime, a da nisi……., tku su tvoji itd.

  • February 21, 2013 at 1:09 pm
    Permalink

    Bravo Pehar.
    Znam osobno neke ljude koji su krenuli na kateheze i priključili se NP a da uopće nisu znali u što se upuštaju, pogotovo ako se radi o manje obrazovanim ljudima (ne želim nikoga vrijeđati. Ljudi naivno misle, ako je najavljeno na oltaru da je sigurno. Ovdje zamjeram župnicima što ih ne najave kao i druge zajednice imenom. Bez zamjerke, da svak može donijeti odluku za sebe. To bi bilo pošteno.
    BTW. Da li je itko čuo da li među bivšim neosima ima svećenika?

  • February 21, 2013 at 1:59 pm
    Permalink

    Ja mislim da su mnogi ovdje previse citali pisce tipa Dan Brown. On je BTW bio opsjednut pripadnicima Opus Deia, ali je podlozak isti sam su protagonisti drugi.

  • February 21, 2013 at 3:16 pm
    Permalink

    Hvaljen Isus i Marija

    “Heb 13,8 Isus Krist jučer i danas isti je – i uvijeke. 9Ne dajte se zanijeti različitim tuđim naucima!”

    “Mt 24,24 Ustat će, doista, lažni kristi i lažni proroci i iznijeti znamenja velika i čudesa da, bude li moguće, zavedu i izabrane.”

    Odgovor na repliku 29 potpisanu s ivancica.markoni

    Komentirati ću tvoju izjavu, citiram, “I ono sto me ugodno iznenadili nitko te ne pita odakle si, odakle to tvoje prezime, a da nisi……., tku su tvoji itd.”

    Ti samo misliš da je to tako. Uz nove osobe, na kateheze dolaze i oni koji su već (stari) sljedbenici NP-a. I ti koji su već sljedbenici NP-a i katehisti su te već zapazili da dolaziš (da li više, da li manje, ovisno o broju ljudi). Već su se i jedni i drugi počeli interesirati o tebi, ne samo o tebi, nego i o ostalima koji dolaze. Već su počele međusobne priče o “novima”: tko je tko, zna li tko nešto o tebi. Ako te netko poslao na kateheze, taj već širi priče o tebi, ono što zna. Ako tko dozna nešto o tebi, bilo što, odmah će reći drugima. Katehisti i ostali već su počeli s pričama: koliko vas novih dolazi (kažu, bilo ih je 30, od toga 12 novih), već vas snimaju kad ste dolazili a kad niste. I te sve informacije se ne prenose samo među katehistima, i među onim sljedbenicima NP-a koji dolaze na kateheze, nego se te priče šire po svim zajednicama NP-a. Šire se i po onim zajednicama NP-a koji nisu iz te župe. I njih zanima što se događa. Oni već više znaju o tebi, nego što ti sama znaš o sebi.

    Tko, zna, možda vas 20 dolazi, a ti si jedina nova. Svi te snimaju, a prave se kao nezainteresirani za tebe. Bilo je i takvih slučajeva. Sljedbenici NP-a su držali kateheze, a dolazila im je samo jedna (nova) osoba. Na kraju su joj rekli da se javi u neku župu gdje dolazi više novih, pa da se tamo priključi zajednici koja će biti sastavljenja od istih.

    Osim toga, ne znam jesi li udana, jer među ostalim, njih i to zanima. Ako si udana, to ih zanima jer će sve udane/oženjene pozivati da dovedu svoje partnere na kateheze. Ako nisi, to najviše zanima one sljedbenike NP-a koji su već u NP-u i dolaze na kateheze. Radi tog razloga većina onih koji su već u NP-u dolaze na kateheze, jer do sad u NP-u nisu našli partnere, drugdje ne smiju tražiti partnere, a tvrde katehisti kako će im bog u NP-u poslati partnera. Pa su došli vidjeti da li im je bog napokon poslao partnera među ovim novima koji će tek ući u zajednicu (NP). A, znamo onu poslovicu, tko prije djevojci djevojka njegova, odnosno, tko prije momku momak njezin. Tako, ako si slobodna, već te njih nekoliko snima radi mogućeg braka s tobom (ne samo tebe). A one nove, slobodne momke, već nekoliko neokatekumenki snima radi mogećeg braka.

    A ima već i ovakvih komentara: mislim da je onaj tamo za svećenika, onaj će sigurno postati neokatekumenski svećenik (ako ne znaš, neokatekumenski svećenici su oni koji su sljedbenici NP-a i koji su bili u neokatekumenskom sjemeništu. Isto tako, ako ne znaš, u NP-u je zabranjeno i nije božja volja da netko na primjer ide u franjevce.)

    Kako ćeš prepoznati one “stare”, one koji su već u NP-u i dolaze s vama na kateheze. Kao, prvo, s njima nećeš tako lako doći u “kontakt”, jer će se držati po strani, i međusobno će se nešto došaptavati. Prepoznati ćeš ih i jer je će vas nove gledati s visoka. Kad na katehezama počnu prva pitanja vama novima, prepoznati ćeš ih jer se u pravilu njima ne postavljaju pitanja, i prepoznati ćeš ih što će imati podrugljivi smiješak na vaše odgovore. Posebno podrugljiv smiješak će imati kad netko na primjer odgovori za sebe da misli da je vjernik. Da ne moraju biti u tišini, oni bi se grohotom nasmijali, salve podrugljivog smijeha bi izazvali takvi ili slični odgovori. Kad se budu pravile grupe za odgovore na pitanja, sve stare će staviti u posebnu grupu (znaju oni tko je novi tko stari). To je obično zadnja grupa (grupa broj 5 od 5 grupa). I ne znam da li ćeš primjetiti da se u toj grupi svi poznaju, da se dosađuju, da ne odgovaraju na ta pitanja ili to rade preko volje. Zatim, prepoznati ćeš stare jer nisu redoviti (što su snimili, snimili su). I zatim ćeš ih prepoznati da ih većina neće doći kad na primjer budete imali agape, jer tamo nemaju što raditi.

    Mislim da si dosad shvatila ponešto. S jedne strane nije da ih ne zanima tko si ti. Već su oni počeli s pričama o tebi i ostalima. S druge strane, u pravu si da ih ne zanima ni tko si ti, ni odakle si, ni tko su tvoji. A to ćeš uvidjeti budeš li se uključila u NP i što duže budeš u NP-u. Njih stvarno ne zanima tko si ti, tko su tvoji, njih ne zanimaš ti kao osoba. Njih zanima da si sljedbenik NP-a, da “činiš put”, da “slušaš katehiste”, da ne ideš u RKC nego u NP, da dovedeš sve svoje u NP, da se udaš s nekim koji je u NP-u i da rodiš što više djece kako bi tu djecu kasnije učlanila u NP, da napustiš dom (sama ili s obitelji) i odeš negdje gdje ćeš širiti NP. A ima još toga. Ukratko, njih zanima NP, a ti si samo jedan kotačić u izgradnji NP crkve.

    Primjer: jednoj osobi (da samo jednoj) koja nije htjela ići na drugi prijelaz, dolazili su joj u kuću (više njih i više puta) da je zovu da se vrati u NP i ide na drugi prijelaz, ovim riječima: “Brige nas za tebe. Nego, došli smo ti reći da bi za tebe bilo bolje da ideš na drugi prijelaz”.

  • February 21, 2013 at 3:35 pm
    Permalink

    Pišem Put velikim slovom jer je to izraz pismenosti, i visoko sam obrazovan tako da mi na katehezama nitko nemože isprati mozak, a u mojoj zajednici ima i doktora i pravnika i dosta visokoobrazovanih ljudi tako da opaska o “neinteligentnima” na Neokatekumenskom putu ne stoji.

    Drugo, ja kažem da postoje određeni problemi na Putu, svakako da postoje jer nismo mi sveci i pojedinci koji do jučer nisu poznavali Boga, ljubav Božju, sakramente, Sv.Misu dožive obraćenje i pod tim utjecajem misle da su postali “sveti” što je normalno s obzirom kako je većina njih živjela ranije. No dobro, kad sam rekao da nije cilj Puta da svi postanu neokatekumeni to sam tako i mislio jer kao što svi ljudi ne idu u Crkvu, tako i svi ne idu u Crkvu, a misija, poslanje Crkve je katehizacija, navještanje Evanđelja a Put je u tom smislu aktivan zato se održavaju kateheze. Put je samo karizma Crkve, nije Crkva, nego je dio Crkve, dio “Tijela” i u poslušnosti biskupu, papi. Tako da nije cilj Neokatekumenskog puta postati RKC, nego je cilj sljedeći:
    Neokatekumenat” ili pokrsni katekumenat – oruđe koje služi biskupima kao pomoć u ponovnom otkrivanju kršćanske inicijacije već krštenih odraslih osoba. On obuhvaća početne kateheze te neokatekumenski itinerarij koji se odvija u tri faze kršćanske inicijacije: pretkatekumenat, katekumenat, izabranje. Te se tri faze mjere „skrutinijima“ s odgovarajućim slavljima. Početne kateheze i neokatekumenski itinerarij oslanjaju se na tri temeljna elementa kršćanskoga života koje je istaknuo Drugi vatikanski sabor: Božja Riječ, liturgija i zajednica.
    permanentni odgoj u vjeri – odnosno život zajednice vjernika u župi nakon završetka Neokatekumenskog itinerarija
    krsni katekumenat – za nekrštene odrasle osobe
    katehetska služba – uključivanje zajednice vjernika u misijski apostolat Crkve

    Inicijatori Neokatekumenskog puta od samoga njegovog početka podcrtavali su značenje poslušnosti Crkvi koji se u praksi ostvaruje putem poslušnosti Papi i mjesnim biskupima čijih je pristanak nužan za početak kateheza u danoj biskupiji.

    Zato kažem da ne nasjedate na jeftine priče o neokatekumenima, iako ne kažem da ne postoje određeni problemi na Putu, koji su u krajnjem cilju ipak sporedni, po meni koji sam doživio previše milosti na Putu da bi ga odbacio zgog toga što netko misli ili kako se ponaša. Da po tom pravilu idem u Crkvu, odavno bi i izašao iz nje. Svi smo mi grešnici, slabi ljudi potrebni Božje milosti…ja je nalazim u Crkvi, konkretno preko NP-a koje mi je “sredstvo” preko kojeg je Bog ušao u moj život. I to je stav svih neokatekumena da, ja ne izigravam Boga nego pišem ono što znam da i drugi misle, ili velika većina njih ako ćemo točno. Ne odvlačim pozornost na druge teme, neznam po čemu se to zaključuje iz moga upisa, dapače, vidim određene probleme na Putu koji su prisutni, ali iz mog akuta gledanja sporedni u važnosti poslanja i milosti koje Put donosi. Da, milosti, koliko god vama ta riječ bila apsurdna i često ponavljana. Nitko ne stavlja masku župe i župnika, pa tko ne želi nemora prisustvovati katehezama i nemora ići u zajednicu. Meni uopće nije toliko važno širenje NP, važno mi je širenje evanđelja i navještaja Božje ljubavi. Ako je način da se šiti putem NP-a, ako je to “sredstvo” širenje neznam u čemu je problem, i koji je to “lažni bog” ? Bog je uvijek isti, jedan jedini. Ako je netko pozvan od Boga u NP tko ste vi da mu sudite? Tko ste vi da sudite uopće NP? Tko smo svi mi da sudimo bilo koga? Zato kažem: budimo u jedinstvo jer smo jedno Tijelo. A što se tiče retorike- pa normalno da je ista kad je isti Put svugdje u svijetu, postoji određeni uniformizam koji je prisutan u svim pokretima, stvarnostima, karizmama. Nadam se da Vam je jasnije, da su neke sumnje otklonjene- još uvijek stoji poziv svima: dođite na kateheze i poslušajte! Vidite kako Kate govori da nisu toliko strašne te famozne kateheze, dapače.

  • February 21, 2013 at 4:11 pm
    Permalink

    Bog Maja,živim u Italiji pa ti mogu reći da među svećenicima ima onih koji su bili nekada neosi pa su doslovno pobjegli od njih i sada su svećenici ali bez kontakata sa bivšim neokatekumenima,njihova iskustva možeš pročitati na talijanskom portalu “osservatorio sul cammino neocatecumenale”lijevo klikni na Testimonianze dal sito ak ne znaš talijanski stavi google prevoditelj,prijevod nije sjajan ali ćeš razumjeti!

  • February 22, 2013 at 12:58 pm
    Permalink

    Hvaljen Isus i Marija

    “Heb 13,8 Isus Krist jučer i danas isti je – i uvijeke. 9Ne dajte se zanijeti različitim tuđim naucima!”

    “Mt 24,24 Ustat će, doista, lažni kristi i lažni proroci i iznijeti znamenja velika i čudesa da, bude li moguće, zavedu i izabrane.”

    O replici 33 potpisanoj s maleni

    Naveo si, citiram: “visoko sam obrazovan tako da mi na katehezama nitko nemože isprati mozak”.
    Drago mi je radi toga. Imao bih nekoliko pitanja za tebe, jer bolje da ti odgovoriš na ta pitanja, nego netko drugi. Kako i sam navodiš, ima nekih “novoobraćenika”, umišljenih ili koji misle da su sveci, pa kad bi oni išli odgovarati na ta pitanja, možda bi se iz tih odgovora stekla kriva slika o NP-u.

    Početi ću s prvim pitanjem, za sad. Izjavio si, citiram: “koji sam doživio previše milosti na Putu”. Molim te reci koje su to milosti i zašto kažeš da ih je previše.

    Nevezano za gornje pitanje, možeš li objasniti što si mislio reći izjavom, citiram: “kao što svi ljudi ne idu u Crkvu, tako i svi ne idu u Crkvu”, i izjavom “nije cilj Neokatekumenskog puta postati RKC”.

    Hvala unaprijed. Mir s tobom.

  • February 22, 2013 at 3:07 pm
    Permalink

    Kada sam napisao milosti mislio sam na sve stvari koje sam spoznao kroz slušanje Božje Riječi, zajedništvu, otkrio ljepotu liturgije, uz Božju pomoć promjenio način života na način koji se može nazvati “radikalnim”. Dakle, puno milosti mkoje nisam zaslužio, da danas mogu biti zadovoljan u životu. Nažalost to kroz nedjljne Mise nije dopiralo do mene, tražio sam dubinu vjere, želio se stvarno susresti sa uskrslim Kristom kada je moj život bio pravi pakao. Eto, danas hvala Bogu to se promjenilo tako da i Sv. Mise mi pokazuju svu dubinu vjere, mogu isto biti zadovoljan i ispunjen što nekad nije bio slučaj. Neću zbog toga odbaciti NP jer mi konkretno preko njega Bog pokazao i pokazuje svoju ljubav.

    Izjavom da svi svi ljudi ne idu u Crkvu sam mislio da ima mnogo ljudi koji nisu vjernici, nisu katolici, koji su potrebni katehizacije što je poslanje Crkve. Dva puta sam napisao istu misao, moja greška. A pod time da nije cilj Puta postati RKC sam odgovorio na Vaše prozivanje da nije cilj “progutati” RKC ili postati Crkva “iznad nje”, dakle Put kao karizma je dio RKC i bespotrebnoo je to uspoređivati, zapravo besmisleno. Put je karizma RKC, nikako iznad nje. Dobro se zna hijerarhija RKC i to je jasno svakom neokatekumenu, to hoće li on ići na Sv Misu nedjeljom ujutro u svoju župu je njegova stvar ( papa nas je pozvao da aktivno sudjelujemo u svojim župama i budemo prisutni na Sv.Misama u zajedništvu, nekad se spominjali da bi barem jednom mjesečno bilo dobro biti na nedjeljnoj misi iako mi idemo na istu tu Misu u subotu navečer, što nije nikakvo krivovjerje već dopušteno od strane Učiteljstva- dakle ići na istu Misu dvaput- u zajednici u subotu navečer i u župi u nedjelju ujutro)Po meni jedan od problema Puta, i to svak normalan vidi. Itekako bi više trebali sudjelovati u župi i nedjeljama iako se nemože generalizirati( ima puno onih koji idu na obje Mise) , tko poznaje Put zna kako on funkcionira i koji je smisao. To će se vidjeti za jedno 30-tak godina tek.

    Ovo napisano za kateheze, ispada kao neka teorija zavjere, katehisti gori od CIA-e. Sigurno da prate broj ljudi, ali ići baš u toliku krajnost da se sklapaju brakovi i nalaze partneri, pa nije to neki klub samaca pa dolaze na kateheze tražiti partnera. I braća koja su već u zajednici ponekad imaju potrebu ponovno slušati kateheze, pogoto oni koji su ušli u zajednicu, a bili recimo samo na zadnje dvije kateheze ili sl. Ako Kate kaže da joj je dobro na katehezama pustite ju, ispada da joj želite isprati mozak što volite predbaciti NP. Hrabro Kate, iz kateheze u kateheze sve je bolje i budi ustrajna, nemožeš izgubiti, a dobiti možeš puno puno…

    Pehar, mir s tobom i nadam se da ćeš jednog dana imati snage oprostiti onome koji te je toliko povrijedio na Putu.

  • February 23, 2013 at 12:01 am
    Permalink

    Hvaljen Isus i Marija

    “Heb 13,8 Isus Krist jučer i danas isti je – i uvijeke. 9Ne dajte se zanijeti različitim tuđim naucima!”

    “Mt 24,24 Ustat će, doista, lažni kristi i lažni proroci i iznijeti znamenja velika i čudesa da, bude li moguće, zavedu i izabrane.”

    Potpisanom s maleni

    Možda si i odgovorio koje si milosti dobio u NP-u, ali ja nisam primjetio, pa te molim da ih ponovo nabrojiš.

    Jedino što sam primjetio je da si dobio milost da si otkrio ljepotu liturgije. I da si uz Božju pomoć promjenio način života na način koji se može nazvati “radikalnim”. Pa te molim, uz ponovno nabrajanje milosti i da posvjedočiš, Bogu na slavu, koje su to promjene načina života.

  • February 23, 2013 at 11:10 am
    Permalink

    Najveća milost je Božja ljubav. Očituje se u sakramentima, Euharistijama, službama Riječi, hodočašćima, zajedništvu s braćom.

    Prije Puta ( iako sam oduvijek bio katolik, tj. išao u Crkvu) sam se drogirao, pio, išao s djevojkama suprotno nauku Crkve, itd, ogrezao u pornografiji, u sitnim krađama… Danas, uz pomoć Boga, molitve i svih ostalih milosti koje sam primio na Putu mogu svjedočiti da se moj život “radikalno” promjenio! Bogu hvala, jedino On daje snagu za promjenom. Da nije bilo NP preko kojeg je Bog mene pozvao na put obraćenja, tko zna gdje bih danas bio? U zatvoru, na zadnjoj igli, ili već mrtav? Danas živim ispravnu seksualnost po nauku KC, ne činim stvari koje sam prije činio i od kojih me jeza hvata na sam pomisao tog pakla života. Neznam jel Vam to dovoljno? Sve nabrojano ne znači da sam danas svet čovjek, dapače, đavao je uvijek prisutan i vreba priliku da napadne. Ako sam daleko od Boga padam, to znam iz iskustva! Zato mi je NP na veliku pomoć jer tu mogu ustati i Bogu hvala da me pozvao na taj Put obraćenja koji traje i traje…vjera dolazi po slušanju i propovijedanju!

  • February 24, 2013 at 4:32 pm
    Permalink

    Nešto što ne može da se ne primjeti: većina osoba koje su članovi NKP ponavljaju jednu te istu rečenicu: da nije NKP tko zna gdje bih bio. E sad, dragi članovi NKP-a pročitajte malo što su sekte i koje mehanizme primjenjuju da zadrže svoje članove. Da, katehisti vam govore da ste samo na putu spašeni i uz to vam daju pravo na slobodu. Samo što vas uvjere da je sloboda sotona i vi ne možete izići. Eto kakva je to sloboda i kako je NKP klasična sekta.

  • February 24, 2013 at 8:11 pm
    Permalink

    Hvaljen Isus i Marija

    “Heb 13,8 Isus Krist jučer i danas isti je – i uvijeke. 9Ne dajte se zanijeti različitim tuđim naucima!”
    “Mt 24,24 Ustat će, doista, lažni kristi i lažni proroci i iznijeti znamenja velika i čudesa da, bude li moguće, zavedu i izabrane.”

    Potpisanom s maleni

    Hvala na odgovorima. Kažeš da je najveća milost koju si dobio: Božja ljubav. Što to znači, ne razumijem. Da li to znači da tebe Bog ljubi a da neke ne ljubi? I kažeš da se Božja ljubav očituje u sakramentima, Euharistijama, službama Riječi, hodočašćima, zajedništvu s braćom. Ne razumijem ni što si tu htio reći, molim te pojasni.

    Spomenuo si put obraćenja. Da li to znači da postoji neki put kojim se čovjek može obratiti?

    Spomenuo si da te Bog pozvao u NP. Otkuda ti ta informacija da te Bog pozvao u NP? Biti ću malo konkretniji, pa ću reći da nigdje niti u Bibliji niti u Katekizmu KC tako nešto ne piše, a mislim da to ne piše ni u statutu NP-a. Molim odgovor.

    Rekao si da se po pitanju nekih grijeha tvoj život promijenio. Da li ideš na ispovijed? Da li na ispovijedi kažeš “došao sam reći kako nisam ništa griješio”, ili ispovijediš neke grijehe? Možda si konstatacijom da kad si daleko od Boga da padaš i odgovorio na ta pitanja, no pitao bih te: kad si to daleko od Boga? I koje su to prilike u kojima đavao napada?

    Spomenuo si kad padneš da ti je NP na pomoći da tu možeš ustati. Kako to činiš, kako ustaneš? Odnosno. Što si mislio pod padovima a što pod ustati?

    Kažeš da vjera dolazi po slušanju. Slušanju čega, odnosno koga?

    Hvala unaprijed na odgovorima.

  • February 25, 2013 at 10:10 am
    Permalink

    Sada kada smo svjesni da članovi NKP itekako osuđuju ljude koji nisu članovi, upitala bih vas članove, a i one koji nisu da li osuđuju jednu situaciju? Znači, odrasla osoba koja je član NKP-a, ne može nagovoriti zaručnicu da krene na put. Zaruke se prekidaju(možda pod pritiskom, kažem možda). Nakon nekoliko mjeseci taj član počinje vezu sa članicom NKP-a. Sve bi možda bilo legalno da član nije odrasla osoba od 34 godine, a članica dijete od nepunih 15 godina. Što kažete? Da li je to normalno?

  • February 25, 2013 at 1:06 pm
    Permalink

    Odgovor se nalazi na katehezama. Tko traži, naći će odgovor na sva pitanja koja mi postavljate. Samo treba biti ponizni ponekad, prihvatiti činjenice života, a jedna od činjenica je da sam ja na NP, a ne negdje drugdje. Zašto baš tu? Zato jer je to najbolje za mene, moj “put” spasenja, odnosno obraćenja. U jednom trenutku mog života kada sam bio na “tankom ledu” pozvan sam ići na kateheze preko konkretne osobe, nije mi se dogodilo preobraženje pred očima, niti mi se ukazao anđeo nažalost. Put spasenja je Evanđelje, kad pročitate moj gornji upis bez predrasuda shvatiti ćete što to znači. Kada je čovjek u teškom grijehu, teško može čuti Riječ iako je prisutan u Crkvi.
    Idem redovito na ispovijed, grijehe imam jer nisam svet, nego grešan čovjek. Pročitajte moj gornji upis pa ćete shvatiti zašto to smatram milostima koje sam primio na Putu.

    Ne želim ulaziti u daljnje rasprave, pogotovo s Vama dragi Pehar koji sve znate. Jer očito čekate moju “krivu” riječ, sad postoji pitanje: Kolika je veličina frustracije i gorčine koje nosite u sebi spram Puta? Jeste li ikada tražili oprost koji namećete svakome na ovoj stranici ili ne smatrate da biste to trebali učiniti? Ili možda moliti Boga da vam dade snage da možete prihvaćati druge, posebno neokatekumene iako su vas povrijedili? Jeste li ikada razmišljali o tome? O vašoj opsjednutosti neokatekumenima i bavljenje njima umjesto vlastitim obraćenjem? O kršćanskoj poniznosti, opraštanju? Mislite li da je vjera dar, odnosno da dolazi po slušanju? Koga, čega? Evanđelja naravno! Kerygme, navještaja Božje ljubavi! Preko koga ona dolazi po vama? Ja to nalazim u Crkvi, a Vi?

    Bog sve ljubi jednako, a i ovo je jedan od odgovora na sva ta pitanja-

    “Neokatekumenski put pomaže obnovi i učvršćivanju kršćanske inicijacije u župama i biskupijama, promičući postupno i radikalno ponovno otkrivanje bogatstva krštenja, pomažući da se kuša božanski život, nebeski život koji je Gospodin započeo svojim utjelovljenjem, svojim dolaskom među nas, svojim rođenjem kao jedan od nas. Taj Božji dar svojoj Crkvi stavlja se “biskupu kao jedan od načina biskupijskog ostvarenja kršćanske inicijacije i permanentnog odgoja u vjeri. ”

    —Benedikt XVI, Audijencija 17. siječnja 2011.
    Pehar, žao mi je iskreno za vas, nekako bih se volio sresti s vama, popričati u miru, u kršćanskom duhu.

    Postaviti ću još jedno pitanje: Svi vi koji tvrdite da je NP sekta, da je nemoguće izaći iz nje, da ste pri odlasku bili zastrašeni paklom i sl… kako to da ste ipak uspjeli izaći iz “sekte” zvane NP? Koliko je prašinu dinuto iz toga, a ispada da je moja tvrdnja točna kada kažem da su svi u slobodi, vaši upisi su dokaz da ste nekako uspjela izaći bez da ste “prolijevali krvi” 🙂 dakle, teza o sekti pada u vodu, jer je očito da svatko može izaći kada god hoće, jer je istina da su svi u slobodi! Onda dalje, da nije NP neznam gdje bi bio- da upravo tako, opet pročitati moj gornji upis i malo cijeniti iskrenost ne bi bilo naodmet. Kao što rekoh, kršćanstvo je konkretno, NP je moje “sredstvo” približavanja Bogu. I najvažnije na kraju, prigodno-

    Ivan 15,1 “Ja sam istinski trs, a Otac moj – vinogradar.
    Ivan 15,2 Svaku lozu na meni koja ne donosi roda on siječe, a svaku koja rod donosi čisti da više roda donese.
    Ivan 15,3 Vi ste već očišćeni po riječi koju sam vam zborio.
    Ivan 15,4 Ostanite u meni i ja u vama. Kao što loza ne može donijeti roda sama od sebe, ako ne ostane na trsu, tako ni vi ako ne ostanete u meni.
    Ivan 15,5 Ja sam trs, vi loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa.
    Ivan 15,6 Ako tko ne ostane u meni, izbace ga kao lozu i usahne. Takve onda skupe i bace u oganj te gore.
    Ivan 15,7 Ako ostanete u meni i riječi moje ako ostanu u vama, što god hoćete, ištite i bit će vam.
    Ivan 15,8 Ovim se proslavlja Otac moj: da donosite mnogo roda i da budete moji učenici.
    Ivan 15,9 Kao što je Otac ljubio mene tako sam i ja ljubio vas; ostanite u mojoj ljubavi.
    Ivan 15,10 Budete li čuvali moje zapovijedi, ostat ćete u mojoj ljubavi; kao što sam i ja čuvao zapovijedi Oca svoga te ostajem u ljubavi njegovoj.
    Ivan 15,11 To sam vam govorio da moja radost bude u vama i da vaša radost bude potpuna.
    Ivan 15,12 Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!
    Ivan 15,13 Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje.
    Ivan 15,14 Vi ste prijatelji moji ako činite što vam zapovijedam.
    Ivan 15,15 Više vas ne zovem slugama jer sluga ne zna što radi njegov gospodar; vas sam nazvao prijateljima jer vam priopćih sve što sam čuo od Oca svoga.
    Ivan 15,16 Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i rod vaš da ostane te vam Otac dadne što ga god zaištete u moje ime.
    Ivan 15,17 Ovo vam zapovijedam: da ljubite jedni druge.
    Ivan 15,18 “Ako vas svijet mrzi, znajte da je mene mrzio prije nego vas.
    Ivan 15,19 Kad biste bili od svijeta, svijet bi svoje ljubio; no budući da niste od svijeta, nego sam vas ja izabrao iz svijeta, zbog toga vas svijet mrzi.
    Ivan 15,20 Sjećajte se riječi koju vam rekoh: `Nije sluga veći od svoga gospodara.` Ako su mene progonili, i vas će progoniti; ako su moju riječ čuvali, da vašu će čuvati.
    Ivan 15,21 A sve će to poduzimati protiv vas poradi imena moga jer ne znaju onoga koji mene posla.
    Ivan 15,22 Da nisam došao i da im nisam govorio, ne bi imali grijeha; no sada nemaju izgovora za svoj grijeh.
    Ivan 15,23 Tko mene mrzi, mrzi i Oca mojega.
    Ivan 15,24 Da nisam učinio među njima djela kojih nitko drugi ne čini, ne bi imali grijeha; a sada vidješe pa ipak zamrziše i mene i Oca mojega.
    Ivan 15,25 No neka se ispuni riječ napisana u njihovu Zakonu: Mrze me nizašto.
    Ivan 15,26 A kada dođe Branitelj koga ću vam poslati od Oca – Duh Istine koji od Oca izlazi – on će svjedočiti za mene.
    Ivan 15,27 I vi ćete svjedočiti jer ste od početka sa mnom.

  • February 25, 2013 at 8:26 pm
    Permalink

    Drag Ana ovo što si napisala baš me je dirnulo,tu svaki komentar prestaje!Nemam riječi!

  • February 25, 2013 at 9:55 pm
    Permalink

    Hvaljen Isus i Marija

    “Heb 13,8 Isus Krist jučer i danas isti je – i uvijeke. 9Ne dajte se zanijeti različitim tuđim naucima!”
    “Mt 24,24 Ustat će, doista, lažni kristi i lažni proroci i iznijeti znamenja velika i čudesa da, bude li moguće, zavedu i izabrane.”

    Potpisanom s maleni a i ostalima koji su u NP-u (mogu i oni odgovoriti na slijedeća pitanja)

    Hvala na dosadašnjim odgovorima. Evo nekih starih pitanja na koje nisi odgovorio i neka nova pitanja.

    Spomenuo si put obraćenja. Da li to znači da postoji neki put kojim se čovjek može obratiti?

    Spomenuo si da su neki potrebni nove evangelizacije. Što pod tim misliš, koja nova evangelizacija, što predlažeš u vezi nove evangelizacije? Što je za tebe nova evangelizacija?

    Spomenuo si da te Bog pozvao u NP. Otkuda ti ta informacija da te Bog pozvao u NP? Biti ću malo konkretniji, pa ću reći da nigdje niti u Bibliji niti u Katekizmu KC tako nešto ne piše, a mislim da to ne piše ni u statutu NP-a. Molim odgovor. Ako si pozvan od Boga u NP, jesi li pozvan od Boga i da odeš iz NP-a? Oni koji su otišli iz NP-a, jesu li otišli od Boga? Kako bi reagirao kad bi ti netko rekao: Bog te poziva da odeš iz NP-a? Ili Bog te poziva da ideš samo u RKC? Ili Bog te poziva da ideš u Marijinu legiju?

    Spomenuo si kad padneš da ti je NP na pomoći da tu možeš ustati. Kako to činiš, kako ustaneš? Odnosno. Što si mislio pod padovima a što pod ustati?

    Kad si to daleko od Boga, u kojim situacijama?

    Pozvao si sve da dođu na kateheze NP-a. Zašto nisi pozvao sve da idu na Misu, ispovijed, čitaju bibliju, da dalje ne nabrajam. Zašto nisi pozvao sve da idu na neko hodočašće koje organizira župa ili da idu na neku duhovnu obnovu, naprimjer kod Linića ili u svoju župu? Zašto nisi pozvao sve da idu u Marijinu legiju ili kursiljo, da ne nabrajam dalje?

    Reako si da su svi u slobodi da izađu iz NP-a. Jesi li ti u slobodi da izađeš iz NP-a. Ako jesi, zašto ne izađeš iz NP-a i nastaviš dalje ići u RKC? Rekao si da si u NP-u dobio neke milosti i da radi toga ne želiš izaći iz NP-a. Po tom odgovoru, ja zaključujem da nisi u slobodi da izađeš iz NP-a, razlog: dobio si neke milosti pa radi toga ne možeš.

    Imaš li ti kakve strahove ako napustiš NP?

    Kako tumačiš činjenicu da ima milijarde ljudi koji tvrde da im je Bog spasio život, kako su se promijenili, kako su se obratili ili se obraćaju, kako su se prije drogirali a sad više ne, a nisu u RKC, nego u jehovinom svjedocima, mormonima, protestantima, muslimanima, hinduistima…. A neki su i ateisti, na primjer ima ateista koji su se prije drogirali a sad više ne? A mnogi tvrde i da im se život radikalno promijeno u jogi, reikiju… Znači, nabrojani više manje, tvrde isto što i ti. Kako to tumačiš?

    Zašto misliš da ne možemo ljubiti nekog tko ide protiv nas?

    Kiko je rekao “katolici nedjelje” a nije rekao “katolici Božića i Uskrsa”, kako to tumačiš?

    Rekao si da postoje neki koji se ispovjedaju jedan do dva puta godišnje i toliko se pričešćuju. I te si optužio da su daleko od Boga. Da li ti je poznat redak iz KKC 1389 koji obvezuje na pričest najmanje jedanput godišnje i KKC 1457 ispovijed najmanje jedanput godišnje. Znači, dva ili više puta u godini nisi obvezan, (možeš ako hoćeš, preporučljivo je, ali nisi obvezan). Zašto te optužuješ da su daleko od Boga?

    Jednog dana, postoji kraj NP-a, za svakog. Kako se onda misliš obraćati?

    Zašto ne ideš u RKC, nego ideš u NP?

    Što misliš o onima koji su napustili NP?

    Što misliš o tisućama bivših sljedbenika NP-a koji svjedoče o NP-u mnogo toga što se vama u NP-u ne sviđa?

    Što misliš o tisućama sljedbenika NP-a koji su govorili/mislili/vjerovali isto što i ti, 1,5,10,15,20,25 godina i onda su počeli govoriti/misliti/vjerovati suprotne stvari od onog što su govorili/mislili/vjerovali u NP-u?

    Hvala unaprijed na odgovorima.

  • February 26, 2013 at 10:46 am
    Permalink

    Pa dobro ljudi moji BOG je svima dao slobodnu volju,nemojte pričati gluposti o NP-u jer možeš izaći kad oćeš.NP je priznat od Crkve i govoriti protiv bilo kojeg pokreta unutar Crkve je govoriti protiv DUHA SVETOGA,zato malo proučite povjest Crkve pa ćete viditi koji su sve bili proganjani,ubijani,izrugivani itd…zato nemojte ljudi svašta pričati i pisati.Neka vas sve dragi Bog čuva.

  • February 26, 2013 at 5:53 pm
    Permalink

    jer smo uvidjeli koliko vi omalovažavate sve ono što je u Katoličkoj Crkvi,ovo što mi pišemo je samo reakcija na ono što čusmo,vidjesmo i doživjesmo

  • February 26, 2013 at 6:26 pm
    Permalink

    Pehar ti se šališ… nadam se da te mogu osloviti kao ti…ipak pretjeruješ u ovim svojim “zakonodavnim” formama, pogledaj malo oko sebe kako ljudi žive i zaključi da je itekako potrebna nova evangelizacija. Pozivam te da pročitaš onaj tekst koji sam stavio pa ga prokomentiraš u svom stilu.

  • February 27, 2013 at 6:13 am
    Permalink

    Gorane, pročitajte na tisuće svjedočanstava u svim zemljama gdje pokret postoji. Pročitajte samo ova naša, pa nije moguće da svi lažemo i izmišljamo!

  • February 27, 2013 at 10:22 am
    Permalink

    Hvaljen Isus i Marija

    “Heb 13,8 Isus Krist jučer i danas isti je – i uvijeke. 9Ne dajte se zanijeti različitim tuđim naucima!”
    “Mt 24,24 Ustat će, doista, lažni kristi i lažni proroci i iznijeti znamenja velika i čudesa da, bude li moguće, zavedu i izabrane.”

    Molba potpisanom s maleni

    Molim te odgovori na pitanja iz replike 44. Na temelju tvojih dosadašnjih tekstova su nastala pitanja iz replike 44. Te odgovore čitaju i ostali posjetitelji paxtibija, te će i oni steći sliku o NP-u iz prve ruke. Ako kažeš da nije tako u NP-u kako se govori, reci ti kako je.

  • February 27, 2013 at 7:26 pm
    Permalink

    nova evangelizacija da,ali ne evangelizacija zastrašivanja,demoniziranja,kulta ličnosti itd,

  • February 28, 2013 at 11:42 am
    Permalink

    Ne možete samnom tako manipulirati dragi Pehar, meni mozak nije ispran i neželim odgovarati na vaša mlaćenja prazne slame. Lijepo tko čita ima gore moje upise, dovoljno su jasni i konkretni da svatko može zaključiti na osnovu toga napisanog kako stvari stoje iz prve ruke. Itekako se na temelju toga može steći slika o NP, ne trebam više odgovarati i vrtiti se u krug.

    Iva, previše čitaš pax tibi, a pošto nikada nisi bila na NP, lako se pobijaju te tvoje tvrdnje. Ti naime, tvrdiš sve što znaš o NP na temelju nekog prijatelja i njegovog iskustva Puta. Tko zna, možda bi baš tebe Duh Sveti na NP konkretno i egzistencijalno dotaknuo u dubini tvoga srca’ To neznamo, te s tim prestaje svaki razgovor i tvoje optužbe su skroz neutemeljene. NP je samo jedan od načina nove evangelizacije, hvala Bogu što ima u Crkvi toliko načina i sredstava tako da svatko tko želi ući u dubinu svoje vjere ima tu mogućnost!

Comments are closed.