Što znači da je “brat u krizi” na Neokatekumenskom putu?

Hvaljen Isus i Marija

“Heb 13,8 Isus Krist jučer i danas isti je – i uvijeke. 9Ne dajte se zanijeti različitim tuđim naucima!”

“Mt 24,24 Ustat će, doista, lažni kristi i lažni proroci i iznijeti znamenja velika i čudesa da, bude li moguće, zavedu i izabrane.”

O frazi NP crkve “u krizi” (iz replike 3)

Kad sljedbenik NP crkve ne dolazi neko vrijeme u NP crkvu, kao razlog/opravdanje zna reći: “u krizi sam”, a ako se vrati: “bio sam u krizi”. Fraza “u krizi” je, uz bolest, općeprihvaćeni razlog nedolasku. Vjerojatno su tu frazu smislili neki sljedbenici NP crkve kao odgovor na nauk/vjeru/fraze NP crkve da nisu dolazili zato jer ih je “đavao prevario” i/ili “ne žele slijediti boga” i/ili “ne žele se obratiti” i/ili “žele biti kao pogani” i ostale slične fraze.

Tri su razloga upotrebe fraze “bio/bila sam u krizi” umjesto npr. “đavao me prevario”. Prvi je, kako rekoh, da je to (donekle) opravdani razlog nedolasku u NP crkvu. Drugo, lakše je reći “u krizi sam” nego npr. “želim biti kao poganin”. Treći je razlog taj, da se u svakoj osobi mnogo toga buni na nauk/vjeru/fraze NP crkve da nisi došao/došla na neku aktivnost NP crkve zato jer te “đavao prevario” i/ili “ne želiš slijediti boga” i/ili “ne želiš se obratiti” i/ili “želiš biti kao poganin” i slično.

Često se može čuti i fraza: “svatko ima pravo na krizu”. Drugi (kad se malo bolje gleda jedini) opravdani razlog nedolasku u NP crkvu je bolest. Ovaj razlog “u krizi” im se nekako “prošvercao”. U zadnje vrijeme se u NP crkvi čuje fraza: “pa baš onda kad si u krizi, tad dođi, tad ti je bog najpotrebniji”. Vezana za tu frazu je i fraza: “živ ili mrtav, ali moraš dolaziti u zajednicu (NP).”

Kako sam i naveo, (jedini) opravdani razlog nedolasku u NP crkvu je bolest. No, što bi bila bolest u NP crkvi? Jeli bolest u potpunosti opravdani razlog nedolasku u NP? Navesti ću dva primjera, pa neka svatko donese svoje mišljenje.

Na početku svakog navještaja, konvencije, i još u nekim slučajevima, u NP crkvi se vrši “prozivka”. To znači, da se odgovorni svake zajednice NP crkve mora ustati i reći koliko je “braće” iz zajednice prisutno, koliko odsutno. Za odsutne, mora navesti razlog zašto nisu došli. I, na jednom navještaju, reče odgovorni da jedna “sestra” nije došla zato jer ima svaki tren roditi. Na to je dobio odgovor da je ta “sestra” trebala doći zato jer trudnoća nije bolest.

Inače, tim prozivkama (na navještajima, konvencijama) su prisutni svi iz svih zajednica NP-a u nekom mjestu (a u nekim slučajevima, samo jedna zajednica NP crkve, npr. na prijelazima ali i tu može biti više zajednica). Drugim riječima, prozivke se vrše pred svima, i služe za utjerivanje “straha u kosti” onima koji su došli i kao opomena (i javno blaćenje i sramoćenje) onima koji nisu došli. Jednom je odgovorni rekao da jedan “brat” nije došao jer radi (liječnik u bolnici). Na to je dobio odgovor kako taj “brat” nije došao zato jer mu je bog novac. Bog ga je pozvao da dođe na konvenciju a on to nije uradio. Drugim riječima, posao nije opravdani razlog nedolasku u NP crkvu, nego moraš sve učiniti da možeš doći (da udovoljiš tom neokatekumenskom bogu koji te zove u NP, i čija je volja samo NP, i koji je isključio sve ostalo). Kako? Ili moraš naći zamjenu, ili uzeti godišnji, ili uzeti slobodan dan, ili pitati na poslu da te puste, ili uzeti/izmisliti bolovanje, ili dati otkaz i tražiti neki drugi posao koji te ne sprečava da dolaziš u NP crkvu. Neki su uspijevali dolaziti u NP crkvu, a da nisu učinili ništa od nabrojanog. Kako? Jednostavno bi otišli/pobjegli s posla a da se pritom nisu nikom javili. Riskirali su, jer strah od nedolaska u NP crkvu (pod prijetnjom “pakla ognjenog”) s jedne strane, a s druge strane strah od gubitka “milosti” koje neće dobiti ako ne dođu u NP crkvu, bili su jači od straha od eventualnog gubitka posla, otkaza (da su ih “uhvatili”).

Događalo se i da lokalni Biskup bude prisutan takvim događajima, kad svi dođu. Pitam se, što li je Biskup mislio, zašto su svi došli? Odnosno, ako se i pitao u vezi toga, što su mu servirali u NP-u kao odgovor? Neokatekumeni su jedini koji su održali vjeru?

Napomena. Na pitanje koliko vas je došlo, a koliko ne (koliko vas ima u zajednici a koliko vas je došlo) odgovara se s npr.: “ima nas 15 i došli su svi” ili “ima nas 15 koji redovito dolazimo i došli smo svi”. O čemu se radi? Radi se o tome, da u neku zajednicu NP crkve uđe npr. 43 osobe, prvi prijelaz obavi njih 18, drugi prijelaz njih 10, i tako dalje. Znači, do drugog prijelaza, 33 osobe napusti NP crkvu (u NP crkvi, za te koji su napustili NP crkvu, uz ostale fraze, popularna je i fraza kako su to “otpadnici od vjere”). Tako, da na pitanje koliko vas ima, a koliko vas je/nije došlo, ne odgovara se s: na početku nas je bilo 43 a u međuvremenu nas je napustilo 33 (otpalo od vjere)  tako da nas je sad 10, nego se odgovara s: ima nas 10 (koji redovito dolazimo) i svih 10 nas je došlo.

Drugi primjer, na pitanje, jeli bolest jedini opravdani razlog da ne dođeš u NP crkvu. Pitaju katehisti jednog sljedbenika NP crkve zašto nije išao na godišnju konvenciju. Reče im on da nije mogao doći radi bolesti, da je završio u bolnici na operaciji. Što mislite, što su mu katehisti na to odgovorili? Možete li pogoditi? Možete li pogoditi što kaže vjera/nauk NP crkve? Probajte, a tad pročitajte dalje što su katehisti odgovorili.

Katehisti su odgovorili: “Vidiš kako je (što je) đavao sve učinio da ti ne dođeš.”

Još jedno svjedočanstvo. Jedna sljedbenica NP crkve je dolazila na službe riječi u NP crkvu, ali na “neokatekumenske euharistijske nedjeljne mise subotom navečer” nije dolazila ili bi ponekad došla. Ta osoba je redovito išla nedjeljom na Misu, ne samo nedjeljom, nego je išla na Misu i svaki dan. Bila je subota navečer, vraća se ona s Mise i sretne jednog sljedbenika NP-a, koji tek ide na Misu u NP crkvu. Pita je on: di ćeš? Ona mu odgovori: bila sam na Misi i sad idem doma. On joj odgovori: aaa, da, u krizi si. Znači, po nauku/vjeri NP crkve, da je ta osoba dolazila subotom na Misu u NP crkvu, ne bi bila “u krizi”. A kako ista ne dolazi u NP crkvu na Misu subotom, nego ide nedjeljom na Misu u župu, i svaki dan ide na Misu u RKC, ona je “u krizi”.

A što im to znači “u krizi”, da je netko “u krizi”? Ne znam, a ne znaju ni oni. Isto kao kad papagaj ponavlja neke ljudske riječi koje nauči, zar mislite da papagaj “zna”? Uglavnom, namjera je na bilo koji način ocrniti one koji ne dolaze u NP crkvu i navesti iste da se samoocrnjavaju. Odnosno, zar postoji itko normalan, zdrav, tko bi odbio “milosti” koje dobiva u NP crkvi? I te “milosti” ne može nigdje drugdje dobiti (može samo u NP crkvi).

admin

Svaki čovjek ima pravo na svoje mišljenje usmjereno prema istini, a kad spozna Istinu dužan je promijeniti svoje mišljenje ukoliko nije u skladu s Istinom. To je prava demokracija.

57 thoughts on “Što znači da je “brat u krizi” na Neokatekumenskom putu?

  • February 28, 2013 at 9:18 pm
    Permalink

    MALENI, vjerovatno ste mislili na mene, a ne na Ivu. Pročitajte sve što sam napisala i pitanja koja sam postavila. Na ta pitanja tražim odgovore. Pa ako možete bilo bi mi drago.

    Evo još jednog pitanja, zbog čega mislite da bi na NP Duh Sveti dotaknuo moje srce i da li mislite da moje srce i duša već nisu dotaknuti na neke druge načine, a sve Božjom ljubavi i milosti? Iz čega ste to zaključili, po komentarima koje sam do sada napisala? Ne mislim da sam u komentarima ostavila dojam da je to potrebno. Vi mi nudite milosti koje bih dobila na putu, zar je NKP jedini način? D li sam ja sada u službi sotone ako ne prihvatim to što mi nudite? Da li je to moja jedina prilika?

  • February 28, 2013 at 9:22 pm
    Permalink

    vaše metode su opasne gospodine maleni,metode vaše cijele organizacije su vrlo opasne,pogledajte malo svjetske forume i šta su sve ljudi doživjeli u toj vašoj organizaciji

  • March 2, 2013 at 11:18 am
    Permalink

    Hvaljen Isus i Marija

    “Heb 13,8 Isus Krist jučer i danas isti je – i uvijeke. 9Ne dajte se zanijeti različitim tuđim naucima!”
    “Mt 24,24 Ustat će, doista, lažni kristi i lažni proroci i iznijeti znamenja velika i čudesa da, bude li moguće, zavedu i izabrane.”

    Potpisanom s maleni – poziv

    Nisi odgovorio na pitanja iz replike 44. Pozivam te da odgovoriš na ta pitanja. Hrabro, Bog te ljubi, baci se na odgovaranje na ta pitanja. Ako ne znaš odgovore, pitaj katehiste. Pozivam i ostale sljedbenike NP crkve da dadu odgovore na ta pitanja.

    U replici 51 si naveo sud da “mlatim praznu slamu”, a nisi zatražio oprost od mene jer si me sudio. Pozivam te da zatražiš oprost riječima (bez ikakvih dodataka i izmjena) “Molim te za oprost jer sam te sudio”. Ako ne želiš, odgovori zašto u NP-u moraš zatražiti oprost od onih koje sudiš, a van NP-a ne moraš zatražiti oprost od onih koje si sudio. Isto tako, podsjećam te, da se u NP-u ne možeš “vaditi” s riječima: To nije sud nego istina i sličnim riječima.

    Za neupućene. Više o “sudovima” u NP crkvi opisano je u postu Žena, majka, muž i brak u neokatekumena http://www.paxtibi.net/?p=2150 u replikama 13, (15), (28), 31, (36), (48), 66. Replike 13,31,66 objašnjavaju što su to “sudovi”, a u zagradama (15,28,36,48) su odgovori sljedbenika NP-a.

    “Ef 5,11 A nemajte udjela u jalovim djelima tame, nego ih dapače raskrinkavajte, 12jer što potajno čine, sramota je i govoriti. 13A sve što se raskrinka, pod svjetlošću postaje sjajno; što je pak sjajno, svjetlost je.”

  • March 6, 2013 at 11:10 pm
    Permalink

    Dragi Pehar, nemam namjeru odgovarati na pitanja koja su “mlaćenje prazne slame”. Ef 5,11- dođi na kateheze i sve će ti biti rasvjetljeno.
    Pročitaj statut Neokatekumenskog Puta i budi u poslušnosti Učiteljstvu Crkve.

  • March 15, 2013 at 3:22 pm
    Permalink

    Gospodi pomiluj na kvadrat!
    Kakvo mlaćenje prazne slame.
    Maleni, jednostavno zamoli Bukaru za oprost, pa ćeš vidit kako će ga Bog dodirnuti.

  • May 29, 2013 at 4:32 pm
    Permalink

    Osim, možda, malo tvrđe formulacije, Mirko nije ništa napisao što nije točno.- Točno je da je dužnost mjesnom biskupu, ili ordinariju, naglasiti kako svi priznati pokreti u Crkvi imaju svoje mjesto u Crkvi, ali isto tako nije bez razloga NP čekao tako dugo da dobije trajnu dozvolu djelovanja u Crkvi.I biskupi su samo ljudi i prije svega svećenici, koji uz dužno poštovanje ne donose uvijek njasavršenije odluke. Svakom iole donekle poučenom katoliku, u najmanju ruku trebale bi zasmetati neke posebnosti NP-a koji, ne samo što ima karakterističan sektaški pristup, koji je uz to i rigidno isključiv. Nemam namjeru braniti dotičnog nadbiskupa, ali čovjek se našao u procjepu između dozvole koju donosi sam sv. otac i objektivnih prigovora vlastitog klera. Koliko sam shvatio, nadbiskup je zabranom ušutkao daljnju raspravu, koja je legitimno pravo Crkve, dok se ne prijeđe u isključivost i međusobnu osudu.Svećenici su samo ukazali na neke ‘stršeće’ nelogičnosti i upozorili Božji narod što ih čeka uđu li u tu organizaciju.Umjesto da se izvlače neki legalistički argumenti, bilo bi daleko uputnije da se od strane NP-a točku po točku demantiraju tvrdnje u spomenutom pismu.Jer ako je sve navedeno istina; ne samo da bih upozorio vjernike da ne pristupaju takvom pokretu, nego bi ih po savjesti trebao od toga odgovarati.

  • June 10, 2015 at 12:47 pm
    Permalink

    Kamo sreće da je više braće u krizi jer to bi značilo da su počeli razmišljati svojom glavom, a ne Kikovom.
    Nažalost, neosi nemaju svoje ‘ja’; ne znaju i nemaju ni svoj riječnik nego do unedogled ponavljaju Kikove fraze. Jadni kikovci!

Comments are closed.