Kiko i Čistilište

"The Madonna of Carmel and the Souls of the Purgatory," Giovanni Battista Tiepolo , 1730's
Teologija Kika Arguella je močvara poluistina, i evo još jednoga primjera. U ovom slučaju je riječ o “posljednjim stvarima”, a osobito o čistilištu.
"The Madonna of Carmel and the Souls of the Purgatory," Giovanni Battista Tiepolo , 1730's
“Gospa od Karmela i duše u čistilištu” Giovanni Battista Tiepolo , 1730-tih.

Pogledajmo što Kiko Arguello kaže u ovoj katehezi koja se nalazi u prvom dijelu Katehetskog direktorija Neokatekumenskog puta:

“Za osobu koja vjeruje u Isusa Krista, smrt je kao utonuće u san. Idete u krevet i zaspete bez da znate kada ste zaspali. Na takav način ćete i umrijeti, kao utonuće u san. Zato Crkva naziva mrtve “onima koji su usnuli u Gospodinu”. Umrete kao da ste usnuli i probudite se u uskrsnuću. U jedan hip prijeđete s ovoga svijeta u slavu, bez obzira na to jesu li ili nisu prošli milijuni godina. Zbog toga mi kršćani ne oplakujemo naše mrtve kao što čine pogani, jer naša braća i sestre koji su umrli su živi.” (p. 277)

Dopušta li ovakav opis posljednjih stvari ikakvo mjesto za posljednje očišćenje (čistilište) za kršćane? Ne. Prema Kikovom tumačenju, kršćani umiru i u isti čas prelaze s ovoga svijeta u slavu (raj). To je, ustvari, ono što mnogi oko nas vjeruju, uključujući najpobožnije protestante. Crkva, međutim, naučava nešto drugo. Dok neki ljudi ne trebaju pročišćenje nakon smrti i idu direktno u raj, mnogima je potrebna milost pročišćenja. Nema načina kako biste pojam čistilišta progurali u Kikov opis posljednjih stvari.

Katekizam nas uči, “Oni koji umru u milosti i prijateljstvu s Bogom, a nisu potpuno čisti, iako su sigurni u svoje vječno spasenje, moraju se poslije smrti podvrgnuti čišćenju, kako bi postigli svetost nužnu za ulazak u nebesku radost. To konačno čišćenje izabranih, koje se posve razlikuje od kazne osuđenih, Crkva naziva Čistilištem.“  [KKK 1030-1031]

To konačno čišćenje je Božje primjenjivanje Svoga spasenja na nama. To je milost, i to je izvanredna radosna vijest. To znači da će naša svetost biti STVARNA, ne lažna, i ne pridodana, kad prispijemo pred vrata nebeska. Zapravo, to nije samo radosna vijest, nego to je velika vijest! Bilo koji opis posljednjih stvari u navještaju ne bi smio izravno ili neizravno isključiti mogućnost Čistilišta, ali Kikova kerigma to jasno čini.

Zašto Kiko isključuje mogućnost Čistilišta? Upitajte vašeg neokatekumenskog katehistu?

piše Chuck White

Poveznica

admin

Svaki čovjek ima pravo na svoje mišljenje usmjereno prema istini, a kad spozna Istinu dužan je promijeniti svoje mišljenje ukoliko nije u skladu s Istinom. To je prava demokracija.