Kikovi tabernakuli

piše Chuck White

Je li jedan od Kikovih dvoetažnih svetohraništa sagrađen u vašoj župi?

Premda katolici ne bi smjeli sumnjati da je Isus Krist prisutan među nama dok se naviješta evanđelje u liturgiji (KKK 1088), bi li bilo primjereno da se prostremo pred knjigom Evanđelja u znak štovanja? Naravno da ne bi. Mi častimo tu knjigu, ali ju ne štujemo.

Pogledajte onda te tabernakule u veličanstvenom sjedištu Neokatekumenskog puta, Domus Galilaeae, u Galileji i na drugim mjestima. Možete vidjeti da je svaki tabernakul dvokatan, s vječnim svjetlom na obje strane. U gornjem katu je pohranjen Evanđelistar, dok se u donjem katu nalazi Presveti Sakrament. Vrata tabernakula zatvaraju oba kata. Neo Tabernacle - sagrario-peces-768x1024
Ova slika uzeta je sa stranice http://neomerkaba.com/Wordpress/?lang=it, internet trgovine za neokatekumenske potrepštine.

cappella_del_santissimo_domus_galileaTabernacles

 

Kiko's Tabernacle at the Redemptoris Mater Seminary in Guam.
Kikov tabernakul u Redemptoris Mater sjemeništu na Guam.
scrutatio con N-D 26.3.10
Leđa okrenuta Presvetom Sakramentu, a Evanđelistar zaogrnut velom. 
Što je tu krivo?

Mi katolici štujemo Presveti Sakrament koji se čuva u tabernakulu, ali NE štujemo Bibliju. I dok je Isus “istinski, stvarno i supstancijalno” prisutan pod prilikama kruha i vina (KKK 1374 i dalje), On NIJE prisutan “pod prilikama papira i tinte” u Evanđelistaru. Umjesto toga, kao što smo prethodno rekli, On je prisutan u naviještaju evanđelja.

Službeno učenje Crkve naučava da je Kristova prisutnost u Euharistiji jedinstvena, a Kikovo zamagljivanje razlike između Kristovih različitih načina prisutnosti, ako nije heretičko, onda je duboko problematično iz ovog razloga: njegovi sljedbenici, pod utjecajem slike tih tabernakula mogu početi vjerovati da je Kristova prisutnost u Presvetom Sakramentu u svetohraništu jednako simbolička kao i Njegova prisutnost u Evanđelistaru koji se nalazi iznad njega.

Poveznica

admin

Svaki čovjek ima pravo na svoje mišljenje usmjereno prema istini, a kad spozna Istinu dužan je promijeniti svoje mišljenje ukoliko nije u skladu s Istinom. To je prava demokracija.

One thought on “Kikovi tabernakuli

  • December 29, 2016 at 1:59 pm
    Permalink

    Nitko ne štuje Bibliju, svatko tko se klanja ispred svetohraništa, klanja se Isusu Kristu prisutnom pod prilikama kruha i vina u svetohraništu (samo je to u svetohraništu). Biblija stoji iznad svetohraništa (ne u svetohraništu) jer je “riječ tijelom postala”. Isus Krist utjelovljena je riječ. Kad je Marija prihvatila riječ, navještenje anđela Gabriela, u njoj se utjelovio Isus Krist.
    Leđa su okrenuta svetohraništu samo dok se Bibliju donese do ambona, za vrijeme molitve su svi okrenuti prema svetohraništu.

    Nadam se da sam pojasnio

Comments are closed.