U čast mons. Landucciju

Neokatekumenski put ili Neokatekumenat je kršćanska inicijacija unutar Rimokatoličke crkve koja je posvećena vjerskom odgoju odraslih. Utemeljio ga je 1964. godine španjolski umjetnik Kiko Argüello. Nastao je kao odgovor na II. vatikanski sabor, te vjeruje da Crkva mora odgovoriti na socijalne promjene nastale u 19. i 20. stoljeću, osobito na sekularizam postajući više zajednica i vraćajući se učenju ranih kršćana. U proteklih trideset godina pokret je sagradio sjemeništa diljem svijeta i danas je jedan od najbrže rastućih pokreta unutar rimokatoličanstva. Djelomično je odobren od strane Svete Stolice kao «put kršćanske inicijacije», ad experimentum, do lipnja 2007.

Kiko Argüello i oblikovanje Neokatekumenskog puta

Nakon što je doživio egzistencijalnu krizu u ranim šezdesetim prošloga stoljeća, španjolski slikar imenom Kiko Argüello poistovjetio je patnju siromašnih s raspećem Isusa Krista. Ovo otkriće promijenilo je njegov život. Prije svoga obraćenja Kiko je bio ateist.

Slijedeći put Charles de Foucaulda, Argüello je otišao živjeti u Palomeras Atlas, siromašna predgrađa Madrida. Ta predgrađa bila su nastanjena Romima i «quinquis» (bijelim nomadima) kao i nepismenim ljudima, skitnicama, lopovima, prostitutkama, mladim delikventima itd. Tamo je jedna španjolska žena, Carmen Hernandez koja je diplomirala kemiju, susrela Kika Arguella. Ona se susrela s obnovom II. vatikanskog sabora kroz prijateljstvo s liturgičarom mons. Pedro Schererom, te ju je njezin biskup pozvao da okupi grupu ljudi koji će evangelizirati rudare u Orurou u Boliviji. Hernanedez nikad nije otišla u Boliviju već je napustila Misioneras kako bi slijedila Kika. Kasnije, 1970. godine, talijanski svećenik Mario Pezzi napušta Comboni Misionare kako bi se pridružio Putu, postajući jedan od vođa zajedno s Kikom i Carmen.

Kikov umjetnički temperament, njegovo egzistencijalno iskustvo, prijašnja katehistička formacija u Kursilju, te Carmenina evangelizacijska snaga oblikovana na Institutu Misioneras de Cristo Jesus, njezina teološka priprava (ima licencijat iz teologije), njezino poznavanje pashalnog misterija i liturgijske obnove II. vatikanskog sabora zajedno sa okolinom «najsiromašnijih od svih siromaha» na zemlji, bili su elementi u kojima je nastala kerigmatska, teološko-katehetska sinteza. Ta sinteza postala je kralježnica procesa evangelizacije odraslih katolika, kasnije nazvana Neokatekumenski put.

Ime potječe od starog katekumenata rane Crkve koji je služio za formiranje odraslih kršćana. Ova praksa uključivala je razdoblje od dvije do tri godine u kojem je netko bio nazivan katekumenom, te je učio i sve više razumijevao kršćansku vjeru. Katekumen je postao competens tijekom Velikog tjedna u kojem je bio kršten. Do srednjeg vijeka Crkva je toliko brojčano narasla da se ova praksa izgubila. Neokatekumenski put se fokusira na primjenu odgoja odraslih u vjeri ne samo za one koji se obraćaju na katoličanstvo, već služi kao sredstvo katolicima da bi evangelizirali druge katolike.

Kritički aspekti Neokatekumenskog puta

Mnogi biskupi i svećenici hvale i ohrabruju Put; najčešće se citira pismo pape Ivana Pavla II. «Ogniquavolta» monsinjoru Paul Josef Cordesu od 30. 8. 1990. gdje on piše: «Nakon što sam pogledao dokumentaciju koju ste mi poslali, pozdravljajući zahtjev koji ste mi uputili, priznajem Neokatekumenski put kao jedan itinerarij katoličke formacije, valjan za naše društvo i za naše vrijeme», objavljeno u Acta Apostolicae Sedis, 82/1990., str. 1513-1515, uključujući bilješku koja ovo pojašnjava: «Sveti Otac nije mislio dati bilo kakvu obvezujuću uputu biskupima, već ih samo ohrabriti za pozorno promatraju neokatekumenske zajednice; biskupi će odlučiti hoće li i kako prihvatiti neokatekumenske zajednice u svojoj biskupiji». Engleski prijevod na neokatekumenskoj internet stranici ispušta dio rečenice «nakon što sam vidio dokumentaciju koju ste mi poslali.»

Postoje, ipak, ozbiljna zabrinutost glede njihovog položaja u Katoličkoj crkvi. Već 1983. godine, papa Ivan Pavao II. rekao je neokatekumenskim zajednicama: «Ne izolirajte se od župa i biskupija (…) Slijedite pozorno i bez ispuštanja kanonske i liturgijske propise», objavljeno u L’Osservatore Romano, 11. 2. 1983.

Zabrinutost glede Puta očituje se u četiri stvari: doktrina; dvosmislene i zavodljive doktrinarne izjave, ponekad skoro heretične: liturgija; ozbiljne razlike između Puta i liturgije Katoličke crkve (dugi «odjeci» – «uvodi» kao homilije – upotreba stolnjaka za prekrivanje četverokutnog stola koji nalikuje na stol za objedovanje umjesto oltara, primanje Svete pričesti sjedeći, duge i zatvorene liturgije, itd.): pastoral; neki aspekti sekte (originalni katehetski tekstovi se čuvaju tajnima koliko god je moguće; Put se predstavlja kao jedini put da se bude katolik; dužina Puta, često preko 15-20 godina; pretjerano naglašavanja Starog zavjeta; reduciranja važnosti sakramenata; reduciranje pobožnosti Blaženoj Djevici Mariji; neokatekumenske vođe smatraju se boljima od svećenika i biskupa, itd.): drugi aspekti; čudne pjesme, loše mišljenje o katoličkoj hijerarhiji između Konstantina i II. vatikanskog sabora, pretjerano naglašavanja demona, itd.).

Neokatekumeni se brane optužujući kritičare za pristranost, ogovaranje i nerazumijevanje, te tvrdeći slaganje između Puta i Katoličke crkve. Kakogod, jedino Rimokatolička crkva ima pravo suditi jesu li i kako oni u skladu s njoj. U sljedećim odlomcima donosimo neka razmišljanja katoličke hijerarhije o prve tri točke.

Primjedbe svećenika

Prva dokumentirana kritika, Il movimento neocatecumenale. Esposizione e guidizio di mons. P. C. Landucci (Nekatekumenski pokret: objašnjenja i komentari mons. Pier Carlo Landuccija) dolazi nam od talijanskog monsinjora Landuccija (1900.-1986.), bivšeg inženjera koji je postao svećenik, te je napisao brojne apologetske knjige i članke. U tijeku je proces njegove beatifikacije koji je započeo Camillo Cardinal Ruini 2002. godine. Landucci analizira «tajne katehetske knjige» Puta i piše da, uspoređujući ih s Katoličkom crkvom «ne postoji niti jedna doktrinarna izjava ili praktična akcija koji ne bi bila deformirana; sve je očito grubo i konfuzno, i u teološkom i u biblijskom smislu, dok zadržava izazivački pristup osobnom angažmanu». Landucci ističe da: – uspoređujući Put s Crkvom «sve temeljne teološke istine su strašno izobličene, i – slijedno tome – također i sakramenti»;

u Putu, dok zadržava neke aspekte istine, «sve izjave imaju namjeru impresionirati» ljude, kao u nekoj sekti;

Neokatekumenski nauk je «na liniji protestantske negacije istinskih sakramenata»;

u Putu susrećemo «veliku konfuziju o teologiji i Bibliji, koja se prikazuje kao točna i karizmatična»;

Neokatekumeni pokazuju «prijevarno poistovjećivanje» Puta s II. vatikanskim koncilom, «kao da je II. vatikanski bio (i samo on) njihov».

Druga dokumentirana kritika dolazi kasnije od teologa i filozofa, pasionističkog svećenika Enrica Zoffolija (1915.-1996.), koji je, u posljednjim godina svoga života, napisao mnoge knjige o Putu. U svom Rječniku kršćanstva (1992.) napisao je o neokatekumenima: «njihov nauk je ozbiljno pomiješan s pogreškama protiv temeljnih istina crkvene dogme, papa i koncila. Oni negiraju otkupljenje, žrtveni karakter euharistije, transupstancijaciju, itd… Oni ne razumiju pojmove grijeha i milosti… njihove doktrinarne izjave su u temelju krive.»

U svom pismu direktoru Radio Marije, vlč. Liviju Fanzagi 1994. godine, Zoffoli piše da je već u kasnim šezdesetim Padre Pio iz Pietrelcina označio Kika i neokatekumene kao «nove lažne proroke».

Primjedbe biskupa i kardinala Biskupske konferencije Italije koji su iznijeli svoju kritiku protiv Neokatekumenskog puta: npr. biskup Bruno Foresti (Brescia, kasne 1986.), biskup Lorenzo Bellomi (Trst, tijekom 1989.), biskup Arduino Bertoldo (Foligno, 1. 8. 1995.), biskup Pietro Nonis (Vicenza, 18. 12. 1996.), biskup Benito Cocchi (Modena, 2002.), biskup Giulio Sanguineti (Brescia, 25. 12. 2003.), Silvano kardinal Piovanelli (Firenca, 25. 2. 1995.), Giovanni kardinal Saldarini (Torino, 17. 5. 1995.), Giacomo kardinal Biffi (Bolonja, 31. 3. 1996.), Carlo Maria kardinal Martini (Milano, 29. 10. 1999.), Ersilio kardinal Tonini (5. 6. 2006.), te talijanske Biskupske konferencije Umbrije (2. 3. 1986.), Puglije (1. 3. 1996.) i Basilicate (1. 3. 1998.).

Salvatore kardinal Pappalardo, nadbiskup Palerma, napisao je 1996. godine pismoCammino Neocatecumenale, diocesi e parrocchia (Neokatekumenski put, biskupija i župa) koje je poslao svim neokatekumenskim zajednicama i također svim svećenicima svoje biskupije. U njemu zabranjuje neokatekumenima održavanje «zatvorenih liturgija… ili bilo čega ‘izoliranog’ od drugih katolika». Također piše da: «Put nije jednak cijeloj Crkvi… te stoga Put neće izbjegavati župnu liturgiju». Pismo je objavljeno u Il Regno 9/1996., talijanskom mjesečniku o Katoličkoj crkvi.

Basil Hume, nadbiskup Westminstera (Velika Britanija) odbio je 1996. godine zarediti petnaestoricu neokatekumenskih bogoslova. Vijest se pojavila u Adista 67/1996. (Adista je ljevičarska Internet stranica jako polemična prema katolicima) i u Jesus 1/1997. (Jesus je talijanski mjesečnik o Katoličkoj crkvi). Razlog je bio taj što su oni poslušni svojim zajednicama umjesto biskupu.

Mervyn Alban Alexander, biskup Cliftona (Velika Britanija), dekretom je zabranio Neokatekumenski put u svojoj biskupiji. On kaže da «katehetske i evangelizacijske metode ‘Neokatekumenata’ nisu niti korisne niti prikladne».

Krajem 2001. godine, Luigi Bommarito, nadbiskup Catanije (Italija), napisao je pismo Lettera al Cammino Neocatecumenale Neokatekumenskom putu svoje biskupije ističući da u Putu:

svećenik je reduciran na običnog «liturgijskog egzekutora (izvršitelja)»;

«pesimizam» zamjenjuje «kršćansku nadu»;

postoji namjerno «odjeljivanje» od ostalih vjernika;

«navodna» «nenadmašiva» neokatekumenska «metoda»;

«ozbiljni problemi» «javljaju se u župama gdje je Put prisutan»;

takozvani «skrutiniji», zapravo su «javno ispovijedanje grijeha», kao u najgorim fundamentalističkim sektama.

Pitanje liturgije

Sveta Stolica se uglavnom bavi neokatekumenskom liturgijom. 1. 12. 2005., nekoliko dana nakon susreta Kika Arguella, Carmen Hernandez i Marija Pezzi s papom Benediktom XVI., Francis kardinal Arinze poslao im je pismo koje sadrži odredbe Svetog Oca o Neokatekumenskoj liturgiji.

Na službenoj web stranici Neokatekumenskoj puta nema teksta tog pisma, nego čudna interpretacija Giuseppe Gannarinija, vođe Puta za Sjedinjenim Američkim Državama. On je pokušao argumentirati svoju interpretaciju pisma kad je engleski prijevod pisma izašao na internetu. Kiko, Karmen i Mario Pezzi nikad nisu rekli ni riječi o Gennarinijevoj interpretaciji.

Statuti: djelomično odobrenje

Statuti Neokatekumenskog puta su odobreni u lipnju 2002. godine ad experimentum na pet godina, dakle do lipnja 2007. Prva verzija Statuta nije dobila odobrenje 1999. godine. Traži se odobrenje Katehetskog direktorija koji treba sadržavati «pravovjernu» verziju katehetskih postavki Puta; u tijeku je verificiranje i korigiranje dokumentacije Puta (više od 14 tomova) od strane kongregacija Svete Stolice. Kao što samo ime kazuje, Statuti govore o tome što Put «mora raditi», dok «Katehetski direktorij» govori o metodi i katehetskim postavkama Puta.

Stoga, izjava da je «Sveta Stolica odobrila Put» je prilično netočna (samo sadašnje i buduće smjernice su odobrene); čak i s konačnim odobrenjem samih Statuta, čak i s pohvalama i ohrabrenjima mnogih biskupa, Put ne može dobiti status «odobren od strane Katoličke crkve» sve do formalne verifikacije odsutnosti (ili osude) pogrešaka, zloupotreba, hereza i liturgijskih problema, itd. Neki kažu da bi moglo doći do «parcijalnog» ili sub condicione «konačnog» odobrenje Puta zbog budućih «pastoralnih» razloga (stoga još uvijek je nemoguće govoriti o formalno odobrenju Svetoga Oca).

Poveznica 1

Poveznica 2

admin

Svaki čovjek ima pravo na svoje mišljenje usmjereno prema istini, a kad spozna Istinu dužan je promijeniti svoje mišljenje ukoliko nije u skladu s Istinom. To je prava demokracija.

28 thoughts on “U čast mons. Landucciju

  • July 25, 2015 at 11:47 pm
    Permalink

    Svi se hvataju koncepta NP, a nitko ne govori zašto se uporno sv. misa slavi subotom, a ne nedjeljom koja je ‘sasvim slučajno’ nekad bila službeno prvi dan u tjednu, a onda je masonerija prebacila ponedjeljak – omiljeni luciferov dan kao prvi dan u tjednu po kalendaru.
    STVARNO JADNO!!!
    Da mi je znati koji to papa ili biskup će se složiti s tim da se vjernike koji nisu do jučer bili ateisti nego su odmalena odgajani u vjeri, naziva ‘katolicima nedjelje’??
    Mislim da me po ovom pitanju nitko neće demantirati jer nema čime…

  • July 26, 2015 at 9:59 pm
    Permalink

    Hvaljen Isus i Marija

    http://www.vecernji.hr/hrvatska/apostolski-nuncij-alessandro-derrico-odrzao-propovijed-u-sibeniku-na-blagdan-sv-jakova-1016309

    Na prethodnom linku naslova “Pročitajte propovijed Nuncija Alessandra D’Errica u Šibeniku” Nuncij se spominjao i Kikovih svjedoka (neosa, neokatekumena) i njima sličnih.

    Citiram:
    “Duhovna svjetovnost, koja se skriva iza privida pobožnosti…, sastoji se u traženju ne Gospodinove slave, nego slave ljudske i osobne dobrobiti… Riječ je o suptilnom načinu da se traži “svoje”, a ne ono što je Isusa Krista” (Fil 2,21). Duhovna svjetovnost poprima razne oblike, već prema vrsti osobe i sredine u koje se uvlači… (93).”

    “Onaj koji je podlegao toj svjetovnosti gleda na sve s visoka i izdaleka, … odbacuje proročki glas braće, diskvalificira onoga koji ga postavlja u pitanje, neprestano ističe pogreške drugih i opsjednut je izgledom. Srce mu je otvoreno samo ograničenomu obzoru njegove imanentnosti i njegovih interesa… To je strašna iskvarenost prerušena u dobro”

    Blagoslovio nas svemogući Bog, sačuvao nas od svakoga zla i doveo u raj sve duše, osobito one kojima je najveća potreba Isusovog milosrđa.

  • July 26, 2015 at 10:43 pm
    Permalink

    Hvaljen Isus i Marija

    Zove Kikov svjedok (neos, neokatekumen) svog katehista (isto neos, ali neos preko kojeg progovara duh sveti. Po Kikovim zapovijedima, dogmama, sve što govori katehist, to duh sveti govori) i kaže mu:
    “Noćas sam se pitao što ima van zidova naše zajednice (zajednica je naziv kojim neosi nazivaju svoju NeoKikoKatekumensku crkvu)”

    A katehist mu je odgovorio: “Opasno je o tome i razmišljati. Da si me naredna dva tjedna svaki dan nazivao da vidim kako ti je.”

    Stanje tog Kikovog svjedoka se “popravljalo” (ispirao mu se mozak, obrezivao razum) iz dana u dan. Sve je bilo “dobro” do petog dana. Taj neos je tog dana zabrinut javio svom katehisti slijedeće: “Danas sam sreo jednog koji je izašao iz zajednice. On mi je rekao da je sretan. I da ima života i van zajednice.”

    Na to mu je katehist odgovorio: “Taj te laže. Nitko nije i ne može biti sretan tko je napustio zajednicu.”

    A što se tiče života van zajednice, katehist mu je rekao slijedeće (rečenice preuzete iz Kikovog govora u Puli):
    ” – Svi se razvode, svi se uništavaju. Homoseksualni brakovi. Sve je puno transvestita. Apostatiraju od evanđelja. Gaze Objavu.
    – Danas su svi rastavljeni, razvedeni. Jedini koji su još danas u braku i sa više od sedmero djece su oni koji su na Putu
    – Svi su rastavljeni. U tijeku je totalno raspadanje obitelji po cijelom svijetu s užasnim ranama za mlade.
    – Mladež je zastranila u drogi.
    – Škole su postale mjesta droge i nasilja.
    – Nihilizam. Potpuni ateizam. Jedno društvo gdje su svi samci. Ljudi koji su sami. Ogroman broj samoubojstava. Ubijaju se.
    – Preziru Crkvu. Preziru svećenike. Socijalizam se uvukao u društvo.
    – Istina je, istina. I ona žena tamo dolje bi mogla reći, ja ne bi doživjela starost, ubila bih se kao što se ubila i on druga gospođa.
    – Ovaj mladić je blizu samoubojstva
    – Rastao se od prve žene. Čovjek od 50 godina. Zašto se jučer ubio, zašto? I uopće ga nije briga niti za bivšu ženu niti za sina ni za nikoga.
    – Tvoja se rođakinja već rastavila. Tvoj rođak također. Tvoj brat, tvoj unuk. Svi! Svi se rastavljaju. ”

    Blagoslovio nas svemogući Bog, sačuvao nas od svakoga zla i doveo u raj sve duše, osobito one kojima je najveća potreba Isusovog milosrđa.

  • July 28, 2015 at 9:58 am
    Permalink

    http://misija.slobodnadalmacija.hr/crkva-u-hrvata/clanak/ID/6686/Nuncij-DErrico-sa-zagrebackim-neokatekumenima-Vi-ste-dar-Crkvi

    Evo još malo od nuncija….

    Peharu dragi,Zdravko Mamić bi ti rekao: Lažeš,đubre lažeš i manipuliraš ovaj jadni i napaćeni narod!

    Nuncij u Šibeniku nije ni spomenuo Put…. Kad ga spominje onda to čini kao u gornjem članku…

    Stari moj puko si ko kokica i srozao se totalno…Lagao bih kad bi rekao da sam iznenađen…

    Blagoslovio te svemogući Bog …..bla bla…….

  • July 28, 2015 at 1:00 pm
    Permalink

    Pehar, dobro si to sve napisao, čestitam na tako razumskoj objavi bez imalo skrivačine od javnosti.
    Kao prvo, NARAVNO da ima života VAN zajednice NP, tj. sekte, jer samo sekta može reći da nema i da je samo ona pravi put.
    Kao drugo, ako je netko samac, znači da tako želi i da mu takvo stanje odgovara ili jednostavno nije uspio/la pronaći srodnu dušu, što je najvažnije za ostvarivanje veze. Neće valjda ići s nekim ili nekom do koga mu/joj nije stalo, kao što je to običaj na NP. Žene se samo međusobno i nije važno tko što osjeća prema nekome i da li tu uopće ima ljubavi kao i to da im je sasvim nebitno ako ne postoji snažna ljubav nego samo nešto površinsko što vrlo brzo izblijedi.
    Kao treće, broj djece nije presudan za dobar brak. Poznajem dosta ljudi koji imaju 3 ili 4 djece pa su razvedeni, kao i one koji imaju 1-2 djece, a još uvijek su u braku.
    Broj djece služi da se ljudima zamaže oči i ispere mozak, ti to znaš baš kao i ja; naslušali smo se takvih gluposti u NZ.
    Zbog takvih kao što smo ti, Mali kekec i ja, javnost će spoznati što se DOISTA odvija na NP, pa ako netko usprkos svemu želi ondje biti, tada neće moći reći da nije bio upozoren/a.
    NP je opasna sekta koja je iskvarila brojne dobre ljude koji nisu znali u što se upuštaju. Posebna meta su mladi ljudi koje vodi znatiželja, pa nerijetko upadaju u razne sekte/kultove, dok stariji ipak malo razmišljaju i neće olako postati meta nekakvih sektaša, osim ako boluju od kakve mentalne bolesti.
    Za Kika i NP nema veće opasnosti od ljudi poput nas kao i općenito od ljudi koji MISLE SVOJOM GLAVOM I RAZMIŠLJAJU VLASITITIM UMOM, a ne da im glava/kosa služe za ukras. Takve ljude je moguće držati u neznanju, ali samo kratko vrijeme jer čim otkriju ‘kvaku’, daju petama vjetra.
    Zaista, od srca želim da ljudi spoznaju istinu dok ne bude prekasno i dok ne izgube obitelj i prijatelje, tj. one na koje se uvijek u životu mogu osloniti bez obzira što ih snašlo.
    Osobno sam mišljenja da nikome nisu potrebni tzv. ‘instant’ prijatelji kao što je to slučaj sa sektama/kultovima gdje se inzistira na takvim stvarima, pa kad čovjeku krene po zlu, takvi ‘prijatelji’ se rasprše poput perja na vjetru, a prije toga ostanu samo toliko da kažu kako je dotični čovjek sam kriv za sve što ga je snašlo…
    Za dobrobit mladih ljudi jer na mladima svijet ostaje, nadam se da će oni koji su na NP progledati, a oni koji su SREĆOM izvan toga, I OSTATI IZVAN TOGA.

  • July 30, 2015 at 1:37 pm
    Permalink

    “Slučajno svratim”?? – e pa ja te lijepo molim da više ne svraćaš ni slučajno ni namjerno.
    Ne misliš li da je ovaj portal namijenjen žrtvama NP, a ne takvima poput tebe i da se zapitaš treba li nekome ovo tvoje ruganje?!?
    Savjetujem ti da malo pročitaš biografiju sv. Faustine Kowalske, pa da vidiš što je živa vjera, a ne ovo tvoje gluparenje i vrijeđanje ovdje.
    Svi neosi misle da će direktno u raj kad jednom umru, a ne razumiju da se vjera živi, a ne samo priča, priča, i priča…
    Sveci nisu imali desetoro djece, niti su previše pričali kao što je to slučaj sa NP, ali su molili, postili i žrtvovali sebe za druge, a ne samo brbljali do unedogled.
    Razmisli malo o ovome….

  • July 31, 2015 at 3:40 pm
    Permalink

    Predvodeći euharistijsko slavlje u crkvi Rođenja Marijina u zagrebačkom naselju Borovje, papinski nuncij Alessandro D’Errico rekao je da su neokatekumeni svijetlo grada Zagreba, Zagrebačke biskupije i Hrvatske te ponovio riječi pape Franje: “Vi ste vrlo veliki dar Božje providnosti Crkvi, idite i naviještajte svojoj braći Radosnu vijest!”

    Apostolski je nuncij prije mise rekao da je proučio govor pape Franje o neokatekumenima te želio bolje upoznati Neokatekumenski put u Hrvatskoj. Zahvalio se župniku don Piotru Maiu i vlč. Przemyslawu Palmowskom na gostoprimstvu i okupljenim neokatekumenskim zajednicama prenio posljednju podršku pape Franje od 6. ožujka ove godine na audijenciji. Tada su se naime u Rimu okupile stotine obitelji neokatekumena koje odlaze u svijet naviještati Radosnu vijest, kako bi primile blagoslov pape Franje.

    Poznato je da papa Franjo, kao i njegova posljednja dva prethodnika, snažno podržavaju neokatekumenski put, pa sam vas i ja želio upoznati, rekao je nuncij.

    Tijekom homilije o uskrsnoj svijeći, apostolski je nuncij spomenuo neokatekumenski običaj cjelonoćnog uskrsnog bdijenja, a pozom istaknuo da je svijeća koju smo palili u toj noći simbol Uskrsa koje nam rasvjetljuje razum i grije srce. Zato je Isus rekao: “Ja sam svijetlo svijeta!”.

    Papa podržava i blagoslivlja Neokatekumenski put jer neokatekumeni odlaze u misije na sve krajeve svijeta, siromašnima, onima koji su “daleko” od vjere, navještaju po trgovima, drže kateheze po crkvama.

    Nova evangelizacija je projekt Crkve pape Franje, koji je rekao da Isusa često zatvaramo u Crkvi i ne dopuštamo mu da iziđe, zato “nemojmo frustrirati Duha Svetoga, flaširati ga i ograničavati u djelovanju, dozvolimo da se Njegove karizme šire” završio je homiliju nuncij u crkvi Rođenja Marijina na zagrebačkom Borovju.

  • July 31, 2015 at 6:40 pm
    Permalink

    “Pehar
    July 26, 2015 at 10:43 pm ”

    Ovaj komentar, neznam jesam li ga već negdje vidio ili sam to čuo ali to stvarno je tako. Demonizacija vanjskog svijeta.

    Odvratno mi je što izmišljaju ili preuveličavaju postojeće probleme da bi sebi i svojem postojanju dali smisla.

  • August 1, 2015 at 8:27 am
    Permalink

    Papa Franjo podržava i druge pokrete u Crkvi, zašto vi neosi sve drugo negirate i u rukavicama ili bez govorite da ste vi jedini put spasenja,nisu ovo ljudi izmislili što pišu na ovoj stranici, a niti na drugi svjetskim portalima, veliki problem je u vašoj duhovnosti,vašim metodama, vašoj agresiji sve što nije vaše, vaš cinizam prema ostatku Crkve i svijeta. Ma možete vi misionariti i ne znam što, nemate ljubavi i točka,do zore možete nabrajati svoja djela,nemate ljubavi i točka. A po pitanju demonizacije svijeta nema vam premca. Eto vi dobrice! Dosta mi vas je za sva vremena!

  • August 1, 2015 at 1:34 pm
    Permalink

    Elisabeth, svaka ti čast, dobro si to napisala.
    I meni ih je puna kapa više!

  • August 1, 2015 at 3:17 pm
    Permalink

    Odvratno mi je što izmišljaju ili preuveličavaju postojeće probleme da bi sebi i svojem postojanju dali smisla.

    da, dragi kekec,da bi sebi i svojem postojanju dali smisla

  • August 1, 2015 at 10:21 pm
    Permalink

    Hvaljen Isus i Marija

    slučajno svratim – July 28, 2015 at 9:58 am
    “Lažeš,đubre lažeš i manipuliraš ovaj jadni i napaćeni narod!”
    “Stari moj puko si ko kokica i srozao se totalno”

    Pozivam potpisanog s slučajno svratim da zatražiš oprost od mene jer si me sudio navedenim sudovima.

    Pozivam te da osobno zatražiš oprost riječima (bez ikakvih dodataka i izmjena) “Molim te za oprost, jer sam te sudio.” Ako ne želiš, odgovori zašto u svojoj cnp (crkvi NeoKikoKatekumenskog puta) moraš zatražiti oprost od onih koje si sudio, a van cnp ne moraš zatražiti oprost od onih koje si sudio.

    Štoviše, ovaj put to objasni i nunciju. Ne moraš odmah. Konzultiraj se s katehistima što ćeš lagati nunciju. Ne boj se, hrabro, bog te ljubi, neće vam biti teško smisliti još jednu laž i manipulaciju kojima se služite. Što je još jedna laž uz već postojećih tisuća laži kojima ispirete mozak i međusobno i drugima. Zapravo, ne smišljate vi te laži nego vaš neokatekumenski zloduh koji vas je opsjeo.

    Podsjećam te da se i u cnp ne možeš “vaditi” s riječima: “To nije sud nego istina”, “Nisam sudio samo sam rekao” i sličnim izjavama.

    Što su ti sudovi u cnp, pokušati ću kratko opisati na jednom primjeru. http://hr.radiovaticana.va/news/2015/06/22/molim_opro%C5%A1tenje_za_nekr%C5%A1%C4%87ansko_pona%C5%A1anje_prema_valdenzima/1153383
    Citiram: “Papa je Franjo tom prigodom zatražio oprost za nekršćansko ponašanje Crkve, u prošlosti, prema valdenškoj zajednici.” Da Papa postupa po NeoKikoKatekumenskim dogmama, po Kikovim zapovijedima o sudovima, to bi trebalo izgledati ovako: “Sve članove valdenške zajednice koji su trpjeli ili imali loše posljedice ili bili povrijeđeni ili slično radi našega nekršćanskog ponašanja pozivam ih da zatraže oprost od nas ukoliko su nas sudili zbog toga (jer su se naljutili, uvrijedili i slično).” Znači, valdenška zajednica bi od Crkve trebala zatražiti oprost a ne obratno.

    Blagoslovio nas svemogući Bog, sačuvao nas od svakoga zla i doveo u raj sve duše, osobito one kojima je najveća potreba Isusovog milosrđa.

  • August 1, 2015 at 10:22 pm
    Permalink

    Hvaljen Isus i Marija

    “malo istine – July 31, 2015 at 3:40 pm”

    “malo istine” evo još malo istine:

    Pozivam tebe, potpisanog s malo istine, zatim i potpisanog s slučajno svratim, a zatim i sve sljedbenike CNP (crkve NeoKikoKatekumenskog puta), znači sve Kikove svjedoke (neose, neokatekumene) da napuste CNP.

    Postoje mnogi razlozi za to, ali ima dva hitna razloga:

    Prvi je razlog taj da što prije napustite cnp dok niste izvršili samoubojstvo:
    (Visoki broj samoubojstava: “Ljudima prijatelj”, broj 2, srpanj 2012, strana 38. http://issuu.com/vjeranfidelis/docs/ljudima_prijatelj_br.2_2012_issuu)

    Drugi je razlog taj da što prije napustite cnp dok niste ubili vlastito dijete (ako imate djece)
    (Strašno!!! Spasiti vlastito dijete manje važno od jednog susreta u Koelnu http://web.archive.org/web/20140903114817/http://www.paxtibi.net/?p=2444) Napomena za one neupućene u cnp: iz tog svjedočanstva možete ukratko saznati što je zapravo cnp.

    Dakako, ako odlučite ostati u cnp, preporučujem vam da što hitnije počnete tražiti gdje je najbliže neokatekumensko groblje na kojem ćete biti pokopani vi i vaša djeca. (Neokatekumensko groblje u Dominikanskoj Republici! http://www.paxtibi.net/?p=2133).

    Eeevoooo, eetooo, hrabro, bacite se, bog vas ljubi, pazite da vas đavao ne prevari, božja je volja, mrtvi ili živi ali to morate napraviti, u slobodi ste da to ne napravite ali ako to ne napravite izgubiti ćete milosti od boga i snaći će vas zla ili nesreće ili prokletstva, cnp je raj sve ostalo pakao, ima li tko poziv za poslanje da ide posvuda navještati cnp ili posvećeni život u NeoKikoKatekumenskom sjemeništu…

    Blagoslovio nas svemogući Bog, sačuvao nas od svakoga zla i doveo u raj sve duše, osobito one kojima je najveća potreba Isusovog milosrđa.

  • August 2, 2015 at 9:15 pm
    Permalink

    Hvaljen Isus i Marija

    “malo istine – July 31, 2015 at 3:40 pm”

    komentar nekih izjava

    “papinski nuncij Alessandro D’Errico rekao je … “Vi ste vrlo veliki dar Božje providnosti Crkvi, idite i naviještajte svojoj braći Radosnu vijest!””

    Kikovi svjedoci (neosi, neokatekumeni) ne navještaju Radosnu vijest, oni navještaju svoju CNP (crkvu NeoKikoKatekumenskog puta). Njihov “navještaj” glasi: “Bog te ljubi. Dođi u zajednicu, odnosno na kateheze (u CNP)”

    Riječ Mt 28,19 “Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga 20i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio!” sljedbenici CNP aktualiziraju i provode u djelo “Pođite dakle i učinite neokatekumenima (sljedbenicima CNP) sve narode tako što će činiti put i slušati katehiste 20i učeći ih čuvati sve što je Kiko zapovjedio!”

    Riječ Iv 14,6 “Ja sam Put i Istina i Život” sljedbenici CNP aktualiziraju i provode u djelo kao “Neokatekumenski put je Put i Istina i Život”.

    Blagoslovio nas svemogući Bog, sačuvao nas od svakoga zla i doveo u raj sve duše, osobito one kojima je najveća potreba Isusovog milosrđa.

  • August 2, 2015 at 9:23 pm
    Permalink

    Hvaljen Isus i Marija

    Prije nastavka, nadopuna prethodne replike:

    Riječ Heb 1. “Više puta i na više načina Bog nekoć govoraše ocima po prorocima; 2konačno, u ove dane, progovori nama u Sinu.” aktualiziraju, vjuruju i provode u djelo kao “Više puta i na više načina Bog nekoć govoraše ocima po prorocima; zatim, progovori nama u Sinu, a konačno preko Kika i katehista.”

    “malo istine – July 31, 2015 at 3:40 pm”

    komentar nekih izjava

    “papinski nuncij Alessandro D’Errico rekao je da su neokatekumeni svijetlo grada Zagreba, Zagrebačke biskupije i Hrvatske … ”

    Neokatekumeni svijetlo? Ne samo da to nije istina, nego je to i velika i teška uvreda za bivše Kikove svjedoke (neose, neokatekumene) kao i dio sadašnjih (koji još nisu progledali, ali jednog dana hoće). Njihova svjedočanstva o toj užasnoj zločinačkoj paklenoj sekti CNP (crkvi NeoKikoKatekumenskog puta) govore i zašto. Tih svjedočanstava (usmenih, pismenih) ima po cijelom svijetu, svugdje gdje je CNP.

    To je i velika uvreda za dio od 90% laika i klerika RKC koji su donijeli odluku: “CNP? Ne, ne i ne!” a koji su doživjeli “bliske susrete” s Kikovim svjedocima i njihovom CNP po cijelom svijetu, te sada i oni svjedoče o tome.

    A to je i uvreda za ostatak od 90% laika i klerika RKC koji su donijeli odluku: “CNP? Ne, ne i ne!” a koji nisu doživjeli “bliske susrete” s CNP i Kikovim svjedocima, ali su o njima čuli “užasna svjedočanstva” pa se sad čude kako netko takve može nazivati “svijetlom”.

    I bez obzira na sva svjedočanstva i “bliske susrete”, kako mogu Kikovi svjedoci biti svijetlo kad u njima i u njihovim zajednicama nema ljubavi. A ima mnoštvo ima prezira, oholosti, nametanja, prisile, podmetanja, manupulacija, krađa, upravljanja tuđim životima, sebičnosti, ismijavanja, osveta, uvreda, fizičkih obračuna, hladnoće, cinizma, izmišljanja zala, raskolništva, hereza, neodgovornog roditeljstva, nečovječnosti, osuda, krivoboštva, krivovjerja, bezvjerja, uvjetovanja, straha, besćutnosti, laži, opsjednuća, sektaštva, izoliranosti, fanatizma, obcacivanja, zatvaranja u sebe, “novih objava”, umišljenosti…

    Blagoslovio nas svemogući Bog, sačuvao nas od svakoga zla i doveo u raj sve duše, osobito one kojima je najveća potreba Isusovog milosrđa.

  • August 3, 2015 at 10:48 am
    Permalink

    Dragi Pehar,
    malo si preuzetan, ali to je jasno svima koji citaju tvoje postove, ako netko ima zivaca za ta trabunjanja nesuvisla.

    Zna se tko je Nucij u jednoj drzavi i zna se ciji stav brani.
    Ako netko nezna:
    Nuncij (lat. nuntius – glasnik, vjesnik), odnosno apostolski nuncij, papinski je poslanik pri nekoj vladi, odnosno stalni diplomatski predstavnik Svete Stolice pri nekoj državi s kojom Sveta Stolica ima regularne diplomatske odnose.
    Dakle zakjlucak:
    Tko si ti?
    Ne znamo,ili mozda ipak znamo.
    Ciji stav branis?
    Ne znamo, ili ipak znamo
    Jedino sto je sigurno je da si nadojen mrznjom i gorcinom, s pravom ili ne u to ne ulazim, koja je jako jako ruzan osjecaj i covjeka cini nesretnim, tvrdim, slijepim………ma puno toga.

  • August 3, 2015 at 10:16 pm
    Permalink

    Hvaljen Isus i Marija

    ajme meni – August 3, 2015 at 10:48 am
    “Jedino sto je sigurno je da si nadojen mrznjom i gorcinom”

    Kikovi svjedoci (neosi, neokatekumeni) na ono što im se ne sviđa (svjedočenja “protiv” njih) ili ako nisu dobili ono što žele (da im se drugi klanjaju i hvale ih) reagiraju kao mala djeca: “Ti mene ne voliš”, “Ti mene mrziš”.

    Ali, u CNP (crkvi NeoKikoKatekumenskog puta), vladaju drukčiji kriteriji, dvostruka mjerila. Kad katehisti govore Kikovim svjedocima ono što im se ne sviđa, tada kroz katehiste progovara bog, duh sveti. Znači, ne smiju reći da ih katehisti mrze, jer bi to zapravo značilo da ih bog mrzi. Jedino što “smiju” reći poslije tih susreta jest: “Uh, kako su nas opet oprali”, što često i čine. Čak idu “okolo” i “hvale” se s time.

    Ako se netko “usudi” nešto prigovoriti katehistima (što se u CNP izjednačuje s hulom protiv duha svetog) kao na primjer: “Zašto ste se pri tome derali na mene/nas”, tada će dobiti odgovor: “Mi se nismo derali i vikali na vas, nego na vaše đavle”. Odnosno, nisu se katehisti derali i vikali, nego je to bog, duh sveti, preko katehista vikao na đavle.

    Jedno objašnjenje. Kad u tekstovima citiram Kikove svjedoke, tada bog, duh sveti, pišem malim slovima. Zašto? Jer njihov bog i moj Bog nisu isti. Njihov bog jest: neokatekumenska zajednica.

    Blagoslovio nas svemogući Bog, sačuvao nas od svakoga zla i doveo u raj sve duše, osobito one kojima je najveća potreba Isusovog milosrđa.

  • August 3, 2015 at 10:17 pm
    Permalink

    Hvaljen Isus i Marija

    ajme meni – August 3, 2015 at 10:48 am
    “malo si preuzetan … trabunjanja nesuvisla … nadojen mrznjom i gorcinom”

    Pozivam potpisanog s ajme meni da zatraži oprost od mene jer me sudio navedenim sudovima.

    Pozivam ga da zatraži oprost riječima (bez ikakvih dodataka i izmjena) “Molim te za oprost jer sam te sudio.” Ako ne želiš, odgovori zašto u svojoj cnp (crkvi NeoKikoKatekumenskog puta) moraš zatražiti oprost od onih koje si sudio, a van cnp ne moraš zatražiti oprost od onih koje si sudio.

    Ne moraš to učiniti odmah. Prvo se konzultiraj s bogom, duhom svetim (svojim katehistima) što ćeš slagati. Ne boj se, hrabro, bog te ljubi, neće vam biti teško smisliti još jednu laž i manipulaciju kojima se služite. Što je još jedna laž uz već postojećih tisuća laži kojima ispirete mozak i međusobno i drugima. Zapravo, ne smišljate vi te laži nego vaš neokatekumenski zloduh koji vas je opsjeo.

    Podsjećam te i da se u cnp ne možeš “vaditi” s riječima: “To nije sud nego istina”, “Nisam sudio samo sam rekao” i sličnim izjavama.

    Što su ti sudovi u cnp, pokušati ću kratko opisati na jednom primjeru. http://hr.radiovaticana.va/news/2015/06/22/molim_opro%C5%A1tenje_za_nekr%C5%A1%C4%87ansko_pona%C5%A1anje_prema_valdenzima/1153383
    Citiram: “Papa je Franjo tom prigodom zatražio oprost za nekršćansko ponašanje Crkve, u prošlosti, prema valdenškoj zajednici.” Da Papa postupa po NeoKikoKatekumenskim dogmama, po Kikovim zapovijedima o sudovima, to bi trebalo izgledati ovako: “Sve članove valdenške zajednice koji su trpjeli ili imali loše posljedice ili bili povrijeđeni ili slično radi našega nekršćanskog ponašanja pozivam ih da zatraže oprost od nas ukoliko su nas sudili zbog toga (jer su se naljutili, uvrijedili i slično).” Znači, valdenška zajednica bi od Crkve trebala zatražiti oprost a ne obratno.

    Blagoslovio nas svemogući Bog, sačuvao nas od svakoga zla i doveo u raj sve duše, osobito one kojima je najveća potreba Isusovog milosrđa.

  • August 4, 2015 at 12:07 pm
    Permalink

    Ajme meni – naravno da je ajme tebi jer da nije, bi li pisao ili pisala ovakve gluposti.
    Umišljaš sebi da znaš latinski, a ne znaš pravo ni pisat, a osim toga, svi vi sektaši ste isti po tom pitanju – kad nemate dokaza za svoje nesuvislice i bolesne fraze koje neumorno izgovarate dan i noć, tada su svi osim vas zadojeni mržnjom.
    Ako malo podigneš pogled i na tren pokušaš gledati malo šire, a ne kao konj, možda ćeš uvidjeti da JOŠ KAKO ima svijeta i života i IZVAN NP, ali čini mi se da si ti uvjeren/a kako sve znaš, pa je onda s takvima vrlo teško pričat/živjet.
    Osobno sam se SPASILA otkad sam napustila NP i uživam u životu, a možeš li ti to reći za sebe??

  • August 7, 2015 at 10:02 pm
    Permalink

    Hvaljen Isus i Marija

    “malo istine – July 31, 2015 at 3:40 pm”

    “Apostolski je nuncij prije mise rekao da je proučio govor pape Franje o neokatekumenima te želio bolje upoznati Neokatekumenski put u Hrvatskoj. ”

    Ono što se događa u RH s CNP (crkvom NeoKikoKatekumenskog puta) i Kikovim svjedocima (neosima, neokatekumenima), to je isto po cijelom svijetu gdje je CNP. Stoga, nema se što “bolje upoznati” CNP u RH, kad je CNP posvuda isti.

    Upoznati put? Zašto nuncij ne pita one koji su izašli iz tog kulta, iz te sekte CNP, što oni kažu o njima? Od njih tisuće, znam samo jednu osobu koja je rekla da neće ništa loše o njima, ali ne zato jer nema što loše reći, nego zato jer ne želi loše reći. I nekoliko osoba koje na spomen CNP još uvijek mahnito odgovaraju: “Mene je đavao prevario, pa sam izašao iz CNP”. Ali, i takva svjedočanstva dosta govore o CNP.

    A može nuncij pročitati paxtibi ili slične stranice po svijetu. A ima i par knjiga o CNP.

    A može nuncij pitati i one koji nisu bili u CNP, a doživjeli su “bliske susrete” a cnp i kikovim svjedocima.

    Reći “bolje upoznati CNP” a pitajući samo sadašnje sljedbenike CNP, bilo bi isto kao reći idem bolje upoznati što se događa u nacističkoj Njemačkoj pitajući Hitlera ili Staljinovoj Rusiji pitajući Staljina ili pitati mafijaške bosove postoji li mafija. Za sliku o istima treba pitati one koji su bili (i preživjeli) u konclogorima ili gulazima.

    Blagoslovio nas svemogući Bog, sačuvao nas od svakoga zla i doveo u raj sve duše, osobito one kojima je najveća potreba Isusovog milosrđa.

  • August 7, 2015 at 10:02 pm
    Permalink

    Hvaljen Isus i Marija

    “malo istine – July 31, 2015 at 3:40 pm”

    Papinski nuncij Alessandro D’Errico: “Zahvalio se župniku don Piotru Maiu i vlč. Przemyslawu Palmowskom”

    Kad dođeš kod NeoKikoKatekumenskog prezbitera Piotra Maja, i kad te ponudi da nešto popiješ, ako ne naručiš neki alkohol kaže ti: “Što si ti, jedna pičk_ca? Što ne popiješ nešto žestoko?” Pa me zanima da li je i nuncija ponudio da nešto popije? I da li je njemu rekao da je “obična pi_kica” ako isti nije htio popiti neki alkohol?

    I još me zanima da li je nuncija, kad su dogovarali Misu pitao: “Hoće li biti naša (neokatekumenska) Misa ili Katolička Misa?

    Inače, duži naziv bi bio: “Jedan od mnoštva spasitelja NeoKikoKatekumenskih prezbitera bez kojih je nemoguće spasiti Europu, spasiti obitelj, mlade Piotra Maja.”

    Točnije rečeno: “Jedan od mnoštva lažnih spasitelja NeoKikoKatekumenskih prezbitera bez kojih je nemoguće spasiti Europu, spasiti obitelj, mlade Piotra Maja, a kojima je zadatak uništenje RKC skupa s svim sadašnjim pokretima i redovima, te stvaranje samo CNP (crkve NeoKikoKatekumenskog puta) i ustoličenje lažnog boga zvanog: CNP.”

    Rečenica “Nemoguće je spasiti Europu, spasiti obitelj, mlade, bez novog klera. Ne znate koliko se mladih ubija, koji čekaju da im idemo pomoći.” je preuzeta iz Kikovog govora u Puli http://www.paxtibi.net/?page_id=11

    Blagoslovio nas svemogući Bog, sačuvao nas od svakoga zla i doveo u raj sve duše, osobito one kojima je najveća potreba Isusovog milosrđa.

  • August 7, 2015 at 10:03 pm
    Permalink

    Hvaljen Isus i Marija

    “malo istine – July 31, 2015 at 3:40 pm”

    Papinski nuncij Alessandro D’Errico: “stotine obitelji neokatekumena koje odlaze u svijet naviještati Radosnu vijest”

    Kikovi svjedoci (neosi, neokatekumeni) ne navještaju Radosnu vijest, oni navještaju svoju CNP (crkvu NeoKikoKatekumenskog puta). Njihov “navještaj” glasi: “Bog te ljubi. Dođi u zajednicu, odnosno na kateheze (u CNP)”

    Oni pod maskom da idu “naviještati Radosnu vijest” idu stvarati, širiti, održavati, potpomagati svoju CNP, odnosno nove Kikove svjedoke (neose, neokatekumene).

    Oni umjesto Katoličke vjere šire NeoKikoKatekumenizam, umjesto Kristovih zapovijedi šire Kikove zapovijedi, misle da slijede Krista a slijede Kika, ne evangeliziraju nego uključuju sve u cnp…

    Blagoslovio nas svemogući Bog, sačuvao nas od svakoga zla i doveo u raj sve duše, osobito one kojima je najveća potreba Isusovog milosrđa.

  • August 7, 2015 at 10:03 pm
    Permalink

    Hvaljen Isus i Marija

    “malo istine – July 31, 2015 at 3:40 pm”

    Papinski nuncij Alessandro D’Errico: “jer neokatekumeni odlaze u misije na sve krajeve svijeta, siromašnima, onima koji su “daleko” od vjere”

    To da odlaze na sve krajeve svijeta, to je točno. A zašto odlaze, objasnio sam u prethodnoj replici. Odnosno, obilaze posvuda obilaze morem i kopnom kako bi pridobili svoje sljedbenike koje će na kraju proždrijeti i učiniti ih sinom paklenim dva puta gorima od sebe.

    Idu siromašnima? Ne gledaju oni jeli tko siromašan, nego samo gledaju da li je netko već u CNP (u crkvi NeoKikoKatekumenskog puta), pa ako nije, da ga uključe u CNP: od vjernika do ateista, od katolika do muslimana, od RKC do Pravoslavaca, od amiša do mormona…

    Idu onima koji su “daleko” od vjere”? Vrijedi prije napisano. Zapravo, za njih su svi oni koji nisu Kikovi svjedoci (neosi, neokatekumeni), svi koji nisu u CNP: “daleko od vjere”. I u pravu su, jer su svi oni koji nisu u CNP daleko od “NeoKikoKatekumenske vjere”. Želim svima takvima da i dalje ostanu daleko od te “NeoKikoKatekumenske vjere”.

    A niti je to vjera, nego je to: fanatizam, danonoćno ponavljanje istih fraza, mitovi, laži, manipulacije, strah, lažna obećanja i očekivanja, teološke manipulacije, prisila, preuveličavanja, iskrivljenost, umišljenost, opsjednuće, nove objave, krive percepcije, slijepa poslušnost (prema katehistima, ne Bogu), psihološke iznude i kontrola, copy/paste iskustva, izmišljanja nepostojećeg (kao npr: ja bih ubio svoju ženu da nisam na putu)…

    Blagoslovio nas svemogući Bog, sačuvao nas od svakoga zla i doveo u raj sve duše, osobito one kojima je najveća potreba Isusovog milosrđa.

  • August 7, 2015 at 10:04 pm
    Permalink

    Hvaljen Isus i Marija

    “malo istine – July 31, 2015 at 3:40 pm”

    Papinski nuncij Alessandro D’Errico: “jer neokatekumeni odlaze … onima koji su “daleko” od vjere”

    Daleko od vjere? Zašto onda stavljaju pozivnice za svoje (Kikove) kateheze i na i u crkve i župe (RKC)?

    Jedan primjer. Srele se dvije osobe koje rade u istoj firmi. Ta firma ima oko 200 zaposlenih. U toj firmi se među kolegama, za te osobe priča “kako su najviše u Crkvi (RKC), najaktivnije u Crkvi i slično”. Kada je za to dočuo Kikov svjedok, koji je isto zaposlen u toj firmi, iskoristio je trenutak kad njegova CNP (crkva NeoKikoKatekumenskog puta) održava učlanjivanje novih sljedbenika, odnosno (Kikovih) kateheza.

    I u međusobnom razgovoru, kao i kasnije pitajući ostale kolege na poslu, došli su do informacija kako je taj Kikov svjedok samo njima donio pozivnice za te Kikove kateheze. Priči tu nije kraj. Jedan od njih dvoje nije znao da se radi o CNP katehezama (jer se oni na pozivnicima skrivaju iza imena župe i župnika i ne pišu da se radi o CNP katehezama). Ovaj drugi mu je objasnio da su to Kikove kateheze, odnosno da se radi o Kikovim svjedocima (neosima, neokatekumenima). I tada su počele međusobne priče o “strahotama” koje su oboje čuli o CNP, razmjena informacija.

    Još nešto se tu dogodilo. Ona osoba koja nije znala da se radi o Kikovim svjedocima, ovo je svjedočila svom kolegi: “Kad mi je dao tu pozivnicu, ja sam je malo proučavao. Vidio sam neku vjersku sliku, pročitao sam na njoj ime jedne katoličke župe, ime Katoličkog svećenika, pročitao da se radi o katehezama. Ali, iako sam to sve vidio i pročitao, nešto mi je na toj pozivnici bilo “gadljivo”, “strano”, “jezovito”, “sumnjivo”, “odbojno”, te sam tu pozivnicu rasparao i bacio u smeće.

    Očito, ta osoba je imala dar raspoznavanja Duhova.

    I još jedan primjer. Hvale se Kikovi svjedoci svom NeoKikoKatekumenskom prezbiteru kako su pozivnice za Kikove kateheze davali i svećenicima RKC. Na to su dobili odgovor: “Bravo. Njima je to najpotrebnije.”

    Blagoslovio nas svemogući Bog, sačuvao nas od svakoga zla i doveo u raj sve duše, osobito one kojima je najveća potreba Isusovog milosrđa

  • August 7, 2015 at 10:04 pm
    Permalink

    Hvaljen Isus i Marija

    ajme meni – August 3, 2015 at 10:48 am
    “Tko si ti? Ne znamo,ili mozda ipak znamo.”

    Je li ovo još jedna vaša sotonistička neokatekumenska prijetnja?

    Blagoslovio nas svemogući Bog, sačuvao nas od svakoga zla i doveo u raj sve duše, osobito one kojima je najveća potreba Isusovog milosrđa

  • August 7, 2015 at 10:05 pm
    Permalink

    Hvaljen Isus i Marija

    bivša neokatekumenka – August 4, 2015 at 12:07 pm

    “svi vi sektaši ste isti po tom pitanju – kad nemate dokaza za svoje nesuvislice i bolesne fraze koje neumorno izgovarate dan i noć, tada su svi osim vas zadojeni mržnjom.”

    Da, to je točnije od moje formulacije “Kikovi svjedoci (neosi, neokatekumeni) na ono što im se ne sviđa (svjedočenja “protiv” njih) ili ako nisu dobili ono što žele (da im se drugi klanjaju i hvale ih) reagiraju kao mala djeca: “Ti mene ne voliš”, “Ti mene mrziš”.”

    Blagoslovio nas svemogući Bog, sačuvao nas od svakoga zla i doveo u raj sve duše, osobito one kojima je najveća potreba Isusovog milosrđa

  • August 9, 2015 at 5:17 pm
    Permalink

    Hvaljen Isus i Marija

    “malo istine – July 31, 2015 at 3:40 pm”

    Papinski nuncij Alessandro D’Errico: “ … …. … ”

    Pitanje. Zašto se nuncij tako izražavao o Kikovim svjedocima (neosima, neokatekumenima), a za Kikove svjedoke, svi oni koji nisu u CNP, uključujući i nuncija, su općenito: “pogani, neobraćeni, prevareni đavlom, prirodno religiozni, tradicionalni vjernici, nesretni i nezadovoljni u životu, nevjernici, otpadnici od vjere, katolici nedjelje, sile zla, apostatizirani, bolesni, idolopoklonici, udaljeni od crkve, nemaju vjere. K tome su i napustili boga, ne žele nositi križ, ne prihvaćaju svoju povijest i sebe, žele griješiti, otac im je đavao, ne vide da ih bog ljubi, ništa ne razumiju i shvaćaju, nisu ponizni, ne žele se davati za druge, ne žele se obratiti, neposlušni su, imaju problema s autoritetom, neće napredovati u vjeri.”? I, da bi stvar bila još uvrnutija, “optužuju” sve druge da imaju razum, a kako oni neosi nemaju razum.

    Da li se to nuncij slaže s Kikovim svjedocima? Možda on i jest takav kakvim ga Kikovi svjedoci opisuju? Ali zašto smatra da su svi takvi koji nisu u CNP?

    Još nekoliko opisa Kikovih svjedoka na račun onih koji nisu u CNP, uključujući i nuncija.
    http://www.paxtibi.net/?p=2490 pod replikom 3 – popis žešćih izjava
    http://www.paxtibi.net/?p=2552 pod replikom 1 – još CNP dogmi
    http://www.paxtibi.net/?p=2520 replike 4 i 6 i 7 – Kiko u Puli

    Da li se to nuncij slaže s Kikovim svjedocima? Možda on i jest takav kakvim ga Kikovi svjedoci opisuju? Ali zašto smatra da su svi takvi koji nisu u CNP?

    Blagoslovio nas svemogući Bog, sačuvao nas od svakoga zla i doveo u raj sve duše, osobito one kojima je najveća potreba Isusovog milosrđa

  • August 16, 2015 at 4:02 pm
    Permalink

    Hvaljen Isus i Marija

    “malo istine – July 31, 2015 at 3:40 pm” Papinski nuncij Alessandro D’Errico: ” … ”

    Zašto se nuncij tako izražavao o Kikovim svjedocima (neosima, neokatekumenima)? U nastavku dajem neke razloge. Možda iz tih razloga a možda i iz nekih koje nisam nabrojao.

    Razlog prvi
    Podržava Kikove svjedoke. Odnosno, kako je preko 90% laika i klerika RKC donijelo odluku: “CNP? Ne, ne i ne!”, on je među onih 10% koji ih podržavaju.

    Razlog drugi
    Ne živi u realnosti. O Kikovim svjedocima priča ono kako bi trebalo biti, a ne ono kako u stvarnosti jest. Odnosno, on živi u jednom svijetu, Kikovi svjedoci u drugom, a 90% laika i klerika koji ne podržavaju CNP (crkvu NeoKikoKatekumenskog puta) u trećem svijetu.

    Razlog treći
    Nije mu stalo do istine. Da mu je stalo do istine, primio bi i bivše Kikove svjedoke i saslušao njihova svjedočanstva. Ili na neki drugi način čuo njihova svjedočenja, kao na primjer, čitao paxtibi ili druge portale po cijelom svijetu ili čitao knjige napisane o Kikovim svjedocima ili čitao pismena svjedočanstva poslana na adresu RKC.
    A može nuncij saslušati i svjedočanstva i iskustva onih koji nisu bili u CNP, a doživjeli su “bliske susrete” s CNP i Kikovim svjedocima, te su nakon toga donijeli odluku da ne podržavaju CNP.

    Razlog četvrti
    Svoje izjave temelji na krivim i lažnim informacijama, to jest, netko ga je izlagao i obmanuo, pa sad tako priča. Primjer http://www.paxtibi.net/?p=2544 “U čast mons. Landucciju” citiram:
    “najčešće se citira pismo pape Ivana Pavla II. «Ogniquavolta» monsinjoru Paul Josef Cordesu od 30. 8. 1990. gdje on piše: «Nakon što sam pogledao dokumentaciju koju ste mi poslali, pozdravljajući zahtjev koji ste mi uputili, priznajem Neokatekumenski put kao jedan itinerarij katoličke formacije, valjan za naše društvo i za naše vrijeme», objavljeno u Acta Apostolicae Sedis, 82/1990., str. 1513-1515, uključujući bilješku koja ovo pojašnjava: «Sveti Otac nije mislio dati bilo kakvu obvezujuću uputu biskupima, već ih samo ohrabriti za pozorno promatraju neokatekumenske zajednice; biskupi će odlučiti hoće li i kako prihvatiti neokatekumenske zajednice u svojoj biskupiji». Engleski prijevod na neokatekumenskoj internet stranici ispušta dio rečenice «nakon što sam vidio dokumentaciju koju ste mi poslali.»”

    Objašnjenje: Papa je rekao to što je rekao na temelju (krive i netočne) dokumentacije. A Kikovi svjedoci kao papagaji samo govore “Papa nas je priznao”, bez ikakvih dodataka. A kako je i vidljivo, izbjegavaju reći punu istinu o tome.

    Razlog peti
    Jedno govori, a drugo misli. Rekao sam da je preko 90% svećenika (i laika) RKC donijelo odluku: “CNP? Ne, ne i ne!”. Kad isti razgovaraju s Kikovim svjedocima, onda im u lice “kažu to što kažu”. A iza leđa im kažu: “Ajme. Jadni ljudi (neosi, neokatekumeni). Žao mi ih je. Bolje je čovjeku kojega se dohvate Jehovini svjedoci nego neokatekumeni.”

    Razlog šesti
    Strah.

    Razlog sedmi
    Novac. Više puta je u javnosti iznijeta tvrdnja da Kikovi svjedoci “podmazuju” Vatikan.

    Razlog osmi
    Prijetnje i ucjene. Više puta je u javnosti iznijeta tvrdnja da je Kiko prijetio šizmom ukoliko ne bude “po njegovom”.

    Razlog deveti
    Želi srušiti povjerenje u RKC, svećenike, Biskupe i Papu. Tisuće bivših Kikovih svjedoka, tisuće onih koji nisu bili u CNP ali su doživjeli “bliske susrete” s Kikovim svjedocima, se nakon toga pitaju kako netko (normalan) može podržavati CNP.

    Razlog deseti
    Brka pojmove ovaca i vukova. “Čuvajte se lažnih proroka koji dolaze k vama u ovčjem odijelu, a iznutra su vuci grabežljivi.” (Mt 7,15)

    Razlog jedanaesti
    Ustat će mnogi lažni proroci i mnoge zavesti. (Mt 24,11)

    Razlog dvanaesti
    Bilo je u narodu i lažnih proroka, kao što će i među vama biti lažnih učitelja, onih koji će prokrijumčariti pogubna krivovjerja, zanijekati Gospodina koji ih otkupi, i navući na se brzu propast. 2I mnogi će se povesti za njihovim razvratnostima. Zbog njih će se kuditi put istine. 3U svojoj će vas lakomosti kupovati izmišljotinama. Njihova osuda već odavna nije dokona i propast im ne drijema. (2 Pt 2,1)

    Razlog trinaesti
    Slušat ćete, slušati – i nećete razumjeti; gledat ćete, gledati – i nećete vidjeti! (Mt 13,14)

    Razlog četrnaesti
    Duh izričito govori da će u posljednja vremena neki otpasti od vjere i prikloniti se prijevarnim duhovima i zloduhovskim naucima. (1 Tim 4,1)

    Razlog petnaesti
    Iz Katekizma KC
    POSLJEDNJA KUŠNJA CRKVE

    675 Prije dolaska Kristova Crkva mora proći kroz posljednju kušnju koja će uzdrmati vjeru mnogih vjernika.[590] Progonstvo što prati njezino putovanje na zemlji[591] otkrit će “otajstvo bezakonja” pod oblikom religijske obmane koja će ljudima nuditi prividno rješenje njihovih problema po cijenu otpada od istine. Vrhovna religijska obmana jest obmana Antikristova, to jest obmana jednoga pseudo-mesijanizma u kojemu čovjek slavi sam sebe mjesto Boga i njegova Mesije koji je došao u tijelu.[592]

    676 Ta Antikristova obmana već se ocrtava u svijetu svaki put kad se hoće u povijesti ispuniti mesijansku nadu koja se može dovršiti samo onkraj povijesti kroz eshatonski sud: Crkva je, i pod njegovim ublaženim oblikom, odbacila krivotvorenje budućeg Kraljevstva Božjega pod imenom milenarizma,[593] osobito pod političkim oblikom jednoga sekulariziranog mesijanizma, “u svojoj bîti izopačenoga”.[594]

    677 Crkva će ući u slavu Kraljevstva samo kroz taj posljednji Vazam, u kojemu će ona svoga Gospodina slijediti u njegovoj smrti i njegovu Uskrsnuću.[595] Kraljevstvo Božje neće se dakle ostvariti nekim povijesnim triumfom Crkve[596] po nekom uzlaznom napretku, nego pobjedom Božjom nad posljednjom navalom zla,[597] pobjedom koja će učiniti da Zaručnica Kristova siđe s Neba.[598] Triumf Božji nad pobunom zla poprimit će oblik Posljednjega Suda[599] nakon posljednjeg kozmičkog potresa ovoga svijeta koji prolazi.[600]

    Blagoslovio nas svemogući Bog, sačuvao nas od svakoga zla i doveo u raj sve duše, osobito one kojima je najveća potreba Isusovog milosrđa

Comments are closed.