Verbum objavio Kikovu knjigu “Kerigma”

07.03.2013 | 13:47 | IKA V – 149010/3
Objavljena knjiga Kika Argüella “Kerigma. U barakama sa siromasima”

Split, (IKA) – Nakladna kuća Verbum objavila je knjigu “Kerigma. U barakama sa siromasima”, a riječ je o potresnom životnom svjedočanstvu začetnika Neokatekumenskoga puta, slikara Kika Argüella, za koju je predgovor napisao kardinal Antonio Cañizares, a komentar uz katehezu kardinal Christoph Schönborn.
U svojoj mladosti, već kao afirmirani slikar, Kiko Argüello unatoč uspjehu svojih djela, ne nalazi razloga za život te razmišlja o samoubojstvu. Tijekom te egzistencijalne krize u dobi od 25 godina ostavlja sve i odlazi živjeti među najsiromašnije, u barake Palomeras Altasa u predgrađu Madrida, među Cigane, beskućnike i prostitutke, uvjeren da je Krist prisutan u trpljenju nezaštićenih. Uz Bibliju i gitaru, zajedno s misionarkom Carmen Hernández započinje govoriti o Bogu i Isusu Kristu tim ljudima. Na taj je način među siromasima rođena prva zajednicama Neokatekumenskoga puta, koja zahvaljujući tadašnjem nadbiskupu Madrida postaje “sjeme” zasađeno prvi put u Madridu, odakle se proširuje diljem svijeta, a danas je prisutna u 101 zemlji svijeta. Uz osobnu životnu ispovijest knjiga sadrži također i kerigmu, Kikov navještaj vjere, naslovljenu “Tri anđela”, koja je, kako u komentaru ističe kardinal Schönborn, “snažan poziv na osobno obraćenje”. U toj kerigmi se preko triju dijaloga anđela i žene, egzistencijalnim ključem rasvjetljavaju najznačajnije etape povijesti spasenja i donosi shvaćanje čovjeka i životnog smisla u svjetlu objave. Knjiga je posebice aktualna u kontekstu nove evangelizacije i s obzirom na Godinu vjere. Knjiga će biti predstavljena javnosti u Splitu, 12. ožujka u 20 sati, u velikoj dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa.

admin

Svaki čovjek ima pravo na svoje mišljenje usmjereno prema istini, a kad spozna Istinu dužan je promijeniti svoje mišljenje ukoliko nije u skladu s Istinom. To je prava demokracija.

10 thoughts on “Verbum objavio Kikovu knjigu “Kerigma”

  • March 7, 2013 at 1:41 pm
    Permalink

    niste mi jasni, prvo kažete neokatekumenima NE i na to pozvate druge vjernike a sad reklamirate Kikovu knjigu

  • March 7, 2013 at 3:59 pm
    Permalink

    znaš kaj Ivane,pax tibi objavi sva mišljenja kao i svi pravi demokratski i objektivni mediji,oni ne ušutkavaju kao neosi,oni ne idu ka jednoumlju kao neosi,ajde neosima reci bilo koju kritiku,ame majko,odmah te proglase demonom.

  • March 7, 2013 at 4:38 pm
    Permalink

    Da noi i catechisti hanno caldamente raccomandato, per la maturazione spirituale, l’acquisto del libro.

    Il responsabile si è quindi incaricato di acquistarlo per tutti al prezzo di 15€, che comprende un contributo volontario per le necessità della nostra Comunità.

    Inizio ad essere perplesso.

    Testimonianza ricevuta oggi:
    Stamani ho chiamato il mio responsabile per la storia del libro a 15€: gli ho detto che il libro lo avrei acquistato per mio conto in libreria e poi i 5-6€ di contributo li avrei messi nel sacco alla prima occasione…..

    Tempo mezza giornata e mi arriva la telefonata del catechista: mi dice che facendo così starei mettendomi in braccio al demonio, che tutto questo dimostra come io sarei attaccato a mammona invece che al Signore, che i catechisti lo fanno per noi, che nel Cammino ci insegnano solo a seguire il Vangelo e che poteva farmi un milione di esempi di persone che si sono trovate bene ad ascoltare i loro consigli.

    Insomma mi ha fatto sentire in colpa talmente tanto che ho poi chiamato il mio responsabile dicendogli che prendevo il libro con la Comunità.

    Sono sempre più perplesso…OVO SVJEDOČANSTVO JE PREUZETO SA TALIJANSKOG BLOGA “OSSERVATORIO SUL CAMMINO NEOCATECUMENALE” Katehisti kod nas u našoj zajednici su toplo preporučili kupnju Kikove knjige.Odgovorni bi trebao kupiti knjige za sve sljedbenike pokreta po cijeni od 15 eura,što podrazumjeva i dobrovoljni prilog za za potrebe naše zajednice.
    Zbunjuje me sve to.
    Nazvao sam svog odgovornog iz zajednice u svezi knjige po cijeni od 15 eura i rekao sam mu da bih kupio knjigu u knjižnici po 5 ili 6 eura.
    Tijekom dan zove mene katehist i reče mi da ako učinim tako tj.ako kupim knjigu u knjižnici po toj nižoj cijeni da se stavljam u zagrljaj demona,tj.da ako na taj način kupim da sam navezan na mamona…On taj moj katehist stvorio je u meni osjećaj krivnje,nazvao sam mog odgovornog i rekao mu da ću kupiti knjigu preko zajednice koja košta više.
    Postajem sve zbunjeniji!

  • March 7, 2013 at 11:10 pm
    Permalink

    uups!moram ispraviti prijevod,tj.on je htio kupiti knjigu u knjižari i poslije dati još novca u vreću kada braće neokatekumeni skupljaju novac nekih 5 ili 6 eura još nadodati,no način na koji je on htio kupiti nije bio odobren od strane katehista…odmah su pale prijetnje demoniziranja..

  • March 8, 2013 at 9:08 am
    Permalink

    prema navedenom se može zaključiti koja 2 kardinala podržavaju NP.
    Italija ima li kod Vas možda imena pojedinih kardinala koji jesu/nisu skloni NP?

  • March 8, 2013 at 9:42 am
    Permalink

    Hvaljen Isus i Marija

    “Heb 13,8 Isus Krist jučer i danas isti je – i uvijeke. 9Ne dajte se zanijeti različitim tuđim naucima!”
    “Mt 24,24 Ustat će, doista, lažni kristi i lažni proroci i iznijeti znamenja velika i čudesa da, bude li moguće, zavedu i izabrane.”

    Nedavno je Kiko izdao svoju monografiju o njemu (o NP-u). Odgovorni svih zajednica, zvali su sve članove i pitali ih hoće li kupiti tu monografiju. Kad su monografije stigle u zajednice NP crkve, sljedbenike NP crkve čekalo je jedno iznenađenje. Stigle su monografije i za one koji su naručili i za one koji su rekli da ih ne žele kupiti. Oni koji su rekli da ne žele te monografije, ponovili su da ih nisu naručili i da ih ne žele kupiti. Na to su odgovorni odgovorili: “Pa nećemo ih mi plaćati iz vlastitog džepa”. Nije ništa drugo preostalo onima koji nisu naručili nego da se “smiluju” odgovornima i kupe tu monografiju. Ali, tu nije kraj iznenađenjima. U šoku su ostali i bračni parovi, kako oni koji su naručili tu monografiju tako i oni koji je nisu naručili. Zašto? Zato jer je stigla jedna monografija za muža i jedna monografija za ženu. A tek onima kojima su sva djeca “dragovoljno i u slobodi” u NP-u. Jedna za muža, druga za ženu, treća za prvo dijete, osma za peto dijete.

    Na internetu piše podatak kako NP crkva ima oko milijun sljedbenika. Svi će “dragovoljno i u slobodi” morati kupiti Kikovu knjigu. Po navodima iz replike 3, samo će na razlici u cijeni, NP crkva uprihoditi deset milijuna eura. Puno ili malo? Malo je to novca za njihove apetite. Sve crkve preurediti po Kikovim nacrtima (mada bi ih oni najradije srušili i kompletno ih sagradili po Kikovim uputstvima), sva groblja preorati i izgraditi po Kikovim nacrtima, samo za te dvije stavke radi se o milijardama eura.

  • March 12, 2013 at 11:05 am
    Permalink

    Ovo, “PAX TIBI” mi je najjača stranica za smijeh do suza na čitavom webu. Kiko,kateheze,demoni,đavli,katehisti,odgovorni,pare,pare,novci,euri,katakizam,hereze…. Smijeh do suza!!!

  • March 15, 2013 at 3:15 pm
    Permalink

    Gospodi pomiluj!

  • June 20, 2013 at 10:04 pm
    Permalink

    Uz osobnu životnu ispovijest knjiga sadrži također i kerigmu, Kikov navještaj vjere, naslovljenu “Tri anđela”, koja je, kako u komentaru ističe kardinal Schönborn, “snažan poziv na osobno obraćenje”. U toj kerigmi se preko triju dijaloga anđela i žene, egzistencijalnim ključem rasvjetljavaju najznačajnije etape povijesti spasenja i donosi shvaćanje čovjeka i životnog smisla u svjetlu objave.

  • June 10, 2015 at 12:46 pm
    Permalink

    Čini se da Kiko ipak nije uspio u svom naumu da pokori čitav svijet; premalo se ‘ovčica’ odazvalo, pa je sad dao tiskat knjigu kako bi bio u mogućnosti isprati još malo mozgova jer koliki će pasti na ‘činjenicu’ da je otišao živit u barake sa siromasima i živio od Božje providnosti.. Ha, ha!
    Ma dajte ljudi, prisebite se, tko bi još povjerovao u tako plitku priču??
    Priča mu ne drži vodu. Možda da je po zanimanju stolar, ali umjetnici danas prilično dobro zarađuju na svojim črčkarijama tako da… možda je vas uspio zavarati, mene nije.
    Iako sam provela dovoljno na NP da znam što je to doista, nikad nisam imala osjećaj da služim tom tipu – Kiku Shizofreniku tako da shvatih da je vrijeme da napravim nešto korisno – da otvorim ljudima oči da upoznaju NP od bivših, a ne sadašnjih neosa. Tko zna koliko ću života i brakova spasiti.
    Nije li i sam Krist rekao: ‘Dođoh i ne primiste me, a dođe li tko u moje ime, njega ćete primiti.’??
    Doista, kraj vremena je blizu, Kraljevstvo Božje se približilo. Lažni proroci su na svom vrhuncu.
    ‘Kad vidite oblake na nebu, znate reći ‘kiša će’, maloumni, kako onda ne prepoznajete znakove ovog vremena?’….

Comments are closed.